Riverside - Anno Domini High Definition (2009)

Polen
Metal / Rock
Label: Inside Out

1. Hyperactive (5:45)
  2. Driven to Destruction (7:06)
  3. Egoist Hedonist (8:56)
  4. Left Out (10:59)
  5. Hybrid Times (11:53)
avatar van Protonos
geweldige plaat! doet mij qua opbouw m.b.t. songlengtes een beetje denken aan In the Court of the Crimson King

avatar van Alexepex
De cd die ze moesten maken.
Elke vergelijking tot de eerste drie albums zou een doodsteek hebben betekend en gelukkig voor velen hebben ze dit slim aangepakt.
De cd is niet lang, maar nodigt wel uit om telkens weer op replay te drukken.
Of zo te programmeren natuurlijk.

Een topper en misschien zelfs Riverside's beste.

Luister maar eens naar de tweede deel van Left Out ( ) of het freaky Hybrid Times.

Protonos schreef:

Lijkt er imo totaaaaaal niet op =p

avatar van Bravejester
Wederom een prachtig album van deze Poolse band ( na Out Of Myself en Second Life Syndrome ; Rapid Eye Movement alleen maar goed ) en voor het eerst sinds Marillion dat vanaf het debuut de 1e 4 albums zo'n impact op me hebben gemaakt.

Ik vind dan ook Marius zijn stem prima passen bij deze muziek en ze zijn ook zeer bedreven in het maken van lekkere instrumentale nummers.

Hierop vind ik vooral Hybrid Times ( over "The Ultimate Trip" gesproken ! ) en Egoist Hegonist eruit springen.

avatar van Ste*
Mooi album, mijn eerste kennismaking met Riverside. De nummers zijn lekker afwisselend en veelzijdig, gewoon fijn om te luisteren.

nicoot
Ste* schreef:

Probeer zeker eens hun nieuwste EP eens, 3 songs van samen 33 minuten. Dié zijn erg goed, waarschijnlijk mijn favoriete uitgave van hen. En die 33 minuten vormen trouwens één concept. Zeer ambitieus me dunkt. Ik heb zowat alles van Riverside, maar ADHD boeit me eigenlijk het minst. Studio-albums OOM en SLS zijn ook zeer goed. Beetje prog à la PoS, Opeth en Porcupine Tree, in het Engels met een Poolse tongval

avatar van Ste*
Ah oke, ik wilde zelf eerst eigenlijk gaan beginnen aan Rapid Eye Movement, maar ik zal ook zeker die EP gaan luisteren die jij aanraadde dan!

Ste* schreef:

Rapid Eye Movement vind ik zelf verreweg de minste plaat van Riverside. Natuurlijk niet heel dramatischt, maar ik zou eerder met een van de andere drie albums beginnen.

crosskip schreef:

Je hebt gelijk, heb 'm net weer even aandachtig geluisterd, en vind er niet zo heel veel aan.
Dus ik ga wel aan die andere beginnen.

avatar van Ste*
Wat is Hybrid Times toch een geweldig nummer. Alles zit erin.

avatar van Helicon
Geweldige plaat. Vooral de twee laatste nummers zijn ware epossen. Wederom prachtig gitaarwerk. In Hybrid Times klinkt het net alsof Satriani nog even langskomt.
Is natuurlijk niet zo maar sjonge jonge wat kunnen deze gasten muziek maken

avatar van Leeds
Anno Domini High Defintion is een geweldige plaat. De creatieve ideeën barsten hier volledig op los. De sterke keyboards en de gitaren zijn overweldigend. When Metal meets Prog. Het heeft echt wel iets. Tekstueel is dit te vergelijken met Steven Wilson. Gemakkelijk in het gehoor dus. Met hun 4de plaat leggen ze succesvol de lat hoger. ADHD is verbluffend en retestrak gecomponeerd.

avatar van Leeds
De 5de studio-plaat zal hoogst waarschijnlijk begin 2013 uitkomen. De eerste ideeën zijn al opgenomen in maart. Maar het echte werk begon al in mei. De Reality Dream Trilogy werd opgenomen in de Serakos studio en dat gebeurt dus ook met de nieuwe plaat. Anno Domini werd blijkbaar in een andere studio opgenomen.

Ik ben alvast heel benieuwd naar die nieuwe plaat.

In ieder geval heb ik nog es goed genoten van dit meesterlijk album.

avatar van Mindscapes
Mededeling van Riverside op hun officiële over hun nieuwe plaat 'Shrine of new Generation Slaves'. Het is in het Pools, maar Google Translate vertaalt het wel begrijpelijk. Releasedatum eind januari 2013, met een single (+videoclip) al in november!

RIVERSIDE - ?SHRINE OF NEW GENERATION SLAVES? ? PI?TY ALBUM RIVERSIDE! - riversideband.pl

avatar van Bravejester
Mindscapes schreef:

Mooie titel wel; ik ben benieuwd!! Ook al vind ik ADHD heel mooi hoop ik toch dat dit album een stuk langer duurt.

Je kunt de Riverside website trouwens ook in het Engels lezen : RIVERSIDE - HOME - riversideband.pl
Via de vlaggetjes rechts onder Michal Lapaj kun je switchen tussen Engels en Pools.

Vooral onder Biography valt er flink wat te lezen over het ontstaan van de band.En de "band pages"" geven ook flink wat achtergronden en favoriete albumlijstjes.

avatar van Don Cappuccino
Ik zag dat er een nieuwe plaat van deze Polen uitkomt dus ik heb deze weer eens geluisterd. Dat was een hele tijd geleden en dat is echt onterecht. Zoals Leeds al zegt maakt Riverside prog met behoorlijk wat metalinvloeden. Zo zijn er Tool-riffs te horen in Driven to Destruction en gaat de band af en toe helemaal los. De toetsen zijn niet cheesy, iets waar ik heel veel last van heb bij prog rock. Dit is een hele sterke plaat met geweldige composities.

avatar van Broem
Ben een beetje ongeduldig. Het wachten op de nieuwe cd van deze Poolse proggers duurt wel erg lang. Als compensatie vandaag maar eens het oude werk de revue laten passeren. Ben er vanaf het begin bij en heb de band vaak live zien spelen. Deze ADHD is erg goed. Mis wel de pracht en praal die ik op mijn favo album Second Life Syndrome tegenkom. Hier is echter niks mis mee. Het drieluik Egoïst Hedoist bv. Mooi.

Jav-
Moet deze gauw beluisteren, lees er alleen maar goeds over.

Jav- schreef:
Moet deze gauw beluisteren, lees er alleen maar goeds over.

Ik heb het meer voor de nieuwe en Memories in my Head (en eigenlijk ook OoM en SLS), maar laat je niet tegenhouden!

Second Life Syndrom is idd de topper. Waanzinnig album. Buitencategorie

avatar van Sound
Ok heel absurd misschien hoor, maar zijn er meer mensen die in Hybrid de melodielijn horen van het nummer Overload van notabene de Sugarbabes?
Ja het is te erg dat ik dat uberhaupt ken, maar ik zit de cd net te luisteren en ineens kwam dat deuntje bij me op.

Sound schreef:

Hmm, heb jou berichtje over het hoofd gezien. Kan je specifiek zeggen na hoeveel minuten en seconden. Het maakt me wel nieuwsgierig in ieder geval.

avatar van crosskip
Ik denk dat hij deze zanglijnen van Hybrid Times en Overload bedoelt, iets anders kan ik zo niet verzinnen =p

avatar van Sound
Ik bedoel in Hybrid Times ongeveer vanaf 1m40s en dat gaat dan een tijdje door. De lopende tonen van de orgel spelen een beetje hetzelfde akkoordenschema en het zanglijntje na de solo die dan is geweest vanaf 2m37s deed mij gewoon automatisch denken Overload vraag mij niet waarom hahaha

avatar van Apieknar
Ik heb dit album ruim een jaar geleden voor m'n verjaardag gekregen, waarna hij in de kast is beland. Onlangs gaf ik het album toch maar eens een kans en wat bleek... geweldig! Sindsdien draai ik dit album bijna elke dag. Geweldige muziek en teksten. Helemaal mijn ding! Doet me op sommige punten erg denken aan mijn favoriete band, Porcupine Tree.

Dit is overigens mijn eerste kennismaking met Riverside. Tijd om me ook te gaan verdiepen in hun andere werk.

Jav-
Als liefhebber van Porcupine Tree vond ik vooral hun nieuwste plaat, Shrine Of New Generation Slaves, een schitterende plaat. Kijk maar of je het wat vindt!

avatar van Broem
Second Life Syndrome is mi de absolute topper van Riverside. Voor mij een 5* album.

avatar van Mindscapes
Broem en Jav- slaan de nagel op de kop. Ook Out of Myself vind ik erg goed. En de EP Memories in my Head is echt al een aanloop naar Shrine of New Generation Slaves, zeker proberen: drie nummers, 33 minuten Rapid Eye Movement ken ik (nog) niet en ADHD heb ik nog nooit kunnen uitluisteren, zet 'm altijd af na 2-3 nummers. Misschien moet ik 'm ook maar eens een paar maand in de kast laten staan en dan opnieuw proberen

avatar van crosskip
Ik heb mijn sterretjes bij nummer 4 en 5 gezet, dus misschien toch eens doorluisteren =p

crosskip schreef:
Heb ik al vaker gehoord, maar er komen elke dag 453 albums bij op mijn lijstje, dus ik kom er niet meer toe. Grrrr. First world problems... Ik neem NU mijn agenda en plaats een herinnering voor vanavond voor het slapengaan: ADHD!