Dinosaur Jr. - Farm (2009)

Label: Jagjaguwar

1. Pieces (4:31)
  2. I Want You to Know (4:30)
  3. Ocean in the Way (4:20)
  4. Plans (6:42)
  5. Your Weather (3:06)
  6. Over It (3:47)
  7. Friends (4:32)
  8. Said the People (7:42)
  9. There's No Here (3:41)
  10. See You (5:48)
  11. I Don't Wanna Go There (8:43)
  12. Imagination Blind (3:40)
  13. Houses * (3:41)
  14. Whenever You're Ready * (2:57)
  15. Creepies * (2:06)
  16. Show * (1:02)
avatar van Lexicon Devil
De tijd dat ik muziekjournalisten serieus neem ligt ver achter me. Laatst las ik nog een stukje van zo'n omhooggevallen boodschappenlijstjes-schrijver dat Lily Allen backstage ruzie heeft gehad met Sid Vicious.....jawel, die ex-bassist van de Pistols die al een jaar of 20 a 30 dood is.....

Kwaliteit komt na een tijd bovendrijven. Dat valt of staat niet met een gelikt berichtje van een paar journalisten.

avatar van itchy
Ik vind hem niet alleen minder dan de klassiekers, maar ook minder dan Beyond. Maar hee, dooddoener, een mindere DJr is nog altijd beter dat een gemiddelde BS (Britney Spears).

Beyond was geweldig maar ja dit blijft toch wel een leuke plaat. Live knalt het nog steeds hard en daar gaat het bij JR om.

khonnor
deze is stukken beter dan beyond. point. final.

betere productie, betere songs,....

enne, wat de neil young connectie betreft. nonkel neil wordt niet voor niks dinosaur sr. genoemd....

avatar van Koston
Geen enkel slecht nummer heb ik op deze plaat gehoord. Zeer sterk album dat toch wat onderschat wordt, naar mijn mening. Ik vind deze bv een pak beter dan nieuwe Sonic Youth. Die viel voor mij sterk tegen

avatar van wendyvortex
Dit gaat een moeilijk beoordeling worden.

Even uitleggen: De 1e drie Dinosaur Jr. platen heb ik verslonden toen ze uitkwamen in mijn pubertijd. Nog steeds blijven dit onovertreffelijke meesterwerken.
De volgende twee (Green Mind en Where You Been) waren lekkere platen, maar de magie ging er een beetje af. J. Mascis' Dinosaur ging daarna volslagen koppie onder.
Onderwijl groeide Sebadoh van ex-bassist Lou Barlow uit tot mijn nieuwe favo-band.

De vorige reunie met Beyond had ik wel wat nummers van gehoord, maar werd net niet enthousiast genoeg om tot aanschaf over te gaan.
Met Farm dus wel mede dankzij de geweldige hoes. Gelukkig aangeschaft op vinyl want daarbij zit een grote poster met de albumhoes.

Met opener Pieces spitsen de oortjes zich meteen: Dit klinkt inderdaad als de oude Dinosaur Jr.
J. Mascis mag in de loop der jaren wel wat dikker en grijzer zijn geworden. Z'n stem klinkt nog net als vroeger.
Daarna volgt er een beetje wat meer eenvormigheid. Zou een kwestie kunnen zijn van vaker horen want de nummers zijn zeker niet slecht. Maar ja ze moeten opboksen tegen een oeuvre dat ik zowat uitwendig ken.

Uitschieters:
Your Weather: Een Lou Barlow-nummer. Klinkt als Dinosaur Jr. die een nummer van Sebadoh speelt. Bijna een soort best-of-both-worlds.
Over It: Een nummer dat me wel meteen raakt. Dit klinkt alsof het zo op het album Bug had kunnen staan.

Eindconclusie:
De eerste drie albums worden vooralsnog niet overtroffen. Maar dit zou zo maar eens de nummer 4 in de Dinosaur Jr. discografie kunnen zijn.
En wat mis ik dit soort noisy emotionele muziek. De laatste 2 jaren voor die grunge-explosie had je een hoop Amerikaanse bands die dit soort muziek maakten. Die zijn allemaal verdwenen en een jonge generatie heeft zich nog niet echt aangediend.
Ik ruil de laatste 20 jaar Brit-pop graag in voor deze Farm.

Aangetrokken door de prachtige hoes ben ik begonnen aan mijn eerste Dinosaur Jr. avontuur. En na het nummer Plans kan ik zeggen een goede eerste kennismaking achter de rug te hebben. Nu verder met I Want You to Know...

avatar van Ryan
Ook voor mij de eerste kennismaking met Dinosaur Jr.. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie de wat langere nummers slecht trok. Dat is gelukkig snel veranderd, ik ga absoluut wat dieper in het oeuvre duiken van Dinosaur Jr., en misschien dan over drie weken wel naar het concert in Paradiso.

Voorlopige favorieten zijn Pieces, Plans, Said the People en I Don't Wanna Go There.

Inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd in dit album, die ik in het begin toch wel iets teveel van het goede vond. Na het geweldige Plans verslapte mijn aandacht wat. Inmiddels ben ik daar wel overheen en moet ik zeggen dat dit een hele fijne plaat is. De eerste vier nummers zijn heel sterk en catchy. Nummers als Pieces en I Want You To Know bestaan uit een stuk of drie situaties waarop steeds gevarieerd wordt. Dat soort muziek bevalt mij heel goed, zeker in dit genre.

Plans is mijn favoriet van de plaat. Een heel krachtig nummer dat voor het eerst wordt gedragen door de zang en teksten ipv de gitaarmuur. Your Weather is ook gewoon een prima track.

De tweede helft zakt het ietsje in. Het lijkt een beetje aftellen naar de twee ijzersterke langspelers Said The People en I Don't Wanna Go There. Beide nummers vind ik echt geweldig. Vooral het minutenlange instrumentale gedeelte op laatstgenoemde is smullen. Let ook op de minder goed hoorbare variaties van de drummer!

Conclusie na het luisteren is: Heel sterke plaat. Nergens wordt het legendarisch of origineel, maar toch een stukje vakwerk waar je u tegen kunt zeggen. Ik moet maar eens vaker een echte rockband opzetten.

avatar van Meneer Joost
Plaat van het Jaar tot nog toe, wat mij betreft. Vooral de eerste vijf nummers zijn fantastisch. En waar dat 'm dan precies in zit... Het gruizige bandgeluid, de unieke voordracht van J Mascis, de vage (en daarom juist sterke, want op jezelf toepasbare) teksten... Vooral Plans raakt me ontzettend, daar kan de gemiddelde (jeugdige) rockband anno 2009 nog een hard puntje aan zuigen. Ik ga ze trouwens 13 oktober live zien in Madison (Wisconsin)

avatar van Schizophrenia
Super, met Lou Barlow in het voor programma! Luister nu het nieuwste album van hem. Klinkt wel weer erg lekker.

rubi
Wat een geweldig album is dit geworden.
Misschien iets rustiger dan we zijn gewend, maar voor mij èèn van de beste albums die ze ooit hebben gemaakt.

Meneer Joost schreef:

"I've got nothing left to be. Do you have some plans for me?"

Inderdaad muziek die je raakt.

avatar van Obscure Thing
@ Dn! S:
Als je echt legendarische dino wilt moet je het oude werk checken! Bug en YLAOM zijn ware meesterwerken.

avatar van deek
Ben al wel een beetje bekend met het werk van Dinosaur JR, welk album zou ik moeten aanschaffen om als kado te geven, kortom, wat is de absolute nr 1 van Jr?

Vind dit alweer een heerlijk Jr plaat overigens, maar heb het idee dat ik nog niet het beste van ze gehoord heb dus..

vooralsnog 3,5 ster

avatar van Musico Pinjo
Ik ben bang dat het een beetje vloeken in de kerk is (ik ben ook niet zo'n grote Dinosaur Jr. kennen) maar ik vind van de albums die ik heb beluisterd deze eigenlijk het leukst!
Daar moet wel bij verteld worden dat ik de oudere albums ook pas in 2009 voor het eerst heb gehoord, kan dus zijn dat deze gewoon het meest eigentijds klinkt. Was in ieder geval zeer aangenaam verrast en weet eigenlijk niet waarom ik nooit eerder aan Dinosaur Jr. ben begonnen....

wereldplaat. de beste die ze ooit opnamen wat mij betreft.

deek schreef:

Kijk even wat meer naar boven. Of klik op de artiestennaam, en kijk dan naar de hoogste score achter de platen. Wat in dit geval Your'e living all over me is! Hij staat in mijn top 10 dus zo goed vind ik die plaat.

avatar van Obscure Thing
mijne ook.
Alleen is die wel veel minde gepolijst dan dit album.
Ik noem het de echte rauwe kracht van Dino, al zijn "I want you to know" en "I don't wanna go there" ook wel van YLAOM kwaliteit.

avatar van Schizophrenia
Pieces vind ik er ook nog wel behoorlijk op lijken.
Ik wou alleen dat de productie nog een stukje gruiziger was, en de bas nog een tandje harder zoals dat eerder ook was. Maar ja, ik moet natuurlijk nieteveel terug gaan kijken.

Obscure Thing schreef:
mijne ook.
Alleen is die wel veel minde gepolijst dan dit album.

Dat zijn samen met Plans en Pieces mijn favoriete nummers op het album. Misschien moet ik maar snel verder met het oude werk?

avatar van Meneer Joost
Dinosaur Jr. gisteravond live gezien in een piepklein theatertje in Madison, Wisconsin. Helemaal te gek! Ze speelden veel oud werk, maar ook de nieuwere nummers (vooral Plans) bezorgden me regelmatig kippenvel

avatar van OldRottenhat
Ik ben bang dat dit album niet in mijn top 10 van dit jaar gaat komen, maar het nummer I Don't Wanna Go There staat in ieder geval al op een stevige nummer 1 positie van beste nummers van 2009! Wat klinkt dat nummer toch weer ouderwets vet en hard!

Ik ben juist een serieuze 4.5* aan het overwegen. Daarnet op weg naar school nog eens grondig beluisterd en ik blijf omver geblazen worden door sommige nummers. Pieces is zo ontzettend strak. Het is allemaal heel ruig, maar toch vol van melodie en ondersteund door vrij gevoelige vocalen (ja, in het geval van Pieces zijn de vocalen slechts ondersteunend, ik let voor het grootste deel op de gitaren). Goed, voordat ik volledig in herhaling val: Enkele andere nummers ben ik toch ook meer gaan waarderen. Your Weather is toch ook wel heel gaaf. Over It idemdito, alleen iets minder. Friends en There's No Here blijven me iets te nietszeggend, maar zeker geen onvoldoendes. Over It is vooral ook heel erg gegroeid. Heerlijke riff en de climax aan het einde is perfect. I Don't Wanna Go There is inderdaad een spektakelstuk. Hoe heerlijk is dat minutenlange instrumentale stuk wel niet?

Wat ik voornamelijk geleerd heb in 2009 is dat ik heel veel waardering kan opbrengen voor melodieuze bakken herrie. Het begon bij My Bloody Valentine, en na een lange Smashing Pumpkins Fase in de zomer is Dino Jr. de derde band met (ok, iets minder) gitaarmuren die mij ontzettend kan bekoren.

Om aan eventuele speculaties een einde te maken: 4.5 voor Farm.

avatar van Schizophrenia
Dat is een goede stijgende lijn Dn!S. Volgende bandje maar Sonic Youth waar gitaarmuren centraalstaan? Of het Eerste album van The Verve (die laatste is een beetje in loveless stijl).

Over It is trouwens echt een nummer wat een die typische nooit vervelend worden Dinosaur Jr. stijl heeft.

Daydream Nation van Sonic Youth heb ik vorig jaar al eens een paar keer geluisterd. Toen bleef alleen Teen age riot me bij. Misschien nog maar eens. En The Verve en noise? Dat had ik er nooit achter gezocht.

Ik kende de naam maar nooit geluisterd, totdat..... Is Beyond nog beter? Pieces is een echt super vet nummer!

avatar van Ducoz
Hmmmm, of Beyond Beter is?
Ik denk dat ze ongeveer van het zelfde niveau zijn, maar Beyond klinkt meer als keiharde alternative, deze doet meer aan een zomer met Dinosaur denken, ik kan het niet goed omschrijven

Raymond.
Ik wil echt heel graag van deze plaat houden, en ik vind hem zeker niet slecht. Hij doet me alleen te weinig zoals een echte topper dat zou moeten. Neem nou bijvoorbeeld een nummer als See You, een erg fijn riffje en een prachtige tekst. Het heeft alles eigenlijk in zich om een echt top nummer te zijn. Maar ergens gaat het toch mis, waardoor het niet de topper is geworden die het zou moeten zijn.

Over het algemeen vind ik de teksten matiger dan op Beyond. Heel veel woorden en zinnen die op de vorige plaat stonden komen hier gewoon een op een terug. En dat vind ik erg jammer, want voor mij is het een behoorlijke dood doener en overtuigd bij mij het gebrek aan inspiratie.

Onder het rijtje echt middelmatig vallen de nummers; Friends, Theres No Here (vooral het cliché einde) & Said the People.

Om dan toch maar positief te eindigen. I Dont Wanna Go There, Pieces, I Want you to Know, Your Weather & Imagination Blind behoren tot de beste songs die de band heeft opgenomen. Al met al een wat matige plaat, die me over de gehele linie te weinig doet.

avatar van gd90
Dit album heeft me aangenaam verrast, geniale gitaarsolo's, sterke vocals, kortom Dinosaur Jr. is helemaal terug en daar kunnen we enkel blij om zijn.

nu ik erbij nadenk begin ik erzelf over te twijfelen om deze te verhogen naar 5*