Met de Libertines heb ik nooit zo veel gehad laat staan voor Pete Doherty. Het was dat ik bij toeval de clip van
Last of the English Roses voorbij zag komen: dat had toch wel een aangenaam Blur-sfeertje en dat nummer beviel me wel. Nog grappiger vond ik het einde van de clip waar we zoenende kerels te zien krijgen (de voetballers). Sigur Rós was al eerder met het thema aan de haal gegaan maar Doherty weet er in elk geval mee op te vallen en zal er ongetwijfeld wel weer een hoop mensen mee op stang jagen.
Kortom: het stoute jongentje van de klas laat weer van zich horen en juist omdat ik dat nummer best lekker vond klinken werd het bijna noodzaak ook de rest te beluisteren.
Arcadie klinkt lo-fi en heeft daardoor wel zijn charme maar stelt op zich niet zo heel erg veel voor. Ondanks dat toch best een leuk nummertje.
Last of the English Roses heeft voor mij zoals gezegd zo'n heerlijke Blur-vibe en is overduidelijk een zeer sterk popnummer. En die clip? Ach , die maakt het grappig ook al is die verder nogal minimaal en onopvallend te noemen.
Het gitaargeluid van Coxon is overduidelijk terug te horen op
1939 Returning dat zijn titel in het intro eer aan doet. Alsof we een oud mono-plaatje uit de tijd opgezet krijgen. Dit nummer klinkt lekker loom en het botst een beetje door het wat nonchalante en de strijkers en dat maakt het nummer duidelijk een stuk beter dan het misschien is en waar de zang nu eenmaal niet je van het is.
Het nummer eindigt met draaimolen klanken om door te gaan op
A Little Death Around the Eyes, ook al weer zo'n melancholisch nummer. Het geeft een aangenaam warm gevoel en dat is nu niet iets wat ik verwacht had bij Doherty. Het mag best een aangename verrassing genoemd worden.
Het sfeertje zet zich voort op
Salome wat ook het lome in zich heeft dat de vorige nummers kenmerkte en het bevalt me goed: het is een vibe waar ik makkelijk inrolde en waar het goed in wentelen is en blijft.
Over
Through the Looking Glass (I Am the Rain) hoef ik eigenlijk al niet veel meer te zeggen: lekker folky, melancholiek en okee, ondanks de niet sterke zang toch een fijn nummertje en die zang stoort me eigenlijk niet.
Kitschy, jazzy,
Sweet By and By lijkt een vreemde eend in de bijt maar past wonderwel goed op dit album. Ik kan me voorstellen dat de liefhebbers hier niet veel mee kunnen maar ik vind het nummer perfect getimed juist omdat het de boel weer even opbreekt zonder dat dit op een storende manier gebeurt.
Palace of Bone is donkere, akoestische rock and roll and I like it. Ik blijf er dan ook versteld van staan dat ik dit allemaal zo goed kan hebben want eigenlijk is het allemaal niet wereldschokkend wat we voorgeschoteld krijgen, maar een zekere simpelheid werkt dermate doeltreffend dat het zijn doel dus ook niet mist bij mij.
Sheepskin Tearaway gaat vrolijk voort op de melancholische toer en we mijmeren ruim 2 minuten even door. Onthaasten lijkt het toverwoord bij nummers als deze.
Broken Love Song zit degelijk in elkaar en is gewoon een goed popliedje met een mooie opbouw.
New Love Grows On Trees valt een beetje weg tussen de rest, misschien omdat het toch net even te veel dezelfde sfeer is allemaal of misschien gewoon doordat het nummer nog moet groeien bij mij.
Lady, Don't Fall Backwards is een prima afsluiter met een fraai jaren '60 achtig randje. Het is dat zijn stem totaal anders is, maar ik moest heel even denken aan Scott Walker-nummers.
En daarmee is er een einde gekomen aan 12 nummers die me allen wisten te boeien en die ik graag nog wat keren zal gaan opzetten en dat is voor mijzelf toch wel erg verrassend te noemen. Ik mag blij zijn toevallig tegen die clip aangelopen te zijn want anders was dit album volledig aan me voorbij gegaan en dat zou jammer geweest zijn.
Heel in de verte moest ik denken aan The Last Shadow Puppets (maar dan het romantische broertje daarvan) en dat het muziek voor je vriendin zou zijn? Lekker belangrijk; alsof je als man niet mag zwijmelen of zo. Daarbij heb ik niet eens een vriendin