New Musik - Anywhere (1981)

Label: GTO

1. They All Run After the Carving Knife (5:52)
  2. Areas (4:10)
  3. Churches (4:53)
  4. This World of Walter (2:55)
  5. Luxury (3:47)
  6. While You Wait (5:05)
  7. Changing Minds (4:52)
  8. Peace (5:13)
  9. Design (3:44)
  10. Traps (4:02)
  11. Division (4:20)
  12. Back to Room One (4:15)
  13. The Office * (4:29)
  14. While You Wait [12 Inch Version] * (5:58)
  15. From the Village * (3:57)
  16. Guitars * (3:30)
Als je aparte electropop van de jaren 80 zoekt moet je deze plaat beslist hebben. Tony Mansfield en de zijne hebben hier een meesterwerk achtergelaten. Vaak wordt in andere recenties het album van 'a to b' de hemel in geprezen maar mijn voorkeur gaat uit naar deze. De plaat klinkt veel volwassener en er zit een echt eigen geluid in. Elke keer als ik de plaat draai hoor ik weer meer en meer bijzondere bliepjes en effecten. De jaren 80 komen zo weer bij mij op als ik luister naar de bossanova achtige roland cr78 rhythmes in o.a. nummers als 'Areas' en 'Traps' -> hopenlijk is er nog een keer een comeback!

avatar van Ceasar
Beslist één van de allerbeste albums uit de jaren 80. Je moet wel van electropop houden maar als je dat doet MOET je dit album in huis hebben!

avatar van Ceasar
Kennelijk zijn van dit album ook meerdere versies in omloop. Op mijn CD staat de 12 inch versie van While you wait niet. Helaas....

avatar van Edwin
Deze bonustrack staat alleen op de Japanse import versie.

avatar van Gerards Dream
Van de drie albums die New Musik heeft gemaakt is dit na mijn gevoel de beste. De songs zitten goed doordacht in elkaar en het spelen met het geluid is haast tot een ware kunstvorm verheven. De loopjes van het geluid en het gedraai aan de knopjes in de studio moet heel leuk zijn geweest. Dit is op dit album erg goed hoorbaar. De heren hebben er erg veel zin in, wat heeft geleidt tot een album die na iedere luisterbeurt langzaam maar zeker meer en meer prijs geeft van zichzelf.

In het begin is het namelijk het ritme wat erg aantrekkelijk is, maar hetgeen wat daar onheen is gebouwd aan geluidjes is wel met heel veel liefde voor het detail gedaan. Het doet mij zweven na een wereld waar ik wel altijd zou willen zijn. Fijne klanken waarvan je dat gelukkige gevoel krijgt in je onderbuik, wat me doet denken aan de zaagschommel in de speeltuin. En eenmaal die schommel af zo'n grote pannenkoek na binnen zien werken en dan balen dat het dagje uit er weer op zit. Tijdens de rit naar huis verlang je alweer na dat je er weer heen mag. Veilig in je bedje dommel je lekker in slaap op het ritme van de zaagschommel.

Kortom: een hele warme plaat die model staat dat electronica terdege erg warm kan klinken. Lekker een beker warme chocolade melk in de hand met daarbij nog een dampend stuk appeltaart, wat kan het leven toch heerlijk zijn.

avatar van Edwin
Mooi geschreven Gerard. Dit is inderdaad een tijdloze klassieker. In tegenstelling tot jou heb ik er echter geen nostalgische gevoelens bij. Dat kan ook moeilijk, want ik heb deze band pas vorig jaar ontdekt. Tot op heden heb ik Anywhere een half puntje lager gewaardeerd dan hun debuut, dat ik over de gehele linie wat toegankelijker vind. Echter, als je deze plaat waardeert op aspecten als eigenzinnigheid en experimenteerlust, dan is Anywhere zeker hun beste. De sound op deze plaat is tamelijk lastig te typeren. Ik denk het meest aan de term futuristisch, van buiten deze wereld, maar tegelijkertijd ook warm en weemoedig. Ik ben in ieder geval nog steeds op ontdekkingsreis en verwacht dat halfje er nog wel bij te geven.

avatar van Gerards Dream
Bedankt voor het compliment Edwin.

Op dit moment komt bij het beeld na boven toen ik dit album aan het luisteren was in de platenzaak. Dit was een zaak in Utrecht en daar zat je aan een bar. De hoofdtelefoons die ze daar gebruikte waren eigenlijk te klein voor mijn grote kop. Voor mijn gevoel had ik een soort lijmtang op mijn hoofd, waardoor het leek of mijn oren naar elkaar werden toegedrukt. Gelukkig betrof het hier nog een lp, maar met de cd-uitgave zoals hierboven beschreven staat, zou mijn hoofd zo plat als een dubbeltje zijn geweest.

avatar van blur8
Ik moest wel even wennen aan de kale CD-versie, omdat mijn Vinyl exemplaar door de jaren heen extra bliepjes had gemaakt, waar ik zo vertrouwd mee was dat ik ze ging missen op CD. Bij mij overheerst dus ook het nostalgische meeswing-genot. Wat kan een drumcomputer toch vreselijk mooi klinken.
Vreemd genoeg zitten in mijn muziekgeheugen veel tussen-beats die ik alleen denkbeeldig hoor.

Deze cd heeft de tand des tijds ruim doorstaan. Telkens komt hij nu als cd (eerst als lp) weer tevoorschijn. En telkens heb ik het idee dat pas geleden gekocht. Blijft steengoed en gaat, mij in ieder geval, niet vervelen. En echte blijver van een groep uit de eighties die toch maar een stuk of vier lp's gemaakt hebben.

Drie!

avatar van Gerards Dream
Ze hebben slechts 3 albums gemaakt, maar die waren zo goed dat het wel lijkt of het er 4 waren.

Gerards Dream schreef:

Da's waar!!! Enne.... kom op jongens, maak van die 3,97 een dikke 4. Geef dit album een 5!

Zou wel willen, maar 'k mag maar ene keer stemmen. Ben toch blij dat New Musik niet door iedereen vergeten is. Toch nog echte kenners!!

Ad Brouwers schreef:

Mijn oproep is ook voor de mensen die 4,5 ster gegeven hebben. Maar gelukkig heeft er al iemand gehoor aan gegeven: ze hebben nu 4 ****.
Te weinig nog, maar goed.

Vraagje: Zou een het leuk zijn als ze nog eens bij elkaar komen? Of zou de magie er toch van af zijn? Uiteindelijk was hun laatste plaat al iets minder dan deze en zijn voorganger.

Ceasar schreef:

Te weinig nog, maar goed.

Ja, dat is veel een goede vraag: Zou het leuk zijn als ze nog eens bij elkaar komen? Volgens een eerste ingeving denk ik dat dit vies kan geen tegenvallen. De muziek van New Musik is zo verbonden aan de tijd dat het uitkwam al heeft het iets tijdsloos. Daarnaast is het een vereiste dat ze wel de spullen gebruiken die ze destijds in de studio hadden, want daarmee klonken ze zo uniek daar kan digitaal niet tegenop door het ontberen van de typische sound. Tony Mansfield heeft dan later wel de productie gedaan van A-ha, maar dat is een ander verhaal dan zelf een plaat met een uniek geluid uitbrengen. Kortom; ik heb daar zo mijn twijfels over.

avatar van Ceasar
Die oude analoge synths en electronisch slagwerk hoeft geen probleem te zijn. Maar het tijdsbeeld is natuurlijk een ander verhaal. Plus het feit dat zowel zij als wij in al die jaren veranderd zijn.
Mijn vraag was eigenlijk slechts een inval.
Tony Mansfield heeft naast A-ha ook nog o.a. B52's, Captain Sensible en Yukihiro Takahashi geproduceerd.

avatar van Gerards Dream
Een inval kan nooit kwaad, wellicht komt er wel New Musik uit, als je begrijp wat ik bedoel.

avatar van Ceasar
He Gerard, maak van die 4,5 nou eens een 5.....

Ja, kom op Gerard, gewoon even die 5 intoetsen. Maar bij elkaar komen, of zelfs een nieuwe New Musik. Nou nee laat dat maar zitten. Krijgen we straks nog eletro-rollatorpop ofzo.

Ad Brouwers schreef:

Juist, goed begrepen. Iets waar je een beeld van hebt zoals het was is zonde om dat moedwillig terug te halen. Het heeft iets bedroevends. Iets wat destijds erg sprankelijk klonk dien je zo te houden in het geheugen. Het is zonde daar een high-tech dia over heen te projecteren die niets meer toevoegd. Toch is dit wel een erg lekker album en of je nu 4.5 ster of 5.0 sterren voor geeft maakt niet zoveel uit.

avatar van Ceasar
Toch ben ik wel nieuwsgierig geworden naar eletro-rollatorpop....
(Hoeft niet per sé van New Musik te zijn, hoor)

avatar van Ceasar
Kan iemand mij helpen aan While You Wait [12 Inch Version]?

Ik kan je helaas niet blij mee maken. Maar vind het geweldig dat deze groep weer even "tot leven" is geroepen. While you wait is trouwens écht steengoed. Koptelefoon op, geluid op 10 en blazen maar! Dat doe ik bij die plaat altijd en je komt vanzelf in een soort roes.

avatar van Gerards Dream
Als ik hier een track moet aanwijzen wat ik het beste nummer vind is het toch wel They All Run After Carving Knife. Eerst dat geluid of ze de messen aan het slijpen zijn en dan die wijdse klanken waar je bijna in verzuipt. Gewoon schitterend in het kwadraat, waarna het muziekfeest kan beginnen.

Grappig! Als ik iemand deze plaat liet horen en ik zette 'm op, keken de meeste mijn aan met zo'n blik van "dat gaat nooit meer goed komen met die jongen" , maar na 50seconden klaarden hun gezicht op en je zag ze denken: Er staat toch ook nog muziek op die plaat! Lache joh !!!

avatar van Gerards Dream
Dat intro doet wel leuk experimenteel aan. Je weet nog helemaal niet wat komen gaat. Wat dat betreft een fraaie schijnbeweging. Eenmaal op stoom volgt er iets om verliefd op te worden. De met zorg uitgekozen geluidjes, ik mag ze nog graag horen.

Helemaaaaal eens met je. Als we zo doorgaan wordt dit nog een gigantische wereldplaat, klassieker enz. met terugwerkende kracht. New Musik Is Back Alive!!! Ideetje of een bruggetje: Wat vinden jullie van CAMEL, Stationary Traveller ?

Behalve jij dan Gerard. Kom er net achter dattie bekender is dan ik dacht.

avatar van Gerards Dream
Ja, opzich is het al een wereld plaat van formaat. Heerlijke muziek die je zo weer vrolijk maakt, al ben je helemaal depri. Zodra de naald in de groef zakt heb ik gelijk het gevoel daar komt wat goeds aan. Gewoon heerlijk.