Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
[mod-edit: onnodige quote weggehaald]

Lyrics.
Ze boeien niet altijd.
Emotie heeft toch de overmacht.
Allerdaagse liefde.
Populair kan ook mooi zijn.
Warmte van simpelheid.
Popmuziek.

Hopen op die ene vrouw.
Haar niet kunnen krijgen.
Droevenis.
Terug vallen in jezelf.
Nog meer droevenis.
Dingen die je niet kan begrijpen.

Zo zou ik Coldplay in simpele poezie kunnen omschrijven. Sorry als het wat mak is, maar ik voel me hierbij zo.

Lyrics.
Ze boeien niet altijd.
Emotie heeft toch de overmacht.
Allerdaagse liefde.
Populair kan ook mooi zijn.
Warmte van simpelheid.
Popmuziek.

Hopen op die ene vrouw.
Haar niet kunnen krijgen.
Droevenis.
Terug vallen in jezelf.
Nog meer droevenis.
Dingen die je niet kan begrijpen.

Doet me een beetje denken aan een achttienjarig, wanhopig verliefd persoontje. En natuurlijk vreselijk droevig.

avatar van Eveningguard
Ik had een slokkie teveel op en dan ga ik lekker sentimenteel doen. Als ik het nu zo terugzie:

Eveningguard schreef:

Ik vind het enerzijds best schattig, haha. Mijn advies? Niet zoveel drinken.

avatar van brain75
Quote> Ik schrijf baggerrecensies en zit hier al een tijdje. Leuke username trouwens, welkom op MuMe.<quote

Kijk....als ik een uitstekend muziekcriticus was geweest had ik wel een sollicitatie naar Oor gestuurd

Helaas.......ik ben slechts een saaie huisvader die ook maar wat vertier zoekt! Echt goede technische recensies vind je hier echter maar zelden. Maar ik lees met alle plezier alle stukjes van mensen die, net als mij, de moeite nemen anderen te laten weten waarom ze muziek wel of niet goed vinden. Ik vind het zelf een leuk tijdverdrijf.

Overigens wel bedankt voor het welkom heten: je bent de eerste

avatar van sierrra
Sectumsempra schreef:

Ik vind het enerzijds best schattig, haha. Mijn advies? Niet zoveel drinken.

En wat eerder naar bed.

avatar van pim556
brain75 schreef:

Overigens wel bedankt voor het welkom heten: je bent de eerste

Ik hecht meestal net zo veel waarde aan een recensie op Musicmeter als aan een recensie van Oor eigenlijk. Misschien weten de mensen van Oor wel meer van muziek dan de gemiddelde persoon op Musicmeter (ik vraag me af hoeveel het scheelt) en kunnen ze het wat beter brengen, maar op Musicmeter staan vaak ook heel goede recensies vind ik. En het leuke van Musicmeter vind ik dat je vrij bent in het schrijven. Je kunt bijvoorbeeld ook puur een sfeerbeschrijving geven, en dat zegt mij vaak meer dan een kritische analyse.

Over het welkom heten: misschien zullen er meer mensen je welkom heten als je je voorstelt

avatar van brain75
quote>Ik hecht meestal net zo veel waarde aan een recensie op Musicmeter als aan een recensie van Oor eigenlijk<quote

Ik ook.....en om min of meer dezelfde redenen als jij aangeeft. Op Oor vind je (zoals ik aangaf) de meer technische recensies (de mensen die zogenaamd verstand van muziek hebben). Hier vind je terug wat voor een emotie mensen bij muziek hebben.

Ik heb je tip ten harte genomen en heb mij netjes voorgesteld. Een beetje een korte introductie, maar ik ben niet zo van uitgebreide voorstelrondes. Het gaat immers niet om mij op deze site: anders was ik wel lid van Hyves geworden

Sectumsempra
Ja, inderdaad. Doe dat alsjeblieft niet, het breekt je privacy en er is heel makkelijk in te breken, bovendien wil je echt niet dat je latere werkgever "leuke" foto's ziet van jou in een dronken bui. Internet is de eerste plek waar ze zoeken, Hyves staat denk ik wel op één samen met Facebook en Twitter.

avatar van Aart1992
Politik is echt mijn lievelingsnummer. De manier hoe Chris naar het tweede refrein de piano inbrengt is echt kippenvel. Ben nu twee keer live bij Coldplay geweest, en dat blijft ook altijd de climax van de show.

Misterfool
Gek dat ik een goede 3 jaar geleden zo erg weg was van coldplay, want op een enkel nummer na vind ik het nu wel erg zoetzappg en middle of the road. Politik en a whisper zijn best aardig en ook clocks en the scientist gaan nog wel, wat dit album 2.5* oplevert.

Tsja, daar doe ik wat. een 0,5 geven.

Zelf snap ik nog niet helemaal waarom mensen Coldplay nou helemaal geweldig vinden. Ikzelf vind de muziek veel te zacht, rustig, slaapverwekkend. Als ik zo'n album luister, dan val ik altijd in slaap. Ikzelf heb het allereerste album van hun, ik vond het alleraardigst. Maar dan kijk je naar hun 'latere' werk. Dat vind ik allemaal veel te zoetsappig, en heel vervelend om aan te horen.
Zijn stem vind ik ook niet helemaal happy, ik vind het een beetje afgekraakt.

Als ik eerlijk ben, ken ik weinig slechtere bands dan Coldplay. Het blijft mij daarom ook een raadsel hoe het zo groot heeft kunnen worden.

avatar van Eveningguard
De stem van Martin en de instrumentatie zorgen voor een emotionele mix. Ik heb het best wel gehad met mensen die zo lekker non mainstream zijn en alles wat mainstream is afzeiken.

avatar van jellecomicgek72
Een 0,5*

avatar van legian

Zijn stem vind ik ook niet helemaal happy, ik vind het een beetje afgekraakt.

je zegt het zelf al, JIJZELF vind het te zacht, rustig, slaapverwekkend. ik ken mensen die dit al 'hard' vinden, dus het is maar net wat je gewend bent.

wel grappig dat je hun eerste album alleraardigst vind, maar dit dan weer totaal niks.

tja waarom is justin bieber zo populair? misschien heeft het iets te maken met het feit dat 'veel' mensen het leuk en goed vinden, en dan word je vanzelf populair.

avatar van Arrie
Eveningguard schreef:

Dat vind ik nu net het probleem van dit tweede album t.o.v. het debuut. De emotie ontbreekt.

legian schreef:

Haha, je hebt toch niet gekeken naar wat ik allemaal gestemd hebt, want dan krijg je een allerminste indruk van me. Wat je totaal niet van mij moet hebben, ik ben dan wel zo'n puber van net 15, die eens in de tijd toch maar is gaan uitproberen wat Justin Bieber nou voor muziek maakt, Wat dus nog vele malen erger is dan Coldplay. Maar ik heb ongeveer wel dezelfde muzieksmaak als jij, als ik zo is naar je Top-10 kijk. Zo te zien ben jij ook een Prog-Rock / Prog-Metal fan. Maar om maar niet te ver van dit album weg te streven laat ik het hierbij.

Voor de mensen die dit al te hard vinden, en ik vind dat dit te zacht is. Ik vind het vooral het slaapverwekkende en zijn stem wat mij nogal ergert. Ik luister ook naar bands waarvan ik het zachte veel mooier vind dan het harde, The Pineapple Thief, The Editors en Interpol als voorbeelden hierbij.

Uiteindelijk blijven het meningen toch? Ieder zijn eigen smaak en eigen mening

Eveningguard schreef:

Dan zie je mij als een verkeerd persoon.

Zijn stem vind ik ook niet helemaal happy, ik vind het een beetje afgekraakt.

Daar heb je ergens wel een punt, maar juist dat "zoetsappige" maakt het voor mij aantrekkelijk. Je kunt het raar vinden, maar voor veel puberende einzelgängers is het toch wel fijn om een nummer zoals "Fix You" te horen, puur omdat je dan ergens nog wel het idee hebt dat je zo gek nog niet bent. Het is fijn zoiets te horen als je écht ergens mee zit. "Lights will guide you home, and ignite your bones". Zoiets maakt mij emotioneel, omdat ik na ga denken over mensen die ik heb verloren (niet verloren van "de vriendschap is over" maar "overleden") en ik iedere dag meer lijk te missen. "Tears stream down on your face when you lose something you cannot replace", dat is gewoon zo.
Dan het nummer the Scientist, ik zie dat meer als een "sad break-up story" maar dan beter verwoord. Het is heel anders dan "ik mis je zo, lalala, laat me niet gaan", zodat je het idee nog wel hebt dat het ergens over gaat. Ik vind dat hij het mooi beschrijft, omdat liefde de enige wetenschap is waar men geen vinger op kan leggen.

Ja. Als je een heel album hoort is het vreselijk deprimerend en ik vind hun nieuwste album ook shit, maar dit wilde ik even zeggen

avatar van lennon
yKriistian schreef:
Als ik eerlijk ben, ken ik weinig slechtere bands dan Coldplay..

Ieder zijn mening hoor, maar wat ik hierboven quote kan ik echt niet serieus nemen.

Ben een groot liefhebber van dit album, maar het nieuwste vind ik bijvorrbeeld ook erg dramatisch, maar dat maakt Coldplay nog niet tot een van de slechtste bands die er zijn.

Dat ze erg mat, saai en voorspelbaar geworden zijn zijn denk ik heel veel mensen met je eens, incluis ik, maar Coldplay een slechte band noemen is erg overdreven.

Arrie schreef:

Ontbreekt ie of is ie anders? In nummers als Politik is wel degelijk shitloads aan emotie te horen. Ik vind het trouwens niet heel anders dan het eerste album.

Het verbaast mij ook dat je de emotie vindt ontbreken. Toen ik een stuk moest schrijven over dit album, en als ik er met andere mensen over praat, zaag ik altijd juist zo door over dat er zo veel emotie in zit. En er zullen vast wel meer bands zijn die meer emotie in hun muziek leggen, maar ik vind 't hier zeker ook niet ontbreken.

Alleen al als ik kijk naar de uitvoering van Clocks in Paradiso een paar jaar geleden. Ik kan weinig live-uitvoeringen bedenken waar - naar mijn mening - zo veel emotie, gevoel, passie en inzet in zit...

YouTube - Coldplay - Clocks @ Paradiso 2008

Jocharo-T
Emotie werkt natuurlijk voor iedereen anders. Ik vind de emotie bij Coldplay eigenlijk alleen op album echt overkomen, bovengenoemd optreden weet bij mij dan ook totaal geen emotie op te roepen. Los daarvan vind ik dat Chris Martin live elke keer weer door de mand valt. Bovengenoemd optreden ook, de helft van zijn lines haalt hij niet en klinkt hij bij vlagen echt onzuiver. Laatst bij BNN zonden ze ook een concert uit, dat was op één of ander festival. Na drie nummers hebben wij hem hier afgezet omdat hij echt ontzettend slecht bij stem was. Het album Live 2003 heb ik hier ook liggen en daar klinkt het dan wel weer top. Ondanks dat alles stond een concert bijwonen van Coldplay hoog op mijn lijstje, echter nu ze op hun huidige tour een hoop zullen spelen van Mylo Xyloto laat ik dat ook maar aan mij voorbijgaan.

Dit album van Coldplay heb ik nog het minst gedraaid. Ik vind dit persoonlijk het minst toegankelijke album van Coldplay. Ik blijf altijd een beetje hangen bij Parchutes en X&Y. Deze straks nog maar eens opzetten. Ik heb het gewoonweg te weinig gedraaid om er een mening over te hebben.

avatar van lennon
Ben bij 3 tours van Coldplay geweest, en in 2002 was de enige keer dat ik nog kon zien dat vooral meneer Martin met passie speelde en zong. Dat is ie later zeker kwijt geraakt, en tijdens de Viva la vida tour heb ik me ook zwaar geergerd aan het vals zingen van de man.

De opname van hierboven vind ik dus ook absoluut geen goed voorbeeld van een gepassioneerde Chris martin, want in 2008 was ie dat echt al kwijt..

Diezelfde passie mis ik zeker niet op dit album, maar zeker wel op het allerlaatste (werd met het jaar minder. Gelukkig is dit hier vast gelegd met dit mooie, nog oprechte album

Jocharo-T
^Dan verklaart dat gelijk waarom ik Live 2003 wel ontzettend goed vond. De optredens die ik op televisie gezien heb waren vanaf 2008, dus vanaf Viva La Vida (wat ik overigens een erg goed album vind)

avatar van sierrra
Kom op nou mensen! Laat die aandachtgeile gasten nu lekker blaten en reageer er niet steeds op.

avatar van legian

Uiteindelijk blijven het meningen toch? Ieder zijn eigen smaak en eigen mening

ach zo heeft iedereen wel eens dat die wat uitprobeerd puur om te kijken wat het nou eigenlijk is.
ik moet je wel gelijk geven dat de rustigere stukken van vooral the pineapple thief me goed weten te raken, maar ik denk dat het bij dit album ook een beetje nostalgie is
daarnaast is een zoetsappig album zoals dit op zijn tijd best fijn om te horen, maargoed ieder zijn mening uiteraard.

avatar van sj0n88
Er zijn maar liefst 36 mensen die dit album een 1 (0,5 ster) geven. Apart dat je dit zo slecht kan vinden. Voor mij bezit dit album louter hoogtepunten. Als ik er dan drie moet noemen die er tussenuit springen, dan noem ik The Scientist, Green Eyes en Amsterdam.

avatar van Eveningguard
En zolang de mening van die persoon slecht onderhouden is is het gewoon een haat stem omdat de band zo populair is. Dat zie je wel meer hier.