menu

The Kinks - Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One (1970)

mijn stem
3,89 (158)
158 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Pop
Label: Pye

  1. The Contenders (2:42)
  2. Strangers (3:18)
  3. Denmark Street (1:59)
  4. Get Back in Line (3:04)
  5. Lola (4:01)
  6. Top of the Pops (3:39)
  7. The Moneygoround (1:43)
  8. This Time Tomorrow (3:21)
  9. A Long Way from Home (2:26)
  10. Rats (2:38)
  11. Apeman (3:51)
  12. Powerman (4:16)
  13. Got to Be Free (2:59)
  14. Anytime * (3:32)
  15. The Contenders [Instrumental Demo] * (3:00)
  16. The Good Life * (3:16)
  17. Lola [Alternate Version] * (5:16)
  18. This Time Tomorrow [Instrumental] * (3:17)
  19. Apeman [Alternate Version, Stereo] * (3:40)
  20. Got to Be Free [Alternate Version] * (2:02)
  21. Lola [Mono Single] * (4:06)
  22. Apeman [Mono Single] * (3:52)
  23. Rats [Mono Single] * (2:40)
  24. Powerman [Mono] * (4:25)
  25. The Moneygoround [Alternate Version, Mono] * (1:39)
  26. Apeman [Alternate Version, Mono] * (3:40)
toon 13 bonustracks
totale tijdsduur: 39:57 (1:24:22)
zoeken in:
avatar van AdrieMeijer
Nou moe, nou heeft Apeman ineens afgedaan. Ik vind het een uitstekende song. Aan het begin van de jaren '70 kwam je dit soort teksten vaker tegen: weg van de vervuilde, harde wereld, op naar een plek waar nog ongerepte natuur is. For Everyman van Jackson Browne of Wooden Ships van CSN schieten me nu even te binnen. Er zullen er nog wel meer zijn.

avatar van bikkel2
4,0
Apeman is hooguit wat mellig, maar dat is Ray Davies ten voeten uit.

Een prettig deuntje schrijven, maar daaronder een cynische maatschappelijke scherpe tekst.
Ik mag dat wel.

avatar van LucM
4,5
Apeman is misschien teveel een kopie van Lola maar tekstueel is het wel sterk.

avatar van pmac
4,0
Tekstueel wel maar qua compositie te flauw. Het had ook een nummer van Smokie kunnen zijn.

avatar van Jools
4,0
No Smokie, please.

avatar van rlschuurman
4,5
lekkere plaat, vooral this time tomorrow klinkt lekker tijdloos. Ik kwam hier laatst een versie van tegen met Ray Davies en Mumford and sons. Ook niet verkeerd.

avatar van Droombolus
4,0
Staat op Davies' 2010 album See My Friends ..... Geef mij ome Ray maar puur .....

avatar van heartofsoul
4,5
Toevallig was ik naarstig op zoek in mijn cd-kast naar deze cd ( ) toen ik las dat er een Deluxe-editie met remixen en alternatieve versies van dit album is verschenen. Zou dat wat zijn?

Overigens in mijn herinnering een erg fijn album, ik wilde het alleen opnieuw beluisteren om een "rating" te kunnen toekennen en er wat zinnigs over te zeggen...

avatar van heartofsoul
4,5
heartofsoul schreef:
Toevallig was ik naarstig op zoek in mijn cd-kast naar deze cd ( ) toen ik las dat er een Deluxe-editie met remixen en alternatieve versies van dit album is verschenen. Zou dat wat zijn?



Ik bedoelde eigenlijk dat ik benieuwd was of ze in Engeland naar Droombolus hebben geluisterd inzake de vocals, die wat prominenter hadden gekund. Zal de DeLuxe Editie dan toch maar kopen, want bij herbeluistering heb ik weer erg genoten...

avatar van nlkink
4,0
Fantastisch album. Ik ben echt in verleiding om de Deluxe edition te kopen.

avatar van Droombolus
4,0
Helaas hebben ze de mono-miks van het komplete album er niet bijgedaan in de DeLuxe Edition.......... CD 2 is Percy met wat mono miksen van losse tracks van Lola en Percy er achteraan ......

avatar van nlkink
4,0
Vanwege het feit dat de Deluxe Edition kort door de bocht niet meer is dan 'Part One' uitgebreid met 'Percy' heb ik de set uiteindelijk niet aangeschaft. Zowel de remaster van 'Part One' als 'Percy' heb ik in de versies van 1998 en dat zijn ook weer dezelfde versies die in 2008 wederom zijn uitgebracht. Voor dat handjevol demos en enkele onuitgebrachte nummer ren ik niet nog een keer naar de platenboer.
Op 'Part One' pakt Davies de muziekwereld bij de kop. Niemand wordt gespaard, van patenmaatschappij tot uitgeverij, managers en disc jockeys. Het nummer 'Moneygoround' viel de twee managers, Robert Wace en Grenville Collins zo rauw op het dak, dat ze uiteindelijk in 1971 hun ontslag namen.
Dat Davies als een wilde om zich heen aan het trappen was werd hem niet in dank afgenomen en het album was, ondanks dat de twee hits 'Lola' en 'Apeman' er op stonden, geen verkoopsucces in Engeland. In de VS was het ondertussen een ander verhaal. Het album haalde daar de top 40. Dat klinkt bescheiden, maar daarmee was 'Part One' het meest succesvolle album sinds 'Greatest Hits' in 1966 en stond het aan de wieg van de populariteit die de groep met hun theatrale albums en tours zou genieten in de periode 1971 - 1976 en de ontwikkeling naar het grote "stadion" succes van de periode 1977 - 1983.

avatar van bikkel2
4,0
Even terug naar groep's creatieve periode.
Deze een poos geleden eens beluisterd, maar kon het niet goed op waarde schatten.
Nu valt ie veel beter en het blijkt weer een prima plaat.
Zo tussen Arthur en Mushwell Hillbillies in, wel de iets mindere van de drie, maar ook hier staan de songs weer als een huis.
Heerlijke Britse vaak droog cynisme en humor, typisch Ray Davies uiteraard.
Het ging hem nog vrij goed af in deze periode.
Hitjes Lola en Apeman zijn wellicht de blikvangers, maar het overige werk mag er zeker zijn.

avatar van RuudC
4,0
Deze plaat bevalt me dan weer meer dan ik verwacht had. Muzikaal is er volgens mij niet gek veel veranderd, behalve dat er wat meer agressie in lijkt te zitten. Het concept heb ik wederom niet echt gevolgd, maar zeker door Top of the Pops krijg ik de indruk dat er wat aversie is tegen de hitparade. In elk geval kwam ik hier redelijk makkelijk in en had ik weinig moeite met het herbeluisteren van dit album. Lola is een leuke single en verder had het allemaal wat meer niveau dan de voorgangers. Waar ik een beetje bang was klaar te zijn met The Kinks, ben ik nu weer iets hoopvoller naar de volgende albums.

Tussenstand:
1. Face To Face
2. Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One
3. The Kinks Are the Village Green Preservation Society
4. The Kink Kontroversy
5. Something Else
6. Kinks
7. Kinda Kinks
8. Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire)

avatar van lennert
4,0
Leuk album, maar muzikaal spreekt het me toch minder aan dan de afgelopen vier albums. Er zitten wel absoluut een paar pareltjes weer op, vooral cynische tracks als Denmark Street en Top Of The Pops waar de muziekindustrie even lekker te kakken gezet wordt. Apeman is een intrigerende track waarbij ik me afvraag of zo'n lied als dit vandaag de dag nog uitgebracht zou kunnen worden. Ligt misschien wat gevoelig met het accent en de verwijzing naar apen? Lola blijft nog steeds een heerlijk track en This Time Tomorrow en A Long Way From Home zijn ook fantastisch. Gewoon lekker, maar ik vind de rest alsnog wat beter.

Voorlopige tussenstand:
1. Face To Face
2. Are the Village Green Preservation Society
3. Arthur (Or The Decline And Fall Of the British Empire)
4. Something Else
5. Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One
6. The Kink Kontroversy
7. Kinda Kinks
8. Kinks

avatar van nlkink
4,0
Lola versus Powerman and the Moneygoround, Part One zal dit jaar verschijnen als box set. Psychobabble: Dave Davies Reveals That a New Kinks Set Is Coming... - psychobabble200.blogspot.com.
In navolging van The Village Green Preservation Society en Arthur or The Decline And Fall Of The British Empire zal nu ook van Lola versus Powerman and The Moneygoround, Part One een box set worden uitgebracht. Wat er naast de eerdere remasters uit 1998 en 2014 nog op de plank ligt is niet duidelijk. Naar verluid is de groep in 1970 begonnen aan een Part Two maar er moest ook een film soundtrack opgenomen worden (Percy) en er wordt algemeen aangenomen dat enkele nummers voor het tweede deel zijn 'gelekt' naar Percy. Dat album was in 2014 onderdeel van de two disc deluxe edition.
Misschien dat deze keer ruimte de mono mix er wel aan toegevoegd wordt, Droombolus.

avatar van Dirruk
3,5
Heb een paar maanden terug een prijzige tweedehands uitgave gekocht omdat ik die anniversary niet meer zag gebeuren... Ze zijn wel laat zeg.

avatar van nlkink
4,0
Nou, dat valt wel mee toch? Dat album kwam uit in 1970, de 50th Anniversary Edition kan mooi voor de feestdagen van december in de winkel liggen. Het inventariseren van al het materiaal is voor de rereleases van 1998 en 2014 al gedaan. Bovendien zijn er nu al twee succesvolle box sets verschenen. Het team rondom deze releases kent de klappen van de zweep.

avatar van Dirruk
3,5
Ja wat betreft het jaar zitten ze nog goed. Maar voor mijn gevoel werd de uitgave van TVGPS en Arthur al in het begin van het jaar bekend gemaakt.

Over het album. Helaas, maar wel conform verwachting een maatje minder dan de vorige 2. Ben wel weer wat fijne Kinks tracks rijker geworden. Get Back in Line en A Long Way From Home als favoriet. De nummers van Dave zijn voor mij wat ondermaats.

avatar van nlkink
4,0
Informatie over de 50th Anniversary Edition:
The Kinks - Lola vs Powerman & The Moneygoround 50th anniversary... predictions, suggestions, etc. | Page 10 | Steve Hoffman Music Forums - forums.stevehoffman.tv

Oorspronkelijk was er een link beschikbaar naar de officiële Kinks website maar die werkt niet meer...

avatar van nlkink
4,0
En hier dan de tracklist van de 50th Anniversary Edition, een box set met 3 discs en reproducties van gerelateerde singles. Voor de liefhebbers is er ook een set waar het vinyl album wordt bijgeleverd. Wat mij betreft is het een pluspunt dat de soundtrack Percy deze keer niet in de set is opgenomen. Klein minpuntje is dat de monoversie van het album niet is toegevoegd aan het album.
The Kinks - Lola Versus Powerman And The Moneygoround, Part One - TM Stores - townsendmusic.store

avatar van nlkink
4,0
Als er mensen van plan zijn om de box set met drie schijfjes aan te schaffen probeer dan eerst bevestigd te krijgen dat de goede disc twee in de set zit. In Nederland heeft men abusievelijk box sets voorzien van schijf twee van de two disc edition, waardoor er overlap is en er nummers ontbreken.
Ik weet niet of het met alle Nederlandse box sets mis is gegaan. Een vriend van me die 'm uit Duitsland heeft laten komen heeft wel alle correcte schijfjes.

avatar van jorro
3,5
Best wel een fraai album. Van de Kinks heb ik alleen de verzamelaar The Ultimate Collection. En dat is voor mij voldoende. Dit album heb ik wel in een playlist op Spotify. De meeste Kinks albums scoren bij mij 3 of 3,5* dus de behoefte om meer albums te bezitten is er ook niet.
Lola is zo'n nummer dat ik te vaak gehoord heb denk ik. Niet (meer) mijn favoriet. Op dit album ga ik daarom voor The Apeman. Ook Got to be Free vind ik fijn.
Dit album scoort zeker een ruime voldoende van 3,5*.
Op 28 in de 100 Greatest Albums of 1970 en momenteel op 22 in de Best Ever Albums lijst van dat jaar.

avatar van nlkink
4,0
Onlangs heb ik eindelijk de correcte schijfjes gekregen die bij de box set horen. In mijn vorige bericht had ik het nog over disc twee maar na nader onderzoek bleek dat ook disc een foutief was. Een aantal in Nederland uitgegeven box sets hadden als disc een en twee de schijfjes van de dubbel CD's. Bij disc een bleven de gevolgen beperkt tot één liedje. Schijfje twee verschilde echter aanzienlijk met wat er op de tracklist stond.
Dankzij mijn plastselijke muziekzaak en hun overleg met de groothandel is het opgelost maar eigenlijk vind ik het belachelijk dat de platenmaatschappij zo terughoudend was waardoor ik bijna vijf maanden moest wachten om de box set compleet te krijgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:39 uur

geplaatst: vandaag om 11:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.