Brother Ali - Us (2009)

Label: Rhymesayers

1. Brothers and Sisters (1:27)

met Chuck D. en Stokley Williams

7. Breakin' Dawn (4:38)
  8. The Travelers (5:17)
  9. Babygirl (4:32)
  10. 'Round Here (3:55)
  11. Bad Mufucker Pt. II (3:33)
  12. Best@it (4:42)

met Freeway en Joell Ortiz

13. Games (3:42)
  14. Slippin' Away (4:58)
  15. You Say (Puppy Love) (4:16)
  16. US (2:41)

met Stokley Williams

avatar van Seedorf
Zo op het eerste gehoor klinkt deze cd bijzonder matig. Wellicht komt dat doordat Brother Ali's stem me de laatste tijd erg tegenstaat.

avatar van Rhythm & Poetry
Laat je licht dan eens over de producties schijnen, wat vind je daar dan van?

Social_Mask
Had wel wat van niveau verwacht, maar opmerkelijk genoeg was ik toch wat verrast van de frisheid van Us. Ant levert erg fraaie producties en Ali gaat daar mooi in mee. Dat zorgt voor een uiterst fijne harmonie tussen de beats en de vocals. Het is vrij jammer dat het album vanaf 'Round Here in een dip vervalt en wat wisselvallig wordt - en dat is meer te verwijten aan Ant. Waar hij eerder een weg voor Ali creeërt, sluit hij die nu. Mooi slotnummer dan weer wel.

avatar van FlyLo
Op het eerste gehoor klikt het perfect tussen Ant en Ali. Heel leuk album tot nu toe.
Babygirl

begin met een 4, gaat zeker en vast nog stijgen

avatar van 'State Of Mind'
Crown Jewel!

Aint that a great beat

Stiekem had ik toch liever Slug gehoord over deze beats

Ant levert hier toch vakwerk af hoor.

avatar van Rhythm & Poetry
Breakin' Dawn is de laatste dagen uitgegroeid tot mijn favoriete track. Zeer verslavende productie van Ant en Brother Ali gebruikt zijn stem op een andere manier. Verder blijven tracks als Tight Rope en The Travelers het ook erg goed doen.

Opvallend is dus dat all mijn favoriete nummers meteen achter elkaar komen. Dat elk voordeel zijn nadeel heb wordt duidelijk, als het beter verdeeld was, dan vond ik de balans van Us ook meteen een stuk beter. Nu zwakt het na het einde toch allemaal wat af. Maar ook van House Keys ben ik nog niet echt fan.

Ook ik had liever Slug gehoord op deze Ant composities. Al is het maar omdat ik sowieso het liefst Slug hoor.

avatar van prodi9y9
ik vind zelf ook fresh air tot babygirl het beste. mijn beoordeling komt nog. vind hem tot nu toe lang niet het niveau halen van zijn vorige album. het klinkt allemaal net wat kaler! maar ik vind ali zeker niet onder doen voor slug hoor! maarjah iedereen zijn eigen smaak!

Social_Mask
Kaler? De sound? Misschien doel je op Brother Ali zelf, want die is wel kaal. Nee, dit is niet kaal. Dit heeft meer haar dan It van The Adams Family.

Moet zeggen dat mijn enthousiasme van de eerste luisterbeurt na de tweede en derde keer wat inzakte. Ant; uitstekende producer. Toch kon ik het onbehaaglijk gevoel dat in mij zo nu en dan opkwam niet negeren. "Hoe komt dat toch?" vraag ik me af. Jaja, fijne gesprekken zijn dat. En 'plop', ik wist het. Het was namelijk of ik het allemaal al gehoord had. En dan doel ik idd op ILGYLYPTSG (ofzo iets). Het 'been there, done that' gevoel heerste. Maar gelukkig zoals in het leven aan alles een eind komt, zo ook aan dat gevoel. Maar tja, dan heb je weer gozers als Jezus die even een rentree maken, dus misschien dat ik het in de nabije toekomst weer wat 'slapjes' zal vinden. Wat ik bedoel is dat ik mij ernstig af vraag wat de houdbaarheidsdatum van dit album is.

Toch maar wat positievers nu, want daar staat dit album vol van. Mwah.. ik heb eigenlijk niet zoveel zin om te schrijven. Punt is dat Ali erg goed rapt, mooi aansluit bij de - momenteel - uitstekende producties van Ant en een aantal geweldige nummers bevat. Ik noem: House Keys, Tight Rope, Breakin' Dawn , Babygirl, You Say (Puppy Love) , Us..

Ja, dat is een mondvol. Was in eerste instantie niet al te lovend over het tweede deel, maar daar is dus verandering in gekomen.

Mijn cijfer.. Ik twijfelde erg tussen 3,5* en 4*, maar omdat ik toch de samenwerking tussen Ant en Ali erg kan waarderen, de minpunten die ik eerst opmerkte in de loop van de uren vervaagt zijn en door een aantal wereldtracks ga ik toch voor de 4*. Voor mij het beste album uit '09. Dat zegt niet veel hoor, ken er maar een stuk of 10. Maar goed is dit dus wel. Voor nu.

Edit: Best@it vind ik wel een ruknummer.

avatar van Kill_illuminati
Haha waar jij alles over het algemeen goed vind, vind ik Best @it juist een van de betere nummers.

Social_Mask
Nou, jouw mening boeit mij niet zoveel. En ik vind niet alles goed, The Preacher vind ik ook wat flauwtjes. Zo'n volle sound gaat vrij snel vervelen.

avatar van maxinator
Telkens als die piano akoorden beginnen bij Tight Rope moet ik gelijk aan Deception van Blackalicious denken.. Die piano lijkt er erg op

avatar van FlyLo
Tja, ik zal wel weer worden afgeschoten maar ehhh... Ik vind Brother Ali beter bij Ant passen als Slug. Sowieso vind ik die combinatie niet zó geweldig

avatar van Modder-Eter
Ben ik nou de enige hier met een fysieke copy in bezit?
Kijk maar (Link speciaal voor R&P )

avatar van Rhythm & Poetry
Ik heb eens elk nummer apart beoordeeld en op die manier gekeken welk cijfer er dan uit zo komen. Het viel me niet eens mee, het werd slechts een 3,38 (dus 3,5 als je het vertaald naar MuMe). Dan is er ook nog zoiets als een geheel, daarmee wordt de score nog wel wat opgekrikt want als geheel vind ik Us zeker een redelijke plaat.

Vervolgens heb ik de heren Ant en Ali allebei beoordeeld, Ant komt er met een ruime 4* goed vanaf Ali met een magere 3* daarentegen stelt mij teleur. Ik zie het ook niet gebeuren dat Us nog gaat groeien voor mij.

Social_Mask
3* voor Ali? Je spreekt over het niet vinden van de juiste balans - daar kan ik wel deels inkomen - maar kwalitatief doet hij toch niet veel onder voor zijn vorige platen?

avatar van Rhythm & Poetry
Opeen nummer als You Say bijvoorbeeld gaat hij voor mij echt de fout in, het soort nummer ligt hem niet. En ook op House Keys en Bad Mufucker presteert Ali voor mij onder zijn maat (en die maat ligt, toegegeven, wel heel hoog). Daarnaast stoorde ik mij voor het eerst op een Ali plaat aan zijn vaak prekerige manier van rappen. Op andere platen had hij daar toch niet zo duidelijk een handje naar. Natuurlijk bezit hij nog altijd genoeg kwaliteiten en dat laat hij gelukkig ook op Us zien (voornamelijk het eerste gedeelte van de cd).

Ik ben trouwens wel heel erg nieuwsgierig wat MJ van deze plaat vindt.

Social_Mask
Vind You Say juist 1 van de beste nummers. Vrij indrukwekkend hoe, niet zozeer emotioneel, maar oprecht Ali rapt. Komt niet vaak voor. House Keys vind ik ook een erg strak nummer, en dat heeft meer te maken met het 'feit' dat hij zo goed mee gaat me de flow die Ant neerzet.

Op MJs mening zit ik ook stiekem te wachten.

raffael77
Ik zal eens ff gaan zoeken en luisteren naar deze plaat.
Persoonlijk ben ik al niet echt kapot van hem vanwege zijn irritante manier van rappen maar ik waag me er toch maar aan. Hij is overigens niet slecht maar zijn stem gaat gewoon vervelen.

Rhythm & Poetry schreef:
Ik ben trouwens wel heel erg nieuwsgierig wat MJ van deze plaat vindt.
Ik neem de tijd, maar zal niet al te lang meer duren (wellicht vandaag nog stem).

Rene1979
Vandaag dit vandaag binnen gehad. Artwork is weer heel mooi geworden. En ja de muziek die op het schijfje staat is geweldig.

avatar van MJ_DA_MAN
Wel een redelijke groeier, maar toch pakt de plaat me niet helemaal. Ligt dit aan Ali? Nee, het ligt aan Ant die helaas (voor een groot deel) de lijn van WLGYLYPTSG doortrekt. Cijfer 3,5*, review komt eraan.

Mr_White
Iets meer mellow dan The Undisputed Truth waardoor het niet altijd even hard bangt als ik zou willen (zeker na The Preacher als openingstrack welke snoeihard gaat). Toch, alles blijft van hoogstaand niveau met enkele schitterende tracks. Met name dat laatste verse op Tight Rope (over homosexualiteit) is ongekend goed. Welke andere rapper kan er over dat onderwerp zo'n teksten neerleggen? Niet veel.

MJ_DA_MAN schreef:

Social_Mask schreef:

Na mijn zoveelste luisterbeurt valt het mij telkens weer op. Denk er dan ook aan om 't toch maar te verlagen naar 3,5*.

Zie je, R&P, het komt niet door Ali. Begrijp dat dan.

avatar van Rhythm & Poetry
Haha, ik vind dat het wel aan Ali ligt. De producties van Ant vind ik toch wel weer een tikkeltje anders dan op WLGYLYPTSG. Hij heeft nog wat grootser uitgepakt. Ik zie echter ook net als jullie de overeenkomsten, en daar vind ik nou net niks mis mee.

avatar van prodi9y9
Social_Mask schreef:

ja kaler ja. net zoals wlgylyptsg vind ik de beats toch wat kaler dan zijn meeste vorige werken...tot nu toe toch een lichte tegenvaller voor mij. heb er misschien gewoon teveel van verwacht..

Rene1979
Ik snap niet dat jullie dit kaal noemen.. Als je er nog meer instrumenten in gooit dan wordt het te druk!

avatar van MJ_DA_MAN
Minimaal is een betere verwoording.

P-DawG