IQ - Frequency (2009)

Label: Giant Electric Pea

1. Frequency (8:29)
  2. Life Support (6:28)
  3. Stronger Than Friction (10:32)
  4. One Fatal Mistake (4:54)
  5. Ryker Skies (9:45)
  6. The Province (13:43)
  7. Closer (8:11)
De nieuwe IQ?!?!

Wat is de bezetting?!?!

Oh oh oh wat ben ik hier benieuwd naar.

avatar van BenZet
Weer toeval Kingsnake?? Ik ben hier ook erg benieuwd naar. Heb de band ontdekt met het album dark matter, wat ik zeer hoog aanschrijf. Het dubbele conceptalbum dat ze hebben gemaakt vond ik ook erg goed.
Ga jij ze ook zien op 25 april?

BenZet schreef:
Ga jij ze ook zien op 25 april?

Geen toeval, gewoon beiden een voorliefde voor onbekende(re) bands

Ik ken IQ al eeuwen (16 jaar ofzo), dubbelplaat heet Subterranea en is een landmark in de symfonische rock. Allen ondergewaardeerd.

Ik ben niet zo'n concertganger, dus denk niet dat ik 25 april op een concert te vinden ben (waar is dat trouwens?)

avatar van BenZet
Concert is in de Boerderij (Zoetermeer). Subterranea inderdaad, erg goede plaat.
Ik ben wel eens benieuwd of ze de goede kwaliteit van de albums ook waar kunnen maken in het'echt' Tevens kan je dan gelijk het nieuwe album kopen

Hou je van symponische rock?

Kingsnake
Vanaf dat ik 13/14 was luisterde ik non-stop naar symfo (ik was een behoorlijke snob toen, en haatte alles wat modern en hip was )

Nu ben ik wat breder georienteerd, maar symfo blijft een warm plekje in mn hart hebben.

Mag ik jou trouwens Korai Öröm tippen?
Die band heeft totaal geen aandacht, terwijl ze dat wel verdienen.
Space/symfo/fusion van zeer hoog nivieau...

avatar van Jester
Ha, de nieuwe IQ! Eén van de weinige bands die ik nog op de voet volg. Ik ben weer benieuwd!

Kingsnake schreef:

Mag ik jou trouwens Korai Öröm tippen?
Die band heeft totaal geen aandacht, terwijl ze dat wel verdienen.
Space/symfo/fusion van zeer hoog nivieau...

Ik ga er spoedig eens naar kijken.
Ik neem aan dat je bekent ben met Genesis en Van Der Graaf Generator?

BenZet schreef:

Ik ga er spoedig eens naar kijken.
Ik neem aan dat je bekent ben met Genesis en Van Der Graaf Generator?

jaja
Al jaren
Uit de zeventies is er niet veel symfo meer dat ik niet ken

avatar van BenZet
Ok, heel goed! De nieuwe sacd versies al beluisterd van Genesis?

BenZet schreef:
Ok, heel goed! De nieuwe sacd versies al beluisterd van Genesis?

Ben niet zo'n Genesis liefhebber.
Ik heb wat jaren 70 elpees van ze, en daar houd ik het bij.
Maar dit wordt wel heel off-topic

Misterfool
yeah een nieuwe iq hier zat ik dus al op te wachten

avatar van Fishman1964
@Kingsnake: check out: http://www.iq-hq.co.uk/
o.a. voor de bezetting

Kingsnake
(vernieuwde) site ziet er goed en overzichtelijk uit.

avatar van BenZet
De 25e ga ik ze live zien in de boerderi, daar kan je gelijk het nieuwe album kopen. Ik ben benieuwd...

avatar van BenZet

Wat klinkt dat weer ontzettend lekker!

Gister naar het concert geweest (25 april, de boederij)..
ze openden met Frequency, GEWELDIG!.....
Ook Erosion, Sacred Sound en natuurlijk The Narrow Margin....

Ze speelden ook Stronger Than Friction en The Province van het nieuwe album...
die twee nummers vielen een beetje tegen maar het was dan ook de eerste keer dat ik ze hoorde

avatar van BenZet
Was er gister ook bij, leuk concert, en nieuwe nummers vind ik erg goed. ALbum is ook goed te pruimen!

avatar van Gert P
Zeer benieuwd naar dit album.

Gert P schreef:
Zeer benieuwd naar dit album.

Tzal je niet tegenvallen, ik vind het weer een erg lekkere plaat. Anders dan zijn voorganger (die ik weer beter vind), maar typerend voor IQ!

avatar van Arjen78
Lekker album, al had het van mij wel wat avontuurlijker gemogen. Naar mijn mening spelen ze iets te veel op veilig, maar toch blijft er nog genoeg te genieten. En ik heb Peter Nicholls nog nooit zo goed horen zingen!

avatar van ChrisX
Arjen78 schreef:

Ach, ik beschouw IQ een beetje als de CSI van de prog: je weet wat je kan verwachten, je weet dat het lekker wegluistert en er zitten genoeg verrassende elementen in om je geboeit te houden.

Grootste vooruitgang op dit album (naast de sublieme opname) is het drumwerk van Andy Edwards. Niet dat voorganger Paul Cook niet ok was, maar Edwards is toch wel ff een klasse beter.

avatar van Arjen78
ChrisX schreef:

Helemaal mee eens, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door het vertrek van Martin Orford. Nu is dat op plaat misschien niet zo te merken maar live wordt vooral zijn achtergrondzang gemist. In De Boerderij kwam The Narrow Margin zonder zijn bijdrage toch een stuk minder goed uit de verf.

avatar van ChrisX
Arjen78 schreef:

Dat lag dan misschien aan het optreden in Zoetermeer. Heb ze een dag er voor in Essen (D) aan het werk gezien en toen ging het perfect. Grappig genoeg vind ik juist dat ze nu veel meer met achtergrondzang doen want zowel Mark als John Jowitt helpen een handje. Jowitt moet vocaal overigens bij Frost nog meer aan de bak soms heb ik gezien op internet (check maar eens video's voor Frost @ ROSfest).

avatar van Gert P
De limited edition besteld met een dvd van een concert van de boerderij erbij op.
Nog 3 weken wachten!

Kingsnake
Ik heb ook de limited edtion. Ga het vanmiddag allemaal even beluisteren. Ben meer dan benieuwd.

avatar van peter1963
Ik heb het album nu een paar keer gehoord maar op 1 of andere manier pakt het album mij niet.

Ik vind het een beetje langdradig, en het keyboardspel vind ik vrij flets.
Daartegenover is het gitaarwerk weer erg goed.

Van mij krijgt het 3 sterren.
Ik was erg verwachtingsvol gestemd over dit nieuwe album, maar het valt mij een beetje tegen.

Ik vond dark matter een veel beter album

Kingsnake
Ik ben er ook nog niet erg kapot van.

Ben blij tot zeer blij om Peter weer te horen zingen. Wat een stem heeft die man. En de gitaarsolo's zijn ook fijn.

Maar ik mis Paul Cook. Die Andy Edwards maakt er een soort metal van.
IQ is geen progmetal. De drums overheersen alles. Da's gewoon kut.
En de keyboards zijn inderdaad saai en niet zoals vanouds.

Ook ik vond Dark Matter beter. Vond Seventh House ook veel beter.

Ik kan maar beter ophouden en deze plaat voorlopig niet opzetten anders ga ik me alleen maar boos maken.
Hoe meer ik er over nadenk wat een kuttere plaat ik het vind.

Absolute dieptepunt is The Province met zn metaldrums en achterlijke pop-keyboard effectjes.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Kingsnake schreef:
Vond Seventh House ook veel beter.

[...]

He, dat klinkt als een omschrijving van Shooting Angels.

Casartelli schreef:

He, dat klinkt als een omschrijving van Shooting Angels.

Die vind ik toevallig nog wel lekker, met zn chukka chukka gitaartje en Peter maakt altijd een hoop goed met zijn schitterende vocale hooks en pakkende melodien. En de solo in het midden van Shooting Angels is ook vingerlikkerig.

Nee, sinds Nomzamo, is dit het dieptepunt van de band.