Chris Cornell - Scream (2009)

Label: Interscope

8. Long Gone (5:15)

met Timbaland

9. Scream (6:15)
  10. Enemy (4:35)
  11. Other Side of Town (4:48)
  12. Climbing Up the Walls (4:48)
  13. Watch Out (4:02)
  14. Two Drink Minimum * (3:02)
  15. Ordinary Girl * (4:33)
  16. Lost Cause * (4:20)
  17. Do Me Wrong (2:54)
  18. Stop Me (3:35)
avatar van Reint
Wees gerust, Kingsnake, ik heb hem ook niet helemaal door.

Paulie Walnuts
Na nog een keer geluisterd te hebben moet ik bekennen dat ik dit toch wel een meesterwerk vind. Opeens viel het allemaal op z'n plaats, die vergelijkingen met Dark Side of The Moon en A Night At The Opera waren ineens heel logisch. Heel raar zeg, maar wat een trip is dit album. Wow!

Mayne
Haha, meesterwerk.

Heb jij eigenlijk wel eens iets positiefs gepost, Mayne?

avatar van Game
Ik ben nu aan het luisteren en ben ook verrast. De (geweldige) stem van Chris Cornell en de producties van Timbaland, die zich wederom bewijst, passen perfect bij elkaar. Recensie + stem volgt...

avatar van Von Helsing
De plaat vind ik zelf niet te pruimen, maar hij doet het qua verkopen uitzonderlijk goed.

Ook grappig om te lezen dat tegenwoordig de platen van Cornell worden verdedigd door mensen met Michael Jackson, 2pac etc... in hun top tien.

avatar van Game
Dat is vrij logisch toch als Timbaland de hele plaat produceert? Ik durf te wedden dat ik niet zo enthousiast ben over Cornell's eerdere platen.

avatar van frusciflea
Ikzelf luister graag naar veel verschillende genres. In mijn top 10 staan o.a. The Roots, Brand Nubian, Antony & The Johnsons, Johnny Cash, dEUS, King Crimson, Neil Young en meer uiteraard.

En al zie ik Scream niet in mijn top 10 ooit binnen komen, hij zal wel hoog in mijn persoonlijke top zoveel komen. Het album is gewoon naar mijn mening een zeer lekker geheel (en met geheel bedoel ik zelf ook de mooie overgangen tussen de nummers... als ik één nummer op zet verlang ik bij het einde direct naar de volgende!)

Eerder maakte ik hier de opmerking dat ik wel de enige lijk die zich niet aan één bepaalde muziekgenre vastklamp, natuurlijk sarcastisch bedoeld. Maar ik merk hier wel dat veel mensen heel gauw zeggen dat ze de nummers belachelijk vinden, dat ie zijn ziel verkocht heeft e.d. Alsof het lijkt dat Chris enkel rock moet maken. Ik vind het erg gewaagd van Chris en uiteindelijk ook erg geslaagd!

Ik heb echter zijn Soundgarden-tijd niet actief mee gemaakt, ben er ook geen groot liefhebber van. Audioslave wel actief mee gemaakt en vond dat een goede periode, mijn kennismaking met Cornell ook (Cochise). Zijn eerste 2 soloplaten vind ik goed, maar ik sta er niet om te springen om ernaar te luisteren. Scream heb ik dan ook al vele malen meer gedraaid dan die andere soloplaten van hem.

In het begin gaf ik dit album een 2,5*, maar dat groeide gauw verder, nu geef ik het een 4,5*!

Paulie Walnuts
Paulie Walnuts @ 1 april schreef:

Dat was natuurlijk een grapje...

Ik moet wel zeggen dat ik dit liever hoor dan Audioslave en z'n laatste solo album, dat is zeker geen grap. In de eerste vijf nummers hoor ik best momenten dat het wel 'werkt' en lekker klinkt, maar dat zijn er veel te weinig om dit niet een mislukte plaat te vinden.

Von Helsing schreef:

Het is inderdaad triest...

Het toont maar weer eens aan dat met de trends mee lopen meer oplevert dan jezelf te zijn.

Mayne
herman schreef:
Heb jij eigenlijk wel eens iets positiefs gepost, Mayne?

Nee, ik doe niet aan positiviteit! Bah!

Zeertjuh
realmadrid23 schreef:

triest ?? leg uit waarom ??, hij is erg succesvol dus triest is niet de juiste benaming kerel.. maar je top 10 zegt al genoeg

Triest omdat hij oneRepublic ook verprutste met zijn remix, en chris cornell had gewoon goede muziek en doordat timbaland zich ermee bemoeit word het ineens wel heel erg minder Kerel.
Mijn top 10 heeft hier natuurlijk heel veel mee te maken, maja gelukkig zegt mijn top 10 jou al genoeg. Dan hoef ik jou niks meer uit te leggen over goede muziek.

tuktak
het productieteam van timbaland heeft altijd de arrogantie om de producties leading te laten zijn en de uitvoerende artiest iets naar de achtergrond te drukken. in het geval van een gemiddeld timbaland zangeresje is dat een slimme zet, maar in dit geval een zeer gemiste kans. de vocaal van cornell komt gewoon niet goed uit de verf. het concept is best leuk en aardig, maar op deze manier kan er nooit een echt goede plaat uitrollen, de heerschappij van timbaland is te groot, iedereen danst blijkbaar naar zijn pijpen op het moment.

avatar van Rudie
1,0
Game schreef:
Er wordt hier flink 'gehaat' op Timbaland. Geef de schuld dan gewoon aan Chris Cornell, hij werkt ermee samen. Het is niet zo dat Timbaland hem heeft gedwongen om dit te doen...

Sowiezo vind ik dat Timbaland het gewoon bij hiphop moet houden. Dat nummertje met One Republic was leuk, en nu met Chris Cornell is het ook vrij aardig alleen laat het niet verder escaleren dan nu, Timbo.

Ik heb trouwens alleen de single Part Of Me gehoord. En mede door de briljante tekst "No, that bitch ain't a part of me" vind ik het een geslaagd nummer.

Inderdaad, Chris Cornell treft een flinke dosis blaam voor dit wanproduct, maar het is niet meer dan redelijk om ook te wijzen op de rol van Timbaland. Die heeft immers (net als Cornell) wel wat betere werken op zijn cv staan.

avatar van NewYorkCityLight
Part Of Me vind ik een goed nummer, ben beniewd of de rest ook goed is.

avatar van Gloom
Ik begrijp niet dat mensen deze plaat direct afkeuren omdat het meer naar de hip-hop stijl gaat.

Ok, Hip-hop is nu niet mijn favoriete gerne en Timbaland is zeker niet mijn muse, maar kvind deze plaat wel degelijk goed.

Het wisselt is af van de normale muziek naarwat ik luisteren en dat kan ik wel apprecieren.
De songs, productie en zang zijn heel goed! Het was wat wennen dat Chris zinnen zoals 'bitch of mine' zingt, maar daarvoor vind het nog geen slechte plaat

avatar van Shelter
Ik ben geen Timbaland fan...als ik dan hoor dat de producties meer aanwezig zijn dan de zanger heb ik zo mijn twijfels.
Mar goed laat ik het eens een kans geven.

avatar van tumkie
0,5
Gloom schreef:

Hoera, gevonden 1 fan.

avatar van midnight boom
1,0
Part of me is een goed nummer,
maar de rest...Oh Oh!

avatar van Game
Leuke kennismaking met Chris Cornell. Ik had al van hem gehoord met het nummer You Know My Name. En nu dus een heel album met Timbaland. Zijn producties zijn zoals ik het van hem gewend zijn: gewoon goed. Daarop valt weinig aan te merken. Dat hij ervoor kiest om alle nummers in elkaar over te laat lopen is een hele goede keuze geweest. Hierdoor luistert het goed weg. Chris Cornell zelf word misschien een beetje ondergesneeuwd door de producties maar hij heeft een geweldige stem waar ik graag mag naar luisteren. Wat mij betreft is dit een geslaagd experiment. Gastoptredens op andere hiphop albums slaag ik niet uit.

avatar van Kelzo
Ik vind hem super met Audioslave, met Soundgarden, zijn solocariere vind ik ook top, en ook dit album vind ik erg goed. Ja, het is een andere stijl. Nee, het is niet slecht. Zijn stem is nog steeds geweldig, en ik vraag me af of de mensen die hier extreem lage cijfers geven wel naar het hele album geluisterd hebben. Er zitten zeker goede nummers tussen die je echt niet kunt vergelijken met "Part of me" (wat ik overigens een erg lekker nummer vind).

Timbaland vind ik over het algemeen wat minder, maar ook hij is met dit album behoorlijk origineel bezig voor zijn doen. Andere samenwerkingen met die man klinken allemaal hetzelfde.

CC's vorige werken waren misschien wel vele malen beter, maar ik vind echt dat hij een goed album heeft uitgebracht waar ik amper wat op aan te merken heb.

avatar van Germ
Germ (crew)
Chris Cornell met Timbaland?
Nee sorry, dat kan ik echt niet verdragen.

avatar van Pinsnider
Hela, mijn oude Soundgarden-held, gezegend met één van de beste rock-vocalen ooit, in de mix met de van-dik-hout-zaagt-men-retecommerciele-planken producer Timbaland..??
Ik ga dit niet op voorhand, zoals de meesten hierboven, afknallen, maar wel met een gezonde portie argwaan beluisteren. Spannend!!

avatar van Germ
Germ (crew)
De single komt regelmatig voorbij op MTV, dat is echt schrikken hoor.......

avatar van Boris1
Me dunkt dat hier toch wel sprake is van het 'Jack Spijkerman-effect'. Onder het mom van de vleugels uitspreiden en eens iets nieuws proberen wordt de oude fanschare getrakteerd op iets dat absoluut niet wordt gevreten (ik vrees voor de reacties op Pinkpop voor de man) en dat wordt beschouwd als verraad aan de 'alternatieve muziekwaarden'' , whatever that may be. Leuk dat de plaat kennelijk goed wordt verkocht maar dan wel in een genre waarin de looptijd van de gemiddelde artiest nou niet bepaald lang is (uitzonderingen daargelaten). Nee, ik vrees dat dit experiment niet al te lang commercieel succesvol zal zijn en dat de heer Cornell zijn muzikale geloofwaardigheid onder zijn fans definitief heeft kwijtgespeeld.

avatar van BoordAppel
Fans kunnen doorgaans ook maar moeilijk met verandering omgaan. Zeker bij het rockpubliek: hiphop? Ieeeeuw!

Aloanator
Echt typisch een gevalletje schoenmaker-blijf-bij-je-leest. Als je een goed gewaardeerde rocker bent, stap je niet zomaar over naar R&B/Pop, of hoe zo het ook willen noemen, het wordt allemaal doorgestuurd naar mijn postvakje met de grote stikker KuMu erop.

Dit is is echt een totale misser en niet alleen omdat ik iets tegen Hiphop ed heb. Het is gewoon allemaal standaard, door Timbaland voorgekauwde MTV meuk, wat al veel eerder, vaker en beter is gedaan door bv. Gnarls Barkley (waar ik persoonlijk ook iets tegen heb). En dat is echt jammer, want Cornell kan het wel. Denk aan het wat eerdere werk van Soundgarden en het album Audioslave van Audioslave (#5 in mijn top 10).

Maar natuurlijk is dit ook de fout van Chris Cornell zelf. Ik gok dat de meeste mensen die van Soundgarden en Audioslave houden het niet bepaald op R&B enzo hebben. Kan je leuk een nieuwe schare fans opbouwen.

Die voorkant alleen al... In het plaatje kan je al iets als "weg met de gitaar" aflezen, waarna de computer-beats overblijven. Muziek maak je met instrumenten, voorgeprogrammeerde beats zijn voor mij geen muziek.

Chris, dit gaat je veel fans kosten, mij ben je alvast kwijt. Spijtig, want ik weet dat 'ie et echt kan...

Joy
ach, de man neemt ene andere afslag en waarom niet

waar het om gaat is zijn stemgeluid en dat is nog steeds dik in orde

eigenlijk vind ik de stap dapper, ga der maar aan staan met zo'n heavy verleden een plaat als dit te maken, je moet durven en dat siert

bevalt je niet? leg je toch lekker ff soundgarden op de spelert?

avatar van Klumpie
Ik had hem toch liever dezelfde weg zien nemen als bijvoorbeeld Mark Lanegan.

avatar van trebremmit
Ik vind hier niks dapper aan eerder gemakzuchtig, huur een bekende producer in die garant staat voor een hit en de rest komt wel. Had meneer het geld op ofzo? Cornell maakt zichzelf hiermee volkomen belachelijk.