Elbow and the BBC Concert Orchestra - The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (2009)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. Starlings (6:31)
  2. The Bones of You (5:12)
  3. Mirrorball (5:54)
  4. Grounds for Divorce (4:00)
  5. An Audience with the Pope (4:26)
  6. Weather to Fly (5:04)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:26)
  8. The Fix (5:00)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:58)
  10. One Day Like This (6:39)
  11. Friend of Ours (5:01)
avatar van joeri_musicfreak
het eerste album met een gemiddelde (ruim) hoger dan 4,5 met ook nog is veel stemmen!

avatar van Kees-Jan
joeri_musicfreak schreef:

Dat klopt niet helemaal, Bruce Springsteen & The E Street Band - Hammersmith Odeon, London '75 heeft hetzelfde gemiddelde en ook ruim boven de honderd stemmen (oké Elbow heeft meer stemmen). Neil Young - Live at Massey Hall heeft een gemiddelde dat iets lager ligt, maar ook ruim boven de 4,5 en nog veel meer stemmen.
Maar met deze drie live albums heb je het dan inderdaad wel gehad. Overigens alledrie briljante concerten

avatar van RoyDeSmet
Ik moet even zeggen dat 'Friend of Ours' een behoorlijke anticlimax is na 'One Day Like This'.
Maar ja,.. het staat ook op de plaat, dus moet het gespeeld worden.

avatar van ChrisX
RoyDeSmet schreef:
Maar ja,.. het staat ook op de plaat, dus moet het gespeeld worden.

Anticlimax? Integendeel, het is in mijn ogen precies de goede afsluiter. Na de euforie van One Day Like This worden we nog even weer met beide benen op de grond gezet.

Let maar eens op hoe bands hun setlists opbouwen en met name hoe ze hun toegiften doseren. Als eerste toegift een uptempo nummers speelt dan weet je dat ze nog wel een keer terug komen of meer nummers gaan spelen. Publiek blijft dan namelijk enthousiast. Als ze dan vervolgens een rustiger nummer spelen, weet het publiek bijna onbewust "yep, this is it ..". Trucje werkt bijna altijd heb ik gemerkt in al die jaren van concertbezoek.

avatar van RoyDeSmet
ChrisX schreef:

Jep, kan ik me in vinden.
Maar voor mijn gevoel had de DVD (misschien heeft dat er ook mee te maken, dat ik het beeld erbij zag) na One Day uitgekund. Het leek gewoon alsof ze al klaar waren.
Het is inderdaad wel een goede 'afsluiter' in die zin, maar ja..... Ik had gewoon het gevoel dat het na One Day... wel 'klaar' was.

avatar van FrodoK
Ik vind Friend of Ours eigenlijk het mooiste nummer van de plaat. Heerlijk klein ingetogen, en toch zo ontzettend gelaagd in emotie. Dat kleine repeterende pianoriedeltje in de laatste maten is zo ongelofelijk prachtig goed geplaatst! Meesterlijk.

avatar van Sparks
joeri_musicfreak schreef:

Overigens niet het laatste. Alleen Neil Young - Live at Massey Hall 1971 voldoet ook aan al die criteria

avatar van VanDeGriend
Logisch zo'n hoge score. Alleen mensen die de studioversie geweldig vinden, beluisteren ook dit. De groep die weinig aan die studio versie vindt, laat dit links liggen. Echt een release voor de fan zeg maar. Geeft wel aan dat de liefhebbers het goed gedaan vinden.

VanDeGriend schreef:
Logisch zo'n hoge score. Alleen mensen die de studioversie geweldig vinden, beluisteren ook dit. De groep die weinig aan die studo versie vindt, laat dit links liggen. Echt een release voor de fan zeg maar. Geeft wel aan dat de liefhebbers het goed gedaan vinden.

Niet helemaal waar: ik kende niets van Elbow en luisterde dit als kennismaking. Ik was vrijwel gelijk verkocht!

avatar van chevy93
Voor mij geldt hetzelfde. Die eerste zin dan.

Maar voor de rest heeft VanDeGriend wel gelijk. Hetzelfde geldt voor Live at Massey Hall en een heleboel verzamelaars (bv. Peel Slowly And See van VU en Heart and Soul van Joy Division)

avatar van Frankiboiiii
VanDeGriend schreef:

Nah klopt nie hoor. Heb deze CD/DVD pas gelee meegeven aan een collega die Elbow niet kende en hij kwam de volgende dag met pretoogjes melden dat hij dit ge-wel-dig vond!
Live is idd nog beter dan de studioversie.

avatar van brain75
Eindelijk is die binnen. Ik weet pas vrij recent dat dit concert er was: leve YouTube.

Ik zit nu te genieten: hoeveel beter kun je een al bijna perfect album nog maken? Pffff....ben nog niet aan het einde, maar de rillingen lopen nu over mijn lijf bij het horen van The Loneliness en Audience was ook erg mooi. Hopen dat ik het droog kan houden bij Some Riot en Friend of Ours.

avatar van Leeds
Als opwarmer voor de nieuwe plaat die er aan komt deze Live at Abbey nog es beluisterd. Kippevel!!!

avatar van SOAD
Ik vind de sound op dit album ten opzichte van de studio versie van Seldom Seen Kid toch iets beter. Het hele orkest erachter maakt de geweldige luisterervaring gewoon compleet.

Ik kende de normale uitvoering al sinds dat deze was uitgekomen en dat was/is nog steeds genieten. Sinds enkele weken deze uitvoering in bezit en ja ... dit is voor mij eigenlijk een van de beste platen allertijden. Hoor je bij popmuziek te zeggen dat het goed is, nou bij deze plaat kan je gerust zeggen hij is MOOI, wat je alleen bij klassiek kan en mag zeggen.
Wat wekt deze plaat een emotie op zeg, fantastisch!!! Het is allemaal zo subtiel en uitgebalanceerd, hier kan maar heel weinig tegen op, maar dat blijkt ook wel uit de waardering van de overige stemmers.
Tja, het allermooiste nummer is toch echt het slotstuk "Friends of Ours", zo mooiiiiii!!!!!

avatar van FrodoK
Waarom mag je bij pop niet zeggen of het mooi is? Goed en mooi zijn toch heel verschillende dingen? Iets kan goed zijn, zonder mooi te zijn en andersom.

Stijn_Slayer
Succes bij de discussie die je nu over je heen gaat krijgen, ik meng me daar niet meer in. Je hebt natuurlijk wel gelijk.

Stijn_Slayer schreef:

O jee....

avatar van Emile93
Wow! Diep onder de indruk van dit album! Wat een sfeer, stem, liedjes en een prachtig orkest + koor. Dit album heeft het gewoon allemaal! Wat een parel! Ga het meteen bestellen!

avatar van lennon
19 april op vinyl.
Mooi!

avatar van Cannabooze
5 sterren staan bij mij al jaren genoteerd voor dit magistrale album. En - gezien het torenhoge gemiddelde - bij velen met mij. Maar nu ik het op vinyl hoor, met een briljante remastering, wil ik voorstellen dat we (alleen bij dit album) de mogelijkheid tot 10 sterren krijgen.

Dus ja: 10 sterren!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Blijft een verslavend album, prachtige uitvoeringen van hun magnum opus. Het orkest en koor zorgt voor een wat voller geluid, geweldig gewoon ?

avatar van AOVV
Hier kan ik kort over zijn: schitterende live-registratie. De studioplaat is al ijzersterk, maar de toevoeging van het BBC Concert Orchestra is op sommige songs (opener Starlings maakt bijvoorbeeld al meteen een verpletterende indruk) erg, erg fraai.

De bombast van sommige songs in combinatie met de grandeur van Garvey's stem kan sommigen misschien afschrikken, mij trekt het eerder aan. Deze zou ik eigenlijk gewoon 'ns moeten aankopen!

4,5 sterren