Prince - LOtUSFLOW3R / MPLSoUND / Elixer (2009)

Funk / Soul
Label: NPG

1. From the Lotus ... (2:46)
  2. Boom (4:54)
  3. The Morning After * (2:06)
  4. Crimson and Clover (3:48)
  5. 4Ever (3:47)
  6. Colonized Mind (4:47)
  7. Feel Good, Feel Better, Feel Wonderful (3:52)
  8. Love Like Jazz (3:49)
  9. 77 Beverly Park (3:04)
  10. Wall of Berlin (4:16)
  11. $ (3:57)
  12. Dreamer (5:30)
  13. ...Back 2 the Lotus (5:34)
  14. (There'll Never B) Another Like Me (6:01)
  15. Chocolate Box (6:14)
  16. Dance 4 Me (4:58)
  17. U're Gonna C Me (4:36)
  18. Here (5:15)
  19. Valentina (3:59)
  20. Better with Time (4:54)
  21. Ol' Skool Company (7:30)
  22. No More Candy 4 U (4:14)
  23. Bria Valente - Here Eye Come (4:28)
  24. Bria Valente - All This Love (4:39)
  25. Bria Valente - Home (4:26)
  26. Bria Valente - Something U Already Know (5:44)
  27. Bria Valente - Everytime (3:50)
  28. Bria Valente - 2Nite (5:02)
  29. Bria Valente - Another Boy (3:56)
  30. Bria Valente - Kept Woman (4:15)
  31. Bria Valente - Immersion (4:02)
  32. Bria Valente - Elixer (4:00)
avatar van CD-Recensies
Prince met massaproductie

Prince is en blijft een geniale muzikant die zich steeds vaker vergist met werk van mindere kwaliteit. Door gelijk 3 nieuwe albums uit te brengen wordt er zo’n grote bak muziek over je uitgestort dat het lastig wordt hier iets zinnigs over te vinden.

"MPLSoUND is the one you dance to in the club, LotusFlow3r is the one you pop on when you're home from the club, and Elixer is the one you put on when the stragglers won't go home."
(Artikel van: Laist.com)

Iedereen die de jaren 80 en 90 bewust muzikaal heeft meegemaakt weet dat je toentertijd niet om Prince heen kon. Albums als Parade en Sign of the Times werden grijs gedraaid en Prince werd uitgeroepen tot de koning en vereerd als een buitenaards androgyn wezen.

De Prince van de huidige tijd is echter een heel ander verhaal. Met vlagen maakt hij nog steeds briljante muziek en zorgt hij voor een enorme stunt door zijn vorige album gratis weg te geven aan Engelse krantenabonnees. Hij is echter niet meer de grote ster van voorheen. De lancering van zijn nieuwe albums is in NL bijna in stilte voltrokken.

Op zijn meest recente albums (LotusFlow3r, MPLSound en Elixer) gaat hij terug in de tijd en laat hij retro muziek horen die doet denken aan de jaren 80-90. Maar zijn beste werk op deze nieuwe schijven blijft toch achter bij het beste op zijn album 3121 (2006).

Elixer is technisch gezien niet een album van Prince maar van Bria Valente, de laatste loot aan de boom van de meester. MPLSound is een revival van zijn jaren 80 funk en op LotusFlow3r voert de heavy gitaar de boventoon.

Joost Zwagerman schreef eens (Perfect Day, 2006) dat een popster een houdbaarheid heeft van ongeveer 10 jaar. Enkele artiesten proberen de boel net als Prince nog wat op te rekken (Madonna, Rolling Stones etc.), maar moeten diep in hun hart toch erkennen dat het opgewarmde soep betreft.

De liefhebbers van Prince zou ik adviezeren deze driedubbelaar eerst eens voor te luisteren voordat overgegaan wordt tot de koop (ongeveer 45 euro) en anders nog eens naar 3121 of Musicology (2004) te gaan luisteren.

Deze tekst is overgenomen van cd-recensies.nieuwslog.nl

Nicci
Ik vind een link naar die site wel voldoende, eerlijk gezegd.

45 euro?

Ik betaalde maar 16 euro!!

Thibaut V schreef:
45 euro?

Ik betaalde maar 16 euro!!

En ik zelfs 11

Nicci
En ik helemaal niets! (er lijkt een verband te zijn tussen de score die men geeft en de prijs die men betaald heeft)

Father McKenzie
CD-Recensies schreef:

Héél mooi artikel,

Inhoudelijk is het erg juist, als je het mij vraagt;
Prince is inderdaad al over zijn hoogtepunt. Zijn artistiek hoogtepunt lag inderdaad ergens rond Parade of Sign O'The Times en misschien nog wel Lovesexy.
Nu piekt hij af en toe, of beter; op de recentste platen staan wel dingen die soms niet moeten onderdoen voor zijn hits uit die topperiode, maar de teneur van zijn laatste platen, voor mij ook het echt geslaagde 3121 uitgezonderd, is eerder die van Meneer Middelmaat.

Dààrom, voor die "10 jaar houdbaarheid van een artiest", ben ik verdomde blij dat de Beatles in 1970 gesplit zijn; Daardoor is hun uitstraling NU nog even groot; ze hebben nooit echt de kans meer gehad om middelmatige dingen uit te brengen, hun oeuvre blijft kwalitatief echt ongeëvenaard.

Het voordeel van een band is dat ze kan splitten, een solo-artiest kan dat niet, of hij moet al Michael Jackson of Cher heten, omdat daar véél losse en vernieuwde onderdelen aan- en inzitten, wat splitten vergemakkelijkt...

avatar van Poeha
Gaat niet meer over dit album he
En valt wel mee bij Jackson volgens mij, veelal hetzelfde lichaamsdeel waaraan gesleuteld is, anders dan bij Cher.

Het album begint me jammergenoeg minder te boeien.
Spijtig, want ik ben toch een redelijk grote fan van Prince's muziek.

Father McKenzie
Staan best wat leuke dingen op hoor, maar hij had beter gewoon een enkel en méér evenwichtig album afgeleverd.
Bij Prince is het soms echt wat overdaad. En zelfs bij Prince schaadt overdaad!

En Bria Valente kan me niet echt boeien. Protégé krijgt kans, of zoiets, tja...

avatar van Kronos
Zelfs naar huidige Prince-normen een erg zwak album. De buitenkant ziet er vreselijk uit en de muziek klinkt niet beter.

buddy
Ik snap de negatieve reacties niet zo bij deze plaat. Ok ik vind alleen Lotusflow3r goed. Maar dan ook heel goed. Ik durf bijna te zeggen dat ik Lotusflow3r het beste vind dat Prince heeft uitgebracht. Maar ik vind dat Prince de laatste tijd toch wel sterke albums aflever. Ook Planet Earth vind ik goed.

buddy schreef:
Ik snap de negatieve reacties niet zo bij deze plaat.

Ik weet niet wat je leeftijd is maar bij mij speelt dat wel een rol denk ik. Op mijn 14e werd ik een groot fan (ten tijde van Purple Rain). Op die leeftijd beleef je de dingen toch anders dus dat speelt al een rol. In die jaren was Prince ook erg 'hot' en kon hij weinig tot niets fout doen. Ook in een (toen zeker) alternatief blad als OOr eindigde hij als megaster toch telkens erg hoog in de eindejaarslijstjes.
Zijn shows waren intens en bijzonder. Vanaf de jaren '90 kwam de klad er wat in, het werden herhalingsoefeningen zeker als je hem al een tijdje volgde. Er kwam niks nieuws meer en dan ga je sneller vergelijken. Zijn status werd ook minder.
Ik kan me namelijk best voorstellen dat als je nu als 14 jarige LOtUSFLOW3R ontdekt het misschien helemaal niet zo veel verschilt met wat ik in 1984 met Purple Rain ervaarde. En misschien doet het album er niet eens zo voor onder ware het niet dat we anno 2009 iets meer Prince-geschiedenis kennen.
Daarbij 'was vroeger alles beter' en dat zal hem ook parten spelen, terecht of onterecht. Ander groot nadeel is misschien ook wel zijn grote productiviteit: iets beter doseren en combineren zou de boel misschien goed doen en minder negatieve reacties ontlokken.
Daarbij denk ik ook dat veel (oud-) fans in de loop der jaren ook hun smaak andere kanten uit zijn gaan ontwikkelen en dan kijk je toch wat kritischer naar Prince. Voor mij gaat dit zeker op.

Net als bij alle andere recentere albums luister ik LOtUSFLOW3R en MPLSoUND al nauwelijks meer terwijl het echt zo slecht niet is.
Dat was vroeger wel anders

buddy schreef:

Ieder zijn smaak, maar om dit album beter dan Sign "O" the times, Lovesexy. Around the world in a day. Gold experience, Purple Rain,. 1999, Controversy en Parade te noemen.... Naaaah echt niet...

Maar, ik ben het wel met je eens dat dit eindelijk weer eens een schot in de goede richting is (Lotusflow3r bedoel ik).

buddy
Vaak heb ik bij albums van Prince dat ik toch wel een nummer skipped. Niet veel hoor want 90% van wat Prince uitbrengt is gewoon top. Maar bij Lotusflow3r (alleen Lotusflw3r, dus niet MPLsound) heb ik dat totaal niet. Die hele plaat vind ik gaaf, dus dan is het voor wel 1 van de beste van Prince

buddy schreef:

Dat is het leuke van smaak, toch?
Maar vind jij zelfs 77 Beverly Park geen skipper???

Nicci
Hoezo? Dat is één van de betere nummers op verder niet bijzonder album! Geweldig liefelijk sfeertje heeft dat nummer.

Nicci schreef:

En dit geeft precies aan welke Prince jij goed vindt, en welke Prince ik goed vindt... en dat is niet dezelfde Prince

avatar van Poeha
Nu maak je me toch weer nieuwsgierig, Lennon

Dat nummer o.a. dan toch maar weer eens beluisteren, want het was bij mij niet blijven hangen.

Poeha schreef:
Nu maak je me toch weer nieuwsgierig, Lennon

Maar ik bedoelde juist dat 77 Beverly Park inderdaad een nummer is om snel te vergeten . Samen met 4ever zijn dit de zwakste onderdelen van het album, de rest is gewoon heel erg ok!

avatar van lennon
Er schijnt in september dan toch eindelijk ook een Europese release te komen, een 3 dubbelaar, en een dubbel cd, zonder de overbodige Elixer....

Beetje mosterd na de maaltijd, maar daar is Prince nogal sterk in de laatste jaren..

5060107725706 WMF /PRINCE CD - LOTUSFLOW3R/MPLSOUND
5060107725621 WMF /PRINCE CD - LOTUSFLOWER

En... ironisch.. release by Beacuse records.. maar distributie: Warner

avatar van lennon
Ik trek de laatste tijd de cd's vaker uit de cd kast, wel alleen om Lotusflow3r te draaien, maar ik moet toch concluderen dat ik dit album wel zijn sterkste werk vind sinds TRC.. Al vond ik dat bij de release ook al wel, dat wordt nu bevestigd. 77 beverly park en 4 ever blijven toch skipnummers, maar de rest staat gewoon als een huis.

Ben toch wel blij met dit album, en voor in de auto, een combi van Lotus en MPLS met de beste nummers, maakt toch 1 heel lekker album!

avatar van Philipstown
Ik blijf nieuw werk van Prince altijd vergelijken met zijn fantastische reeks albums uit de jaren tachtig (o.a Around The World In A Day - Sign O The Times en Lovesexy) en moet elke keer weer constateren dat zijn nieuwe platen dat niveau niet halen.
Maar misschien moet ik maar eens ophouden met vergelijken... En dan is Lotusflow3r (en dan vooral MPLSound) een sterk album.

avatar van martlybra
Toch blijf ik het echt jammer vinden dat de albums niet gescheiden van elkaar op Moviemeter worden geplaatst. Het staat zelfs op de hoes dat het om drie aparte albums gaat. Hierdoor is het wat lastiger beoordelen. Lotusflow3r is zeker een 4* album, MPLSoUND een 3,5* (here, ur gonna c me & better with time zijn niet zo sterk.) en Bria Valenta's Elixer zou ik met 2,5 / 3* waarderen.

martlybra schreef:

Ook de vinyl versies zijn van elkaar gescheiden.. ik pleit ook voor separatie

LOtUSFLOW3R / MPLSoUND zijn daar toch ook niet van elkaar gescheiden? Daar is alleen Elixer toch niet bij gedaan (toch helemaal niet los op LP verkrijgbaar)? Overigens lijkt het me niet handig om dezelfde discussie hier nog een keer over te doen.
Nogmaals: de bedoeling van Prince is duidelijk: 3 losse albums, maar ze worden wel samen aangeboden. En dan kom je bij heel veel andere dubbelaars waar het ook de bedoeling is dat je ze los van elkaar ziet maar die ook samen worden verkocht. Zet die naast albums die weer samen bij elkaar horen maar juist los van elkaar worden verkocht en je hebt 'het probleem'.
Nogmaals: laten we deze discussie niet helemaal over gaan doen hier.

aERodynamIC schreef:
LOtUSFLOW3R / MPLSoUND zijn daar toch ook niet van elkaar gescheiden?

Hmmm... nou, Lotus en MPLS zitten daar inderdaad bijelkaar, maar MPLSound is ook los te verkrijgen... (waarom alleen dat album los te koop is echt een raadsel) maar inderdaad.. laten we het wiel niet opnieuw uitvinden... de beslissing is genomen, en dat is jammer voo rhet gemiddelde van Lotusflow3r, maar het is niet anders...

Ik beschouw ze ook als 3 aparte albums

avatar van rkdev
Ik ken alleen MPLSoUND, en dat vind ik een heerlijk album dat naar mijn mening zo in de jaren '80 (begin jaren '90) gemaakt had kunnen zijn. Inderdaad Ol' Skool
Lekkere plaat.

avatar van Kronos
Toch blijft het raar dat een album dat apart verkrijgbaar is en een eigen cover heeft niet apart op deze site staat.

aERodynamIC schreef:

De bedoeling van Prince is inderdaad duidelijk. MPLSoUND is een los verkrijgbaar album. LOtUSFLOW3R eveneens. Dat ze ook samen (met Elixer) worden aangeboden verandert daar niets aan.

Helaas kan ik hier op mijn vakantieadres de link niet goed openen maar zover ik weet zijn de albums nog steeds niet apart te verkrijgen. Als ze alle 3 los van elkaar te verkrijgen zijn heb ik er geen enkele moeite mee, maar dan moet dat ook wel echt zo zijn (helaas kan ik dat nu niet checken). Wat ik wel snel kan zien is dat het import is, maar zijn alle 3 los van elkaar verkrijgbaar? Tot nu toe zie ik alleen maar de 3-set edities op internet of zonder Elixer. Als ik het bericht van Lennon teruglees is alleen MPLSoUND los te verkrijgen. Ik weet niet goed of die dan ook apart op de site gezet moet worden naast de 3 cd versie.
Ik zoek dit wel uit als ik weer terug in NL ben (dus even geduld). Zoals eerder vermeld ben ik geen tegenstander van de albums los op musicmeter te zetten maar dan moeten ze wel los verkrijgbaar zijn.

'We' hebben geduld.

Afgaand op amazon is ook LOtUSFLOW3R los verkrijgbaar, zowel op cd als lp. De beste oplossing lijkt mij deze beide (LOtUSFLOW3R en MPLSoUND) als aparte albums te plaatsen met de nummers van Elixer erbij als 'niet op elke versie van dit album aanwezig'.

My two cents.