Het debuut van The Veils had indertijd een betoverende uitwerking op mij; het was muziek in de lijn waar ik van hield en toch had het iets eigens. Daarbij kon ik goed uit de voeten met het smachtende, getormenteerde zingen van Finn Andrews (die toch eigenlijk The Veils is).
De opvolger was misschien wat sterker te herleiden naar andere grote muziekhelden van mij (ik noem een Nick Cave) maar dat kon mij niet deren want ook dat album vond en vind ik ijzersterk. Beiden staan dan ook nog steeds op een stevige 4,5*.
In zulke gevallen ben ik meestal wat huiverig als er dan een nieuw album aan zit te komen want het kan toch haast nooit zo goed zijn als het was? Er zullen toch wel sleetse plekken ontstaan?
En heel eerlijk gezegd vond ik de band live iets minder sterk dan ik aanvankelijk gehoopt had. Nog steeds wijt ik dat aan te hoge verwachtingen, maar toch......
Sit Down by the Fire is dan het moment suprême: een titel die een kampvuur-meedeiner doet vermoeden moet alle twijfel wegnemen want de eerste klap is immers een daalder waard.
Bij Nux Vomica moest ik aan Cave denken en hier........ ik durf het bijna niet te zeggen............. U2!
Nu ben ik niet vies van U2 dus ik kan prima leven met dit rustig voortgaande, beheerste nummer waar sprake is van prima samenzang die haast een gospelgevoel teweeg brengt.
Sun Gangs is het titelnummer en kent door toedoen van de piano het donkere, doomy Boatman's Call-sfeertje van Nick Cave. Gelukkig heeft The Veils altijd genoeg eigen geluid gehad om niet beschuldigd te kunnen worden van imitatie. Het is hier de stem van Andrews in combinatie met de donkere sfeer die me wederom doet smelten. Het is vrij eenvoudig allemaal maar onderhuids slagen ze er in om een snijdend, opstuwend sfeertje op te bouwen. Absoluut een schitterend nummer die met eer de titelsong mag wezen!
The Letter kent het scherpe Andrews stemgeluid, en op dit nummer hoor ik een beetje het geluid van gitaarbandjes zoals je ze heden ten dage toch wel erg veel hoort. Het galmende Editors en consorten geluid zeg maar. Het is dat de stem van Andrews dit naar een hoger niveau tilt dan al die gitaarbandjes maar ik heb bij dit nummer toch echt wel wat twijfels. Ik wil geen gitaarbandje zoals er al zo veel zijn: ik wil meer van deze band. Twijfelgevalletje voor mij en wederom toch weer die U2-echo die mijn hoofd maar niet wil verlaten.
Killed by the Boom is een ietwat andere richting die The Veils hier op gaat. Een hoop piepende, scheurende en vooral strakke gitaarriffs met allerlei geratel en gepruttel voorzien van echoënde zang. Het komt wat chaotisch over maar blijft toch enigszins binnen de lijnen.
It Hits Deep gaat rustig van start met alle spotlight op Finn Andrews. Dreigende geluiden geven het nummer een sinister tintje mee. Dit is toch wat meer eigen. Dit is meer The Veils zoals The Veils hoort te zijn. Wat mij betreft wederom lof voor de mooie harmonieuze zang. Op nummers als deze laten The Veils horen dat ze met weinig toeters en bellen wel degelijk sterke nummers kunnen afleveren die uiterst boeiend kunnen zijn.
Three Sisters is al een tijdje op myspace te beluisteren en dat nummer wist me daar best snel te grijpen. Ik hoor er wat 16 Horsepower in. Misschien omdat het iets prekerigs uitstraalt, misschien het geluid van de banjo die er doorheen verweven is. In elk geval is het lekker opzweperig en zweterig en dat mag ik wel.
Toen ik de eerste tonen van
The House She Lived In hoorde moest ik een fractie van een seconde aan Saybia denken, vraag me niet waarom maar het flitste door mijn hoofd heen. Ik denk dat het de manier van inzetten was. Qua sfeer is het nummer wat luchtiger dan we gewend zijn. De bloemetjes kruipen boven de grond, het zonnetje begint voor het eerst weer wat warmte uit te stralen en de lammetjes dartelen door de wei. Iedereen blij, iedereen gelukkig.
Niet echt een beeld dat ik voorheen had bij dit gezelschap, maar zij kunnen het blijkbaar ook oproepen.
Scarecrow laat gelijk weer zien dat de lente pril is want er nadert al weer een donkere bui en de sfeer is melancholiek (ik zou het haast sereen willen noemen). Hoe prachtig kan dit soort desolate muziek telkens toch weer zijn. Er zijn genoeg artiesten op deze aardbol die dat sfeertje muzikaal kunnen schetsen maar telkens weer ben ik verrukt als er weer een liedje toegevoegd mag worden aan die enorm lange lijst die er al is. Ben ik een somber, gedeprimeerd mens? Geen idee; ik vind dit gewoon heel erg mooi.
Larkspur is het langste nummer op dit album (8 en een halve minuut) en dat valt op omdat de rest juist relatief kort is.
Meestal zijn dit soort nummers de kern waar alles om draait.
Laat ik beginnen te zeggen dat hier een bijzondere sfeer wordt neergezet en dat daar ruim de tijd voor wordt genomen. Hier zie ik lege prairies voor me met alleen maar droogte en opwaaiende stofwolken. Door de zinderende hitte krijg je van die bijzonder trillende luchtgolven en vertroebelt je zicht. Toch zie je in de verte leven dat steeds dichterbij komt.....
Bij nummers als deze gaat de fantasie duidelijk werken. Het nummer duurt te lang voor dit album en past er daardoor misschien wat minder goed tussen, maar tegelijkertijd vind ik het op zichzelf staand wel een bijzondere compositie (misschien de nieuwe richting die ze hierna op gaan?).
Begin Again is qua titel al een mooi advies voor wat betreft dit album: de repeatknop kan namelijk gelijk aan. Het album kan rustig nog een keer opgezet worden.
Dit nummer is een sfeervolle afsluiter waar piano de boventoon voert en dat is in combinatie met de zang geen vervelend iets. Het is nog best een 'frivool' nummer want er wordt hier geen sombere sfeer neergezet.
Om dan weer terug te komen bij mijn eerste woorden: is het even goed als de twee vorige albums? Ik denk dat het er niet zo heel erg veel voor onder doet. Ja okee, de betovering van het debuut ervaar ik niet (meer), de ruigheid van de tweede is hier iets minder terug te horen. Dit is gewoon een uitstekende opvolger waar ze zich niet voor hoeven te schamen.
Voor mij is het nu in elk geval een zeer dikke 4* waard en daarmee één van mijn favoriete albums uit de lange rij die al verschenen zijn dit jaar (maar misschien is mijn zwak voor dit bandje wel te groot