Dungen - Ta Det Lugnt (2004)

Zweden
Label: Subliminal

1. Panda (4:54)
  2. Gjort Bort Sig (5:08)
  3. Festival (3:41)
  4. Du E För Fin För Mig (8:26)
  5. Ta Det Lugnt (7:42)
  6. Det du Tänker Idag Är du I Morgon (3:57)
  7. Lejonet & Kulan (2:48)
  8. Bortglömd (4:25)
  9. Glömd Konst Kommer Stundom Ånyo Till Heders (0:54)
  10. Lipsill (2:43)
  11. Om du Vore en Vakthund (3:00)
  12. Tack Ska Ni Ha (0:32)
  13. Sluta Följa Efter (4:52)
  14. Tyst Minut * (3:46)
  15. Jamna Plagor * (3:06)
  16. Sjutton * (2:49)
  17. Christopher * (2:00)
  18. Badsang * (2:18)
avatar van Martin Visser
The Scientist schreef:
De meeste nummers die erop staan zijn behoorlijk goed maar zo bijzonder is het nou ook weer niet. Op een of andere manier missen veel nummers voor mij toch een bepaalde sfeer.

Je kon weinig met de loftuitingen op MuMe. Misschien kun je hier wat mee:

Dungen is een project van Gustav Ejstes, die via zijn vader (violist en muziekleraar) muziek met de paplepel kreeg ingegoten. Hij was een tijdje gefascineerd door samples maken en hip-hop, maar koos uiteindelijk voor psychedelische rock. Met Ta det lugnt heeft hij dan ook een zwaar psychedelische, avontuurlijke plaat gemaakt. De plaat vergt wel wat tijd voordat ie goed en wel landt. Maar voor wie muzikaal gezien wel van een avontuurtje houdt is die tijd een zeer zinvolle investering. Ta det lugnt is een intrigerende en zeer onderhoudende plaat.

Muzikaal gezien put Dungen uit tal van stijlen. Zowel rock, folk als jazz komen in de nummers voorbij en vaak zelfs binnen een nummer. Zo slaan de langere liedjes zoals Du e for fin for mig en Ta det lugnt halverwege om qua stijl om na een pop- of rockgedeelte ineens over te gaan in een stukje fijne dromerige jazz om later weer terug te vallen op scherpe en vinnige rock. Binnen de liedjes van Dungen kan dat allemaal.

De meeste liedjes zijn voorzien van onbegrijpelijke Zweedse zang die het geheel nog net een slagje exotischer maken. Een enkele track is geheel instrumentaal. Op de plaat komen flarden The Beatles, The Who, Jimi Hendrix, maar ook Sigur Rós voorbij. De jazz-fragmenten doen me soms denken aan Keith Jarett. Instrumentaal trekt Dungen ook van alles uit de kast. Vaak hoor je een klassieke rockband met een belangrijke rol voor snerpende gitaren. Maar Dungen schrikt ook niet terug voor piano, orgel, viool en zelfs dwarsfluit.

Deze melting pot van stijlen en instrumenten zet Dungen om in een authentieke, meeslepende en onvermijdelijke plaat. Hoewel Dungen de sound van allerlei bands in zich heeft, klinkt de plaat absoluut niet gedateerd en al helemaal niet onecht retro. Het is een soort innerlijke tegenstelling waar de recensent van Pithfork (waardering: 9,3) ook mee worstelde:

To be sure, there's a major difference between retro and somehow embodying your parents' vintage zeitgeist: It's damn-near impossible to believe that the humming tubes, crackling drums, smoky backdrop, and complexly interwoven melodies on Ta Det Lugnt were birthed in a quick-fix iPod age. But perhaps even more impressive is that, despite the music's headiness and intricacy, its anachronistic results feel unusually effortless, earnest, and unpretentious: Dungen seem driven to this sound not for bloodless cred points, but out of a very sincere devotion to the music from a bygone era.”

avatar van HiLL

Dit trekt mij dus enorm aan in Dungen.

Dat heb ik ook wel een beetje. Het is een fijne luisterplaat (Dungen zal vast wel mijn top 50 in last.fm binnenwaaien, binnenkort), voor mij 4 overtuigende sterren waard, maar het is ook vooral een lekkere plaat. Voor mij niet echt een plaat waar je je hart aan verpand. Misschien komt het nog.

avatar van avdj
Gisteren was Ron Jans te gast in Café de Sport. Ze namen een kijkje in z'n platencollectie en in z'n favoriete Top 10 van 2005 (deze is van 2004?) stond op 7 Ta Det Lugnt. Zijn spelers konden geen enkel album in z'n Top 10. Hij gaf ook nog een Top 5 all-time trouwens. Die laatste is dus een live album.

1. The Velvet Underground - VU & Nico
2. Frank Zappa - Sheik Yerbouti
3. Bob Dylan - Highway 61 Revisited
4 Pink Floyd - Wish You Were Here
5 Neil Young & Crazy Horse - Weld [Live]

avatar van HiLL
Ron Jans sowieso een topvent, nu al helemaal!

HiLL schreef:
Ron Jans sowieso een topvent, nu al helemaal!

Omdat hij Ajax verslagen heeft ( ) of omdat hij met deze albums komt aanzetten?

avatar van HiLL
Uiteraard vanwege het album.

avatar van avdj
Haha, wat een verzameling heeft die Jans zeg!

Ik wist het wel. In VI had ie het ook wel 's over de VU gehad volgens mij.

avatar van avdj
Klopt. Hij zei iets van 2000 platen te hebben maar eenmaal op TV leken het er veel meer. En behalve VU noemde hij toen Bob Dylan en Drive by Truckers. Die laatste staat alleen niet in z'n top 5.

avatar van Music4ever
On-topic weer graag mensen.
Het album blijft boeien van begin tot eind, ik hoor steeds weer nieuwe dingen. Een verhoging in mijn top-10 zit er aan te komen, ik draai de laatste paar weken niks anders meer dan dit zowat. Dungen is echt verslavend zeg!
Maar ja, eigen schuld, HiLL had ons immers gewaarschuwd.

avatar van Music4ever
Zo, heb dit meesterwerk omhoog gezet in mijn top-10, hij staat nu op een 3e plaats! Ik heb zelden meegemaakt dat ik zó ondersteboven van een album ben dat ik (bijna) niks anders meer draai, bij deze is dat dus wel het geval. Elke luisterbeurt hoor ik weer nieuwe dingen, geweldig!

Dus jij begrijpt mijn enthousiaste post op pagina 1 wel

aERodynamIC schreef:
Dus jij begrijpt mijn enthousiaste post op pagina 1 wel

Nou, die post vond ik dan weer een tikje overdreven.

Jammer: ik hoopte er mensen mee wakker te schudden

aERodynamIC schreef:
Jammer: ik hoopte er mensen mee wakker te schudden

The Light
Ik ben het wel eens met je eerste bericht, Aero. Dit is briljant. Ik ben toch altijd wat voorzichtig met het geven van de topscore, maar bij deze geniale plaat kan ik er niet meer omheen. Ik ga vaak helemaal in deze nummers op. 5*!

avatar van ACole_20
Had ik deze nog op 4,5* staan???
Bied ik bij deze aan de hele MuMe-gemeenschap mijn welgemeende excuses aan.
Valt me mee dat jullie niet over me heen zijn gevallen en me nog niet verbannen hebben.
Ik zal hem zo snel ik kan zijn verdiende waardering geven:
5 sterren.
Hopelijk krijg ik van jullie nog een kansje...

avatar van HiLL
Alsof 4,5 niet al een hele mooie score is..

avatar van the viking
Na (bijna) alle lovende recensies ga ik dit album ook maar eens aan een luistertest onderwerpen !

avatar van ACole_20
Zou ik doen! Ben benieuwd wat je ervan vindt...
Tis geen Lanois..

Lejonet & Kulan is toch wel een erg niemendallerig tussendoortje. Haalt nogal de vaart uit de plaat. Het duurt gelukkig nog geen 3 minuten...

Omg daar moet ik heen!

Edit: wacht eens even..sta ik dan niet bij Radiohead?

Ben blij dat ik niet naar Radiohead ga, nu kan ik tenminste voor 10 euro in een klein zaaltje (bovenzaal Paradiso) Dungen, Tilly on the Wall en Architecture in Helsinki zien, als ik daar zin in heb.

avatar van HiLL
HMH is ook niet zo groot.

herman schreef:
Dungen staat trouwens 10 mei in Paradiso...

Daar ga ik heen! Dank voor de tip!

herman schreef:
Dungen staat trouwens 10 mei in Paradiso...

Live zeker de moeite waard, maar let op: het is toch anders dan op de cd's. Lange uitgesponnen jam-sessies, en veel favorieten laten ze links liggen (en je mist toch wel een hoop extraatjes die de cd's wel hebben).
Ga dus zo neutraal mogelijk het concert in en ze weten je zeer zeker te boeien!

avatar van Music4ever
Welkom terug in mijn top-10.
Toch Mccartney er maar uit gehaald, staat namelijk ook al op 1 met The Beatles.

Dit is inderdaad beter.