Dungen - Ta Det Lugnt (2004)

Zweden
Label: Subliminal

1. Panda (4:54)
  2. Gjort Bort Sig (5:08)
  3. Festival (3:41)
  4. Du E För Fin För Mig (8:26)
  5. Ta Det Lugnt (7:42)
  6. Det du Tänker Idag Är du I Morgon (3:57)
  7. Lejonet & Kulan (2:48)
  8. Bortglömd (4:25)
  9. Glömd Konst Kommer Stundom Ånyo Till Heders (0:54)
  10. Lipsill (2:43)
  11. Om du Vore en Vakthund (3:00)
  12. Tack Ska Ni Ha (0:32)
  13. Sluta Följa Efter (4:52)
  14. Tyst Minut * (3:46)
  15. Jamna Plagor * (3:06)
  16. Sjutton * (2:49)
  17. Christopher * (2:00)
  18. Badsang * (2:18)
Hoe is het toch mogelijk dat ik dit album in 2004 compleet over het hoofd heb gezien???
In 2005 al flink populair geworden in de VS (en daar hoog geeindigd in een aantal jaarlijstjes), en eind deze maand (januari 2006) pas officieel uit in Nederland.

Laat ik het dus maar houden op het feit dat er in Nederland tot op heden nog geen aandacht was voor het eenmansproject van de Zweed Gustav Ejstes, en dat de cd zelfs nog niet uit is hier.

Terug naar de cd: wat een geweldige luistertrip is dit zeg!
Er zit werkelijk van alles in: Beatles, Hendrix, Led Zeppelin, the Who (met name Keith Moon), Zappa, en recenter Sigur Ros of the Coral....... inderdaad het klinkt alsof het regelrecht in de 60's gemaakt is, en hoe!!!!!

Horen we daar eerst een paar Sigur Ros-achtige strijkers het nummer Du E För Fin För Mig openen om vervolgens over te gaan in een lekker jaren '60 popnummer om te vervolgen in een gitaar-eruptie waarvan je echt gaat denken: klopt dit wel? Is dit niet mijn I-pod shuffle die op hol slaat? Dit is toch echt Hendrix zelf?! En dat allemaal in 1 nummer.
Ook de single Panda opent apart met een paar slagen op de drums zoals je dat ook hoort op bv. Hendrix' album Electric Ladyland of Axis: Bold as Love, dan een paar gitaar-riffs die lijken op de hit Hush (ooit gecoverd door Kula Shaker) en dan zet het nummer pas goed in als echte song zoals the Coral dat ook zo goed kan. Maar vergis je niet: de gitaar-erupties blijven aanwezig.
Op titelsong Ta Det Lugnt gaat het ook alle kanten op: beginnend als (wederom) een lekker popnummer gaat het halverwege over in een cabaret-piano-riedel met gesproken tekst (alles op deze cd is overigens in het Zweeds, wat het extra apart maakt) wat weer de break verzorgt naar het jazz-gedeelte van het nummer.
En zo is er op elk nummer van deze cd wel wat spectaculairs te beleven.

Folk, psychedelische rock, jazz: echt alles zit in deze plaat.

Geniaal! En genialiteit kan ik alleen maar belonen met 5* en daarmee komt dit album ook binnen op de 2e plaats in mijn jaarlijstje over 2004 met op langere termijn kans op de ere-titel.

Volgende week is Dungen in Nederland voor een paar optredens. Ik ga Gustav Ejstes met zijn band zien in Rotown op woensdag 11 januari, en als ik de berichten moet geloven schijnen de heren live ook zeer goed te zijn.
Ik verheug me er al enorm op!!!!!

Dames en heren mede-users: laat dit album je niet ontgaan als je van avontuurlijke muziek houdt (ik heb die fout 1 1/2 jaar geleden al met deze cd gemaakt ).

avatar van Paalhaas
Ha, grappig dat je er nu mee komt, deze had ik net hiervoor gepindakaasd. En na belezen van je berichtje, heb ik hem maar meteen even een draaibeurtje gegund.
Het klinkt vooralsnog erg cool. Uitbundige, psychedelische folkpop/-rock die doordrenkt is met een '60-sfeertje, maar zonder gedateerd te klinken (Wat dat ook inhoudt ). Een vrolijke geitebrij van stijlen, zoals aERo al aangaf.
Een aangename muzikale trip, die ik met 3,5/5 beloon, al kan dat nog best eens gaan stijgen.

Voor de nieuwsgierigen: op de site www.dungen-music.com[/url] zijn o.a. 2 volledige nummers van dit album te beluisteren.

Ik ben zelf nooit zo kapot geweest van Dungen. Ik ben het album verschillende keren tegen gekomen in 2005, maar ik heb nooit helemaal gesnapt wat er nu zo geweldig aan is. Met name Panda vind ik een vervelend nummer. Het schijnt overigens dat de teksten ontzettend afgezaagd zijn, maar daar hebben wij gelukkig geen last van.

bubbachups schreef:
ik heb nooit helemaal gesnapt wat er nu zo geweldig aan is.

Gelukkig snap ik het dan wel

aERodynamIC schreef:

Waar heb je CD besteld aERodynamIC? Op Dungen's site vond ik in ieder geval geen mogelijkheid tot aanschaf. En gezien jouw lyrische beoordeling, wil ik niet wachten op de Nederlandse release.

De cd is bij cd-wow te bestellen, maar ook op sites als bol.com en plato is ie te verkrijgen: alleen is de NL-release pas op 23 januari.
Maar dat maakt nu niet meer uit: bestel je het via een internationale site dan is het tegen de tijd dat je hem binnen hebt al snel rond de 23e

Of ga naar één van de optredens volgende week, misschien is de cd daar ook te krijgen. Ik ga in elk geval de 2 voorgangers daar proberen te scoren en anders bestel ik die alsnog online.

avatar van Martin Visser
je hebt gelijkt. uit het buitenland halen heeft niet veel zin meer. heel misschien kom ik woensdag ook naar rotown.

Martin Visser schreef:
heel misschien kom ik woensdag ook naar rotown.

Leuk, ik zal goed opletten

aERodynamIC schreef:

Heb zonet deze 2 nummers "Panda" en "Du E För Fin För Mig" beluisterd. En ik moet zeggen: je hebt gelijk aERodynamIC, dit klinkt echt geweldig. Ik herken invloeden van The Beatles en Jimi Hendrix tot Sigur Ros, echt knap! Dit smaakt naar meer!

sunzoo manley schreef:
je hebt gelijk aERodynamIC, dit klinkt echt geweldig.

Vertel het voort zou ik zeggen!

avatar van lebowski
Die laatste vijf tracks zijn neem ik aan bonustracks? Ik kan ze iig nergens vinden. En ook op hun eigen site staat niets vermeld. Ga ze vrijdag zien in Vera, ben benieuwd.

Ja zijn inderdaad bonustracks. Blijkbaar gaat het met corrigeren nog niet helemaal goed want ik had ze wel als dusdanig opgegeven. Heb het gewoon nog een keer gedaan dus het zal binnenkort wel aangegeven worden hier

Deze 2-cd versie (bonustracks op een aparte 2e cd) is volgens mij in 2005 verschenen n.a.v. het succes in de VS. Het gaat vooral om b-kanten en ander "unreleased material".
Ik weet niet of dit ook de versie gaat worden zoals hij eind deze maand officieel in Nederland verschijnt.

Toine Rorije
Ik weet echt niet meer wat ik er van moet vinden. Aan de ene kant klinkt het allemaal erg leuk. Maar op een of andere manier kan ik het niet meer helemaal serieus nemen. Sommige nummers zijn zo cheesy dat als ze in het engels zouden zijn gezongen er nooit mee weg waren gekomen. En het is me allemaal net iets té retro. Ik zet m maar effe op 3*

avatar van Martin Visser
Ik ben er bij hoor woensdag in Rotown. Vanmiddag een kaartje gekocht. Eerste indrukken van de plaat zijn goed!

Voor de liefhebbers: hij staat momenteel in de luisterpaal van 3voor12

avatar van Martin Visser
Net terug van hun concert in Rotown. Wat was dat verschrikkelijk gaaf zeg! Helaas geen violen, orgels of dwarsfluiten, maar wel geweldige gitaarsolo's en een dampende pan psychedelica.

Helemaal mee eens, was zwaar onder de indruk: had gehoopt op fluit en viool (wat ze live wel degelijk doen), maar vanavond dus niet.
Wel een beetje lullige "toegift" (het nemen van een foto ).
Maar vooral de langere jams..... : super.
Ik kan tevreden naar mijn bed nu

avatar van Martin Visser
In die langere sessies deed de muziek me trouwens wel een beetje aan de oude Genesis denken. Ik vond de muziek meer symfonisch overkomen dan op de CD.

Ja dat vond ik ook: ik moest erg denken aan Pink Floyd of een Deep Purple. Misschien niet helemaal terecht, maar wel opvallend dat ze live meer in die hoek zaten.

En natuurlijk wel net als op cd..............Jimi Hendrix!

Ik baal er wel een beetje van dat mijn favoriet Du E För Fin För Mig niet gespeeld werd

avatar van jurado
De gitarist Reine Fiske is overigens ook actief in Morte Macabre (met Ankedoten leden) en zat in Paatos.

avatar van jurado
Ik heb Dungen gezien in Utrecht , het was grandioos!

avatar van titan
titan (crew)
Op zich heb ik niets tegen een grote afwisseling van stijlen, ook al is dat in 1 nummer. Six van Mansun vind ik een meesterwerk en ik ben een groot fan van Stereolab. Op 1 of andere manier staat datzelfde brede palet hier mij een beetje tegen. Het klinkt mij een beetje teveel als "luister eens naar wat voor verschillende dingen wij allemaal kunnen". Op zich niets mis mee, maar ik mis het grotere geheel o.i.d. Ik kan er helaas niet zoveel mee als de meeste anderen hier. 3*.

titan schreef:
Ik kan er helaas niet zoveel mee als de meeste anderen hier. 3*.

Ik had raar opgekeken als het wél het geval was eerlijk gezegd. Van jouw 3* sta ik dus totaal niet te kijken

Ik had juist "wauw, hoeveel stijlen kunnen die lui dan wel niet". Ik vond dat wel positief.

En Six van Mansun kan niet vaak genoeg genoemd worden.

avatar van ChrisX
Ok, is dit interessant voor iemand die het vorige werk van gitarist Reine Fiske schitterend (Morte Macabre, dat niet meer bestaat, en Paatos en Landberk) en ook erg gecharmeerd is van Anekdoten en altijd erg onder de indruk was van het bijzondere gitaargeluid van Fiske???

Er zijn aardig wat artiesten genoemd daar zou je wat aan moeten hebben lijkt me

avatar van jurado
Fiske is een geniaal gitarist...live zijn deze knullen waanzinnig goed.
Niet op een potserige manier als bijv een ballenband als mars volta i.i.g.

Die vergelijking snap ik niet helemaal, zijn twee behoorlijk verschillende bands...

herman schreef:

Ik kom die naam ook veel tegen in recensies: het ontgaat mij ook compleet moet ik zeggen.
Dit is veel ongedwongener, losser.
Bij the Mars Volta is het voor mij allemaal een beetje teveel van het goede.
Bij Dungen heb ik dat totaal niet.