U2 - Boy (1980)

2. Twilight (4:22)
  3. An Cat Dubh (4:46)
  4. Into the Heart (3:27)
  5. Out of Control (4:14)
  6. Stories for Boys (3:02)
  7. The Ocean (1:35)
  8. A Day Without Me (3:13)
  9. Another Time, Another Place (4:32)
  10. The Electric Co. (4:46)
  11. Shadows and Tall Trees (4:40)
  12. Saturday Night (Teaser) * (0:34)
  13. I Will Follow [Previously Unreleased Mix] * (3:37)
  14. 11 O'Clock Tick Tock [Single Version] * (3:47)
  15. Touch [Single Version] * (3:25)
  16. Speed of Life * (3:18)
  17. Saturday Night * (5:12)
  18. Things to Make and Do * (2:16)
  19. Out of Control [Single Version] * (3:52)
  20. Boy-Girl [Single Version] * (3:23)
  21. Stories for Boys [Single Version] * (2:42)
  22. Another Day [Single Version] * (3:28)
  23. Twilight [Single Version] * (4:35)
  24. Boy/Girl [Live at the Marquee, London] * (3:26)
  25. 11 O'Clock Tick Tock [Live at the Marquee, London] * (4:58)
  26. Cartoon World [Live at the National Stadium, Dublin] * (4:20)
Ik vind dit album beter als October, hier staan ook zeer krachtige nummers op: I Will Follow en Electric co! I Will Follow draai ik nog bijna dagelijk ik kan er maar niet genoeg van krijgen.

Feeder
Ik vind dit 1 van de sterkste albums van U2. I will follow, twilight, out of control...
Niets op aan te merken

avatar van Arno
Volgens mij ook gewoon het sterkste album The Electric Co. is hier mijn favoriet, en op The Unforgettable Fire na ook het beste van U2.

Heb dit album niet, maar ik ken het grootste gedeelte van de nummers wel, en die zijn erg goed! ik denk dat ik maar is eens aan deze cd moet zien te komen...

Dat denk ik ook ja

Toeval of niet maar ik heb deze cd gisteren nog eens gedraaid. Ongelofelijk hoe goed het in elkaar steekt. Stuk voor stuk prachtige nummers, de overgangen bevallen me bovendien ook enorm. Toch is het volgens mij het jeugdige enthousiasme dat de x-factor is bij 'boy'.

Heerlijke plaat, ik wou dat U2 meerdere platen van dit niveau gemaakt hadden.

jaja, ik heb m nu:D wat een debuutplaat. Met als uitschieters I will Follow, Twilight, An Cat Dubh, Into the Heart, Out of control en Electric Co. Wat een enthousiasme! Er staat gewoon geen minder nummer op!

avatar van Rinus
Toendertijd voor een mij een totaal overdonderende plaat, dit debuut album van U2. Een goede produktie van Steve Lillywhite, en door de bank heen, lekker gedreven songs. "I will follow"werd pas een hit, toen opvolger "October"al uit was, en mede door het vele draaien van de single op Veronica. De met water gevulde flessenxylofoon (ik heb geen andere naam voor het instrument) geeft het nummer een aparte klank. Maar het album staat vol met goede nummers, en al helemaal in de karakteristieke U2 sound, waar op latere albums nog wel eens mee geknutseld is, maar die toch in de basis altijd is overeind blijven staan. Wie had kunnen denken, dat deze 4 Ierse jochies zo groot zouden worden..... 4 sterren (op vinyl)

avatar van Hans Brouwer
Rinus schreef:
En zo groot zouden blijven!! Dat is, denk ik, net zo'n prestatie als groot worden .

EVANSHEWSON
@Rinus: Ik kan me geheel vinden in je bespreking! Gaaf!

Fijne plaat is dit, en meteen één van hun beste!
4.5 sterren **** 1/2

avatar van rudiger
dit album draai ik niet zo vaak meer , staan 3 leuke nummers op , en de rest is bagger .
3 sterren.

Feeder
Ook al ben ik geen grote U2 fan, ik vind dit album allesbehalve bagger. Meer zelfs: ik vind dit na The Joshua Tree hun sterkste album. Heerlijke sfeer, fantastische muziek & songs + de jeugdige energie springt ervan af. Een onvervalste topper.

Zeker geen bagger. Erg sterk debut. Ben het helemaal met Feeder eens (al was ik vroeger wel een groot U2 fan).

avatar van the viking
Fenomenaal debuut! Wat klonken ze toen nog lekker rebels en enthousiast .Boy vind ik dan ook wat beter nog dan October(alhoewel het titelnummer mij nog steeds kippenvel bezorgt)

avatar van pinguin#13
I will follow: kippenvel kreeg er destijds van en nu nog steeds. wat een energie. Ben geen U2-fan, maar dit is een topplaat.

avatar van blunnie
Begin jaren 80 een nieuwe band met zoveel energie,lang niet zoiets gehoord,ook op Pinkpop waren ze geweldig een speelden ze de sterren van de hemel met dit album.Meeslepend en retemuzikaal deze band.Uitschieters I will follow en out of control.
4 sterren

RollendeStenen
Absoluut sterk debut. Opmerking over 3 nummers goed en rest bagger, is duidelijk van een Knopfler-fan die in slaap wil vallen bij muziek .

Eigenlijk laat de plaat je na i will follow niet meer los en is de cd zo voorbij. Top en in de jaren 90 mijn eerste kennismaking qua aanschaf met U2. Erg prettig was dat...

avatar van tiempy
gewoon RAZEND orgineel.
ik heb hem enkel op lp, positieve heerlijke new wave

where to go if you don't know?

the electric Co!!

4.5 stars!!

EVANSHEWSON
Prachtig album, het magische moment is voor mij toch echt An Cath Dubh, de overgang naar Into The Heart en dan nog eens die schitterende overgang naar dat prachtige Out of Control, dat bij alle best of's schandelijk over het hoofd gezien werd.

The Electric Co, Twilight en I Will Follow zijn voor mij de andere toppers, maar de magie zit hem toch in tracks 3-4-5, wàt een sterk trio!

****1/2 tijdloos mooi dat eerste album van U2

Mee eens, Pat, maar Shadows And Tall Trees en Electric Co. vind ik beiden ook tot hun beste werk horen.

avatar van ronnievb
Wat mij betreft een van de hoogtepunten uit het oeuvre van U2, heel fijn, zo'n plaatje zonder opgeblazen pretenties en ego's. Van voor tot achter sterk.

Een van de beste debut albums uit de jaren 80. In de periode 80/81 verschenen er meer van die goede post-punk albums, maar U2 onderscheidde zich wel van de rest. U2 keek een stuk positiever tegen de wereld aan; terwijl veel bandjes toen een negatievere houding hadden.

En terecht!!

Hoezo??

perfume
Koude oorlog, wapenwedloop, werkeloosheid. uitzichtloosheid, corruptie, woningnood machtsmisbruik.....enz enz

Maar uit Boy sprak nog hoop uit (zie ook de albumhoes), bij War was de hoop helemaal verdwenen (zie hier ook de albumhoes). Ik vind het best jammer dat jongeren van nog geen 20 jaar al zingen dat er Geen Toekomst is. Daarom was dit album nog heerlijk onschuldig, en positief.

avatar van rudiger
perfume schreef:

Deze ingredienten gelden nu in 2008 nog steeds.

perfume
@deric raven: Blijft inderdaad een mooi album, dat ben ik wel met je eens.

@ rudiger: Ja triest maar waar

Doordat U2 later zo groot werd; wordt er voor mijn gevoel te weinig bij dit schiterend album geschreven; terwijl dat wel bij andere artiesten uit die tijd gebeurde.Ik heb hoe dan ook een zwak voor de eerste 3 albums van U2.
Niks mis mee!!

perfume
Inderdaad, ik draai die eerste platen van U2 ook nog regelmatig. Persoonlijk vind ik October het mooiste.

October is geweldig; maar ik krijg nog steeds een kick van I Will Follow; wat een energie.
October was eigenlijk maar een tussenplaat, die erg snel en zonder teksten van Bono (want die waren gestolen) in elkaar gezet werden. Maar net zo tijdloos als Boy en War.