Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
avatar van KKOPPI
ricardo schreef:
Ik kan mij best voorstellen dat hele volsstammen dit een goed album vinden, en dat het lekker wegluisterd. Maar het is dan ook lekker veilig en zonder spanning erin. Tenminste zo klinkt het in mijn oren. Ik heb dit album org in bezit gehad, en na zo'n 3 luisterbeurten maar weggedaan, gewoon omdat het mij niet greep en mij niet bij de kladden pakte. Ik vind de muziek gewoon niet uitdagend en spannend genoeg hierop. Dat jij hier wel van houdt begrijp ik echt wel. Ieder zijn smaak zou ik maar zeggen.

Lekker veilig? Het luistert inderdaad lekker weg, maar de nummers (en alle andere nummers van Coldplay) zijn zo origineel, niet zo zeer alleen de volgorde van de chords maar ook de sfeer en het geheel. Ze durfden wel wat om met hun tweede album (en eigenlijk ook hun eerste) eens andere liedjes te maken dan de andere 'vergelijkbare' artiesten, die het nu nog steeds bij saaie standaard chords houden (denk maar aan C-G-A-F of A-F-C-G). Dat soort liedjes noemt men veilig en die luisteren ook lekker weg, maar met Coldplay is dat op een heel andere manier.

avatar van echoes
Politik..... Zelden zo'n waanzinnige, krachtige, weergaloze openingstrack op een album gehoord! Om te janken zo mooi!

avatar van rkdev
echoes schreef:

Kan me nog goed het moment herinneren dat ik dit nummer voor het eerst hoorde. Coldplay speelde enkele weken voor de release van ARoBttH in de HMH en ik kende dus alleen de nummers van Parachutes en In My Place (1e single). Ze opende het optreden met Politik. Ik was even van mijn stuk ... was dit dezelfde band ? Wat een ander geluid (1e deel nummer), en wat een gaaf nummer !

Overigens dacht ik voor het optreden dat ze hun debuut nooit zouden kunnen overtreffen. Na het optreden wist ik wel beter

KKOPPI schreef:

Andere akkoorden...nou nou... Politik beweegt zich lekker over 2 akkoorden (C-F), In My Place over 3 (F-A-C), The Scientist over diezelfde 3 (A-F-C) en dit geldt voor bijna alle nummers van deze plaat. (enkele akkoorden zijn in mineur-zetting, maar dat komt slechts door onze westerse harmonische voorkeuren). Lijkt behoorlijk veel op jouw 'standaard chords' hoor!
Daarnaast schaar ik me bij Ricardo dat het geluid weinig uitdagend of spannend is. Compositie is naar mijn mening ondergeschikt aan het totale geluid. Je zult het met me eens zijn dat een midi-ringtone-versie van Politik oersaai zal zijn. Zelfde compositie, maar dan een veel saaier geluid!
Coldplay heeft op dit album simpelweg geen pakkend/rauw/spannend/uitdagend geluid neergezet maar een nogal gelikt en 'vol' geluid neergezet (piano + strings zijn altijd nogal vol). Maar neem nou de bas, in praktisch elk nummer mag ie alleen de grondtonen spelen van de akkoorden. Ik ben nog liever vakkenvuller bij de Albert Heijn dan dat ik zo'n ongelofelijk saaie taak zou moeten vervullen. Drummer is ook al even repetitief, en het algemene gebrek aan enige nummers met wat meer tempo werkt ook behoorlijk saai (voor drummer én luisteraar).
[welk geluid ik interessant noem verwijst overigens naar mijn persoonlijke mening, niet naar een feit oid ]

Niet dat het een belabberd album is hoor, Politik op z'n tijd, is een buitengewoon prachtig nummer. Maar de rest, nou, nee, bedankt. Veel te veilig.

avatar van sander.h
Clor schreef:

Je doet de ritmesectie wel een beetje te kort naar mijn mening.
Bij een nummer als Clocks valt alles precies op zijn plek, met name door de rol van de drummer en de bassist (die hier juist NIET altijd de grondtonen speelt). Ze spelen overduidelijk in dienst van het nummer, dat ben ik met je eens, maar saai?

rkdev schreef:
Er zijn ook erg goede B-kantjes uit deze periode:
'I Ran Away' is errug goed, maar ook b-kantjes als 'Murder', 'Crests of Waves' en 'One I Love' mogen er zijn.

vooral Crest of Waves en I ran away zijn echt hele mooie nummers

Helemaal mee eens!
Vooral de opbouw van het nummer met een weergaloos einde!!

Van Politik, een krachtig, hard nummer tot de prachtige piano ballad ''Amsterdam''. Ontzettend goede plaat met o.a. toppers als the Scientist en God Put a Smile upon your Face.

avatar van Demolisher
Clor schreef:

Een discussie over akkoordgebruik om de veiligheid van muziek aan te geven vind ik nogal ver gezocht, maar als we hem toch voeren dan moet je erkennen dat Politik een vreemde akkoordencombinatie gebruikt die ik zelf niet bij andere pop/rock nummers zie. Het is dan ook geen C-F, maar het jazzakkoord C7 en F mineur.

Afgezien van de grondtoon is dat werkelijk heel iets anders.

edit: En the Scientist bevat ook Bb akkoorden. Niet dat dat iets zeldzaams is ofzo maar "get your facts straight" voordat je erover begint.

joeri592
hmm ik vind politik juist een van de mindere nummers, mijn favoriet is god put a smile up on your face

Tsja, moet ik nog wat zeggen. Mooi... mooi... mooi...

narcotic
Bij conceptalbums à la dark side of the moon kan je ineens weg zijn van een gans album op zijn geheel. Als het om een gewoon album gaat zoals dit hier, dan is dat heel wat zeldzamer. Ik tel op dit album 8 nummers die het voor mij persoonlijk heel erg de moeite waard maken, zodanig dat het ganse album voor mij een knaller is. Buitengewoon prachtig!

avatar van ross1990
echoes schreef:

persoonlijk vindt ik politik een irritant en saai nummer, maar ik wil je wel helpen hoor, sergeant peppers lonely hearts club band is een 10 keer betere intro

Coldplay vergelijken met the Beatles. Hoe durf je!

Melpomene schreef:
Coldplay vergelijken met the Beatles. Hoe durf je!

avatar van Noc
Noc
Wat vindt iedereen zo goed aan The Scientist?

Het is een toegankelijk liedje waar veel mensen die van zichzelf vinden dat ze het moeilijk hebben, zich mee kunnen identificeren.

avatar van Pinsnider
(wat is een troll..??)
Ik weet ook niet zo goed wat er zo goed is aan the Scientist... Vintet een beetje het zelfde "gevoel" als bij Fix You... Het ligt op de één of andere manier gewoon lekker in het gehoor en het kabbelt zo lekker voort...

avatar van Ataloona
Kijk hier maar eens Pinsnider
Wiki Troll-berichten

avatar van RensZ
Fix You is dan wel van een hoger niveau als The Scientist, naar mijn mening. Het verschil zit hem in de gitaarsolo.

avatar van RvS_009
Ja fix you heeft de sterkste gitaren. De ballad is bij amsterdam het mooist. EN the Scientist ligt ertussen in, en is gewoon een topsong.

avatar van echoes
ross1990 schreef:

Vond pepper juist een geweldig uittro afgelopen woensdag in het Gelredome...

avatar van MurryMusic
Heyy ik luister deze eigenlijk niet meer. Jammer

avatar van Kill_illuminati
Ik kan The Scientist zingen... op SingStar®

Ik ook... maar wel een beetje vals

P-DawG
Beide van harte gefeliciteerd.

jonas-dewaele
wat is Daylight toch een irritant nummer. Alleen daardoor snap ik niet dat mensen dit 5* geven. Clocks vind ik ook een overschat nummer,het kabbelt maar wat voort.
The Scientist is wel een hoogtepunt: prachtige piano en kippenvelmoment. Andere nummers die geslaagd zijn,zijn Green Eyes en Politik.

avatar van barrett
Dat klopt wel. Deze plaat is gewoon een sterk geheel maar met enkele songs die het niveau helemaal niet halen zoals Daylight maar ook Wisper ... Een 5 vind ik dan ook overdreven voor zo'n plaat.

avatar van Norim
I'm gonna buy a gun and start a war
if you can tell me something worth fighting for

avatar van KKOPPI
Noc schreef:
Wat vindt iedereen zo goed aan The Scientist?

het heeft ook die typische coldplay-sfeer (die mooi is )terwijl het een onmogelijk simpel nummer is (hierbij geef ik Clor gelijk).