U2 - Rattle and Hum (1988)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Helter Skelter [Live] (3:07)
  2. Van Diemen's Land (3:05)
  3. Desire (2:59)
  4. Hawkmoon 269 (6:22)

met Bob Dylan

5. All Along the Watchtower [Live] (4:24)
  6. I Still Haven't Found What I'm Looking For [Live] (5:53)

met New Voice of Freedom

7. Freedom for My People (0:38)

met Sterling Magee en Adam Gussow

8. Silver and Gold [Live] (5:49)
  9. Pride (In the Name of Love) [Live] (4:27)
  10. Angel of Harlem (3:49)

met The Memphis Horns

11. Love Rescue Me (6:24)

met The Memphis Horns en Bob Dylan

12. When Love Comes to Town (4:15)

met B.B. King

13. Heartland (5:03)

met Brian Eno

14. God, Pt. 2 (3:15)
  15. The Star Spangled Banner (0:43)

met Jimi Hendrix

16. Bullet the Blue Sky [Live] (5:36)
  17. All I Want Is You (6:30)

met Tom Petty en Benmont Tench

avatar van ricardo
Eigenlijk ken ik U2 niet heel erg goed, alleen maar van de hits en de singles, en van vervelende verwende klasgenootjes van vroeger.

Als dit hele album zo klinkt als dat nummer, dan zou dit echt een album voor mij kunnen zijn, mooi nummer, en ik houd wel van een beetje lekkere blues, ongelofelijk dat U2 dat ook ooit gemaakt heeft. Nooit geweten en had ik nooit gedacht ook.

Maartenn (crew)
Dan raad ik je ook aan om de bijbehorende documentaire bij dit album te zien. Die is werkelijk prachtig! Een muzikale reis die leidt tot de totstandkoming van dit album.

Running On Empty schreef:
Deze plaat Rattle & Hum hoort met Unforgettable Fire, Joshua Tree en Achting Baby tot het beste wat U2 heeft gemaakt. Van alle platen vóór deze periode en ná deze periode kun je nog een leuke verzamelaar maken maar de periode 1987-1992 waarin deze plaat Rattle & Hum dus ook valt is toch echt U2 artistiek en vooral muzikaal gezien op zijn top.
Unforgettable Fire komt uit 1985, de periode moet dus 85-92 zijn. Ben het dan overigens met je eens

Zorin
Unforgettable Fire komt uit '84.....

Goh, wat vliegt de tijd

avatar van ricardo
Joetoe is een band waar ik niet al te goede herinneringen aan heb uit mijn middelbare schooltijd, maar dit album kon me wel eens heel best gaan smaken.

Kzal es zien offik dit album kan pindakazen. Zijn er nog meer albums die net als deze ook afwijken van hun singles en bekende nummers wat hun maatstaf is geworden?

avatar van rkdev
Probeer deze maar eens als eerste U2 - The Best of 1980-1990 (1998) , als die bevalt dan kun je gerust de albums uit deze periode beluisteren.

avatar van ricardo
Ik heb de verzamelaar 18 singles al, ik weet niet of die te vergelijken is met die verzamelaar,maar is voor mij verzamelaars zat. Dan koop ik liever dit album.

avatar van ricardo
Dit lijkt me toch wel een bijzonder album toe, een soort van tribute ofzo waar verschillende artiesen aan mee doen. Eigenlijk hoort dit U2 + te heten, i.v.m de div artiesten die erop mee doen.

avatar van bertus99
Maartenn schreef:

Een van de beste rockfilms die ik ken. Ligt vaak in de afgeprijsd-bakken.
De film volgt U2 op een tour door de USA waarop ze regelmatig met gastmusici optreden. De band is in topvorm. Bono geweldig met (nog) lang haar. DE power is onegëvenaard, wat een energie. Het spat ervan af. Iets minder zijn de stukjes interview met de bandleden. Laat ze maar gewoon spelen inplaats van kletsen.

avatar van ricardo
Die concertfilm heb ik net bij de blokker gekocht voor slechts 1 euro. De sound en muziek op die dvd spreken mij enorm aan, lekker bluesy en stukken beter dan hun bekendere en populaire singles.

ricardo schreef:

Leuk dat hij bevalt!

@bertus: inderdaad misschien wel een van de mooiste rock&roll documentaires die er is. Dichter bij U2 kom je niet en ze geven zicvh 100%. De settings zijn dan ook geweldig. Van Harlem naar Graceland, van enorm openluchtconcert tot kleine opnameloods.

Ik krijg nu alweer zin om em te zien

avatar van ricardo
Volgens mij is dit ook niet een 'echt' album van U2, een beetje wat Garage Inc voor Metallica is, is deze voor U2 volgens mij. Of zit ik dan ver mis?

When Love Comes To Town zingt B.B King dan met zijn rauwe stem, met daarna het gitaargepingel van The Edge, wiew wiew When Love Comes To Town, prachtig gedaan, erg karakteristiek nummer waar ik echt iets mee heb, en het erg bijzonder vind dat Bono hem notabene zelf geschreven heeft ook nog. Kwas nooit weg van U2, maar nu ik weet dat ze dat soort nummers gemaakt hebben moet ik wellicht toch mijn vooroordelen maar eens aan de kant zetten omtrend deze band. Ik vind de versie op de dvd wel een stuk anders klinken dan de cd versie, daar komt dat karakteristieke gitaargepingel er nog een stukje beter hoorbaar uit.

Maartenn (crew)
Ja, ik denk dat je daar wel mis zit. Dit is wel degelijk een echt authentiek U2 album. Ze gingen hier op zoek naar nieuwe inspiraties en geluiden om zichzelf meer te ontdekken en nieuwe dingen te doen, zoals de documentaire heel sterk laat zien. Daardoor is dit misschien wel een van de meest eigen platen die ze hebben gemaakt!

De samenwerking met B.B. King is inderdaad misschien wel het hoogtepunt van zowel de documentaire als het album. De manier waarop B.B. King, Bono zijn lyrieke kracht de hemel in prijst is natuurlijk een enorm compliment. Echter, wel een terecht compliment in mijn ogen in dit geval! Overigens snap ik jou verbazing dat Bono het nummer zelf heeft geschreven niet helemaal; dit gedeelte neemt hij doorgaans voor zijn rekening.

Geniet!

Niet om het een of ander, maar is er al een Deluxe-editie in de maak?
Die van TUF is al een tijdje uit en we zitten een maand of 4 van de feestdagen af...

En volgend jaar viert Achtung Baby z'n 20ste verjaardag.

avatar van ricardo
5 Of je moet snieklaas erbij rekenen, dan ist iets meer dan 4 maand idd.

Voor mij was het vandaag feestdag, deze voor maar 1 euro bij de blokkert weg.

avatar van vielip
Tsja dit album vind ik toch wel tot het allerbeste horen wat de heren hebben opgenomen hoor! Zo divers als maar kan waardoor je het met gemak in één ruk uitluistert. De covers doen ze prima al snap ik als je originelen beter vindt. Goh wat heb ik hier vaak naar geluisterd zeg zit ik me net te bedenken! Ik kan alles wel dromen wat op dit album staat. Heartland is zo'n pareltje wat helaas een beetje weggestopt zit tussen al het geweld. Luister maar eens naar het geweldige gitaarspel wat Edge laat horen!
Desire en Angel vind ik geweldige singles; lekker rauw en lekker om mee te brullen. Hawkmoon is adembenemend in z'n spanningsopbouw, net als God part II overigens.
En All I want is you is natuurlijk van een niveau wat je maar zelden tegenkomt! Over opbouw gesproken!!
En toen kwam de film ook nog!! Met nummers die niet op het album stonden!!! Wat waren m'n vrienden en ik door het dolle heen toen we de vhs konden huren bij de plaatselijke videotheek

vielip schreef:
Hawkmoon is adembenemend in z'n spanningsopbouw

'Heartland' is inderdaad de parel van deze plaat. Het is een nummer dat dateert van de Unforgettable Fire sessies. Dit is heel erg duidelijk te horen in de 'backingtrack'. De drums, de gitaar van Edge en de "oh-ohs" in het koortje (Eno en Lanois) zijn overduidelijk uit die periode.
De tekst kan echter juist weer alleen uit de periode rondom Joshua Tree komen, mijn vermoeden is dus dat het instrumentale deel er al was en Bono er tijdens deze sessies een tekst bij heeft gemaakt.
Een beetje vergelijkbaar wat gebeurd is met 'Wave of Sorrow' op de 25th edition van Joshua Tree.

Overigens vind ik alle studiotracks (ook die, die niet op single zijn uitgekomen) erg goed, ik doel hier met name op 'Hawkmoon 269' en 'Love Rescue Me'. Briljant.

avatar van vielip
Absoluut!! Heb gisteren de lp nog maar weer eens opgezet. Genieten van de eerste tot de laatste seconde!!

avatar van Ampivinni
John Lennon's prachtige God heeft geen deel 2 nodig, enige minpuntje aan dit anderzijds prachtige document.

avatar van TheFunkyM
Prachtig klinkt dit!
Ik ben totaaal geen U2 fan, maar ben me toch gaan verdiepen in deze grote hele grote band.
Na Achtung Baby beluisterd te hebben en inderdaad teleurgesteld te worden (sorry, fans) ben ik deze cd aan het beluisteren. Hij lag in een doos onder het stof. Tot nu toe (nummer 7) klinkt dit zoals ik U2 wil horen.

Kan weleens een mooi cijfer worden.

Hendrik68
Vreemd, wat mij betreft kan Rattle and Hum niet in de schaduw staan van Achting Baby, verre van zelfs, op dat album komt alles samen en hadden ze eigenlijk moeten stoppen. Ook The unforgettable fire en War en zelfs the Joshua Tree vind ik beter. Dit is zeker wel een goed album, maar in vergelijking zijn voorgangers en opvolger maar een heel gewoon album.

avatar van Hedser
De stijl van dit album is gewoon heel anders dan die van Achtung Baby. Het kan zijn dat deze stijl TheFunkyM net iets beter ligt. Ik vind deze trouwens ook net iets beter dan AB, alhoewel ik ze beide 5 sterren heb gegeven.

avatar van LucM
Dit U2-album is wat onevenwichtig maar zeker niet slecht, al vind ik het in zijn geheel minder sterk dan the Joshua Tree en Achtung Baby.
De live-stukken vind ik wel geslaagd inclusief de covers van Helter Skelter en All Along the Watchtower al vind ik de versies van respectievelijk the Beatles en Jimi Hendrix iets beter.

Hendrik68 schreef:
wat mij betreft kan Rattle and Hum niet in de schaduw staan van Achting Baby.

Nou wat mij betreft wel!! Ze zijn allebei fantastisch! Beide albums zijn totaal verschillend met slechts hier en daar wat vage overeenkomsten. Met elkaar vergelijken heeft geen zin en is ook niet te doen eigenlijk.

Hendrik68
Daar heb je wel een punt.

avatar van vielip
Gewoon van allebei genieten dan maar zou ik zeggen!

avatar van uffing
Dit lijkt een beetje een bij elkaar geraapt zooitje nummers, maar toch komt het op me over als een coherent geheel. Een van de best U2 platen. Prachtig in z'n afwisseling.

TvO
Toch had ik het prettiger gevonden als ze de studionummers van de live-opnames hadden gescheiden. Mss als dubbelaar oid, want de nummers op zich zijn geweldig

avatar van uffing
Ik vind het juist een prettige wisselwerking om ze door elkaar te zetten. Daardoor is het als het ware wat minder standaard.