Eminem - Relapse (2009)

Alternatieve titel: Relapse: Refill

Label: Aftermath (II)

1. Dr. West (Skit) (1:29)
  2. 3 A.M. (5:19)
  3. My Mom (5:19)
  4. Insane (3:01)
  5. Bagpipes from Baghdad (4:43)
  6. Hello (4:08)
  7. Tonya (Skit) (0:42)
  8. Same Song and Dance (4:06)
  9. We Made You (4:29)

met Charmagne Tripp

10. Medicine Ball (3:57)
  11. Paul (Skit) (0:19)
  12. Stay Wide Awake (5:20)
  13. Old Time's Sake (4:38)

met Dr. Dre

14. Must Be the Ganja (4:02)
  15. Mr. Mathers (Skit) (0:42)
  16. Déjà Vu (4:43)
  17. Beautiful (6:32)
  18. Crack a Bottle (4:57)

met Dr. Dre en 50 Cent

19. Steve Berman (Skit) (1:29)
  20. Underground (6:11)
  21. Careful What You Wish For * (3:47)
  22. My Darling * (5:20)
  23. Forever * (5:58)

met Drake, Kanye West en Lil' Wayne

24. Hell Breaks Loose * (4:04)

met Dr. Dre

25. Buffalo Bill * (3:52)
  26. Elevator * (4:52)
  27. Taking My Ball * (5:01)
  28. Music Box * (5:05)
  29. Drop the Bomb on 'Em * (4:48)
avatar van BoordAppel
Zo op het eerste gehoor stukken beter dan Encore. Maar wel wat te lang en iets teveel Eminem. Wat gastartiesten hadden geen kwaad gekund.

leathaface2009
Jeff Bass and Mark Bass zijn twee producers van Detroit. Ze hadden heel Infinite geproduced. Kan er nog altijd niet aan uit waarom Eminem het niet meer lokaal heeft gehouden (ok dat deed hij met D-12) maar hij gaat samenwerken met een producer uit L.A. die ervoor enkel met Westcoast artiesten werkte (akkoord , Eminem was blut en als ik in zijn plaats was zou ik ook bij Aftermath tekenen) en dan paar jaar later doet hij een "ontdekking" maar blijkt het een doorsnee rapper uit New York te zijn. Alsof er niet talent genoeg aanwezig is/was vanuit Detroit en omstreken.

Zo rond 1999 en 2000 was hij op zijn best toen werkte ie samen met veel underground artiesten maar ook met Method Man , Sticky Fingaz en niet te vergeten de dikke classic track The Anthem met oa The RZA, Tech N9ne, Kool G Rap, Chino XL , Pharoahe Monch , KRS One en Xzibit.

Volgens mij word Detox onder Aftermath uitgebracht hoort bij Interscope dat wel.

Opmerkelijk dat dit album zo goed ontvangen wordt

leathaface2009
Opmerkelijk dat dit album zo goed ontvangen wordt

Elke cd van Eminem werd goed ontvangen. De eerste drie heel terecht, zijn drie Hip-Hop classics. Maar daarna....

Ik heb het album nu 5 keer geluisterd, dus vond het wel tijd worden voor een review.
Na de eerste run merkte ik meteen al dat dit zijn meest duistere cd is en sowieso beter dan Encore. De teksten en flows zijn van een abnormaal hoog niveau en blazen tekstueel gezien al zijn vorige werk van de kaart. Dit is Slim Shady in zijn meest duistere vorm.

1. Dr West 5/5

De intro brengt je in anderhalve minuut in de wereld van Slim Shady: we maken kennis met de overgang van Marshal Mathers naar Slim Shady. Het moment dat Eminem relapsed.

2. 3 AM 4,5/5

Eminem laat zien hoe hij zijn teksten perfect op de beat kan laten flowen. Het duistere imago van deze track leidt het album in en laat de luisteraar weten wat hij zoal kan verwachten op het album. Het beste werk van Eminem sinds The Way I am.

3. My Mom 3/5

Eén van de mindere tracks van het album. Tekstueel gezien wel zeer sterk, met name de manier hoe hij verses lang op één woord rijmt. De beat is wat minder en het refrein kwam op mij nogal irritant over.

4. Insane 3,5/5

Vergelijkbaar met `My Mom`. Eminem praat wederom over zijn jeugd. Sterke flow, redelijke beat, agressieve rap-stijl. Bizar, gezien het onderwerp (incest), dat er toch nog heel wat te lachen valt op de track.

5. Bagpipes from Baghdad 4/5

Sterke track die doet denken aan Square Dance. Erg goede beat van Dre, lekker refrein, sterke rhymes. Het dissen van Mariah Carey komt vrij kinderachtig over, hoewel het heerlijk is om de oude Eminem weer terug te horen.

6. Hello 2,5/5

Naar mijn mening de minste track van het album. Opzwepende beat en sterk gerijmd, maar houdt de aandacht niet het hele nummer vast. Had makkelijk tussen de tracks op Encore gepast. Niks bijzonders.

7. Tonya

Duister en ziek.

8. Same Song & Dance 3,5/5

Gemiddeld nummer dat geen potten zal breken. Lekkere beat, maar vind de stem van Eminem op deze track wél vervelend.

9. We Made You 3/5

Ben nooit een fan geweest van de eerste singles. Catchy hook, komische teksten, maar amper serieus te nemen, wat overigens natuurlijk ook niet niet de bedoeling is.

10. Medicine Ball 4/5

Zeer sterke rhymes waarin Eminem wederom uithaalt naar heel wat celebrities. Erg sterke beat en een komisch stukje van Christopher Reeves in de laatste verse.

11. Paul

Redelijk nutteloze skit waarin Paul Rosenborg wederom zijn mening geeft over Relapse.

12. Stay Wide Awake 5/5

Een vrijwel perfect nummer. Dre is duidelijk helemaal los gegaan op deze enorm duistere beat. Deze gaat vergezeld met de ziekste flow die ik ooit gehoord heb. Eén van de beste Eminem nummers die ik ooit gehoord heb.

13. Old Time´s Sake 4/5

Het onvermijdelijke duo komt sterk. De track is vergelijkbaar met Say What You Say. Goede beat, zeer sterke rijms van Dre, Eminem valt minder op.

14. Must Be The Ganja 3,5/5

Simpele beat, lekkere flow. Weinig opvallend.

15. Mr Mathers

Goeie intro die de toon zet voor twee zeer sterke nummers.

16. Deja Vu 4,5/5

Track die het verhaal van Eminem en zijn medicijnenverslaving op bijna meesterlijke wijze vertelt. Dit nummer laat zien dat Eminem meester is in het verhalen vertellen.

17. Beautiful 5/5

Het meest persoonlijke nummer van Eminem op het album.
Emotioneel nummer met sterke vocals en begeleidende gitaren. Vergelijkbaar met het nummer `Marshall Mathers`, alleen minder agressief. Dit nummer gaat respect opleveren bij veel mensen.

18. Crack a Bottle 3/5

De partytrack van het album, die weinig nieuws of interessants te bieden heeft.

19. Steve Berman

Niks nieuws, maar goed nieuws om te horen dat het tweede Relapse album eraan zit te komen.

20. Underground 5/5

Zelden een nummer gehad die de comeback van een artiest zo sterk gemarkeerd heeft. Dit nummer breekt met alle cliché´s van de gemiddelde rapmuziek en walst eroverheen met een harde beat, agressieve teksten, harde rijms. Met dit nummer laat Eminem zien dat hij zijn oude kunsten nog niet verleerd is en ik verwacht dat hij op Relapse II deze stijl gaat aanhouden.

avatar van J.M.
Wanneer hij gewoon zijn normale stem gebruikt vind ik em meestal wel dope. Helaas te vaak z'n kutstemmetje.

avatar van Kill_illuminati
Die flow op underground is te gruwelijk. Gelukkig gebruikt hij de goede stem.

avatar van Kill_illuminati
Het klinkt raar maar ik vind veel sporen van teksten van 2pac in Beautifull. Het kan geinspireerd zijn maar ook complete onzin.

avatar van 'State Of Mind'
Ik hoop dat Relapse 2 een wat serieuzer album wordt waar Eminem wat meer aanwezig is en Slim Shady wat meer afwezig

avatar van J.M.
'State Of Mind' schreef:

Inderdaad ja, hoop ik zelf ook. Serieuzere tracks van em zijn bijna altijd een suc6.

avatar van Capo Regime
Kevin911 schreef:
- moderator knip-

Ik ben het bijna nooit zo oneens geweest met een recensie van iemand. Ik vind het een walgelijk album van eminem. Als dit het beste is wat hij kan maken voor zijn rentree had hij van mij niet terug hoeven komen. En dat accent moet even snel weg gaan als het gekomen is.

J.M. schreef:

Inderdaad, maarja die Shady zal de massa wel meer aanspreken...

avatar van Game
Kill_illuminati schreef:

Je hebt gelijk, ik hoor het ook. Eminem is wel een groot fan van 2Pac, dus hij kan wel geïnspireerd zijn door hem ja.

avatar van 'State Of Mind'
05 - Bagpipes From Baghdad is trouwens wel een aanstekelijk trackie met leuke melodie in de beat
Misschien gaat 't album straks toch n halfje omhoog

avatar van Ploppesteksel
'State Of Mind' schreef:

Inderdaad, maarja die Shady zal de massa wel meer aanspreken...

Als niet echte hiphop-fan heb ik het toch meer voor tracks als Kill You, The Real Slim Shady, My Fault, My Name Is.. dan bv. The Way I Am.

avatar van Rhythm & Poetry
1,0
In Utrecht daarentegen hebben ze dit jaar wel alle mogelijke prijzen gewonden.

Maar ik post mijn 'review' niet om het verder over voetbal te hebben, daar hebben we andere sites voor of eventueel het sporttopic. Ik heb de vergelijking gemaakt omdat die het eerste in mij opkomt. En even ter informatie: Ajax heeft net zoveel mooi weer supporters als elke andere club (in verhouding). En mijn statement: de laatste tijd vind ik dat de Ajax supporters goed bezig zijn zeker met Vak410 erbij.

Maar ja, beter gaan we het weer over dit album hebben. Zo draai ik Underground regelmatig en deze track geeft mij toch weer een sprankje hoop voor Relapse 2.

Rhythm & Poetry schreef:

Mij ook. Komt wel goed.

avatar van 'State Of Mind'
''Beautiful'' geeft mij voornamelijk hoop voor Relapse 2, dat is de Eminem die ik wil horen in combinatie met een beetje ''Underground''. Maar een track als Till I Collapse zou ook niet mis zijn, wat is die hard zeg, op zoiets had ik ook gehoopt op dit album.

avatar van TheFunkyM
Insane vind ik toch ook wel lekker hoor, geen zingend refrein iig

Frostyx
I'll hit them up

avatar van L_T_B
Een aantal voetbalreferenties verwijderd.

Frostyx
Ik denk dat hij dat Shady stemmetje gewoon doet omdat hij het zelf leuk vind, want iedereen die ik ken met alle soorten smaken van Angerfist tot Cobra Starship tot Top 40 (:')) vonden de "gewone" tracks het beste.

Fidelodelientje
Ik ga m'n stem verhogen van 3,5* naar 4*. Ik stoorde me heel erg aan het slim shady stemmetje, maar ik moet toch concluderen dat het album wel erg goed in elkaar zit. Als Beatiful en Underground een voorzet zijn op Relapse 2, is dat zeker een album waar ik nu al naar uitkijk.

avatar van Timo710
Iedere track heeft wel iets hards, en als een geheel is het erg sterk, het album bouwt echt op naar beautfiul, het zit heel erg sterk in elkaar.

avatar van René.
Crack a bottle video die hier is toegevoegt is onjuist.

3.5 verhoogt naar 4.0

avatar van Kos
Kos
Wat een ongelofelijk fucknummer is We Made You weer. .

avatar van De Daniël
Eminem was leuk toen ik 10 jaar was, nu ben ik daar wel overheen.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het album steeds leuker naarmate ik het vaker luister. Het geheel is gewoon erg goed.
Ik heb ook goede hoop voor Relapse 2. Eminem komt in het 'gesprek' met Steve Berman er niet aan toe om verder over de 2e cd uit te wijden, misschien een teken dat het erg goed wordt.

avatar van Shelter
Die cover lijkt net of het Eminem in een laag kots is, wat ik op zich dan wel weer lollig vind aangezien ik een hekel aan de beste man heb.
Maar we zijn niet kinderachtig en ikga er eens serieus naar luisteren, er moet toch een reden zijn dat veel mensen hier het een dope plaat vinden. Waaronder aantal mensen waar ik vaker van zie dat ze dezelfde smaak ongeveer hebben als mij kwa hiphop...
Ik laat van mij horen