Prince - Controversy (1981)

Pop / Funk
Label: Warner Bros.

1. Controversy (7:14)
  2. Sexuality (4:20)
  3. Do Me Baby (7:47)
  4. Private Joy (4:25)
  5. Ronnie, Talk to Russia (1:48)
  6. Let's Work (3:57)
  7. Annie Christian (4:21)
  8. Jack U Off (3:12)
avatar van Twinpeaks
Prima plaat waarbij de kille synthriffs van Controversy blijven hangen.Tekstueel neemt Prince geen blad voor de mond en muzikaal is het genieten van dat droge geluid en die leuke kleine eenvoudige vondsten die de nummers net dat extra geven om boven de middelmaat uit te stijgen.

Het eerste meesterwerk van Prince met hele mooie en hele broeierige funky songs.

Father McKenzie
Een meesterwerk kan ik dit nog niet vinden.

Top zijn; Controversy, Sexuality, Do Me Baby & Let's Work.
Dat zijn voor mij 4 van de 8 echte topnummers.

Private Joy, Annie Christian en Jack U Off vind ik middelmatige songs en Ronnie, Talk To Russia vind ik muzikaal totaal oninteressant.

Het betere werk van onze kleine purperen rebel moest nog komen, naar mijn bescheiden mening.
Maar slecht is dit plaatje dus niet.
Ik blijf bij mijn 3.5

avatar van principal2000
Dirty Mind 2.....lekker hoor. Dit album had ook langer mogen duren.

avatar van lennon
Ik vind dit album wel de start van zijn enorme geniale periode. De voorgangers waren al een beetje een aankondiging, dit is de officiele inleiding..

Heerlijk album, met scherpe teksten.. Prince zoals Prince nu nog zijn moeten zijn.. (zeker qua teksten....)

avatar van B.Robertson
Ik vind Controversy en Do me,baby langdradig.Sexuality is sterk. Private joy is duidelijk minder dan andere oude nrs. die ik van hem ken van voor deze lp. Ronnie talk to Russia heeft een leuke tekst en goed gitaarspel maar is verder niet bijzonder. Let's work lijkt mij een jam die je live minuten lang kan rekken. Annie Christian springt er uit als wat aparter klinkend. Jack u off is een prima song. Toch weet de plaat me niet te overtuigen. Ik zet veel liever For you en Dirty mind op. Drie sterren voor Prince.

avatar van LeRoi
Matige plaat van onze (G)Heiligheid met een wel aardig slotnummer.

avatar van LucM
Controversieel goed album van de purperen hoogheid, al reken ik dit niet tot zijn beste omdat er enkele mindere songs op staan (Private Joy en Ronnie, Talk to Russia) maar de rest maakt dat goed : swingend met scherpe teksten.

Stijn_Slayer
Iets minder dan Dirty Mind, maar wel een album dat duidelijk laat horen dat Prince zich meer en meer ontwikkelde. Denk bijvoorbeeld aan het optimale gebruik van zijn stem dat Prince laat horen op 'Do Me Baby'.

Toch is het nog geen meesterwerk. 'Annie Christian' en 'Ronnie, Talk to Russia' vind ik zwak. 'Jack U Off' zit op het randje. Daarnaast vind ik 'Do Me Baby' eigenlijk te zwijmelend, vandaar 3,5*.

avatar van LucM
Annie Christian vind ik muzikaal ook minder geslaagd, tekstueel daarentegen is het een vlijmscherp nummer.

west schreef:

Ik was toen wel heel aardig voor de grote kleine man. Een meesterwerk wil ik dit niet (meer) noemen, wel een echt goede funkplaat. Persoonlijk vind ik 'm wel iets beter dan Dirty Mind, vooral vanwege de echt geweldige nummers Controversy & Do Me Baby en het geinige Jack U Off.

Hierna vanaf de 2 LP 1999 braken de topjaren van Prince aan t/m Lovesexy. Eigenlijk kan je voor het gemak wel stellen dat de jaren '80 de artistieke topjaren van Prince waren, met een hele aardige start met dit album en Dirty Mind.

Xibalba
Voor mij eigenlijk hetzelfde verhaal als bij Dirty Mind. Staan twee nummers op die me wel bijblijven maar de rest is leuk maar niet bijzonder in mijn ogen. De nummers die mij bijblijven zijn Controversy en Do Me Baby. Al duurt eerst genoemde mij wel wat te lang.

madonnagirl3
Ik houd van Private Joy Zo te zien verder niet heel veel mensen fan van dit nummer

Jawel hoor: heeft een vinkje van mij.

In velerlei opzicht geef ik de voorkeur aan Do Me Baby.

Toen die ballads van hem nog goed waren ja en niet van de slijmerige soort zoals op al zijn laatste albums.

Ja, wat een (kwaliteits-)verschil zit daar tussen zeg!

Nicci
The One vind ik een van z'n sterkere 'langzame liedjes'. Zoals meer liefhebbers skip ik vaker wel dan niet die 'langzame liedjes'. Live zijn ze vaak wel een beziennswaardigheid, vanwege het ongegeneerd uithalen van Mijnheer Prince.

Nicci schreef:
Live zijn ze vaak wel een beziennswaardigheid

Maar dan moet ie ze wel door laten gaan en niet zo lopen kutten zoals onlangs

Wat had hij gedaan dan? Welk optreden was dat?

Nicci
Hij zou eerst komen (naar ik meen Antwerpen), maar zag daar toch vanaf. Nieuwe datum volgt o.i.d.

Nicci schreef:
Nieuwe datum volgt o.i.d.

Dat deden ze geloven maar er kwam nooit meer een bericht. Inmiddels heeft ie de 5 data die wel doorgingen wel gedaan of moet er nog enkele doen.
Geen Antwerpen dus. Typisch Prince. Controversy!

(en een balende aERo)

Een vriend van mij en zijn vrouw gaan naar Milaan a.s. woensdag. Met die vriend ben ik al naar 8 Prince concerten geweest. Ik zou meegaan met mijn vrouw, wij hadden kaartjes en vluchten in principe geregeld, maar het lukte ons niet om oppas te vinden......

Daarom gisteravond maar een Prince avondje gehouden, met de Loxesexy dvd en een illegale dvd van de O2 concerten.

avatar van lennon
Wie weet heb je geluk, 8-11 in Antwerpen waarschijnlijk, vandaag of morgen meer nieuws

Hé, dat is mooi zeg lennon!

Dat is volgende week maandag al

avatar van ThePrinceOfPop
Lekker funky .... Het begint heel goed maar duurt te lang netals do me baby.
Lekkere gitaarsolo in het nummer Ronnie, talk to Russia, het is niet van het hoogste niveau maar toch lekker om er naar te luisteren .

madonnagirl3
Prince is een artiest met lange nummers.. ik snap als je MJ gewent bent o.a dat je een nummer als Do Me Baby te lang vindt.
Ik vind het persoonlijk wel mee vallen. Maar goed soms als een nummer te lang duurt ben je het opgeven moment wel wat zat ja, maar Do Me Baby is niet zo'n nummer vind ik.

Stijn_Slayer
'Controversy' kan niet lang genoeg duren.

avatar van fluidvirgo
Stijn_Slayer schreef:
'Controversy' kan niet lang genoeg duren.

Amen!