Gisteren ben ik begonnen met het beluisteren van de complete Madonna-discografie. Madonna associeer ik bij uitstek met de jaren 80 en het geluid van toen. Maar ik was nog jong (geboren in 1974) en heb vrijwel alleen maar wat losse hitjes in mijn hoofd. Vanaf 1993 ben ik haar uit het oog verloren, het moment dat ik stopte met het volgen van de Top 40. Nu volgt de inhaalslag, wellicht deels uit nostalgie
Madonna zou een van de rijkste en succesvolste vrouwelijke popartiesten worden, maar was ooit een beginnend zangeresje uit New York. Het bewijs horen we op dit charmante debuut. Want Madonna klinkt hier erg jong. Ze zingt vrij hoog, wat het effect van haar jeugd benadrukt. De computergeluidjes waarmee
Lucky Star aanvangt werpen je meteen terug naar 1983, het jaartal van de release. Het synthesizer-geluid luistert wel heerlijk weg. Dit is onschuldige
pretpop zonder opsmuk of diepzinnige laagjes. Op
Borderline horen we ook al zo'n heerlijke riedeltje, die typische jaren 80-vibe is onmiskenbaar. Dat blijft een geweldig nummer voor me, een tijdloos popdeuntje. Dit is Madonna zoals ik me haar herinner van de radio.
Burning Up dan... Meer uptemo, en een heel ander zangritme. Dit is nieuw voor me, maar het is wel goed! De lyrics zijn erg direct. Ze brandt letterlijk van verlangen

Ik las dat dit in Amerika een single-succesje was.
I Know It maakt toch wel een erg gedateerde indruk. Het is minder vlot, eerder stijfjes. De synths zijn vrij donker, dat zal eraan bijdragen. Voor mij komt dit nergens serieus op gang, jammer. Maar natuurlijk horen er op elk album mindere nummers te staan, die halen de sterke tracks naar voren

En de timing is perfect...
...want nu begint
Holiday. Ik zou er bijna een uitroepteken achter zetten. Holiday is fantastisch, een bijna iconisch Madonna-nummer. Volgens mij is iedereen die Madonna een warm hart toedraagt het daarmee eens. De tekst, de muziek, het geluid, alles klopt gewoon. Het schenkt je een echt vakantiegevoel. Kwaliteitspop vangt geen stof, het blijft hagelfris. Het sterkste nummer van deze cd.
Think of Me start met een aanstekelijk ritme. Lekker dansbaar! Vrolijk refreintje erbij, het feest is weer compleet. Het zit vrij simpel in elkaar, maar soms is simpel juist heel goed. Dat blijkt hier. Leuk is de saxofoon die voorbij komt, goed voor het zomergevoel.
Physical Attraction is weer wat minder, vind ik. Dat is een kwestie van smaak. Na de sterke nummers zakt het nu wat weg, het is iets meer van hetzelfde. Ook omdat de synths nu wel erg herkenbaar beginnen te worden en weinig ruimte laten voor variatie. Daarbij is het mij een raadsel waarom dit een kleine zeven minuten moet duren. Een minpuntje.
Het einde nadert. En zit verpakt in een nummer dat
Everybody heet. Dit was toch wel een verrassing voor me. Het klinkt wat zelfverzekerder en volwassener ineens, alsof Madonna hier met een schuin oog al hint naar de muziek die ze zou gaan maken. Ironisch genoeg was dit echter haar eerste single in de VS ooit! Erg apart dat te lezen. Er zit een snufje R&B in dit nummer, en het straalt wat minder dat vrolijke zomergevoel uit dat de rest kenmerkt.
Conclusie: Een prima debuut! Het gemiddelde hier op MuMe vind ik toch wel iets te laag. Natuurlijk zijn mensen gaan stemmen toen ze al wisten wat zou volgen. Een open deur, maar het zou kunnen dat het de score drukt. Ik ga voor 3,5 sterren. Een over het geheel genomen vlot en lekker debuut, dat liet horen dat mevrouw Ciccone al jong heel wat in haar mars had.