Röyksopp - Junior (2009)

Noorwegen
Electronic / Pop
Label: Astralwerks

1. Happy Up Here (2:43)
  2. The Girl and the Robot (4:28)

met Robyn

3. Vision One (4:59)

met Anneli Drecker

4. This Must Be It (4:41)

met Karin Dreijer

5. Röyksopp Forever (4:59)
  6. Miss It So Much (5:01)

met Lykke Li

7. Tricky Tricky (5:59)

met Karin Dreijer

8. You Don't Have a Clue (4:33)

9. Silver Cruiser (4:36)
  10. True to Life (5:50)

met Anneli Drecker

11. It's What I Want (3:06)
  12. Were You Ever Wanted * (5:37)

met Lykke Li

13. Across the Graveyard * (4:23)
avatar van Djarune
Ik ben ontzettend benieuwd naar dit album. Ik ben een van de weinige die The Understanding een stuk beter vind dan hun debuut. Dit album heeft nog meer samenwerkingen dan de vorige: Anneli Drecker, Karin Dreijer-Andersson (The Knife), Lykke Li en Robyn zijn te horen. Waarvan sommige artiesten zoals Karin 2x. (waarschijnlijk wegens succes van What Else Is There)

Ik moet zeggen het eerste nummer (kun je op royksopp.com luisteren) doet me niet heel veel, maar nogmaals ik ben erg benieuwd.

avatar van ThaProphet15
Na lang wachten en uitschuiven toch een nieuwe Royksopp... Heb de nieuwe single gehoord op youtube....
Vind ik best goed. Het is een beetje 'Eple' met tekst.
Hoopgevend voor het album dus...

avatar van barrett
Dit is nu een album waar ik naar uitgekeken heb. Btw ik vond the understanding ook een dijk van een album.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Hey! Een nieuw album van Röyksopp. Het heeft even op zich laten wachten, maar ik ben weer benieuwd naar deze! Zijn er al ergens nummers te beluisteren?

avatar van erik burger
ben heel benieuwd

Langverwacht. Ben benieuwd of ik het beter vind dan The Understanding die me toch iets meer deed dan Melody A.M.

kaj
Kan niet wachten! happy up here vind ik een geweldig nummer. Hoop dat dit album meer als Melody A.M. word dat was voor mij hun beste werk.

Je kan alvast 1,5 minuut van elke track luisteren hier

Klinkt wel lekker

avatar van djarend
Heb geen idee wat ik er van moet vinden. Vind zelf eigenlijk alleen Melody AM een topper, Understanding viel mij zwaar tegen. Deze zit er eigenlijk beetje tussen in, staan zeker paar mooie instrumentale stukken op maar af en toe ook wel weer zwakke vocalen. Maar klinkt meer als Röyksopp dan de vorige dus geef even voordeel van de twijfel en zal hem nog vaker beluisteren en. Mijn favoriet nu is in ieder geval Tricky Tricky.

Röyksopp was ten tijde van het debuut een toevallige ontdekking. In die periode kocht ik wat meer electronic met het stempel 'geschikt voor pop/rock liefhebbers' en ook lounge vond ik die tijd wel leuk dus dan was Melody A.M. haast verplichte kost ook al kende toen bijna niemand het nog. Daar kwam snel verandering in omdat met name het nummer Eple overal opdook en er was geen hip programma dat dit nummer niet op de achtergrond liet horen.
Opvolger The Understanding kocht ik op de automatische piloot en dat beviel wel aardig. Ik heb het in elk geval een aantal keer gedraaid tijdens mijn camper-tour door Noorwegen want dat leek me wel gepast.
En nu dus Junior, een album waar ik niet naar uitkeek maar waar de nieuwsgierigheid het toch wel dik won.

Het begint al lacherig met het o zo happy klinkende Happy Up Here (what's in a name) dat de bliepjes en piepjes van het debuut laat horen in combi met de meer up-tempo sound van de tweede. Een vrolijker opener kun je niet bedenken en ik moet gelijk denken aan de promo-foto's van dit duo waarop ze met feesthoedjes op hun hoofd te zien zijn. Erg cheesy maar ook erg leuk.
The Girl and the Robot heeft zo'n heerlijke eind jaren '70 disco-saus. Georgio Moroder is het eerste waar ik dan aan denk. Party, party, party met veel glitter en glamour. Het is van die feestpop zoals ook Kylie Minogue het wel eens aflevert en ik lik mijn vingers daar bij af! Robyn zal hier wel medeverantwoordelijk voor zijn.
Het nummer eindigt sfeervol om vervolgens over te gaan in Vision One dat aanvankelijk dromerig klinkt en lijkt op de stijl van het debuut. Al snel komt er meer ritme in het nummer en krijgen we haast een Madonna-Ray of Light-album-achtig nummer dat daarna weer iets Daft Punk-achtigs krijgt (in een light-versie dan wel). Anneli Drecker doet het op dit nummer niet slecht.
Karin Dreijer is geen onbekende naam en het is leuk haar op dit album weer terug te horen. This Must Be It is een up-tempo song waar haar stemgeluid behoorlijk bepalend is. Het klinkt gedreven en zal het ongetwijfeld goed gaan doen in menig disco (kom maar op met die mixen).
Röyksopp Forever is een sfeervol instrumentaal nummer. Voor het eerst nemen de heren wat gas terug en komen we weer in de sferen van het debuut terecht. Toch klinkt het hier allemaal wat stroperiger en dikker belegd, zeker naarmate het nummer vordert, en die opmerking is niet eens negatief bedoeld. Het klinkt soms haast symfonisch. Dit is de perfecte afwisseling op de vorige nummers en het sluit er toch naadloos op aan. Ik vind het des te meer een zeer lekker nummer dat op weet te vallen. Ja dit feestje van Röyksopp bevalt me wel tot nu toe. Ik blijf nog wel even.
Miss It So Much is een behoorlijk poppy nummer. Lykke Li kreunt er een beetje doorheen met haar dromerige franse hijgmeisjes stem en die combinatie werkt goed wat mij betreft. Hier moet je gewoon niet moeilijk over doen daarvoor is het allemaal te luchtig.
Karin Dreijer keert terug op het nummer Tricky Tricky. Het klinkt wat kaler en neigt daardoor iets meer naar het eigen werk van Dreijer. Het is zeker een zeer sterk nummer en het '6 afraid of 7, cause 7 ain't 9' gaat geheid in je hoofd blijven hangen. Absoluut een hoogtepunt van dit nieuwe album (en let ook op de twist aan het einde van het nummer)!
You Don't Have a Clue keert weer een beetje terug naar de sound van het debuut alleen is het sausje net iets vrolijker. Het doet me in de verte een beetje denken aan de kleurrijke nummers van Lemon Jelly. Anneli Drecker is de dame van de vocalen.
Silver Cruiser gaat dan net even sterker naar het debuut terug. De verhalen die voorafgaand aan dit album de ronde doen spreken van een mix tussen de eerste twee albums maar tot nu toe slaat de balans toch meer uit naar de tweede. Het zijn nummers als deze die dan inderdaad de vergelijking met het debuut goed kunnen doorstaan. Dit is een rustpuntje op Junior.
True to Life heeft het kenmerkende Röyksopp-geluid en daarmee tonen ze aan een eigen smoel te hebben. De zweedse Anneli Drecker verzorgt hier wederom de vocalen. Opvallend dat het noorse duo nogal gecharmeerd is van zweedse dames die volop aanwezig zijn. Classic-Röyksopp mogen we best wel als feit neerzetten als we dit nummer moeten gaan classificeren.
Als we terugkomen op de voorkeuren voor zweedse zangeressen kan het antwoord van dit duo It's What I Want zijn. Hier kozen ze er voor om zelf de vocalen op zich te nemen. Het zijn geen hoogdravende zangers maar de stemmen passen prima op dit nummer dat een soort jaren '80 sfeertje in zich heeft. Had één van de meiden het gezongen dan was het misschien een iets grotere knaller geworden maar ik vind dit er prima mee door kunnen.

Het is leuk om niet echt naar iets uit te kijken en dan aangenaam verrast te worden want dat was bij mij het geval. Je moet wel een beetje van cheesy pop/dance houden want anders kun je dit beter laten voor wat het is. Voor mij is het een onverwacht leuk album geworden waar ik alleen maar vrolijk van kan worden. In eerste instantie dacht ik dat mijn collectie beperkt zou blijven tot twee Röyksopp albums maar nu het in bestelling is gegaan gaat dat niet meer op.
En mocht Madonna geen idee hebben met wie ze in zee moet gaan haar volgende album dan moet ze misschien eens kijken of Svein Berge & Torbjørn Brundtland niks voor haar zijn

avatar van coldwarkids
Ah wat is die stem toch mooi van die dame (van The Knife)... die heeft ook op What Else Is There? gezongen... gelukkig zingt ze op een nummertje mee

avatar van frankmulder
Ik had net als sommigen gehoopt dat we weer iets zouden krijgen in de stijl van Melody A.M.
Wat een tegenvaller. Ik vind er niets aan, en ben blij als het afgelopen is. De magie van hun debuut is weg en de bedoelde vrolijkheid komt helemaal niet bij me over (het irriteert me juist). Misschien dat dit wat is voor mensen die The Understanding leuk vonden, maar ik vind dit niks.

Ik snap wel dat Röyksopp niet telkens hetzelfde geluid willen produceren, dus ze mogen best nieuwe dingen verzinnen, maar deze plaat is in ieder geval niks voor mij. Hopelijk wel voor anderen. 2*

avatar van sean leonard
Fijne muziek. Vrolijk, relaxed, energiek.. Alle liedjes klinken dus goed, behalve #2. Vreselijk die zang van die Robyn. Dat had van mij echt niet gehoeven

tuktak
Zeer goede nieuwe plaat, absoluut niet minder dan de vorige 2 platen. Het woord cheesy zag ik snel voorbij komen, maar dat is absoluut niet het geval. Steengoede producties met een soms fenomenale opbouw, true to life, wat een track! Erg fijn vervolg van royksopp die alweer niet teleurstellen, herkenbaar blijven en het voor zichzelf toch weten te vernieuwen.

88Fabian
De meeste nummers op dit album vind ik heel goed gedaan,een aanrader voor mensen die electronic muziek leuk vinden.

avatar van DrZeldenrustig
Röyksopp doet het toch maar weer gewoon. Typische klanken die we zo goed kennen van deze Noorse mannen. Dat Karin Dreijer ook weer twee prachtige zangpartijen levert is ook mooi meegenomen. En als het dan een beetje "cheesy "is? Nou en? Persoonlijk ben ik dol op kaas!

avatar van LennartDG
Overlaatst Melody A.M. binnengehaald om de echte Röyksopp eens te leren kennen, maar blijkbaar kan ik beter de nieuwe eens een poging geven. Blij om Karin Dreijer terug te zien, en Robin en Lykke Li vind ik ook zeker geen foute keuzes... Maar iets in me mist Erlend Øye..

avatar van djarend
Vind hem tegenvallen, helaas. Maar iedereen heeft het over Karin Drijer, tegelijkertijd komt haar solo project uit, Fever Ray, luister daar maar eens naar, die is echt te gék, kan Röksopp puntje aan zuigen, grappig dat ze exact op dezelfde dag uitkomen, in NL althans

Super gedaan!
Heb hem intussen twee keer helemaal beluisterd en ik ben aangenaam verrast.

Met "Happy up here" vind ik dat er teruggegaan wordt naar de "Melody A.M." sfeer en daarna ontvouwd zich een album dat lekker in het gehoor ligt met originele geluiden. Het zal voorlopig niet gaan vervelen.

Het album heeft de duidelijke Röyksopp-sound van de eerste twee, maar is gelukkig weer heel iets nieuws.

avatar van -Brent-
Ik weet het nog niet zo net. De eerste paar luisterbeurten was ik behoorlijk teleurgesteld, maar langzaamaan begint het toch allemaal wel erg lekker te klinken.

Vooral de nummers met Karin Dreijer zijn erg fijn. Vier jaar terug heeft the understanding me naar the knife getrokken en daar ben ik royksopp nog eeuwig dankbaar voor.

avatar van DrZeldenrustig
Halfje erbij! Ik ga naar 5! Waarom? Omdat deze cd per luisterbeurt beter wordt. Ik heb het idee dat deze nog een hele tijd in mijn favo-lijst blijft staan!

Absolute favo's zijn er niet meer bij; ik kan namelijk geen keuze meer maken! Het is lang geleden dat ik weer zo verschrikkelijk viel voor een album uit het lounge/electronica/dance/ "wat mag het ook zijn" genre.
Ben weer helemaal om.

avatar van Opschuiven
De boys noize remix van happy up here is wel een vuig staaltje electrowerk maar moet dit album nog luisteren..

tuktak
20 maart ligt deze plaat trouwens al in de winkels, dat wacht ik nog even af, maar dit zal wel eens de plaat kunnen worden van dit moment. Noujah dat is hij al voor mij, maar hopelijk ook voor een grote groep andere luisteraars. Commercieel genoeg om door iedereen leuk gevonden te worden, productioneel diep genoeg om interessant te blijven voor langere duur.
Royksoppiger dan dit kun je van royksopp niet verwachten. Dit is gewoon royksopp, en natuurlijk zijn het geen 11 eple remakes, wat verwacht je nou zelf…

avatar van erik burger
Lekkere plaat...
Heb van deze heren al 3 albums, The Understanding, Melody AM en het live album Royksopps Night Out.
The Understanding is daarbij voor mij het favoriete album met Only This Moment als hoogtepunt.

Junior gaat nergens over The Understanding heen..maar is wel een heel degelijk album.
De tracks met Robyn & Karin Dreijer zijn echt goed en kunnen ook nog wel op me groeien denk ik. Wat ik op dit album mis is de emotie. Het is me net iets te vrolijk (al is dat ook een emotie).

Goed album, maar ik hoop wel dat Senior (ik heb begrepen dat dit album er ook echt komt in het najaar) wat dieper gaat en wat minder 'happy' is.

avatar van snarf349
prima plaatje, gebruik het momenteel veel tijdens het sporten, werkt goed.

avatar van luc011190
Klinkt best leuk allemaal, niet heel bijzonder.
Royksopp komt trouwens op dezelfde dag als Fever Ray op Motel Mozaique, zou dik zijn als Dreijer wat vocalen kwam verzorgen bij Royskopp

Lang naar uitgekeken, en vind het een redelijk/goed album...wat ik enkel jammer vind is dat er alleen vrouwelijke vocalen gebruikt worden. Ik vind het op deze manier niet echt meet authentiek Röyksopp...Het nummer wat Robyn bv inzingt zou namelijk net zo goed op haar eigen album kunnen staan.. Desalniettemin 4 sterren omdat de nummertjes qua niveau wel sterk zijn. Binnenkort op Motel Mozaieke maar eens live checken. Zou inderdaad mooi zijn als Karin Dreijer en Erlernd Oye nog even wat vocalen gaan doen..qua programma zou dat wel kunnen namelijk!

avatar van sean leonard
luc011190 schreef:

En ook Erlend Øye speelt daar op die avond. Dus dat zou wel eens een mooi optreden kunnen worden!

avatar van doornappel
Röyksopp's nieuwe plaatje boeit me op dezelfde wijze als de oude plaatjes, leuk mar niet meer dan dat. Ik vond het een aardige luisterbeurt maar kan toch wel met enige zekerheid zeggen dat dit (ondanks dat ik karin dreijer van the knife wel leuk vind klinken) over een kleine maand niet meer in mijn playlist zal voorkomen...

avatar van Djarune
Hij lijkt in een beetje op The Understanding dus dit wordt sowieso een hoog cijfer. Ben er nog niet helemaal uit. Draai hem de komende week grijs en dan weet ik of het een 4*, 4,5* of 5* wordt...