Elbow and the BBC Concert Orchestra - The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (2009)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. Starlings (6:31)
  2. The Bones of You (5:12)
  3. Mirrorball (5:54)
  4. Grounds for Divorce (4:00)
  5. An Audience with the Pope (4:26)
  6. Weather to Fly (5:04)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:26)
  8. The Fix (5:00)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:58)
  10. One Day Like This (6:39)
  11. Friend of Ours (5:01)
Father McKenzie
Helaba, wat is dat?

avatar van JoostBo
Persoonlijk maakte Elbow met The Seldom Seen Kid voor mij het album van het afgelopen jaar. Dat het meer mensen wist te raken blijkt wel uit de vele prijzen die ze er mee hebben gewonnen. Het was voor de band dan ook een grote eer om gevraagd te worden of ze mee wilden werken aan een project samen met The BBC Concert Orchestra en met the Radio 3 choir of the year 'Chantage' .
Dit alles heeft op 17 januari van dit jaar plaatsgevonden in Abbey Road studio en het is nog diezelfde maand uitgezonden op BBC Radio 2.
Dit alles is nu uitgebracht in een gelimiteerde box: CD, DVD, foto's en een fraai boekje.

Nu kan je over deze release een dubbel gevoel hebben. Aan de ene kant kun je het idee hebben dat iets wat succesvol is, weer eens wordt 'uitgemolken'. Aan de andere kant had ik dit niet willen missen. Sommige nummers zijn wel degelijk beter geworden dankzij het orkest. Het einde van The Bones of You met het stukje uit Summertime, de finale van The Loneliness of a Tower Crane Driver en afsluiter Friend of Ours met de hoorn aan het einde, het zijn haast ontroerende momenten. Een nummer als Mirrorball schurkt wat meer tegen het origineel op de studioplaat aan, dus het is niet per se voor elk nummer een hele vooruitgang. Maar voor de mensen die de studioplaat erg mooi vinden is het een aanrader om dit ook te gaan beluisteren.

Vaak heb ik een hekel aan dit soort uitgaves maar in dit geval is het echt een verrijking van The Seldom Seen Kid. Sommige nummers worden (nog) echt even sterker neergezet in deze uitvoeringen (Some Riot, Friend of Ours).

Kortom: een prachtige live uitvoering van een wonderschoon album.

avatar van timmem
Waar krijg ik deze versie????

beaster1256
heb hem in mijn handen gehad in engeland verleden week maar omdat de dvd die erbij zat region o vermeldde heb ik hem niet gekocht , spijtig x 3 , verdomme , hij kostte 24 pond , maar nu vind ik hem nergens op cdwow , play en andere internetshops , misschien rechtstreeks bij hmv eens proberen , oetlul die ik ben ,

beaster1256 schreef:

Ik kocht 'em gisteren op HMV aan £19.95 + £2.45 verzending ! hmv.com: music: Seldom Seen Kid Live At Abbey Road: Bonus Dvd: Booklet (2009)

avatar van Twinpeaks
Prima registratie waarbij de toch al niet misselijke nummers nog meer sfeer uitstralen,al is de stem van Garvey soms een beetje onvast.Een kniesoor die daar op let bij zoveel moois.Het idee van uitmelken ligt inderdaad op de loer,maar ik zie het liever als perfectioneren van een al subliem album.

TvO
Het album krijgt van mij een ,5 minder dan het origineel omdat ik het niet zo heel veel vind toevoegen. Ze hadden wat mij betreft groter mogen uitpakken.

avatar van Mctijn
Een van de betere levende live bands van het moment. Kippenvel!

beaster1256
heb hem eindelijk de cd is terug fantastisch en ook de bijhorende dvd is de moeite , schitterend gewoon , maar ja , ik ben al jaren een grote fan

Geen woorden voor deze magistrale uitvoering van een al geweldig album!

avatar van rkdev
Ben erg benieuwd zeg. De studioversie is al zoooo mooi, kan me alleen maar voorstellen dat dit echt briljant is.

avatar van Chameleon Day
rkdev schreef:
....kan me alleen maar voorstellen dat dit echt briljant is.

Nou ja, dat is het dan ook. Deze plaat heeft het in zich om mijn top 10 te betreden.

avatar van rkdev
Heb 'm zojuist besteld via HMV (thanx eastcamp). Ben echt benieuwd.

avatar van terom
Geweldig hoe die mannen zich live zelfs weten te overtreffen!

Prachtige arrangementen, van een van de mooiste albums van de afgelopen jaren.

Ben zeer benieuwd hoe Elbow zich nog verder gaat ontwikkelen, want ze kunnen in feite muzikaal alle kanten op...

avatar van Chameleon Day
De tijd zal idd moeten uitwijzen of Elbow echt een grote band is a la Radiohead.

Dit album is iig van grote klasse. De orchestrale arrangementen tillen de plaat naar een (nog) hoger niveau dan het studio-album.

avatar van rkdev
Wow, wat een supermooie cd. Het studio-album is natuurlijk al geweldig, maar wat ze op deze versie doen met bijvoorbeeld Grounds for Divorce (dat einde ) en One Day Like This is echt fenomenaal.

En omhoog naar 5*
De dvd laat zien dat dit gewoon briljant is. Dit kan zich meten met de meesterwerken van Bowie en Dylan.
Weather to Fly blijft mijn favoriet van dit album, maar ook de overgang van refrein naar brug van Tower Crane Driver is eenzame klasse.

avatar van Sven Vermant
Ik heb hem inmiddels besteld.
Ik ben erg benieuwd, maar ik heb al zo'n voorgevoel wat mijn waardering gaat worden.

beaster1256
en weeral een schot recht in de roos , een geslaagd experiment , wondermooie arrangementen , hemelse plaat

avatar van hogweed
Ik stond op het punt een bestelling te doen, maar zag dat de cd/dvd vanaf 24 juli gewoon te koop is bij de cd-boer. Ik heb er zin in!

avatar van Sven Vermant
Geweldig album.
Werkelijk een prachtige aanvulling op het reeds bestaande album.
De DVD kijken ben ik nog niet aan toegekomen maar de CD is top!

avatar van Mastroianni
Gisteren gekocht, gewoon in de platenzaak.
Tsjongejonge, wat is dit mooi.
Friend Of Ours is nu definitief een van mijn favoriete nummers van de afgelopen jaren.

avatar van Cannabooze
Holy Fuck !!!! Het meest briljante album van 2008 is gewoon opnieuw uitgekomen, en aan de beelden te zien is het zelfs nog mooier geworden.. ( Kon dit dan ?? ja kennelijk wel ! )

Morgen sta ik bij de cd-boer !!!!
Dat het nog niet in mn platenkast staat, is NU AL een schande !
Nee, dit kan ik niet lang verdragen

Heb al alle nummers bekeken...Mijn Top 10 zal gewijzigd moeten worden denk ik !

Gregson
In een woord: geniaal!!!

avatar van rem.k.o.
JoostBo schreef:
Sommige nummers zijn wel degelijk beter geworden dankzij het orkest.... het zijn haast ontroerende momenten.

Helemaal mee eens! Maar de fenomenale grootsheid van het einde van One Day Like This, met het koor, is iets wat als het ware ergens verstopt zat in mijn systeem en er hier mee uit is gekomen. Wat gi-gan-tisch mooi!! Het roert mij letterlijk tot tranen.
En de strijkers in Grounds For Divorce zijn ook anders en van een klassieke dramatiek. Geweldig, superlatieven schieten te kort.

Elbow is magistraal.

avatar van blonde redhead
Wat een overdreven gemiddelde. Lol.

avatar van djarend
Inmiddels nu sinds 2 weken gewoon in NL te koop, eindelijk en gelukkig, wat een mooie plaat is dit, afgelopen zaterdag 5 stuks verkocht in 30 minuten omdat ie op stond in de winkel, van die 5 waren drie mensen die heel de band niet eens kenden !! schande, haha, maar beter laat dan nooit zeg ik dan altijd maar.

avatar van Cannabooze
Zo. eindelijk in huis !

En ja hoor.. Deze is toch echt wel in mijn top10 binnengekomen !
Wat is dit een waanzinnig document !
Het waren al allemaal juweeltjes, maar idd, zoals hier meerdere mensen bevestigen. Sommige nummers zijn gewoon NOG mooier geworden !

Nummers als:

- Grounds For Divorce
- The Loneliness Of A Tower Crane Driver (waanzinnige overgang)
- Some Riot
- One Day Like This
- Friend Of Ours ( ontroerend ! )

Elbow is magisch.
Mocht je het album nog niet in huis hebben, of alleen het studioalbum.. Dit is de absolute aanrader !

avatar van Mctijn
Dit album (maar vooral i.c.m. de dvd) krijgt een plekje in mijn top-10.

Het kan zomaar gebeuren dat dit album mijn nummer 1 van 2008 EN 2009 gaat worden.

Hopelijk komt er nog een blu-ray versie van het concert....