Paradise Lost - Faith Divides Us - Death Unites Us (2009)

Label: Century Media

1. As Horizons End (5:25)
  2. I Remain (4:09)
  3. First Light (5:00)
  4. Frailty (4:25)
  5. Faith Divides Us - Death Unites Us (4:21)
  6. The Rise of Denial (4:47)
  7. Living with Scars (4:23)
  8. Last Regret (4:24)
  9. Universal Dream (4:17)
  10. In Truth (4:51)
  11. Cardinal Zero * (4:28)
  12. Faith Divides Us - Death Unites Us [Lost in Prague Orchestra Mix] * (4:16)

met The City Of Prague Philharmonic Orchestra

13. Last Regret [Lost in Prague Orchestra Mix] * (4:20)

met The City Of Prague Philharmonic Orchestra

Kef
Ben erg benieuwd naar dit nieuwe album. Heb As Horizons End en het titel nummer gehoord en dat klinkt veel belovend. Gelukkig is de band wat meer terug gekeerd naar de Icon / Draconian Times tijd.

avatar van Edwynn
Met In Requiem heeft de band laten horen nog niet afgeschreven te zijn. Het heilige vuur is helemaal terug. Naast de nieuwe Megadeth het album waar ik het meest benieuwd naar ben.

avatar van Sinner
Met The Rise Of Denial staat er weer een nieuw nummer op hun myspace pagina en net zoals de voorgaande twee vind ik ook deze gewoon erg sterk. Opvallend is hoe ruig Holmes op dit nummer klinkt en ook het gitaargeluid bijwijlen erg teruggrijpt naar Icon en Draconian Times.

Sinner schreef:

Gaaf nummer! Kijk erg uit naar dit album en hun optreden in Enschede.

avatar van eyup_nl
Heerlijke preview. Heb het album hier voor een review liggen en de rest van het album is net zo goed en soms zelfs beter. Paradise Lost heeft het nog helemaal!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Afwachten blijft de boodschap maar ik wil hier wel eens een gokje wagen dat dit een meesterlijk album zal worden.

avatar van rushanne
eyup_nl schreef:

Je maakt me razend benieuwd! De nieuwe nummers klinken inderdaad weer lekker, dus nog even geduld hebben.

avatar van Aghora
rushanne schreef:

Same here.

Een paar jaar geleden was ik trouwens helemaal klaar met Paradise Lost, echt super dat ze nu weer terugkomen met sterke nummers in de stijl van Icon/Draconian Times. In Requiem was ook al een verbetering, maar vond ik toch nog geen topper.

avatar van wizard
Volgens de aankondiging op de website van Paradise Lost kunnen we de plaat vanaf morgen in z'n geheel op PL's myspacepagina beluisteren.

Ik ben benieuwd, vond de 3 nummers die ik nu gehoord heb, niet slecht.

avatar van Sinner
Vandaag idd volledig beluisterd via de band's myspace pagina. Zou best wel eens mijn cd van het jaar kunnen worden. Het blijft voor mij (zelfs nu nog) heel verassend om te horen hoe de band in staat is "traditioneel" ruig uit de hoek te komen. Het gitaargeluid is geweldig.

avatar van snarf349
Hij is nu op het www te vinden in een mooie 320 kwaliteit (pm en ik vertel je waar).

Het is weer een heerlijk epische, onmiskenbaar PL album geworden,

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Voor de eerste maal heb ik dit album kunnen beluisteren en de indruk is .. ik word er eigenlijk stil van. Het is Paradise Lost ten tijde van Icon en Draconian Times, maar nog duisterder, nog melancholischer. Natuurlijk geef ik nog geen stem na één luisterbeurt, er zullen er nog vele volgen.

Volgens mij is er iets gebeurd met de tracklist. Ik vraag de nodige correcties aan: nummer 5 het titelnummer is spoorloos verdwenen.

Edit: volgens mij is alles nu in orde. Kunnen we ook de video toevoegen.

avatar van snarf349
En laat dat nu één van de beste nummers zijn.

Kef
Kan niet wachten, dit wordt het album van 2009!

avatar van Von Helsing
Deze plaat kan inderdaad wel eens hoog gaan eindigen in de verschillende jaarlijsten. De nieuwste van Paradise Lost kan zich met gemak meten met een betere platen, zoals Icon Draconion Times. Het eerste nummer heeft een riff die zelfs op een debuut niet had mistaan, een riff die vele malen is overgenomen door andere bands. Denk dan bijvoorbeeld aan de eerste twee platen van Katatonia.

Een goede verstaander weet nu al ongeveer wat wij van de nieuwe Paradise Lost mogen verwachten, duistere doom, meeslepend en duister.

Meesterwerk, en wie weet, wel een klassieker in de toekomst.

avatar van siepie
Zo, als eerste gestemd! OK, het is na 1x luisteren en alleen nog de illegale versie... maar ik wilde gewoon een keer als eerste stemmen. Maar o o o wat mooi. En als ie op vinyl komt is het waarschijnlijk nog mooier.

avatar van siepie
Shit, zie ik net dat ik toch nog als tweede stemde

avatar van james_cameron
Haha, ik was inderdaad de eerste net. Prachtalbum, oude tijden herleven. Opener As Horizons End is magistraal. Zo goed wordt het later zelden meer (met uitzondering van het geweldige Frailty), maar alle songs zijn van hoog niveau. Holmes zingt prachtig en de band is zeer op dreef. Melancholie van de bovenste plank. Zo mag de band nog jaren doorgaan.

avatar van Seamus
Limited edition net gekocht met bonustracks

Nog effe luisteren voor ik sterretjes uitdeel...

Kef
Heb ook vandaag de Limited edition gekocht. De verpakking is erg mooi. Maar het gaat natuurlijk om de muziek. GE-WEL-DIG! Hard, loom, melancholie. Alles zit prima in elkaar, Nick Holmes zingt ook erg mooi soms zelfs tegen het grunten aan. Ben blij dat ze weer meer terug naar hun roots zijn gegaan. Op naar 7 November om de nieuwe nummers live te bewonderen. Hulde voor Paradise Lost!

avatar van Edwynn
Wie zich de grillige geschiedenis van de band kan herinneren, had niet kunnen bevroeden dat na One Second Paradise Lost ooit nog het niveau zou halen waarop de band zich enkele jaren daarvoor bevond.
Welnu, na een aantal albums variërend van aardig tot matig was daar ineens weer een ouderwetse klapper: In Requiem. En nu lijkt dat album overtroffen te gaan worden door een nieuw hoofdstuk uit de sombere kronieken van Paradise Lost.
Faith Divides Us-Death Unites Us, luidt de uitzichtloos klinkende titel van het nieuwe album. Meer dan ooit wordt teruggegrepen op het geluid van Draconian Times en Icon. De Depeche Mode achtige elektronica die op In Requiem nog mondjesmaat aanwezig was, is nu helemaal verdwenen. Ofschoon dit dus eigenlijk een herhalingsoefening is, is het er wel één om onmiddellijk in te lijsten. Want de klasse van Draconian Times wordt zonder meer heel dicht benaderd. Luister maar naar het bombastische openingsstuk As Horizons End. Alle elementen zijn hierin vertegenwoordigd. Doom metal maakt de band niet meer. Maar de band vermengt opnieuw elementen daarvan met een vleugje gothic verpakt in relatief stevige metal. De leadpartijen van Gregor Mackintosh druipen op vertrouwde wijze als bittere tranen, voortvloeiend uit eindeloze weenbuien uit je luidsprekers. En de troosteloze lyrieken verhalend over het bitter harde leven dat wij leiden, wordt zoals altijd op zeer melancholisch overtuigende wijze gedeclameerd door de charismatische stem van Nick Holmes.
Hoewel op gepaste plaatsen gebruikt wordt gemaakt van Gregoriaans aandoende koren, klinkt de rest van de nummers iets kaler en direkter dan het openingsstuk. Dat verraadt direct dat het een plaat uit 2009 en niet uit 1995.
De herfst is in aantocht. En als voorloper van de daarmee gepaard gaande langdurige regenbuien en de uit de bomen vallende dorre bladeren, ligt deze tranentrekker voor de kille avonden klaar. Gaat dat horen!

avatar van Seamus
Mijn kaarsjes zullen branden terwijl het droevige gure weer en de wanhoop ons omringt.

Bijgestaan door Paradise Lost wel te verstaan.

avatar van Fake_world
wat een album...
als dit niet overal hoog in de jaarlijsten komt te staan, weet ik het ook niet meer...
deze is zowiezo al goed voor een top 3 notering in mijn jaarlijst

avatar van Kronos
Het vorige album van Paradise Lost vond ik weer erg sterk.
Hier ga ik dus ook maar eens naar luisteren...

avatar van Kronos
Na de lovende reacties hier te lezen valt de eerste luisterbeurt mij wat tegen.
Ik voel er minder inspiratie en emotie in dan bij de voorganger.

Kronos schreef:
Na de lovende reacties hier te lezen valt de eerste luisterbeurt mij wat tegen.
Ik voel er minder inspiratie en emotie in dan bij de voorganger.

Klopt hoor, de vorige was sterker qua songs.
Deze is meer een terugkeer naar de oudere sound toen er nog geen elektronica bij te pas kwam.
Ik denk dat velen dit boven alles prefereren maar de vorige staat bij mij ook nog iets hoger aangeschreven.

avatar van Kronos
Het mooie aan de vorige vind ik dat ze tot een sterke synthese komen van hun hele geschiedenis. De interessantste stap vanaf dat punt lijkt me verder die ontwikkeling aan te gaan in plaats van meer op het verleden terug te vallen. Maar goed, ik kijk nog wel verder wat volgende luisterbeurten met me doen.

De titel van het album vind ik erg sterk en waar. Maar een mooie hoes is het deze keer niet geworden. Het lijkt wel een slappe versie van die van Machine Head, the Blackening, die wel helemaal geslaagd is.

Kronos schreef:
Na de lovende reacties hier te lezen valt de eerste luisterbeurt mij wat tegen.Ik voel er minder inspiratie en emotie in dan bij de voorganger.

Hier nog eentje. Ik heb veel lovende recensie gelezen, maar de echte Paradise Lost van de eerste twee drie albums is m.i. nog steeds niet opgestaan.

Weliswaar een verbetering, maar het heile vuur mis ik gewoonweg nog steeds, dat ik wel had bij ICON, Shades of God en Gothic.

NB mailorder was erg snel met het versturen van mijn LE. En hier heb ik echt geen spijt van!
Zonder twijfel hun sterkste album sinds One Second. Nick Holmes trekt voor mijn gevoel echt alles uit de kast. Ook muzikaal gezien steekt alles perfect in elkaar.
Tot nu toe beste nummer voor mij: Frailty.

Ik zal nog een paar keer luisteren voordat ik mijn stem uitbreng

Kronos schreef:

Hele geschiedenis? De eerste twee schijven worden nog altijd vrij hardnekkig genegeerd.