Golden Earring - Contraband (1976)

Label: Polydor

1. Bombay (3:52)
  2. Sueleen (5:40)
  3. Con Man (7:10)
  4. Mad Love's Comin' (7:45)
  5. Fighting Windmills (4:38)
  6. Faded Jeans (5:07)
  7. Time's Up (3:52)
avatar van Lonesome Crow
George was nogal onzeker over zijn capaciteiten als solo-gitarist en had toen het gevoel dat er een extra muzikant nodig was om dat op te vangen.
Hij was echter een sublieme songwriter wat natuurlijker bij the Earring veel belangrijker was.
Neemt niet weg dat met Eelco 1 hele goede studio en dito live plaat gemaakt is.
Ja, die andere (Grab it for a Second) vergeet ik het liefst.

Het valt me op dat de sfeer van de lange songs op "Contaband" vergeleken met de live uitvoeringen nogal verschillend zijn.
In de studio blijft het relaxt, live zijn het lange slepende heavy songs en dat pakt bij beidden heel goed uit.

avatar van Heer Hendrik
Mooie aanvullingen Bikkel 2 en Lonesome crow

avatar van Dibbel
Dit was de eerste Earring-elpee die ik kocht en ik heb hem nog steeds inclusief het 'bouwpakketje'.
Ontegenzeglijk ook alweer een van hun beste uit de jaren 70.
Met klassieker Bombay, met dat lekkere ritme, en die je zo lekker kunt meebleren.
En het beste nummer van de plaat en zelfs een van de beste Earring-nummers aller tijden
Mad Love's Comin'. Die blijft echt geweldig, ook na 35 jaar.
Net als Con Man en Fighting Windmills trouwens.
Alleen Time's Up is wellicht wat minder, maar dat is dan ook het laatste nummer van deze plaat, die te kort duurt.
Voor de rest weinig toe te voegen aan de bespreking van bikkel2 en alle anderen.
De dame die u overigens op deze plaat hier en daar hoort heet Patricia Paay..
Op vinyl en zekers 4*

avatar van bikkel2
Tja , Patricia Paay. Ze was een uitstekende zangeres toendertijd.
De boys van Earth & Fire wilden haar ook inlijven omdat Jerney Kaagman niet helemaal meer aan de verwachtingen voldeed.
Paay weigerde omdat ze een goede vriendin was van Kaagman, en haar dat niet aan wilde doen.
Haar coirtjes zijn prima hier.

avatar van LucM
Wat meer down-to-earth, strak gespeeld en uitstekend geproduceerd, zeker één van de betere albums van Golden Earring. Naast de ijzersterke hit Bombay met geweldige ritmesectie is Mad Love's Comin' met briljante riffs en opbouw het prijsbeest op dit album.

avatar van LucM
Verhoogd naar 4,5*, Golden Earring klinkt hier gedreven en avontuurlijk, dit sluit kwalitatief en stilistisch aan bij Moontan. Zoals ik eerder zei is het album vlekkeloos geproduceerd: helder en dynamisch waarbij alle instrumenten duidelijk hoorbaar zijn met behoud van het rauwe randje.
Mad Love's Comin' mag wat mij betreft gerust naast Radar Love staan door de spanning en opbouw, eigenlijk bevat dit album geen misser.

Vreemd dat dit album weinig stemmen krijgt (wat geldt voor meerdere albums van Golden Earring), toch wel de grootste rockband die Nederland ooit heeft gekend. Niet alle albums zijn sterk maar deze Contraband behoort zeker tot hun beste.

avatar van bikkel2
Luc M heeft natuurlijk gelijk.

avatar van iggy
Hij draait nu. Eens kijken of Luc gelijkt heeft.

avatar van nlkink
Heb meteen op deze gestemd nadat ik me bij Musicmeter had aangemeld. Dit is inderdaad een van de beste albums van de Golden Earring. Heb 'm relatief laat aan mijn collectie kunnen toevoegen. Maar het was op een memorabel moment. Op een mooie zonnige dag in Groningen op de Vismarkt tijdens een pauze. Ik mocht voor€ 10,-- twee CD's kopen. De andere was oom van de Earring, nl. 'Together'. Niet de allerbeste maar wel een hele aangenaam album in hun oeuvre.
Maar dat terzijde. Contraband is zoals Luc M beschrijft. Kan er niks aan toevoegen, behalve dan dat dit een album is dat ik niet kan betrappen op een echt slecht nummer.

avatar van bikkel2
En een Elco Gelling die hier echt van zich laat horen.
Gitaristisch gezien misschien wel hun fijnste album. Gaat goed samen met Kooijmans.
Lekkere no nonses rockalbum maar met een fantastische drive en louter goede songs.
Als er dan eentje iets achter blijft is het Fading Jeans. Maar zelfs dat is een goede song.
Hay zingt echt op het randje. Soms hoger dan dat hij eigenlijk aan kan, maar het krijgt een rauw randje wat goed werkt.

avatar van iggy
Pracht plaat van de Earring. Mad love Is Comming en Fighting Windmails zijn mijn favorieten tracks. En niet dat de rest er veel voor onderdoet. Maar deze 2 nummers steken er weer net iets bovenuit vind ik.
Voor de rest eens met Bikkel en LucM.
Deze cd's toch maar weer eens zelf aanschaffen.

Iggy zei:

[quote]Mad Love Is Coming en Fighting Windmills zijn mijn favoriete tracks[quote]

De eerste doen ze nog regelmatig live in het theater.

Tot mijn grote verrassing deden ze Fighting Windmills twee jaar geleden ineens live tijdens een concert in mijn woonplaats Assen. We waren met een bevriend stel en die waren super enthousiast. Het was een van hun favoriete Earring nummers. Daarna is het weer net zo snel van de setlist verdwenen.

avatar van bikkel2
Tja....... keuze zat natuurlijk. Maar inderdaad een puike song.Net als een geweldige song als Instand Poetry. Ik geloof niet dat dit live heel veel gespeeld is/ wordt.
Best wel onderschat heb ik het idee.
Maar qua spanning en sfeer een topsong.

avatar van haythijs
Instant Poetry is idd erg weinig live gespeeld, als deze al gespeeld is. Ik kom deze nergens tegen op bootlegs of oude setlisten uit die tijd. Zonde want ook ik vind het een prima song, terwijl van Contraband en Switch de laatste jaren wel wat nummers voorbij zijn gekomen, blijft dit nummer genegeerd worden.

avatar van nlkink
Instant Poetry heb ik nooit zo geweldig gevonden. Een single die niet op een regulier album staat. Toen ik een jaar of 16 was stond ie op een verzamelaar, Greatest Hits 3. Een aardig nummer. Op dezelfde verzamelaar stond nog een single die niet op een regulier album stond, 'I Do Rock & Roll'. Kwam uit in de slipstream van 'Weekend Love' en werd daardoor een hitje. Vreemd nummer. Klinkt een beetje alsof ze de studio in gejaagd zijn voor een opvolger terwijl ze niks hadden. Ik bezoek sinds 1983 Golden earring concerten maar 'I Do Rock & Roll' is ook nog nooit voorbij gekomen. Er staat wel een live versie van het nummer op 'Second Live'.

avatar van haythijs
Ik denk dat beide nummers idd bedoeld zijn om het succes vd voorganger ( Radar Love en Weekend love) te gelde te maken. Instant poetry heeft ook wel iets weg van Radar love, basloopje als basis, zang/gitaar in een soort vraag/antwoord vorm, brug en refrein.

I do rock & roll is idd een erg uitgeblust nummer, op 2nd live klinkt het tenminste nog
Het nummer is in 2001 zelfs nog live gespeeld. De eerste elektrische concerten na hun sabbatical werd dit nummer gespeeld, als opening of 2e song. Toen ik het hoorde dacht ik, huh?? Verrassing!

avatar van lennon
Dit album is toch weer een stuk fijner dan de voorgangers. Terug naar wat ze het beste kunnen, lekker gitaarmuziek maken en rocken.

Mad Love's Comin' vind ik echt een heerlijk nummer, maar de eerlijkheidgebiedt me te zeggen dat ik de versie op de unplugged cd nog beter vind.
Bombay heb ik ook altijd erg goed gevonden, de rest van de songs is nieuw voor me, maar bevallen een stuk beter dan op "to the hilt" bijvoorbeeld.

De hoes... tja.. vlaag van verstandsverbijstering?

avatar van Heer Hendrik
De hoes??...... Ach laten we zeggen dat ze the village people en Queen ( i wan't to break free) op ideeen hebben gebracht

avatar van Droombolus
Ziet er niet uit die hoes inderdaad. Ik vond het dan ook niet erg dat mevrouw Droombolus de US "Mad Love" versie had. Die ziet er ook niet uit maar heeft iig een hoger R&R gehalte.

Bombay blijft een wereldnummer trouwens, ondanks dat het wel heeeeel erg duidelijk op het Allman Bros geluid geënt is.

Ik heb 'Contraband' - na eerder op Spotify gehoord - vandaag op vinyl (reissue uit 2009) mogen beluisteren. In de bovenstaande reacties herken ik mij wel. De gitaar speelt een prominente rol en stilistisch gezien moet ik ook denken aan 'Moontan'. Subtiel speelt de Moog synthesizer een rol, echter beduidend minder dan op 'To The Hilt'. Van beide platen ben ik fan, al neig ik nu meer naar 'Contraband'. De nummers zijn in de basis iets beter en de productie is werkelijk onberispelijk. Het is mij een raadsel dat deze plaat geen echte hit is geworden. Doet 'Contraband' nu echt onder voor Wall Of Dolls en Moontan? In mijn optiek niet. De late jaren 70 hebben voor de fan ook veel moois te bieden, waaronder 'Grab It For A Second', wat hierna zou komen. Allemaal albums die meer herkenning verdienen.

en erkenning .

Inderdaad, nlkink, een mooie verspreking.... beide termen zijn van toepassing. Overigens tof om te lezen dat ik niet de enige ben die 'Contraband' kan waarderen. 'Fighting Windmills' is één van de vele hoogtepunten. Misschien spelen ze dit nummer volgend jaar in Groningen (Assen?) ook. Wellicht ben ik er dan bij.

bikkel2 schreef:
En een Elco Gelling die hier echt van zich laat horen.

Ik mocht de samenwerking mer Robert Jan Stips ook wel

avatar van bikkel2
Ook een goede periode idd. Wellicht ook wat onderbelicht.

Marjet schreef:

Wij ook. Zodra wij weten dat de Earring in onze contreien speelt, dan zijn wij erbij. En dat is tamelijk breed. Assen, Groningen, Zwolle, Steenwijk, Zuidlaren. Op deze manier lukt het ons om de groep minstens twee, maar vaker drie keer per jaar mee te maken. En het lukt ze elke keer weer ons met een nummer te verrassen. Dit jaar kwamen ze ineens met 'In My House' uit 1966. Tenminste, "ineens" voor ons.
Ik hoop dat ze 'Fighting Windmills' dit of volgend jaar weer op de setlist zetten. Blijft een gaaf nummer.

Ik ben er bij in Ziggo Dome 12 december ( 50 jaar Golden Earring). Ben benieuwd of er nog wat oudgedienden langs gaan komen zoals:
- Frans Krassenburg
- Peter de Ronde
- Sieb Warner
- Eelco Celling
- Robert Jan Stips

avatar van nlkink
Robert Jan Stips zou idd iets toevoegen maar sommige andere mensen hoeven voor mij persoonlijk niet. Over Sieb Warner en Peter de Ronde kan ik niet oordelen maar al die andere mogelijke gasten heb ik in diverse documentaires gezien en ik ben bang dat het met Krassenburg en Gelling een sneue vertoning wordt.
Ik heb de groep liever zoals ze zijn. Gewoon met zijn vieren. En als het dan toch moet met een gast, dan Robert Jan Stips.

avatar van teus
Is jullie het te grote verschil in waardering tussen....
De albums Contraband en (U.S) Mad Love wel eens opgevallen ???.ik zie de logica er niet van in ???
Wie wel?

avatar van nlkink
Inderdaad. Dat was mij ook al opgevallen. Het aantal stemmers op 'Mad Love' is met 12 personen aan de lage kant. Als je voorzichtig stelt dat die mensen extra moeite hebben moeten doen om deze release te pakken te krijgen hebben ze 'm misschien op basis van het feit dat ze het album uberhaupt hebben wat hoger gewaardeerd.
Contraband heeft meer dan 80 stemmers. De kans dat daar mensen tussen zitten die het album niet pruimen en dat als zodanig aangeven is dus groter. Of is dat een vreemde redenering?

avatar van teus
nlkink schreef:

ja klopt wss wel. Hoe meer stemmers Hoe meer beeld dat je van waardering van een album krijgt
onder de 10 stemmen is al vaak niet de werkelijkheid wat het waard is