Simple Minds - Graffiti Soul (2009)

Label: Universal

1. Moscow Underground (5:01)
  2. Rockets (4:36)
  3. Stars Will Lead the Way (3:26)
  4. Light Travels (4:12)
  5. Kiss & Fly (5:01)
  6. Graffiti Soul (4:48)
  7. Blood Type "O" (3:49)
  8. This Is It (4:55)
  9. Shadows & Light (2:56)
  10. Rockin' in the Free World (4:17)
  11. A Song from Under the Floorboards * (4:39)
  12. Christine * (3:13)
  13. (Get a) Grip (On Yourself) * (3:53)
  14. Let the Day Begin * (3:02)
  15. Peace, Love & Understanding * (3:34)
  16. Teardrop * (5:33)
  17. Whiskey in the Jar * (4:00)
  18. Sloop John B * (4:35)
avatar van devel-hunt
:Y
Premonition schreef:

devel-hunt schreef:
Ben toch bang dat over één jaar niemand meer over Graffiti Soul praat, behalve hier en op de fansites. Only by the Night heeft meer indruk gemaakt, ook op mij trouwens. Dat is precies het 'probleem' met deze band de afgelopen 20 jaar, alleen de die-hard fans raken in extase, daar ben je dan ook die-hard voor. De onschuldige luisteraar luistert naar een CD die van een soort van futloosheid aan elkaar hangt. Veel nieuwe fans krijgt deze band er de laatste jaren niet meer bij, maar in het goud van oud circuit kunnen ze nog jaren snabbelen.

Dat citaat van Premo zou er toch tussenuit vallen en daarom heb ik het maar weggehaald. Qua muziek kan ik het normaal goed vinden met Premo en het zou maar zo kunnen zijn, dat hij gelijk krijgt over een jaar. Afijn, dat zien we dan wel!

Maar da's nog geen reden om nu al te pliereputten over deze plaat. Je vind 'em niks, akkoord kan ik mee leven - maar ga dan niet de Teiresias uithangen (mbv een citaat van een mede OW-er) - zo van ik kijk in het koffiedik en ik zie, ik zie...

avatar van Premonition
Mijn reactie was op een bericht van lowriderluuk, wat ik nogal ongenuanceerd vind, net als een eerder bericht van musicboy over Placebo.
Voor de duidelijkheid, ik ben geen azijnpisser (mij bedoelde je ook niet) en de berichtgeving over andere bands bij dit album zijn nu ook weer niet gespeend van een onbevooroordeelde bril.
Mijn probleem met SM is dat ik alles helaas wel vergelijk met hun eerder werk, omdat ze m'n hele muzikale spectrum waren als tiener en dat laat je nooit meer koud, ook over tien jaar nog niet.
Als ik Graffiti Soul vergelijk met No Line dan slaat de balans door naar SM, puur omdat het minder vluchtig en goedkoop is gemaakt.
Dat wil nog niet zeggen dat ik GS veel draai. Tot nu toe een vijftien keer en de drang om 'm op te zetten wordt ook minder. Vandaar ook mijn persoonlijke mening. Ik hoop dat ik het mis heb en dat het album alsnog een hit wordt. Ik gun het Kerr en co van harte.

avatar van ASimons
Gisteravond heb ik enig zelfonderzoek gedaan om te kijken of ik als die-hard Simple Minds fan nog wel beschik over een redelijke dosis objectiviteit beschik. Daartoe heb ik eerst Magnificent van U2 diverse malen beluistert. Ik vind het een geweldig goed nummer, swingt heerlijk, onvervalst U2. Het intro doet me ergens aan denken, ik kom hier nog op terug. Daarna This is It gedraaid. Eveneens een geweldig nummer, hij komt er net wat beter uit dan Magnificent vanwege het ongeevenaarde drumgeluid. Vervolgens was, jaja, Mando Diao aan de beurt, iets wat momenteel beter scoort dan U2 en Simple Minds. Het is een lekker nummer, geen hoogstaande compositie, niet top geproduceerd en te weinig afwisseling. Het doet me denken aan "Don't let Go" van Wang Chung, gaaf nummer maar de heren hadden verder niets meer in huis. Ik denk dat Mando Diao eenzelfde lot beschoren zal zijn. Vandaar mijn liefde voor Simple Minds en U2, rasmusikanten die decennia lang aan de weg timmeren, zichtbaar plezier hebben en live een perfecte show kunnen neerzetten.
Hail Hail for that, and Jim, congratulations !!!!

avatar van Marty McFly
Mjuman schreef:

ROI? OW?

WTF?

avatar van fromthenextworld
Net een goede recentie gelezen in de TV krant.
Vier sterren, terecht!

avatar van anthonio
fromthenextworld schreef:
Net een goede recentie gelezen in de TV krant.
Vier sterren, terecht!

Vier sterren is inderdaad terecht!
Een band die jaren heeft geworsteld met hun muziekstijl laat zien dat ze het nog steeds in hun hebben.
Ik heb het album op vinyl gekocht net als mijn eerste aankoop van deze band (In de city of light) en waan me weer helemaal in de 80's.
Top album!

avatar van Running On Empty
Heb de 1 CD versie voor 9 Euro bij Amazon gekocht en heb er geen spijt van. Dit is weer best een lekker Simple Minds plaatje en een beetje richting de oude stijl zoals ik het graag mag horen. Ik was helemaal afgehaakt bij die gasten maar dit is toch verrassend.

Op mijn versie staat 1 cover, nl Rockin' In The Free World en die vind ik dus dan wel helaas werkelijk tranentrekkend en tenenkrommend hopeloos slecht en niets toevoegen aan het geheel. Als je dan een cover moet doen, doe het dan goed. Luister eens naar de versie van dit nummer van Big Country. Voor mij de definitieve cover van dit geweldige nummer en Charlie Burchill kan hier nog een puntje zuigen aan het hemelse spel van de helaas veel te vroeg overleden Stuart Adamson.

Dit kost ze een half punt, verder echt een leuke plaat van Jim Kerr en zijn maten.

avatar van rkdev
Running On Empty schreef:

Amen !

nijme255@adsl
djarend schreef:
gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap, zeg ik na het nogmaals beluisteren van dit album.....

Inderdaad, na talloze pogingen geef ik de moed op.
Elke keer hoopte ik weer dat er wat met mij gebeurde als ik de plaat beluisterde. Maar helaas, weinig tot niets. Ook een kwaliteit zou van Basten zeggen...

nijme255@adsl schreef:

Inderdaad, na talloze pogingen geef ik de moed op.

Nou niet om de bal op de man te spelen - je geeft echter zelf een voetbalmetafoor - als ik naar jouw toptien kijk, zitten daar maar 2-3 albums bij, die ik niet 'boring' vind. En de door jou geciteerde DJ Arend (van die lange gaap) vind de laatste Depeche Mode weer top. En - een andere metafoor hanterend - zou mijn moeder mijn zo'n taart voorzetten, zou ik zeggen dat het een misbaksel was.

Al waren de prijzen van beide cd's gelijk, is de bevinding voor mij verschillend, maar dan nog blijft alles relatief.

nijme255@adsl
Mjuman schreef:

De top 10 van jou is inderdaad spannend, ik heb die van mij ook wat spannender gemaakt, zat al een grote laag stof op....

Marty McFly" !! citeert Mjuman schreef:
En al zou deze schijf over een jaar in de uitverkoopbak liggen so what? Heb ik 'em in tussentijd al 50 * gedraaid en heeft ie echt voor ROI gezorgd. Want deze OW'er had SM compleet afgeschreven - niente, nada, no real music from Glasgow - en was dus absoluut geen diehard fan; vind dit gewoon een pretiige plaat - iets meer playtime krijgt dan de nieuwste U2 (dan vind je vast ook nix - primadeluxe); nogmaals ge niet zo lopen gnippelgloppen. Steek 'em eens positief in en laat die azijnfles eens staan. !!

ROI? OW?

WTF?

Afko's:
ROI = return on investment; ofttewel waar voor je geld; stel bij 30 * - ik zit nu op 15 - deze schijf draaien (met een prijs van 8 GBP bij cdwow= 9 euro of zo) kan je zeggen dat je 'em er wel uit hebt; zit je op ca 0,30 per draaibeurt.

OW: ouwe waver - met dank aan Premo(nition) en Oldfart, bedenkers van deze term

OLM: Ouwe Lullen Muziek (van voor '77 - of gemaakt door 'ouwe lullen' - is een rekkelijk begrip)

WTF - is je vast bekend

RTFM - ken je die dan ook?
Hetging mij er gewoon om da'k deze schijf regelmatig draai en met plezier - hij zal ongetwijfeld op den duur dalen richting de 3*, maar so what?

avatar van ASimons
De Bonus Cd als onderzetter ? Mooi niet, luistert lekker weg, voegt bovendien véél meer toe dan de laatste nummers op NLOTH.

Sheplays
nijme255@adsl schreef:

Ach, alles vergaat toch weer tot stof. Slechts een fenix kan daaruit weer herrijzen.

Sommige bands hebben fenix kwaliteit.

Lost Highway
Ik vind dit nog zwakker dan de laatste albums van DM/Cure. Moscow Underground gaf me nog enige hoop, maar nadien is het niet meer dan saaie binnen de lijntjes kleurende 4FM muziek. Dit is eigenlijk niet veel beter dan die troep die U2 de laatste jaren op ons los laat.

Lost Highway schreef:

Streng hoor, LH! Ik moet zeggen ik begon tevreden gesteld - mijn verwachtingen lag laag - maar na zo'n 5-6 weken begint er wel een beetje slijt op te komen. Ik draai 'em nu minder; vooralsnog vind ik 'em beter dan de laatste U2 en blijf ik op 3,25 zitten. Of zou het zo zijn - dat mijn kinderhand, omdat ik mijn derde jeugd zit (de zgn neo-post-puberteit), gauw gevuld is?

Ik vind dit bijv. geen voeten (feet) slechter dan een White Lies, pure pose-pop, opgediend in een wave-bed.

avatar van LucM
Ik vind deze laatste van Simple Minds (en ook U2) zelfs een stuk beter dan het debuut van White Lies. En de gedrevenheid is er terug, ik had die lang gemist bij Simple Minds.

avatar van anthonio
Er wordt veel gediscuseerd over dit album, dat betekend dat de simple minds zeker in de picture staan en dat doet me goed.
Gewoon een zeer goed album en als ik de recenties in diverse bladen lees wordt dit ook bevestigd.

avatar van fromthenextworld
Ik heb net met mijn vakantie het popblad 'Stage' in Belgie gekocht met een mega interview van 4 pagina's.
In dit blad heeft de Simple minds alweer zeer goede waardering van 4 sterren voor Graffiti soul!
Mijn bloed gaat alweer sneller stromen en hoop dat ze dit jaar nog een volledig concert gaan geven in Nederland want dan ben ik zeker van de partij.
Draai dit album veel vooral met lange autoritten en geniet met volle teugen.
Voor mij blijft 'Graffiti soul' 5 sterren waard!!!

ik ga eens luisteren

lowriderluuk
Goed idee Marcello, luisteren zouden er meer moeten doen en eerst kopen natuurlijk.

Ja, een prima plaat. Het probleem van SM is het gebrek aan uitstraling van Jim Kerr. Om hem maar even te vergelijken met Bono: te dik, te saai en te voorspelbaar. Nou weet ik wel dat het hier niet omgaat maar neemt niet weg dat je naar iets te zware, kalende administrateur zit te kijken als je de clip ziet. En dat zegt wel iets over de kwaliteit, ambitie en dischipline van de SM afgelopen jaren.

lowriderluuk
Nou, nou, nou zeg Clyde. Ik zou alle "te" dikke "te" saaie "te" voorspelbare zangers(essen) niet graag de kost willen geven.
Trouwens heb jij Jim weleens in het echt gezien?
Dat is een ietwat kleine man met behoorlijke charismatische uitstraling toch wel !!
Hij is zeker niet dik, maar hooguit door zijn lengte ietwat gezet uitziend, ik denk dat Bono een grotere middelomvang heeft dan Jim, maar sinds wanneer relateren we goede muziek aan uiterlijk.
Die clip van Rockets bedoel jij natuurlijk, zij hebben hiervoor gekozen, het had wellicht anders gekund vanuit marketing oogpunt, ben ik met je eens.

avatar van musicboy
Bono vind ik meer voorspelbaar: zonnebril, machogedrag, pretentie uitstralend. Keer op keer.

Clyde schreef:

Jim Kerr had in 1984 een enorme uitstraling maar heeft dat helaas omgezet in lichaamsgewicht

avatar van musicboy
Het zit hier vol met mensen met een ideaal en perfect afgetraind lichaam zodat ze smalend kunnen doen over een man van 50 die wat kilo's bijgekomen is. Misschien moeten ze ook zo'n Bonobrilletje opzetten waardoor ze de wereld anders gaan zien.

avatar van Ayreonfreak
Zinloze discussie dit.... pfff, ik dacht dat ik kort door de bocht was..

Schoonmaken maar weer!

musicboy schreef:

Hey ...goed idee. Eerlijk gezegd zal het me worst zijn. Ben een groot liefhebber van Fish zijn muziek en als er nu één vetklomp is ......

was benieuwd naar deze nieuwe elpee, had goede dingen gehoord en moet zeggen, ze zijn terecht!! met Moscou underground grijpen ze terug naar de sound of the '80's zonder oubollig over te komen! en Rockets swingt zoals nooit tevoren, zoals ze ook live hebben bewezen afgelopen weekend op Suikerrock!
welcome back SM!!!!!!