Dungen - Ta Det Lugnt (2004)

Zweden
Label: Subliminal

1. Panda (4:54)
  2. Gjort Bort Sig (5:08)
  3. Festival (3:41)
  4. Du E För Fin För Mig (8:26)
  5. Ta Det Lugnt (7:42)
  6. Det du Tänker Idag Är du I Morgon (3:57)
  7. Lejonet & Kulan (2:48)
  8. Bortglömd (4:25)
  9. Glömd Konst Kommer Stundom Ånyo Till Heders (0:54)
  10. Lipsill (2:43)
  11. Om du Vore en Vakthund (3:00)
  12. Tack Ska Ni Ha (0:32)
  13. Sluta Följa Efter (4:52)
  14. Tyst Minut * (3:46)
  15. Jamna Plagor * (3:06)
  16. Sjutton * (2:49)
  17. Christopher * (2:00)
  18. Badsang * (2:18)
Als The Mars Volta noemt, dan kun je net zo goed Dream Theatre of Godspeed You Black Emperor! ook wel gaan noemen. Die hebben ook veel tempo- en stijlwisselingen.

avatar van jurado
wat een onzin..Mars volta ligt kennelijk gevoelig hier..
Is het niet zo dat zowel Dungen als Mars Volta hun invloeden duidelijk in de 60's en 70's hebben??
En dream theater..hahahha sorry...moet ik daar echt op in gaan??

Ik heb besloten om mijn nummer 1 uit 2004 (Want, two van Rufus Wainwright op de 2e plaats te zetten ten koste van dit album).
Het zat er gewoon aan te komen: ik krijg er echt geen genoeg van.....

houden zo!!!

avatar van bonothecat
Ik heb deze cd nu ook twee keer geluisterd......ik heb het bijzondere er nog niet aan afgehoord.

Electro_
Ik ook niet.. Er komt ook niks over bij mij. Misschien omdat ik het niet versta, maar bij Sigur Rós krijg ik wél veel gevoelens.

Electro_ schreef:

De vergelijking met Sigur Ros (ook door mij gemaakt) is niet helemaal terecht. Alleen in Du E För Fin För Mig hoor ik het er in terug vanwege het strijkers-gedeelte, en inderdaad de voor ons onverstaanbare taal.
Misschien dus beter om de link met deze band niet meer te trekken, want deze is toch wat te misleidend.
Ik vind Sigur Ros ook erg gevoelige muziek maken, dat valt van deze band niet te zeggen.
Hier is de luistertrip compleet anders.

sigur ros wist alleen op de 1e (Von) en 2e (Ágætis Byrjun
) plaat de aandacht vast te houden..dat doen ze nu allang niet meer in mijn ogen.

@ jurado: moet jij ook niet eens achter die andere 2 cd's aangaan? Anders blijf ik daar zo eenzaam met mijn stemmen

das waar ....

avatar van HiLL
Waaaaaaahh John Bonham is f****ng ALIVE! De beste man heeft zijn leven jarenlang verzwegen en speelt nu in de Zweedse band Dungen! Wat een drumpartijen! Wat een gitaargeweld! Fan-tas-tisch!! Heerlijke cd met nog heerlijkere jaren '60/'70 invloeden. Joost mag weten waar het over gaat. Maakt mij niet uit, de muziek is top!

Ik lees over dat deze plaat beïnvloed is door de jaren '60 en '70, maar dat vind ik nog zwak uitgedrukt. Dit klinkt voor mij alsof het een verloren gewaande klassieker uit die tijd is.

Vergeet zeker niet om ook de andere 2 cd's eens te luisteren: de een luchtiger de ander psychedelischer, maar zeker ook de moeite waard.
Niet zo indrukwekkend als dit album, maar met dat in je achterhoofd houdend heb je er wel 2 heerlijke cd's bij.

avatar van Yak
Yak
Oké, als zelfs Carrie Brownstein deze band tipt zal ik er toch nog maar eens aandachtig naar gaan luisteren.

avatar van HiLL
Go Yak! Ben benieuwd wat je ervan vindt.

avatar van HiLL
Du E För Fin För Mig die outro!

Ja, een van de hoogtepunten vooralsnog.

Ik heb deze plaat vanochtend voor het eerst gedraaid tijdens het slapen en ik kreeg zowaar een Dark Side Of The Moon-achtige ervaring... Zeker die laatste paar nummers. Misschien, misschien moet ik binnenkort maar 's verhogen naar 4,5*.

avatar van HiLL
Ja een ervaring is het zeker...knap hoor van die gasten.

Gast.

Vind het erg goeie cd, mede dankzij de typische en overstuurde jaren zestig productie. Zag ze een keer diep in de nacht op Roskilde en ze maakten de hoge verwachtingen waar. Alleen het Deense The Blue Van, dat voor hen speelde, was nog een tikkeltje beter.

avatar van HiLL

O huh dit is Dungen op Google.
Dungen

Ja, live zullen ze vast met meer zijn, maar ik had begrepen dat het brein achter Dungen een 26-jarige Zweed was die de hele plaat in zijn eentje heeft ingespeeld.

avatar van HiLL
O dat geeft een extra lading aan de plaat zeg! Hulde!

Ik kan het zo snel niet terug vinden, maar op Pitchfork staat:

"Accomplished beyond his years, 24-year-old Swedish multi-instrumentalist Gustav Ejstes is the pin-up mastermind behind Dungen's vibrant polish. For the full duration of his third album's 13 bracing tracks, he perfectly inhabits-- and then expands upon-- his homeland's late-60s/early-70s acid-rock scene. "

Mensen die dit goed vinden, zouden trouwens eens naar bands van het Elephant 6 Collectief moeten luisteren.

@Hill: lees mijn stukjes eens beter, dan had je kunnen weten dat Dungen eigenlijk uit slechts één persoon bestaat (Gustav Ejstes) en dat de rest er voornamelijk is om mee te touren of voor de kleine extra's op cd

(Kan niet missen: eerste stukje bij dit fantastische album ).

avatar van HiLL
Ta Det Lugnt is werkelijk fascinerend goed. Wat een geweld!!
En dan dat space tussenstuk (3.40 ca.) waar het mij in eerste instantie steeds doet denken aan het einde van het nummer. Dan de piano en de stem van meneer...waar het in ene overgaat in een soort van jazzy nummer...en zich zo naar het einde toe laat werken....petje af!

Ace
Goed album! Ik kende het niet, maar dankzij Hill ben ik deze wondere wereld ook maar ingestapt. Een stem volgt...

Ace schreef:

Nou nou Hill: je brengt wat teweeg bij de mensen (na Frames nu Dungen)

Ace
aERodynamIC schreef:

Nou nou Hill: je brengt wat teweeg bij de mensen (na Frames nu Dungen)

Hoho, dat was andersom... Geheel volgens het voor wat hoort wat principe

Ace schreef:

Hoho, dat was andersom... Geheel volgens het voor wat hoort wat principe

Daar ga ik me verder niet mee bemoeien

Feit is dat ik erg blij ben deze cd ontdekt te hebben (ook al had ik dat gewoon in 2004 al moeten doen), en ze ook nog eens live gezien te kunnen hebben.
Ook van de andere 2 albums geniet ik intens, maar die halen het niet bij dit meesterwerk.
Wat een plaat: verveelt geen seconde!!!