Dungen - Ta Det Lugnt (2004)

Zweden
Label: Subliminal

1. Panda (4:54)
  2. Gjort Bort Sig (5:08)
  3. Festival (3:41)
  4. Du E För Fin För Mig (8:26)
  5. Ta Det Lugnt (7:42)
  6. Det du Tänker Idag Är du I Morgon (3:57)
  7. Lejonet & Kulan (2:48)
  8. Bortglömd (4:25)
  9. Glömd Konst Kommer Stundom Ånyo Till Heders (0:54)
  10. Lipsill (2:43)
  11. Om du Vore en Vakthund (3:00)
  12. Tack Ska Ni Ha (0:32)
  13. Sluta Följa Efter (4:52)
  14. Tyst Minut * (3:46)
  15. Jamna Plagor * (3:06)
  16. Sjutton * (2:49)
  17. Christopher * (2:00)
  18. Badsang * (2:18)
avatar van Music4ever
Hahaha.
Gisteravond 2 nummers van dat bandje geluisterd op youtube maar dat klinkt
tog wel erg lekker. Maar niet zo goed als dit natuurlijk!

Het zijn ook maar accentverschillen vind ik. Het zou erg raar zijn als je de ene band geweldig vindt en de andere totaal niks. Een voorkeur heeft iedereen al snel en ik denk dat zeker de taal daar een rol in speelt (ten nadele van Dungen).

de sound van Tame Impala is sferischer, wijdser. Vind ik. Oh ja, en beter!

Sferisch? Sfeervol bedoel je zeker?

` sfe - risch («Grieks) bijvoeglijk naamwoord en bijwoord bolvormig, bolrond; op een bol betrekking hebbend

Ik heb zelf alleen het EP'tje van Tame Impala gehoord. Het album ben ik niet meer achteraan gegaan, omdat ik de ep al vrij snel zat was. Van Dungen vond ik het album hierna een stuk minder, maar dit is toch wel een erg fijne plaat.

De naam Dungen werd bij Tame Impala's Innerspeaker een paar keer gedropt, en Music4ever zag er streng op toe dat ik dit zou beluisteren, dus hier ben ik dan.

Mijn eerste indruk was nog niet erg overtuigend. Ik had wat losse nummers van dit album en de opvolger beluisterd. Dat vond ik wat stuurloos overkomen. Nu heb ik nog niet goed genoeg naar Tio Bitar geluisterd om te kunnen zeggen of dat ook daadwerkelijk zo is, maar voor deze plaat gaat dat in ieder geval niet op. Althans, niet als je de hele plaat in één keer achter elkaar beluistert. Los werken de nummers minder goed en komen ze soms wat fragmentarisch over.

De vergelijking met Tame Impala is wel terecht. De gitaarsound en de Lennonesque stem komen overeen, al valt dat laatste iets minder op door de Zweedse taal. Niet mijn favoriete taal, en ik moest er echt even aan wennen. Ik vind de 'liedjes' (de melodieën, de riffs, de hooks, etc.) van Tame Impala sterker, maar Dungen doet meer met allerlei effecten en incorporeert meer verschillende stijlen en instrumenten. Goede voorbeelden daarvan zijn de jazzy saxofoon op 'Ta Det Lugnt' of het atmosferische karakter van 'Det du Tänker Idag Är du I Morgon'. Op 'Lipsill' doen de strijkers klassiek aan, en het volgende moment zit je in een soort natuurlijke versie van Floyds 'On the Run'. Het maakt het geheel fris en minder voorspelbaar.

Ta Det Lugnt is een goed voorbeeld van een album dat teruggrijpt naar een oude stijl, maar er toch iets aan weet toe te voegen.

Stijn_Slayer schreef:
De vergelijking met Tame Impala is wel terecht.

Erbij vermeldend dat het Tame Impala is die Dungen als invloed noemt (voor zover dat ook weer terecht is daar ook Dungen teruggrijpt op oude recepten) en dat Dungen wat langer actief is. Ik lees te vaak dat Dungen op de Tame Impala toer gaat en dat vind ik niet erg kloppen uiteraard

avatar van inquestos
Karaoke-Tame Impala ingezongen door een dronken Zweed. Daar doet 't me af en toe aan denken. Nummers zitten behoorlijk goed in elkaar.

avatar van Mjuman
Vanochtend maar weer eens gedraaid - ik moet dit altijd draaien als mijn lief niet thuis is, ze begint me nl altijd uit te lachen als ik dit soort muziek opzet.

Ik begin steeds beter te snappen waarom: dit doet denken aan de zgn bell-bottom pijpen (bij broeken voor de dirty minds alhier) - wat we vroeger ook wel 'Spaanse' broeken noemden: pijde wijpen en vrij hooggesloten en daarboven dan een Paisley-shirt.

Dit is wel héél nostalgisch, velangend naar de tijd van Lucy in the Sky, I'm the Walrus etc.

"Du är för fin för mig, men jag vill ha dig ändå" - Jij bent te mooi voor mij, maar ik wil je toch ... het smeltende jongenshart eind 60s/early 70s. Na > 7 tracks kan ik mezelf niet meer serieus nemen.

Zo maar even een stukje Burial draaien om weer te landen. Dit lijkt me echt iets voor met identiteit worstelende pomo-romano's eller veelvraten

avatar van wizard
Het duurde even voordat ik het deel van dit album na Panda ook goed begon te vinden, maar zo langzamerhand wordt dit album beter en beter. Een lekkere psychedelische trip. Een sterk punt vind ik de taal (Zweeds is een van de mooiste talen om naar te luisteren, in ieder geval qua talen die ik ken), maar de zang vind ik een van de zwakkere punten op dit album. Net een beetje te nasaal voor mij.

Voorlopig drie en een halve ster, maar daar kan best nog wat bij komen.