U2 - Rattle and Hum (1988)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Helter Skelter [Live] (3:07)
  2. Van Diemen's Land (3:05)
  3. Desire (2:59)
  4. Hawkmoon 269 (6:22)

met Bob Dylan

5. All Along the Watchtower [Live] (4:24)
  6. I Still Haven't Found What I'm Looking For [Live] (5:53)

met New Voice of Freedom

7. Freedom for My People (0:38)

met Sterling Magee en Adam Gussow

8. Silver and Gold [Live] (5:49)
  9. Pride (In the Name of Love) [Live] (4:27)
  10. Angel of Harlem (3:49)

met The Memphis Horns

11. Love Rescue Me (6:24)

met The Memphis Horns en Bob Dylan

12. When Love Comes to Town (4:15)

met B.B. King

13. Heartland (5:03)

met Brian Eno

14. God, Pt. 2 (3:15)
  15. The Star Spangled Banner (0:43)

met Jimi Hendrix

16. Bullet the Blue Sky [Live] (5:36)
  17. All I Want Is You (6:30)

met Tom Petty en Benmont Tench

Heartland is het beste nummer van dit album, samen met All I Want Is You.
Had die nummers gewoon op Joshua Tree gezet, en hier een live album van gemaakt. Het is nu een beetje van alles wat, maar geen geheel.

avatar van Snakeskin
ik kan met deric meegaan bij zijn visie dat het van alles wat is maar geen geheel. Deze kritiek deel ik met hem, maar ik vind de plaat desondanks wel heel leuk. Een deels live, deels covers was ook nog een optie geweest.

De versie van Sunday Bloody Sunday die in de film Rattle and Hum werd gebruikt; is ook erg sterk.
Die had er dan goed op gepast.
Zo ook Everlasting Love en Unchained Melody.

avatar van James Douglas
Ook de uitvoeringen van Bad (met incorporatie van Ruby Tuesday en Sympathy for the Devil) en With Or Without You zijn ook magistraal, 'magnificent', te noemen. Heb trouwens door dit gezellige geouwehoer hier Heartland weer (her)ontdekt. Hij staat even op repeat en ben wederom geroerd.

Onvergetelijk mooi album, mijn eerste kennismaking met U2 - de veelgemaakte vergelijking met The Josuha Tree kon ik pas later maken...

Ik vind het verschil in stijlen en de afwisseling tussen live en studiopnamen juist origineel, en het laatste waar ik vervolgens van wakker lig is de lengte: 72 minuten, heerlijk!

Hoogtepunten tussen de hoogtepunten: Silver and gold ('the Edge, rhythm and blues...'), Heartland (inderdaad melancholiek), Angel of Harlem (vrolijk) en All I want is you (puur) - wist trouwens niet dat Tom Petty daarop meespeelt, een prettige verrassing.

Sinds Rattle and hum heb ik alles van U2 gekocht, ook de albums ervoor, hoewel - op een na: The Joshua Tree - ik kan niet zeggen waarom... Binnen het geheel blijft Rattle and Hum voor mij uniek.

gerardgerard schreef:
wist trouwens niet dat Tom Petty daarop meespeelt, een prettige verrassing.

Klopt ook niet. Op dit nummer speelt Tom Petty's toetsenist Benmont Tench mee, maar niet Tom zelf.

En Joshua Tree nog steeds niet gekocht, tja dan kan ik alleen maar zeggen Gerard Gerard toch

Aha, ik wilde nog nagaan wat Petty dan precies bijdroeg aan All I want is you, maar nu is het me duidelijk.

Ik ken de Joshua Tree wel, maar het kopen stel ik steeds uit, ik loer op een aanbieding en eenmaal in de cd-winkel geef ik steeds de voorkeur aan andere albums die me nieuwsgierig stemmen...

avatar van rudiger
Dit album is net een snoepkraam , er staat hier zoveel moois op dat ik het niet allemaal op ga noemen .
Zelfs de gospelsong Still Haven`t Found vind ik hier beter dan op JT .
5 stars.

nanneb
Dit album blijft echt steengoed! er staan echt alleen maar perfecte nummers op. Toch gek dat dit album niet in de algemene top 250 staat.

Hij gaat bij mij waarschijnlijk m'n top 10 in, maar ja dan moet een ander album er weer uit... blijft lastig hé

avatar van Twinpeaks
Goed album met enige uitschieters en ook wat overbodige tracks.Als geheel misschien iets te lang door de live tracks er tussen door te mikken.Misschien had men er beter aan gedaan een live album als soundtrack van de docu er aan te verbinden en de studiotracks aan te vullen met de prima b-kantjes uit deze periode.Uitschieters vind ik hier Hawkmoon 269 en Heartland.Ook God Pt 2 knalt er lekker uit.All I Want Is You is een droom van een afsluiter.

avatar van battersea
Silver en Gold! Toppertje, vooral na het "edge, take it away!"

avatar van Lee Malone
Ik heb sinds vorige week alle U2 cd's in huis en ben ze nu zowat chronologisch aan het beluisteren. Deze vind ik er tot nu toe echt bovenuit steken.

Alles klinkt hier wat ruiger, minder zweverig/atmosferisch dan hun albums tot op dit moment. Daarnaast vind ik hier Bono ook echt super zingen, het lijkt allemaal iets directer en droger dan op de voorgaande studio-albums!

Heel raar dat deze zo een lage (nu ja, 3.7+ is nu natuurlijk niet echt laag...) waardering krijgt. Misschien heeft het er wel iets mee te maken dat de sound hierop iets minder "U2" is dan op de rest die ik tot nu toe al gehoord heb! Echt jammer dat U2 zo weinig live werk uitbrengt...

avatar van Vortex
Lee Malone schreef:

Dat het geluid 'minder U2' is is zeker zo. Op dit album (en dus ook DVD) zijn ze echt zo ontzettend beinvloed door blues en door de Sun studio. Het blijft erg mooi om die beelden te zien, zoals bijv. de drummer met zijn Sun t-shirt in de legendarische studio's. Dat moet echt fantastisch voor die gasten zijn geweest! En dat hoor je ook echt terug door het hele album heen. Plezier en kwaliteit spat er aan alle kanten vanaf!

Silver and gold is samen met Keith Richards geschreven. En natuurlijk de bekendste 'When Love Comes To Town' in samenwerking met BB King. Bono kwam met dat nummer aanzetten, waarop BB King zei 'Is dat niet een wat zware tekst voor zo'n jochie als jij?!'.

avatar van Cor
Cor
Documentaire-achtige plaat met mooie momenten, maar ook een paar anonieme nummers. De live-uitvoering van 'I Still Haven't Found....' is een verrassende en is een vernieuwende ontdekking van het origineel. Het grote gebaar begint wel een beetje de kop op te steken.

Cor schreef:
Het grote gebaar begint wel een beetje de kop op te steken.

Een beetje? Bono begon hier op water te lopen.

avatar van hallo!
Dit is een zeer rommelige plaat, maar met toch een aantal zeer mooie nummers. De eerste drie nummers zijn gewoon zeer goed.
Hawkmoon 269 vind ik net als Love Rescue Me iets te lang en monotoon (saai dus). All Along The Watchtower is een zeer mooie cover net als Helter Skelter. De liveversie van I Still Haven't found What I'm Looking For vind ik ook gewoon saai, ik vind dat koor echt niets. Ook de Pride is maar slapjes live (hen dat nooit zo'n goed livenummer gevonden). Angel Of Harlem is een leuke single en Love Comes To Town gaat ook nog wel. Maar de laatste 5 nummers zijn voor mij de hoogtepunten. Bullet The Blue sky live is geweldig. Heartland is zo mooi. God Part 2 geeft al een voorproefke op Achtung Baby. En All I Want Is You is het beste nummer op het album.

avatar van barrett
Het is idd een rare plaat die niet echt een geheel lijkt te vormen... maar het materiaal die er op staat mag zeker worden getoont.

avatar van Rumour
hallo! schreef:
Dit is een zeer rommelige plaat
[...]
God Part 2 geeft al een voorproefke op Achtung Baby.

In retrospect blijkt het hier toch enigszins afwijkende (en dat voor een afwisselend album) God pt 2 inderdaad een opmaat voor het briljante 'The Fly'. Gooi 'm er eens in vanaf 1'50...

Ik blijf me iedere keer in negatieve zin verbazen over de fade-out van Van Diemen's Land. Onvoorstelbaar dat je zo'n nummer zo afraffelt, je zou Edge door de speaker heen weer op z'n kruk willen trekken om er op vol volume een fatsoenlijk einde aan te breien.

Hawkmoon 269 is uitstekend, evenals de perfecte afsluiter All I Want Is You. De gospelversie van I Still Haven't Found is een leuk idee en op zich past het bij het nummer, maar helaas verzandt het in van die irritante voorzanger-solo's waar ik de kriebels van krijg.

Voor mij is Rattle & Hum (genoemd naar een flard tekst uit Bullet The Blue Sky) gevoelsmatig een uitbreiding op The Joshua Tree zoals Zooropa die is voor Achtung Baby. Qua opzet is het echter eerder te vergelijken met (ga ik het zeggen? ja ik ga het zeggen) Tourism van Roxette, maar dan op z'n Iers/Amerikaans inclusief Hendrix, King, Petty en Dylan

God Part 2

Wat een geweldig album en wat een bizarre covers staan er op dit album.

TvO
Ik ook, want dan komt daarna Achtung Baby!

Over dit album, er staan geweldige nummers op, maar ik ben gewend om albums van voor naar achter te luisteren... Een goede gewoonte lijkt me, maar met een combinatie van live/studio is dat onwijs vervelend. Daarom kan ik dit album nooit plaatsen, of beter: Ik beschouw het niet als album.
Ik kijk de dvd wel, die is wel stoer

Rumour schreef:
En hopelijk 'Songs of Ascent' van 'No line on the horizon' .

Geweldig album , waar U2 veel wegen bewandelt, super concerten ondersteunde dit album.

Love Town, gelukkig verplaatst van de rai naar Ahoy.

avatar van Guinness1980
The Star Spangled Banner (0:43)
met Jimi Hendrix

Dat kan toch nooit?

Volgens mij is het toch echt gewoon The Edge die de Jimi Hendrix versie hiervan speelt...

kaztor schreef:
Ik hoop echt dat deze eind dit jaar in een Deluxe-versie verschijnt!

Hopelijk dan wel een 'compleet' optreden!

Father McKenzie
Dat stukje van Jimi Hendrix is gewoon een stukje band dat in deze plaat is ingelast, uiteraard is het Hendrix zelf, wie anders?
Idem Dito voor Freedom For My People; dàt is dan weer gewoon een straatartiest die op band werd opgenomen en voor de sfeer heeft men dat stukje hier ook ingelast.

Méér is het volgens mij niet; prima sfeerschepping om de band van U2 met de roots van de Amerikaanse muziek sterk weer te geven, waar ze trouwens met hun eigen nummers ook zéér in geslaagd zijn in dit méér dan uitstekende album dat bij velen tussen 2 klassiekers The Joshua Tree en Achtung Baby invalt, maar voor mij op zich minstens evenveel zeggingskracht heeft.

En van mij mag een Special Edition ook komen, grààg!

Father McKenzie schreef:

Klopt als een bus.

avatar van Guinness1980
Father McKenzie schreef:

Ik had altijd gedacht dat The Edge dit speelde in de Hendrix stijl.

Alweer wat geleerd

avatar van Running On Empty
kaztor schreef:
Ik hoop echt dat deze eind dit jaar in een Deluxe-versie verschijnt!

Ja idem dito. De Joshua Tree box is al geweldig, die van Unforgettable Fire komt hier komende week en van deze prachtplaat mag er ook wel een verschijnen bijvoorbeeld met een DVD met alle live scenes die het niet hebben gehaald en natuurlijk een extra schijfje met CD tracks. Daarna kan dan ook nog de Achtung Baby box volgen.

Deze plaat Rattle & Hum hoort met Unforgettable Fire, Joshua Tree en Achtung Baby tot het beste wat U2 heeft gemaakt. Van alle platen vóór deze periode en ná deze periode kun je nog een leuke verzamelaar maken maar de periode 1987-1992 waarin deze plaat Rattle & Hum dus ook valt is toch echt U2 artistiek en vooral muzikaal gezien op zijn top.

avatar van ricardo
When Love Comes To Town heb ik erg vaak op de radio gehoord, en ik kom vaak in Melderslo op een motorcamping waar dat nummer ook vaak voorbij komt, en vraag me al tijden af van welke band dat nummer is. Ik vroeg laatst aan een collega wat voor band dat nummer speelde. Hij zei van dat is U2. Ik geloofde er niets van en dacht dat hij mij voor de gek hield, maar het is idd echt zo, met BB King als zanger. Nooit geweten dat U2 zulke blues getinte nummers gemaakt hebben. Het klinkt een beetje als een jaren 60 of vroege jaren 70 nummer. Mooi nummer die mij zeker wat doet. De rest van dit album ken ik overigens niet, alleen maar dat ene nummer.

avatar van Vortex
ricardo schreef:

Nou dan kan je je lol op met dit hele album!