Porcupine Tree - The Incident (2009)

Label: Roadrunner

1. Occam's Razor (1:55)
  2. The Blind House (5:47)
  3. Great Expectations (1:26)
  4. Kneel and Disconnect (2:03)
  5. Drawing the Line (4:43)
  6. The Incident (5:20)
  7. Your Unpleasant Family (1:48)
  8. The Yellow Windows of the Evening Train (2:00)
  9. Time Flies (11:40)
  10. Degree Zero of Liberty (1:45)
  11. Octane Twisted (5:03)
  12. The Séance (2:39)
  13. Circle of Manias (2:18)
  14. I Drive the Hearse (6:41)
  15. Flicker (3:42)
  16. Bonnie the Cat (5:45)
  17. Black Dahlia (3:40)
  18. Remember Me Lover (7:28)
nicoot
Sinds de release van Insurgentes zijn er daar !30! exemplaren van verkocht...

Richard-x schreef:
*Zucht*

Ik ben zo benieuwd naar die Deluxe Edition!

Vrijdag 11 september kunnen we hem ongeveer verwachten?

Als ik het zo las(tijdens het bestellen) wordt hij pas 14 september verzonden. Bij mij staat er nu iig "Awaiting Stock".

avatar van THEMARSVOLTA
Interview met SW, wat de gedachte achter de nummers zijn, waarom we animals terughoren in Time Flies, Hoe Bonnie aan zijn tracktitel komt, wat steve met glaasje draaien heeft(Séance)...:

DPRP Specials : Porcupine Tree : Interview 2008

Reviews:

Edit: Zo te lezen lijkt het erop dat SW de 4 nummers erbij stopte omdat Nil Recurring veel minder verkocht dan FOABP, 180.000 tegen 50.000, en naast de vele promotie voor laatstgenoemde kwam Nil Recurring veel minder onder de aandacht.
Zie het dus meer als een album + EP, dan een album & 4 nummers die ze rond december hebben geschreven om te laten zien dat die er niet bij hoorde.

THEMARSVOLTA schreef:

DPRP Specials : Porcupine Tree : Interview 2008

Reviews:

Die extra EP is echt heel erg lekker, kan het ook zeker waarderen dat 'ie er meteen bijzit. Die 4 nummers zorgen ervoor dat je het zware gevoel van The Incident - hoewel meesterlijk - een beetje kwijtraakt. Disc 2 is echt zo'n beetje 'goeie ouwe PT'. Daar kan ik maar moeilijk teveel van binnenkrijgen.

avatar van THEMARSVOLTA
Na het interview heb ik ook een wat andere kijk op bepaalde nummers(in positieve zin) het back to memory lane gevoel van Steve zelf bij verschillende nummers zoals Time Flies & Great Expectations, Great Expectations gaat namelijk over een jeudvriend die ergens in zijn 8ste levensjaar met zijn ouders verhuisden, Steve kwam er toen na jaren achter dat die jeudvriend ondertussen in verschillende inrichtingen en gevangenissen heeft gezeten, hoe de levenswegen zo kunnen verschillen terugdenkend aan hoe hij 'm vroeger kende.

"Useless faith, but i will get you, somehow reach out of wonder where you are now".

Zet toch net dat beetje meer kracht achter een stukje muziek.

THEMARSVOLTA schreef:

Zet toch net dat beetje meer kracht achter een stukje muziek.

Het album gaat inderdaad inhoudelijk veel meer hout snijden als je weet waar de teksten over gaan. De teksten bekoren mij ook meer dan die van FoaBP. Hier laat SW veel meer het gevoel spreken, en een nummer als Time Flies slaat bij mij zowel tekstueel als muzikaal in als een bom. Deze zet ik zonder twijfel naast Arriving Somewhere but not Here, qua genialiteit en gevoelswaarde.

avatar van THEMARSVOLTA
FOABP was ook een wat algemener album(de gehele tienergeneratie en hun ipods) en deze is vooral persoonlijk en klinkt daardoor ook veel emotioneler dan een FOABP. Is het trouwens gek als ik zeg dat Steve's z'n stem er erg op voorruit is gegaan, ik hoor veel minder dat neuseriger gezang wat vooral goed bij de Blackfield albums te horen is, en ook bij Drawing The Line, waar ik het trouwens prachtig vindt, niet de instrumenten maar door zijn stem klinkt het nummer veel krachtiger, het laatste refrein waar hij "I'm taking control, the line saved my soul" zingt en vervolgens de gitaarsolo erachteraan, hoor je niet vaak van steve. Fantastisch nummer, krijg er toch elke keer weer kippenvel van als ie drawing the line & i'm taking control zingt, ook iets wat ik zelden heb bij PT, hoe goed ik elk album ook vindt.

nicoot
Zeer interessant interview van Ed Sander, vooral het gedeelte over Occam's Razor. Ik heb de theorie eens diagonaal doorgenomen en kan me er ook gemakkelijk bij aansluiten. Met als vervolg The Blind House: The God Delusion jaja. En SW kent dat ook weer. Eet of slaapt die mens soms?

De eerste indruk bij mij was nogal matig, maar ik moet m'n mening herzien. Ook door het lezen van het interview, krijgen de songs voor mij een andere betekenis. De zanglijnen en andere riffs krijgen meer betekenis en ales begint wat vertrouwder te klinken. Als ik vrijdag die dubbel cd in huis heb, klinkt-ie de hele dag door m'n stereo, aan een niet "onhoog" volume (ja, ik heb een internetversie die [hopelijk] minder goed klinkt dan het origineel).

Kneel & Disconnect is zo kort, maar zo mooi. Of hoe twee regels tekst, ondersteund door een synth-geluid, zo kunnen raken. De inleiding van Drawing The Line is zo ongelofelijk onheilspellend en dit wordt nog versterkt met de drums die er dan bijkomen. I'M DRAWING THE LINE. I'M TAKING CONTROL. Bitter harde woorden? Heerlijk lied imo. Ook lekker hoe The Incident (het lied) een wending neemt met "I-I-I want to be loved". Met een Sleep Together-achtige intro, plots overgaand naar een toegankelijker klinkend refrein, well done bro.

Time Flies - het centrale langere gedeelte - wordt hier door velen de hemel in geprezen en dat is niet onbegrijpelijk, maar zo goddelijk vind ik het niet.. Anesthetize, Russia On Ice, Arriving Somewhere, Dogs en sheep vind ik bv. stuk-ken beter. Alsof er niet echt genoeg variatie is in Time Flies.. Het blijft al bij al uiteraard boven het gemiddelde van de meeste bands steken.

In enige zin kunnen Degree Zero of Liberty t.e.m. Circle of Manias ook beschouwd worden als één epic van 11:45, want de lyrics en riffs komen af en toe terug. Prachtige afwisselingen en samenspel.

Met I Drive The Hearse als meeslepende afsluiter heb je er "a heavy session of electroshock therapy" opzitten (PT-kenners begrijpen me hier wel ). Nee, dat lied raakt pas echt. It cuts through. Komaan:

And silence is another way
Of saying what I wanna say
And lying is another way
Of hoping it will go away
And you we're always my mistake.

Alweer een meesterwerk van kwaliteit geleverd, PT/SW, waarvoor mijn eeuwige dank.

Verhoogd van 4* naar 4,5*.

avatar van THEMARSVOLTA

Zo had ik de laatste paar nummers nog niet bekeken, had inderdaad een paar keer het gevoel aan het einde dat ik bepaalde stukken muziek eerder had gehoord naast het geluid van Occam's Razor en Degree Zero of Liberty.

Ben trouwens wel benieuwd hoe ze het op de dvd audio gedaan hebben met de 4 laatste tracks, zitten die gelijk achter The Incident of 4 nummers die je in een ander menu moet aanklikken....steve knows...

avatar van djarend
voor eerste kopers bij sommige winkels (zoals bij mij) gratis zeefdruk, slechts 750 stuks van gemaakt en gesigneerd door de band, vanaf nu te koop

djarend schreef:

Ligt het album dan vandaag al in de winkels?

avatar van djarend
bij sommige winkels wel ja, bij mij dus wel datum op deze site klopt ook niet, moet 11 sept zijn, maar ik heb hem dus daggie eerder

avatar van JeeBee
Ik heb het album gereserveerd, maar heb stiekem toch al geluisterd. Was zo benieuwd, en ben heel tevreden nu. Want wat is het een mooi album! Het middenstuk van Time Flies vind ik werkelijk geniaal. Heel onheilspellend. Na nog een paar luisterbeurten zal ik ook stemmen.

Richard-x
Iemand de deluxe edition al binnen inmiddels, of moeten we nog even wachten?

"Status: Awaiting Stock"

Had gelezen dat ie ook pas 14 september wordt verzonden.

EDIT: Estimated delivery Mon 14 Sep 2009

avatar van TheVoxyn
Ik heb net disc 1 geluisterd en ik vond het verassend goed klinken. Daar ben ik blij mee, aangezien ik ook een hoop negatieve reacties heb gehoord. Dadelijk maar disc 2 luisteren en daarna weer van voor af aan beginnen. Ik moet het nog wat vaker luisteren totdat ik een oordeel kan geven, maar ik ben nu overwegend positief over het album.

Kingsnake
Sinds 31 augustus geen internet thuis.
DUs heb het nog steeds kunnen bemachtigen.
Nog even wachten. Ben rete-benieuwd.

avatar van TheVoxyn
Tweede cd nu ook geluisterd. Moet inderdaad meer als extra EP gezien worden denkt ik. 'Remember me Lover' steekt voor mij boven de rest van de nummers uit van CD2. Geweldig nummer, doet me denken aan Lightbulb Sun.

avatar van progressive
Ik heb gisteren de CD gekocht in de Fame met een gesigneerd cd-boekje en poster Ik had ook nog een T-shirt gewonnen xD
Maar ik vind de CD echt heel erg goed
5 Sterren van mij

Kingsnake schreef:
Sinds 31 augustus geen internet thuis.
DUs heb het nog steeds kunnen bemachtigen.
Nog even wachten. Ben rete-benieuwd.

Je kan natuurlijk ook NU naar de winkel rennen en het album aanschaffen!

avatar van TheVoxyn
Heb er nu twee keer naar geluisterd en zet het voorlopig op 4 sterren. Al kan dat binnenkort misschien veranderen naar 4.5.

Tommieeeee schreef:

Je kan natuurlijk ook NU naar de winkel rennen en het album aanschaffen!

Jullie blijven proberen, dat ik die plaat ga kopen.
Maar ben een beetje teleurgesteld in de band.
Heb wel tot en met Nil Recurring op ceedee hoor.
En al het oude materiaal vervangen door de dubbelceedee versies.
Maar ik koop alleen nog maar ceedees van kleine acts (Uzva, Hidria Spacefolk, Øresund Space Collective) en dan is mijn geld op. Ze moeten die ceedees niet zo duur maken.

En ach, mij kennende koop ik dat ding van Wilson en co. uiteindelijk toch wel.

avatar van ozwald
ga geen reclame voor webwinkels maken maar is voor 12 euri incl verzendkosten al te koop..

Kingsnake schreef:

Jullie blijven proberen, dat ik die plaat ga kopen.
Maar ben een beetje teleurgesteld in de band.
Heb wel tot en met Nil Recurring op ceedee hoor.
En al het oude materiaal vervangen door de dubbelceedee versies.

En ach, mij kennende koop ik dat ding van Wilson en co. uiteindelijk toch wel.

Ik was me niet bewust dat het blijkbaar al vaker tegen je gezegd was! Maar aangezien ik redelijk nieuw ben hier lijkt het me dat ik er wel mee weg kom...

Tommieeeee schreef:

Alleen bij deze plaat hoor.
Ik ben nog van de oude garde. Kopen niet downloaden.
Alleen het laatst jaar download ik wat vaker.

avatar van Stef114
Na de 6e keer in z'n geheel luisteren begint er wat meer vorm in te komen. In het begin vond ik sommigen overgangen binnen cd 1 wat onnatuurlijk aandoen, maar met een aantal luisterbeurten heeft dat bij kunnen trekken.
Ook het weten waar bepaalde nummers over gaan heeft een positieve uitwerking op de luisterervaring. Grootste stand-out track is voor mij nog steeds Time Flies, gevolgd door Drawing the Line en I Drive the Hearse.
En nu tijd om 'm nog verder te laten inwerken

avatar van jellylips
Nog mensen naar de listening party geweest gister in Fame? Heb nog een Incident canvas gewonnen in de loterij:

Het boekje doorbladeren tijdens het luisteren, met de teksten erbij werkt ook heel goed trouwens.

avatar van Godan
Het valt me op dat de reacties op dit forum over het algemeen vrij positief zijn. Op andere sites heb je duidelijk een polarisatie (lovers en haters, en dan ook echte haters).

Ik heb 'm pas 1 keer beluisterd (de slechte leak) en daarna de download van m'n pc verwijderd om mezelf te pijnigen door gewoon netjes te wachten totdat ie op m'n deurmat valt.

Kan niet meer wachten. Time flies dus niet in mijn geval

Kingsnake schreef:

...Anyway, ik ga zo maar eens richting Rotterdam centrum, The Incident en de nieuwe Muse oppikken. Kan niet wachten!

Alleen bij deze plaat hoor.
Ik ben nog van de oude garde. Kopen niet downloaden.
Alleen het laatst jaar download ik wat vaker.

Hm ben dan wel benieuwd tot welke groep iemand behoort(ik) die eerst download en als ik een plaat echt goed vindt 'm ook koop, nee, ik zit gemiddeld per jaar aan de 30 cd's die ik koop.

avatar van djarend
wie verzint dit nu, een stulk van 55 minuten, boring, en die zang gaat me ook steeds meet tegenstaan bij deze cd, maar gelukkig vinden nog heel veel mensen dit wel top, het is ook niet helemaal mij ding zullen we maar zeggen , daarom zal ik ook niet stemmen, want dat zou 2 sterretjes zijn, voor de moeite