Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
avatar van Arrie
Eveningguard schreef:

Ontbreekt ie of is ie anders? In nummers als Politik is wel degelijk shitloads aan emotie te horen. Ik vind het trouwens niet heel anders dan het eerste album.

Ontbreekt. In een paar nummers hoor ik het nog wel (in Politik trouwens niet), maar grootste gedeelte toch echt niet.

avatar van Eveningguard
Nou, dan ben je wel hoog met stemmen, want daar gaat het toch om?

avatar van Aart1992
yKriistian schreef:
0,5

Tsja, daar doe ik wat. een 0,5 geven.

Zelf snap ik nog niet helemaal waarom mensen Coldplay nou helemaal geweldig vinden. Ikzelf vind de muziek veel te zacht, rustig, slaapverwekkend. Als ik zo'n album luister, dan val ik altijd in slaap. Ikzelf heb het allereerste album van hun, ik vond het alleraardigst. Maar dan kijk je naar hun 'latere' werk. Dat vind ik allemaal veel te zoetsappig, en heel vervelend om aan te horen.
Zijn stem vind ik ook niet helemaal happy, ik vind het een beetje afgekraakt.

Als ik eerlijk ben, ken ik weinig slechtere bands dan Coldplay. Het blijft mij daarom ook een raadsel hoe het zo groot heeft kunnen worden.

Je geeft eerst aan dat je het allemaal te rustig en te zacht vind. Daarna zeg je dat je hun eerste album nog wel alleraardigst vind. Maar hun eerste album is juist het rustigste album van Coldplay, dus beetje krom allemaal.

Arrie schreef:

Onderbouw dat nog eens wat beter. Vind het een beetje een vreemd. Zo anders dan Parachutes is het toch niet? Wat zou er moeten ontbreken?

avatar van yKriistian
0,5
Aart1992 schreef:

Vind ik niet, Want anders had ik die Cd niet gekocht (:

avatar van KKOPPI
0.5..hoe bestaat het

avatar van IllumSphere
De tweede plaat van Coldplay en het klinkt nog steeds even goed als Yellow. Daarom geef ik hem ook een vier en een half.

avatar van jellecomicgek72
yKriistian schreef:

Vind ik niet, Want anders had ik die Cd niet gekocht (:

Mrboblala
Kan iemand mij 1 goede reden geven waarom dit, ik zou niet zeggen verschrikkelijke, maar zeker wel sterk overgewaardeerd plaatje het tot de 4de plaats heeft geschopt???

JanBetonde2e
Omdat heel mensen dit een prachtig album vinden. Vol met mooie nummers. Er staan uitstekende singles op (Clocks, The Scientist). Ontroerende nummers als A Rush Of Blood To The Head en Amsterdam. Rockende nummers als Politik en A Whisper. Dit alles helpt wel mee volgens mij.

avatar van tsjong
Het is echt een heel goed album. Het heeft alles. Toch vind ik het ook wel vreemd dat deze op plaats 4 staat. Iets te hoog naar mijn idee.

avatar van Dustbowl
Al een tijdje loop ik met het plan rond albums te gaan reviewen, of, anders gezegd, er een stukje over te schrijven voorzien van zo’n geel sterretje. Dit duurde even, omdat ik vond dat het eerste album een speciale moest zijn, en aangezien dit het eerste album is dat ik ooit in bezit kreeg en dit een cruciale rol heeft vervuld voor mijn muzikale ontwikkeling en –smaak is het nu eindelijk zover: mijn eerste review!

Mijn vroegste muzikale herinnering, na het noodzakelijke ‘hoofd-schouder-knie-en-teen’ en consorten uiteraard, is Coldplay. Ik was 8 jaar oud toen dit album uitkwam, het zal een poosje later zijn geweest dat ik wekelijks in de auto zat met het mp3-spelertje van mijn zus in de oren; altijd meteen op zoek naar clocks, the scientist en later ook trouble, de laatste niet van dit album. Omdat ik op die leeftijd nog niet in staat was zelf cd’s te kopen duurde het even voor ik het hele album te horen kreeg.

Dat gebeurde een paar jaar later toen ik de cd van sinterklaas kreeg, zoals gezegd de eerste cd in mijn bezit. Ik zat net in de brugklas en deze cd ging die tijd altijd met me mee, hetzij op de fiets naar school, hetzij tijdens het huiswerk maken, wat toen nog trouw iedere dag gebeurde. In 2008 kwam mijn echte liefde voor muziek en het zelf ontdekken van muziek pas echt los met Viva la Vida en werd ik ook echt fan van Coldplay.

En nog steeds is Coldplay een van mijn favoriete bands. Dit album stond lange tijd zelfs in mijn top 10, totdat het even terug stuivertje verwisselde met Parachutes, dat ik toch nog een tikkeltje beter vind. Dat heeft een iets kaler, meer akoestisch geluid wat oprechter bij mij overkomt en mij ook meer raakt. Dat neemt niet weg dat dit nog steeds een geweldig album is.

Van de ideale opener Politik, - waar ironisch genoeg de zinsnede ‘give me real, don’t give me fake’ voorbij komt; moet je nu het recente Princess of China eens luisteren – via de grote hits The Scientist en Clocks naar het akoestische Green Eyes om af te sluiten met het prachtige Amsterdam dat begint met enkel piano en uitbarst in een geweldige climax. Dit album weet me 54 minuten lang te boeien.

Ik luister deze cd niet vaak meer, maar als ik het doe is het met de garantie dat ik ervan geniet. Vooral op vol volume en keihard meezingend doet hij het nog steeds goed bij mij. Het geeft me energie maar weet ook te ontroeren. Van alles zit erin, het enige minpunt is The Scientist, dat nu toch echt wel kapot geluisterd is en de relatief mindere tweede helft, vooral A Whisper en het titelnummer. Gelukkig maakt afsluiter Amsterdam een hoop goed. Dus niet de volle mep, maar met 4,5* blijft dit album voor mij nog steeds een erg speciale.

avatar van pim556
Dustbowl schreef:
The Scientist, dat nu toch echt wel kapot geluisterd is

Ik ben in de loop der jaren juist allergisch geworden voor Clocks... Maar The Scientist kan ik gelukkig nog steeds goed aanhoren . Eén van de betere singles van Coldplay ook.

avatar van Eveningguard
Zo vreselijk vaak heb ik ze niet voorbij horen komen op de radio. Maar ik luister er dan ook zeer zelden naar. Beide hebben zeker waarde voor mij.

avatar van Chronos85
Ben het met Pim eens. Waar mijn aanvankelijke liefde bekoeld is, blijft The Scientist een mooi nummer. Ook Politik, Green Eyes, Warning Sign, Amsterdam en zelfs In My Place kan ik nog goed waarderen.

avatar van Floater
Deze week aangeschaft. Ik kende deze band helemaal niet. Wel vaak over gehoord. Vond het behoorlijk tegenvallen. De composities lijken erg op elkaar en de muziek is niet bepaald origineel.
Deze kan de kast weer in om stof te vangen....

avatar van jellecomicgek72
Coldplay niet kennen... jesus...

avatar van Mctijn
Ach tegenover die "haters" staan weer de "lovers" die te pas en te onpas 5* geven
Uiteindelijk komt een album wel op de plek waar het "hoort".

Ik vind het debuut nog altijd hun beste album (en dat zal zo blijven gok ik). Dit album heeft ook enkele zeer goede nummers (track 1 t/m 4 bijv.), maar ook met Clocks een draak van een nummer. (Niet zozeer dat het nummer slecht is, meer het gevoel dat ik er nu bij heb.) Clocks is mijns inziens de voorbode van wat er zou gaan komen na dit album.

avatar van niels94
Nog betere albums dan deze

avatar van Mctijn
niels94 schreef:
Nog betere albums dan deze

Die mening is er veel rond mensen van jouw leeftijd merk ik. Zal deels komen omdat je er bij latere albums bent ingerold en die toen bewust hebt meegemaakt.
(Of je houdt meer van uptempo pop dan van de melancholische pop van de eerste 2 albums.)

avatar van niels94
Valt mee, aangezien Parachutes mijn favoriet van de band is Nou moet ik sowieso zeggen dat ik een beetje een rare verhouding met Coldplay heb. Omdat het toch een beetje mijn 'eerste band' is en ik vroeger groot fan van ze was (en daardoor hun muziek door en door ken - van alle albums, de laatste dan wat minder) kan ik hun muziek nog altijd waarderen, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo mijn type muziek is. Een zekere vorm van jeugdsentiment dus, al kan ik het met deze leeftijd vast niet zo noemen.

Maar ik heb dit nooit de sterkste van Coldplay gevonden. Staan een aantal heel fijne nummers op, maar ook een paar beduidend mindere (te weten: God Put a Smile upon Your Face, Daylight en A Whisper), waardoor ik X&Y en ook Viva La Vida (al heeft die dan weer het mindere Yes) net een beetje beter vind.

avatar van SoNick
pim556 schreef:

Eens

avatar van Eveningguard
Politik vind ik echt veel beter dan beide. Heeft vast ook wel met het feit te maken dat ik ze te vaak gehoord heb.

avatar van chevy93
YouTube - (HD) - COLDPLAY - THE SCIENTIST - CLOSING CEREMONY -PARALYMPIC GAMES -LONDON 2012 - LIVE 09/09/2012

Vanaf 2 minuten vermengd met beelden van de Paralympics. Schitterend hoe beeld en geluid met elkaar combineren.

avatar van captain scarlet
Blijft 'n sterk album, en is zovele malen beter dan hun latere albums.
Op hun debuut na, dat nog net 'n tikkeltje beter is, tevens hun beste. Na 'n aantal luisterbeurten blijkt Clocks uiteindelijk toch wel het zwakste nummer dat er op staat.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ik blijf niet helemaal begrijpen waarom deze plaat hoger gewaardeerd wordt dan het debuut, want waar de helft van de nummers hier (de eerste helft plus het titelnummer) van gelijk niveau is, vind ik de andere helft gewoon een stuk minder pakkend. Is deze plaat misschien favoriet omdat dit voor veel mensen de eerste plaat was die ze van Coldplay hoorden, waardoor deze plaat altijd een soort "sentimentele voorsprong" heeft gehouden?

Neemt niet weg dat dit natuurlijk ook nog een prima plaat is. Net zoals hun latere platen trouwens -- het is niet mijn favoriete band, maar is ben ook absoluut geen Coldplay-basher.

En de populariteit van Clocks -- best een behoorlijk nummer, beetje irritant die steeds terugkerende hamerpianopartij, maar als geheel toch redelijk boeiend. Maar het lijkt wel alsof de top-2000-stemmers één specifiek nummer nodig hadden om hun Coldplay-liefde in te "kanaliseren", en dat werd dan --haast min of meer toevallig-- Clocks. Toegegeven, de absurditeiten van de top-2000 hebben niet veel te maken met de kwalitatieve merites van een Coldplay-album als geheel, maar het intrigeert me gewoon.

Persoonlijke favoriet : In my place, hoewel ik bij het beginnende gitaarloopje daarvan vaak moet denken aan John Lennons Mind games.

avatar van chevy93
Deze plaat heeft sowieso Clocks en The Scientist. Zet daar Trouble en Yellow tegenover en je hebt toch minder grote klassiekers.

Dat zijn wel populairdere nummers inderdaad, maar ze komen allebei totaal niet in de buurt van Yellow. Snap de vraag dan ook wel.

avatar van IllumSphere
Wat ik dan weer niet begrijp is waarom men zo een hekel heeft aan Clocks. Ik vind het na al die jaren nog een mooi nummer en dat wil al wat zeggen als je weet dat ik en Coldplay nooit meer de beste vriendjes zullen zijn. Behoort zeker tot de top nummers van Coldplay.

avatar van BoyOnHeavenHill
IllumSphere schreef:
Wat ik dan weer niet begrijp is waarom men zo een hekel heeft aan Clocks.

Nou ja, een hekel is wat overdreven, het geldt in ieder geval niet voor mij, en ook niet voor "men" op MuMe, want volgens de statistieken staan de twee nummers die Chevy93 hierboven als klassiekers beschrijft met afstand aan kop bij de favoriete nummers van de MuMe-gebruikers, met The scientist met 800 stemmen op 1 en Clocks met 678 stemmen op 2, en nummer 3 daar ruim achter (Politik met 435 stemmen).