Guns N' Roses - Use Your Illusion I (1991)

Label: Geffen

1. Right Next door to Hell (3:02)
  2. Dust N' Bones (4:59)
  3. Live and Let Die (3:03)
  4. Don't Cry (4:44)
  5. Perfect Crime (2:23)
  6. You Ain't the First (2:37)
  7. Bad Obsession (5:28)
  8. Back Off Bitch (5:04)
  9. Double Talkin' Jive (3:22)
  10. November Rain (8:59)
  11. The Garden (5:21)

met Alice Cooper

12. Garden of Eden (2:41)
  13. Don't Damn Me (5:19)
  14. Bad Apples (4:28)
  15. Dead Horse (4:18)
  16. Coma (10:16)
November Rain is inmiddels een klassieker geworden. Het nadeel daarvan is dat je die op een gegeven moment uitkotst (heb menigeen hier op MuMe al aardige uitspraken over dit nummer horen doen), maar een klassieker is het
Ik was meer een Appetite For Destruction liefhebber. Vanaf deze albums ging mijn zus er zich mee bemoeien en werd fan van de band (help !). Toen werd ik er mee doodgegooid. Dat heeft toch altijd enigszins voor wat negatieve invloeden gezorgd. Maar kan er nu weer prima naar luisteren.
Als je me vraagt welke ik beter vind, 1 of 2, zou ik daar niet echt een antwoord op kunnen geven. Het is redelijk evenwichtig verdeeld. Zowel de lekkere nummers als de draken.

JonnieBrasco
aERodynamIC schreef:

Op deel II staan inderdaad ook enkele draken, maar ook veel meer favorieten (Estranged, Civil War, Breakdown etc.), daarom kies ik liever voor deel II.
Toppers van dit album vond/vind ik altijd de You Could Be Mine van dit album: Back off Bitch. Maar ook het prachtige Double Talkin' Jive mag er wezen met zijn mooie Spaanse outro. The Garden blijft ook altijd een zeer speciale song. Misschien wel door het Alice Cooper-tintje dat het heeft. Garden of Eden vind ik dan weer wat te snel en eentonig en behoort tot de 'draken' van dit album. Don't Cry is dan mijn engel van dit album. Zo goed en fout als dit is - wat heeft de jongere JonnieBrasco dit toch veel geluisterd...

Wat mensen hier ook erover zeggen, ik blijf toch November Rain een van de mooiste nummers ooit vinden, hoe vaak ik het ook hoor.. Alles klopt gewoon aan dat nummer wat mij betreft..

avatar van gemaster
Nou ik vind het anders ook één van de mooiste nummers ooit. Terecht ook dat ie bijna overal op 1 staat in die top 100 allertijden lijstjes.

Ik vind het altijd zonde dat ze op het eind door de solo van Slash heen gaan zingen. Ik heb dan altijd zoiets van: "Houd jullie smoelen gasten!"

slaemperayreon
ook ik wil zeggen dat, hoewel ik het hele album nooit gehoord heb en geen supergrote fan van G'nR ben, November Rain idd een bloedmooi nummer is.

avatar van El Duderino
Is het op zich ook, maar Estranged (wat eigenlijk de tegenhanger van dit nummer is) vind ik toch op alle vlakken superieur. Misschien ook wel omdat (zoals iemand dat hier ook al verkondigde) November Rain één van de meest grijsgedraaide (op de radio, in kroegen/discotheken) nummers is van zowel deel 1 als 2.

avatar van twin
November rain is een mooi nummer, alleen heb ik altijd een kronkel als nummer populair worden dan vind ik er vaak geen hol meer aan, ben ik de enige daarin??
verder zijn deze 2 cd's een trip voor mij, zet ze regelmatig op, enorm orginele complexe nummers, ik heb ze werkelijk grijs gedraaid toen ze net uitkwamen, al moet ik bekennen dat mijn voorkeur uitgaat naar deel 2

twin schreef:

Ik vind dat in ieder geval niet. Ik word er ook niet mee doodgegooid omdat ik bijna nooit radio luister, maar ik vind dat het ervan losstaat. Het kan natuurlijk wel dat je het zat word omdat je het vaker hoort dan.

What aerodynamic schrijft was in mijn geval ook zo. Mijn broer was al fan sinds "lies"maar ik vond het pas een leuke band worden toen ze kwamen met nummers als don't cry en november rain. Omdat de blauwe versie meer mooie ballads bevatte ging mijn voorkeur daar naar uit. Mijn broer zweert bij Appetite for destruction en vond ze hier al te "soft"worden. Wij vrouwen zijn gewoon erg gevoelig voor stoere mannen met gevoelige ballads (lees Bon Jovi)

avatar van avdj
November Rain is inderdaad een geweldig nummer, maar ik ken toch nog wel enkele beteren. De nr. 1 positie in de Veronica Top 1000 vind ik dus onterecht Het is wel een nummer waar je geen GNR fan voor hoeft te zijn. Verder een plaat met veel goede nummers, maar ook enkele minderen. Wel ongelooflijk knap dat Guns N Roses "zomaar even" met 30 nummers aan kwam zetten

avdj

aan welke betere nummer zat je te denken dan?
(bohemian rhapsody, stairway to hevain, child in time??)

avatar van avdj
Inderdaad, hoe weet je dat?

Van de eerste 7 minuten mogen er van mij wel 1 of 2 weg, iets te langdradig. Ik vind het nummer erg goed hoor, maar als ik "ff iets snel wil luisteren" heb ik liever een nummer als Immigrant Song, Brown Sugar, Baba O'Riley enz...

avatar van HiLL
Binsbergen schreef:
avdj

aan welke betere nummer zat je te denken dan?
(bohemian rhapsody, stairway to hevain, child in time??)

Supper's Ready bijvoorbeeld. En nog velen, velen anderen. Ik heb het een beetje gehad met November Rain. Die solo kots ik steeds meer uit. En zeker als ik zie hoe die duffe Slash erbij staat als ie de kerk uit komt lopen. Pff..hoe lomp!

avatar van avdj
Slash vind ik juist een goede gitarist. Radio Veronica luisteraar HiLL? Zelf vind ik NR erg goed, maar als je het 'uit elkaar haal' is het net als Nothing Else Matters (ook zo'n nummerr die Veronica elke dag draait) niet meer dan remake van Stairway to Heaven.

Maar er staan op dit album meer goede nummers.

avatar van gemaster
avdj schreef:

Gaan we nu niet iets te kort door de bocht? Zo zou je namelijk ook kunnen stellen dat alle nummers van The Rolling Stones remakes zijn van Johnny B. Goode

gemaster schreef:

Ik denk dat Stones nummers minder weghebben van Johnny B. Goode dan November Rain van STH.

Ik overdrijf het ook een beetje, wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik bijvoorbeeld Sweet Child O'Mine veel beter vind.

avatar van HiLL
Nee geen Veronica luisteraar. Luister amper radio en als ik het doe is het of Arrow of City FM.

avatar van Eddie
Ik ken zowieso wel meer betere nummers dan November Rain, het is mij gewoon veels te bombastisch veels te groots, ik vind ze in een nummer als Coma veel en veel sterker, dat nummer rock veel meer. Ik vind Nov. Rain erg over gewaardeerd. Wanneer je de (relatief simpele) vioolpartij en achtergrond koor wech haald blijft er van het nummer weinig over. dat vind ik jammer. (en ik wordt een beetje moe van al die solo's die er in zitten) verder niets dan lof over deze pracht plaat.

avatar van twin
HiLL schreef:
KINK FM is ook niet misselijk, alleen jammer dat het niet in de Ether zit

HiLL schreef:

Ik ben jaloers op je, morgen moet ik weer de hele dag Radio Veronica aanhoren....

avatar van LittleBox
Dit heb ik destijds echt ontzettend veel gedraaid. Ga hem voor jeugdsentiment (moet je mij horen) maar eens uit de kast halen voor m.n. Coma, Dead Horse, Don't Damn Me en Bad Obsession. Volgens mij zijn dat wel de beste nummers van dit deel.

avatar van Eddie
helemaal mee eens, en zeker coma, dat is voor mij een van de beste GnR nummers overall. met dat geweldide laatste couplet waar het hele nummer naar toe bouwd geweldig.

avatar van avdj
Ik neem m'n woorden terug dat November Rain niet origineel is. Heel mooi nummer. Alleen vreemd dat het niet genoteerd staat op AcclaimedMusic. Ik heb het album trouwens besteld op bol.com samen met deel II. Sinds kort weer €7,99 en twee voor 15.

avatar van VanDeGriend
Sorry fans. Ik moet t ff kwijt. Ik vond dit vroegah keileuk. Zelfs nog naar een, overigens nogal waardeloos, optreden geweest in de Kuip (was voorprogramma Soundgarden ff twintig keer beter zeg). Vandaag de dag kan ik hier echt niet meer naar luisteren. Van die twee slechte, platte, obligate, door de tands des tijds verschrikkelijk achterhaalde cd's is deze de minste. Ik zie dat ik nog 2,5 ster heb gegeven. Wat ben ik toch een milde kerel.

Als ik van de week overigens nog een keer November Rain op radio2 voorbij hoor komen, is mijn irritatie grens definitief geslecht en rag ik er een vol punt af. Zo dat ze dat daar ff weten

avatar van LittleBox
Ach ja, daar ben ik het wel mee eens. Ik was ook bij dat optreden in de Kuip, dat in mijn beleving anderhalf uur te laat begon. En stond niet ook Faith No More in dat voorprogramma?

avatar van VanDeGriend
LittleBox schreef:
En stond niet ook Faith No More in dat voorprogramma?

Als dat zo is, dan heeft dat weinig indruk gemaakt. Ik kan het me niet herinneren. Dat van die anderhalf uur te laat wel. Was nog een relletje omdat het optreden na 24.00 was afgelopen en de vergunning maar tot dat tijdstip geldig was. Ik geloof dat de band toen 90.000 gulden heeft overgemaakt als goedmakertje.

avdj schreef:
Ik neem m'n woorden terug dat November Rain niet origineel is. Heel mooi nummer
kende je het nog niet, avdj

ettettummu schreef:
kende je het nog niet, avdj

Jawel
Maar ik had het over openhalen enz.. Al tijden niet gehoord maar ik ken 't goed genoeg om te weten dat het geen kloon is. Overigens is Slash wél een groot Led Zeppelin fan.

avatar van Kos
Kos
LittleBox schreef:
Jawel, ik was daar ook bij, en zowel Faith no More als GnR zelf waren heel wat beter dan Soundgarden.