The Allman Brothers Band - Eat a Peach (1972)

Blues / Rock
Label: Capricorn

1. Ain't Wastin' Time No More (3:42)
  2. Les Brers in a Minor (9:07)
  3. Melissa (3:56)
  4. Mountain Jam [Live] (19:37)
  5. One Way Out [Live] (4:58)
  6. Trouble No More [Live] (3:44)
  7. Stand Back (3:27)
  8. Blue Sky (5:10)
  9. Little Martha (2:07)
  10. Mountain Jam Cont'd. [Live] (15:06)
  11. Statesboro Blues (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (4:28)
  12. Don't Keep Me Wondering (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (3:46)
  13. Done Somebody Wrong (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (3:38)
  14. One Way Out (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (5:08)
  15. In Memory of Elizabeth Reed (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (12:51)
  16. Midnight Rider (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (3:11)
  17. Hot 'Lanta (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (5:51)
  18. Whipping Post (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (20:06)
  19. You Don't Love Me (Live, June 27, 1971, Fillmore East) * (17:24)
DEDICATED TO A BROTHER

avatar van floris013
Goede plaat, beetje jammer van die ellenlange drumsolo in mountain jam; bij mij duurt dat nummer ruim 33 minuten ipv de vermelde 3:41, drumsolo's waren destijds blijkbaar nogal populair, kun je je nu toch nauwelijks voorstellen dat iemand bv op pinkpop een ruim kwartier gaat zitten trommelen zeg!

avatar van Lennonlover
Ja, dat was inderdaad populair. Hoor je bijvoorbeeld ook op het Deep Purple-album (made in japan) die, ik denk, Space Truckin' zo'n drummsolo die het nummer kapotmaakt.

Een lekker album! 4*

(en véél te weinig stemmen!)

Fantastisch album. De livenummers van dit album zijn later terecht gekomen op de Deluxe Edition van At Fillmore East. Naar mijn mening een van de beste live albums ooit.

Zelf ben ik ook geen liefhebber van lange drumsolo's. Helaas hebben wel meer live albums uit die tijd hier last van, zoals Made in Japan van Deep Purple, The song Remains The Same van Led Zeppelin en Recorded Live van Ten Years After.

De drumsolo van Made in Japan zit niet in het nummer Space Truckin' maar in het nummer The Mule.

avatar van Lennonlover
ahja, The Mule! Dat was het!

avatar van Oldfart
Er valt over deze van oorsprong dubbel lp toch wel wat meer te melden dan dat de drumsolo te lang duurt ( voor deze tijd).
(Het feit dat de band twee drummers had zal aan de lengte ook wel hebben bijgedragen)

Bijvoorbeeld dat deze plaat de laatste studio opnames bevat me Duane Allman, of dat het nummer "Mountain Jam'"is gebaseerd op "There is a Mountain" van Donovan.
Of dat "One Way Out" een Sonny Boy Williamson compositie is en "Trouble No More" van Muddy Waters.

Verder vind ik dat die studionummers wel eens te weinig aandacht krijgen ten opzichte van het restant van de Fillmore live opnames.
"Ain't Wastin' Time No More", "Melissa" , en "Blue Sky" zijn geweldige studio opnames, en Duane's "Little Martha " , een acoustisch duet met Dicky Betts, is een pareltje.
"Melissa" en "Blue Sky" laten al horen in welke de richting de band zich muzikaal zou bewegen op het album 'Brothers and Sisters'.

avatar van harm1985
Vandaag aangeschaft en bevalt meteen goed, ligt natuurlijk in het verlengde van Fillmore East, zeker met de lange live uitvoering van Mountain Jam en Les Brers in a Minor, dat ook live aandoet, maar het niet is.

avatar van harm1985
We vangen maar eens aan met 4,5 ster... niveau van Fillmore East wordt een paar keer gehaald, zoals op Mountain Jam en Les Brers in a Minor. Nog zeker een paar keer vaker beluisteren!

Stijn_Slayer
Probeer ook zeker hun eerste twee (of evt. drie) studio albums, mocht je die nog niet kennen.

avatar van harm1985
Staan al op de schijf... nu nog even tijd voor vinden om te beluisteren. Heb ook Layla and other assorted loves ongs gedownload, maar die weet me nog niet echt te boeien.

rollingbeatle schreef:

Ik heb daar geen enkel probleem mee... Moby Dick op How the West was Won vond ik altijd goed te pruimen, dus ook bij The Mule en Mountain Jam kan ik me er niet aan storen.

avatar van Paalhaas
floris013 schreef:

De drumsolo hier duurt iets meer dan 5 minuten dus een kwartier is wel wat overdreven...

avatar van ricardo
1 album heb ik van The Allman Brothers Band, de deluxe dubbelaar van Filmore East. Het valt me op dat de live nummers van dit album zijn toegevoegd aan de deluxe versie van Filmore East.

Ik vraag me daarom ook af of de rest van de nummers nog echt iets toevoegen, of dat ik beter voor een ander album kan gaan wil ik er nog iets van deze band gaan bijnemen.

avatar van ricardo
Deze staat bij de live albums, maar ik ben de studio nummers niet op een ander regulier album tegen gekomen. Gaat het over nieuwe tracks, of komen ze toch van 1 of meerdere reguliere albums af?

En hoe is dit album bedoeld, als live verzamelaar met wat extra tracks, of nog anders?

avatar van Oldfart
...niet dat ik weet nee

En hoe is dit album bedoeld, als live verzamelaar met wat extra tracks
nee, vraag droombolus zou ik zeggen

avatar van Ernie Ball
Dit album kun je niet genoeg horen. Of, in andere woorden, het gaat nooit vervelen. En het leuke is dat het iedere keer andere nummmers zijn die je opvallen. Op dit moment bevalt Les Bres... me uitstekend. En dat laat ik me dan goed smaken.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ben ik de enige die hier Little Feat in hoort? In Stand back hoor ik bijvoorbeeld duidelijk waar Lowell George c.s. de mosterd haalden. (Of is dit een oneerlijk verwijt omdat Little Feat al een jaar vóór deze plaat z'n debuutalbum uitbracht?)

avatar van ricardo
Van deze is ook nog een deluxe versie, net zo eentje als er van Filmore East ook bestaat, alleen staat er op deze deluxe versie volgens mij als extra de nummers van Filmore East. Ze hadden beter deze en Filmore East als geremasterde versie als 1 deluxe album kunnen uitgeven, was veel mooier geweest.

De deluxe versie van Filmore East heb ik al,en ga deze er voor die paar nummers echt niet meer bijkopen, en de deluxe versie al helemaal niet. Of voegt deze en dan in deluxe versie nog iets toe aan de deluxe Filmore East?

Ozric Spacefolk
Deze plaat is gewoon bedoeld als studioplaat.
Mountain Jam is een nummer die de band al voor de dood van Duane op record wilden hebben.

Alle studiotracks zijn in dezelfde periode opgenomen. Ik zal een correctie indienen.

Het verhaal zit zo.

De band was bezig deze plaat op te nemen (Duane, Gregg, Butch, Jaimoe, Dickey en Oakley).
Een aantal studiotracks waren al klaar.
Daarnaast wilde de Bros ook de Mountain Jam op de plaat zetten, die van The Fillmore concerten was, maar niet op de originele vinyl stond.

Toen Duane overleed, ging de band door en heeft Dickey de resterende slidegitaar ingespeeld.
Blue Sky is tevens het eerste nummer dat Dickey inzong.

Mountain Jam is oorspronkelijk in twee delen opgedeeld. Op kant 2 en kant 4 zodat je achter elkaar kon spelen op 2 lpspelers. Dit deden ze toen wel vaker.

Deze plaat kent dus bij elkaar op geteld 1 gehele studioplaat als opvolger van Idlewild South en live leftovers van de Fillmore opnamen.

Ozric Spacefolk
Over de Fillmore East opnamen, het volgende: The Allmans hebben 4 concerten door Tom Dowd op tape laten zetten.
Ze speelden er 2 elke dag, dus 2 op 12 maart 1971 en 2 op 13 maart 197.
Dat is het materiaal dat op de elpees Live at the Fillmore East en Eat a Peach staat.

De re-issue van Fillmore bevat de nummers van 12 en 13 maart. Ook de verzamelaar The Fillmore Concerts.

Echter, de Bros zijn gevraagd door Bill Graham om de allerlaatste avond dat de club open was als headliner te spelen. Dit was op 17 juni 1971. Dit was een fenomenaal optreden en behalve als bonusdisc van Eat a Peach, niet legaal verkrijgbaar.

Dus mocht je nog eens besluiten Eat a Peach als deluxe editie aan te schaffen, dan raad ik dat ten zeerste aan.

avatar van jorisr
Geniale plaat. Ik ken eigenlijk alleen deze en Brothers & Sisters van The Allman Brothers maar ik vind ze beide heel erg goed en wil nog veel meer van ze horen. En floris013, ik vind dat de drumsolo in Mountain Jam juist ontzettend goed is en past bij het nummer. Ik vind het totaal niet storend. Dit is genieten!!

@Ozric Spacefolk.

Dat ik dit nu pas lees.

Wat een informatie heb je hierboven neergezet waarvoor enorm bedankt.

Als ik het goed begrijp dan staat op de deluxe versie van deze een groot gedeelte van het concert uit Juni 1971.

Op mijn deluxe versie van Fillmore East komen alle nummers uit 12 en 13 Maart 1971, ook Mountain Jam. Er staan echter op mijn versie nog 2 nummers One Way Out en Midnight Rider en dat zijn nummers uit 27 Juni 1971(tenminste zo staat dat achterop de kaft). Mijn vraag is daarom: Was er 10 dagen eerder nog een concert?

En als op de deluxe versie van deze voornamelijk nummers staan van Juni dan is het nog een meerwaarde, want die heb ik nog niet.

Achterop mijn kaft staat trouwens dat de 3 live nummers van deze ook op die van Fillmore East staan, maar dan gaat het erom of de 3 live nummers van deze ook uit Juni zijn of uit maart komen, oftewel wijken de 3 live nummers van deze ook af van de deluxe versie?

Want ik denk namelijk dat de 3 live nummers van dit album op de deluxe versie gekomen zijn van At Fillmore East.

Is het nog te volgen? Ik hoop het, zou mooi zijn om nog meer concert registraties van deze beste live band ever in huis te hebben.

Ozric Spacefolk
Ik bedoelde ook 27 juni 1971.17 juni is een type-o.

27 juni was de laatste avond dat Fillmore East open was. En dus van die datum stammen de opnamen van the Allman Bros als bounuscd bij Eat a Peach.

avatar van ricardo
Ben vandaag naar Plato gegaan, en de tweede disc van de deluxe versie van deze bevat inderdaad wat de kaft al vermeld van: 2cd deluxe set: Original studio album plus second cd containing 9 tracks from the band,s final Fillmore East concert.

Heb hem natuurlijk gelijk blind gekocht, kost wat maar heb je ook wat.

Vind hem in eerste instantie wat minder overtuigend klinken dan de concerten van Maart eerder dat jaar, het klinkt nog steeds erg goed, maar gewoon wat lauwer en wat uitgebluster dan de concerten in Maart. Dat is mijn eerste indruk van de tweede cd, heb hem net en misschien komt het nog boven dat deze net zo goed is dan de Maart concerten.

Jammer dat de tracks van cd 2 niet bij dit album staan vermeld.

Ozric Spacefolk
Ricardo, dat soort dingen kun je zelf aanpassen.
Dat is het mooie aan deze site, dat het groeit en bloeit dankzij de input van de leden.

Ik zal het deze keer wel weer doen.

avatar van ricardo
Ok je kunt dat dus zelf aanpassen, maar dan moet een moderator eerst toestemming geven toch?

Heb trouwens ook wel meegemaakt dat bonusnummers zomaar verdwenen waren van de deluxe versie hier op musicmeter als extra bijlage.

Vooralsnog een superplaat en bluesrock op zijn best, betere bluesrock dan wat hier geboden word vind je niet zo snel weer, ben echt superblij met de deluxe versie van eat a peach.

En enorm bedankt voor het toevoegen van de bonusnummers Michiel.

Ozric Spacefolk
Ik vind het niet erg om toe te voegen hoor.

Maar alles is gewoon aan te passen, en inderdaad in samenwerking met een moderator: tracktijden, labels, gastartiesten, genres, jaartal, bonustracks, etc. etc. Zolang het maar klopt, want anders wordt het weer teruggedraaid.

De binnenhoes van deze plaat staat trouwens in de top100 beste albumsleeves.

avatar van heartofsoul
Kan het enthousiasme voor dit album helaas niet delen. Om te beginnen houd ik al niet van het stemgeluid van Gregg Allman. Al die richtingloze gitaarsoli zijn bovendien (voor mijn oren) slaapverwekkend. Bluesrock (als genre) is over het algemeen niet zo erg aan mij besteed, al zijn er uitzonderingen. Pas bij de laatste twee nummers veer ik even op. De stem van Dickey Betts vind ik niet onaangenaam, al duurt die gitaarsolo mij te lang. En het afsluitende, instrumentale Little Martha (Duane Allman en Dickey Betts beiden op acoustische gitaar) vind ik prachtig. Kom ik toch nog op 3 sterren.

Mssr Renard
heartofsoul Ik snap niet helemaal waarom je deze plaat bent gaan luisteren. Dat Gregg Allman hierop zingt is nogal evident en dat er veel gitaarsolo's opstaan ook.

Misschien vind je wel Brothers and Sisters een leuke plaat, die is wat minder blues en wat meer country.

Ik vind Eat a Peach een weergaloze plaat. Helaas wel de laatste met Duane Allman en misschien juist daarom zo mooi. Al is heel kant A zonder Duane, (deze songs zijn wel allemaal geïnspireerd op zijn tragische dood). Les Bres is een heerlijke jazzy instrumental en Wasting Time en Melissa zijn nog steeds concertfavorieten, maar ook favorieten van mij.

De livetracks met Duane en de losse nummers die wel met Duane zijn gemaakt, maken deze plaat wel tot een bont gezelschap, vooral omdat Mountain Jam op kant B en D staan. Dit hadden ze zo gedaan, zodat je met 2 lpspelers de delen makkelijk in elkaar kon laten overlopen. ?

De livesongs zijn overigens overblijfselen van The Fillmore Concerts. Maar hoe dat allemaal zit. Ik vind die hele Fillmore concerten en wie,wat,waar,wanneer zo ingewikkeld worden.