Green Day - 21st Century Breakdown (2009)

Punk / Rock
Label: Reprise

1. Song of the Century (0:58)
  2. 21st Century Breakdown (5:09)
  3. Know Your Enemy (3:10)
  4. ¡Viva La Gloria! (3:31)
  5. Before the Lobotomy (4:37)
  6. Christian's Inferno (3:07)
  7. Last Night on Earth (3:57)
  8. East Jesus Nowhere (4:35)
  9. Peacemaker (3:24)
  10. Last of the American Girls (3:51)
  11. Murder City (2:54)
  12. ¿Viva La Gloria? (Little Girl) (3:48)
  13. Restless Heart Syndrome (4:20)
  14. Horseshoes and Handgrenades (3:14)
  15. The Static Age (4:17)
  16. 21 Guns (5:21)
  17. American Eulogy: A. Mass Hysteria / B. Modern World (4:26)
  18. See the Light (4:36)
  19. A Quick One While He's Away * (7:58)
  20. Another State of Mind * (2:45)
  21. That's Alright Mama * (2:00)
  22. Like a Rolling Stone * (6:10)
  23. Burnout [Live] * (2:21)
  24. Lights Out * (2:16)
  25. Know Your Enemy [Live] * (4:47)
  26. The Static Age [Live] * (4:30)
  27. American Idiot [Live] * (4:18)
  28. Jesus of Suburbia [Live] * (9:22)
  29. Holiday [Live] * (4:34)
  30. Are We the Waiting [Live] * (2:49)
  31. St. Jimmy [Live] * (2:58)
  32. Boulevard of Broken Dreams [Live] * (4:41)
andnino schreef:
Het begin van Restless Heart Disease vind ik persoonlijk een beetje lijken op Dream On van Aerosmith, iemand anders?

Inderdaad, wanneer je beide intro´s met dezelfde instrumenten zou spelen, wordt het misschien nog iets duidelijker..

avatar van VictorJan
Is Like A Rolling Stone een Dylan-cover (nog niet gehoord, zie hem nu pas bij bonus tracks staan)?

avatar van Don Cappuccino
Ja, dat is een Dylan-cover en A Quick One is een cover van The Who, ze durven Als je hem wilt horen, dit is hem: Like A Rolling Stone

avatar van VictorJan
Don Cappuccino schreef:

Nog niet eens zo slecht, eigenlijk... het origineel blijft uiteraard honderd keren beter, en ze voegen niet zo heel veel toe, buiten het feit dat ze het 'omzetten' naar de Green Day sound. Maar toch geen geringe verdienste. Zo meteen ook eens naar hun interpretatie van A Quick One luisteren.

avatar van Don Cappuccino
Die viel ook best wel mee, het klinkt echt als Green Day nu.

avatar van stef212
VictorJan schreef:

Ik vind het ook een zeer geslaagde cover

avatar van Billie Joe
weer een goed werk van Green Day. Ik moet wel toegeven dat ik dit het minste album van Green Day vind, maar nog steeds heel erg geweldig! daarom ook 5*.

prachtige muziek, Billie Joe, Mike en Tré hebben weer erg hun best gedaan en het is een top album geworden

veel variatie maar toch blijft de oudere muziek van Green Day beter, daarom is Dookie mijn favoriet

avatar van Billie Joe
andnino schreef:

restless heart syndrome

maar ik moet nog even iets kwijt:

the static age lijkt toch wel heel erg op church on sunday. zelf ben ik wel church on sunday fan maar er hoeft geen tweede te komen.

avatar van R2DeepThroat
Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken.
Er zit goede variatie tussen, wat eigenlijk ook de nagel op hun doodskist kan zijn.
Anderzijds vind ik het wel saai soms, omdat er ook maar 5 écht goede nummers tussenzitten. Maar voorlopig voor die nummers dan 3 sterren, ik weet niet of er nog bijkomen of nog kunnen afvallen.

avatar van Kuk
Kuk
Selecteer hun 4 beste nummers..maar dan heb je ook wel alle noemenswaardige gehad. Vooral erg voorspelbaar en geforceerd. Kan veel van het oude werk van Green Day waarderen, maar dit is toch wel de eerste misser.

Nian
Dit album valt toch wel serieus tegen ... Ik heb nog eens moeite gedaan om het te beluisteren maar helaas

Het beste nummer van dit album vind ik nog steeds Song of the century. Prachtig gezongen.

avatar van KKOPPI
wat een ongeïnspireerd nummer is 21 guns toch. stuk bagger

Brother George
Slecht man! Puberaal, enerverend, totaal overroepen.

Lexicon Devil schreef:
Ik hoop dat dat klopt wat je zegt. Het zou inderdaad beter zijn als ze zichzelf gewoon als een popband zien.

Dude, als jij into punk bent en niet zo van 'popmuziek' houd, haak dan alsjeblieft af bij Nimrod... Warning, American Idiot en 21st Century zijn onmiskenbaar een stuk meer 'pop' dan hun vorige, rauwere werk, maar in zowel American Idiot & 21st Century Breakdown zitten duidelijke kenmerken van punkrock.

Je bent zelf overduidelijk liefhebber van de wat minder geproduceerde en geliktere straatpunk zoals o.a. die van de Dead Kennedys & Bad Religion (of dat dan juist weer niet?) maar (excuses voor het taalgebruik) donder hier dan een eind op en richt je op díe muziek. Green Day is door de jaren heen veranderd, maar ze zijn expirimenteel, ontwikkelend en, ondanks een paar jaar ouder dan voorheen, zichzelf gebleven. Kun jij slecht tegen verandering? Jouw probleem. Het is nog altijd niet aan jou om te bepalen of iemand zich 'voordoet' als punk of niet.

Voor mij is 21st Century Breakdown een stukje minder dan American Idiot, maar nog altijd geen slechte plaat (en zeker weten niet slechts 1,5 ster waard). Nogmaals, punkinvloeden zijn nog altijd duidelijk hoorbaar, maar het is allemaal nòg een stukje meer richting Top 40-muziek (21 Guns, Last of the American Girls). Nummers als Horseshoes and Handgrenades en American Eulogy knallen in tegenstelling weer als vanouds uit je speakers. Album is als geheel erg geslaagd, alleen net als AI weer een 'verhaaltje'.

Ben blij dat het volgende album weer back naar de roots gaat met tracks als o.a. het uitgelekte Cigarettes & Valentines (zoek maar op YouTube). Deze krijgt van mij in ieder geval nog dikke 4 sterren!

avatar van Doc
Doc
In mijn beleving heeft Green Day vooral popplaten gemaakt in plaats van punk.
Maar goed..... dat maakt verder niet uit.
Discussies die draaien om de definitie van punk blijken wel vaker nutteloos (nooit aan beginnen), en daarnaast is er ook niet zoveel mis met goeie pop.
Ik vind alleen de nummers op deze plaat veel te saai en voorspelbaar, en de productie een beetje too much met die bak galm over de zang,
En dan wordt het met deze albumduur wel een erg lange zit, en kom ik dus zeker weten niet hoger dan 1,5 uit. Volgende keer beter misschien.
Oh..... en 21 guns vind ik nog steeds erg op "Heart of Gold" van Neil Young lijken.

avatar van Lexicon Devil
Rijnes schreef:

Ik geef een beetje kritiek. Dat mag, dan hoef ik niet op te donderen. Als alleen pro-Green Day mensen hier elkaar een veer in de poepert mogen steken is er ook geen hol aan natuurlijk.

En dat ik nog mag meemaken dat "Green Day" en "experimenteel" in een zin te zien zijn...... Wat een grap.

Het is, zoals ik al zei, een bandje die acteren dat ze punk zijn. Anders maak je niet van die hapklare brokken pop.

(Bad Religion btw vind ik helemaal niks en vind dat daardoor dit echt een kansloze opmerking is, nergens heb ik ooit iets over die band gezegd).

@ Rijnes

Ik ga helemaal met je mee

Lexicon Devil schreef:

Uiteraard geef je kritiek, maar kritiek moet wel onderbouwt worden met fatsoenlijke redenen. En mijn excuses, opdonderen was niet naar jou persoonlijk bedoeld maar meer in de context van - misschien zou je beter kunnen stoppen met het luisteren van deze muziek en zet je albums op die jij goed vindt.

Green Day en experimenteel passen absoluut in één zin, zonder enige twijfel. Kijk naar het prille begin onder de vorige bandnaam Sweet Children, daarna hun eerste punkalbums 1,039/Smoothed Out Slappy Hours en Kerplunk. Daarop sloeg Dookie in Amerika in als een bom en, als reactie op de kritiek uit de wereld van de 'echte' punk, maakten ze kort daarop het agressievere Insomniac. In 2000 kwam Warning uit, een meer akoestisch album waar de punkinvloeden nog duidelijk hoorbaar waren, opnieuw sloegen ze een hele andere richting in. In 2004 verscheen American Idiot, wederom een vernieuwing in vergelijking met de rest. 21st Century Breakdown borduurt een beetje voort op American Idiot, maar je kunt de discografie toch zeker experimenteel noemen.

Zoals ik in mijn vorige post ook al zei, punk kun je niet acteren. De essentie van punk is dat je schijt hebt aan de rest en altijd je eigen ding blijft doen. Heeft Green Day dit niet gedaan volgens jou? Een album als American Idiot afleveren in de tijd dat Bush regeerde, is dat niet punk? Zo nee, dan heb je volgens mij een verkeerd beeld van het woord 'punk'. Heb jij liever rauwe bandjes die hun boodschap voor een publiek van 50 man staan te spelen? Jouw smaak. Maar geef geen kritiek op bands die zo hard groeien dat ze concerten van bijna een ton mensen plat spelen, de boodschap en politieke ondertoon hebben ze namelijk nog altijd niet verloren.

Ik ga er verder geen woorden meer aan vuilmaken, ik hoop dat je me begrijpt en waarom ik tot een goede score kom voor 21st Century Breakdown.

avatar van Tijn79
Vergeet Nimrod dan niet te noemen, das zo'n beetje DE experimentele plaat van GD

avatar van Wakeupeveryone
1,0
Ik kan er maar niet doorheen komen, want alles klinkt zo voorspelbaar en saai.
Ja, dit soort muziek ligt normaal niet in m´n straatje, maar omdat het eerdere werk nog wel wat leuks bevatte besloot ik om hier eens na te kijken.

Het beetje punk wat Green Day vroeger nog had, is helemaal weg en vervangen door simpele, hapklare pop voor de grote massa, gestoken in een jasje dat mensen het idee moet geven dat ze "punk" zijn. De slechtste plaat van hun die ik gehoord heb. 1*

Wakeupeveryone schreef:
Ik kan er maar niet doorheen komen, want alles klinkt zo voorspelbaar en saai.

1 ster is niet erg drastisch?

avatar van Lexicon Devil
Is 4 sterren niet erg drastisch?

avatar van lennon
1,0
Wakeupeveryone schreef:

De spijker op zijn kop!

Ik zou het eerder wil bestempelen als rock, de 'poppy' sound hoor je ook wel maar dan nog is het eerder een rockplaat met hier en daar punk.
Gewoon een goed album om lekker hard op te zetten
Viva la gloria (nummer 4) en 21st century breakdown kan ik elke dag wel opzetten, die vervelen nooit! 21 guns daarentegen vond ik mooi maar is zeker niet het mooiste nummer.

avatar van aarrtentonny
Green Day is even als The Sex Pistols echt geen punkband en is dat nooit geweest. Punk is Dead Kennedy's, The Exploited en Crass. Er zijn wel raakvlakken met deze muziekstroming maar daar is ook alles mee gezegd. Waar het mij om gaat is dat de muziek lekker in het gehoor ligt en dat is bij dit album zeker het geval.

avatar van Ducoz
Misschien dan ook Phil Collins proberen, dat is dan echt wat voor jou

Al zie ik bij je stemmen dat je prima van niet zo makkelijke muziek kan genieten

avatar van pdonidvie
aarrtentonny schreef:

Sex Pistols geen punk?

avatar van jerome988
Een paar uitschieters en voor de rest alleen maar prima nummers!

avatar van Tijn79
Punk is meer dan alleen muziek. Het is ook een lifestyle, een gevoel.

En de discussie welke band er nu wel of geen punk zijn kan eeuwig duren.

Feit blijft wel dat de Sex Pistols, net als de Ramones, toch wel als 'oerbands' worden aangeduid wat betreft punk.

Daarnaast is er onder de punk (muziek) ook zat variatie te bekennen, je hebt 'echte' punk, punkrock, poppunk, etc.

avatar van hond racisme
Tijn79 schreef:
Punk is meer dan alleen muziek. Het is ook een lifestyle, een gevoel.

En de discussie welke band er nu wel of geen punk zijn kan eeuwig duren.

Nee, hoeft niet eeuwig te duren. Je kan ook gewoon toegeven dat Green Day absoluut geen punk is en ermee kappen.