Pulp - This Is Hardcore (1998)

Rock / Pop
Label: Island

1. The Fear (5:35)
  2. Dishes (3:30)
  3. Party Hard (4:01)
  4. Help the Aged (4:28)
  5. This Is Hardcore (6:25)
  6. TV Movie (3:25)
  7. A Little Soul (3:20)
  8. I'm a Man (4:59)
  9. Seductive Barry (8:31)

met Neneh Cherry

10. Sylvia (5:44)
  11. Glory Days (4:55)
  12. The Day After the Revolution (5:51)
  13. Cocaine Socialism * (5:13)
  14. It's a Dirty World * (5:13)
  15. Like a Friend * (4:33)
  16. The Professional * (5:09)
  17. Ladies' Man * (4:45)
  18. Laughing Boy * (3:50)
  19. We Are the Boyz * (3:15)
  20. Tomorrow Never Lies * (4:53)
  21. Can I Have My Balls Back, Please? * (4:16)
  22. Modern Marriage * (4:54)
  23. My Erection * (4:22)
  24. You Are the One * (4:27)
  25. Street Operator * (3:53)
  26. This Is Hardcore [End of the Line Mix] * (3:05)
  27. The Fear [Live] * (7:48)
  28. Live Bed Show [Live] * (4:32)
  29. TV Movie [Live] * (3:54)
  30. A Little Soul [Live] * (4:35)
  31. Party Hard [Live] * (4:28)
  32. Help the Aged [Live] * (5:33)
  33. Seductive Barry [Live] * (9:50)
  34. This Is Hardcore * (7:16)
  35. Glory People: Glory Days / Common People * (11:13)
avatar van andré
Vandaag een geinige quote van zanger Jarvis Cocker gelezen in een oude OOR: ''een zojuist weggewerkte afwas geeft me meer voldoening dan een gouden plaat". Natuurlijk ook wel een knipoog naar het nummer 'Dishes' op dit album. Dat nummer opent overigens met de legendarische regels: "I am not Jesus, though I have the same initials..."

Wauw, dat hier nog geen berichten bij stonden. Misschien moest ik hier ook 's een epistel aan wijden.

avatar van andré
herman schreef:

Ik hou het kort. Een prima plaat op één nummer na: 'Seductive Barry' is een vervelend eentonig nummer. Voor de rest niets dan lof. Het titelnummer behoort tot de beste Pulp-songs ooit.

Allmusic

Seductive Barry is het beste nummer van dit album!!! Schitterend en meeslepend, op een prachtige manier tot een uitbarsting komend....

avatar van c-moon
Zeer goede plaat van PULP. Als ik me het goed herinner deed ze het echter zo goed niet wat de verkoop betreft. De CD werd later trouwens opnieuw uitgebracht met bonus-materiaal, en zoals dat vaak gaat, voelden velen, waaronder uw dienaar, die de cd al hadden, zich dan wat bekocht.

Jarvis Cocker's teksten zijn altijd wel de moeite.. en de plaat bevat vele knappe songs... Als je nog niks van Pulp in huis hebt, koop dan toch al zeker deze plaat.

Een van de weinige albums waar ik in mijn leven (begin 97?) voor naar de winkel ben gerend. Heb hem op Koninginnedag gekocht samen met een vriend na een zware nacht doorhalen. Later werd deze plaat voor ons dan ook de soundtrack voor sex, drank en drugs verhalen.. Hebben ooit het titelnummer nog eens gebruikt voor het opnemen van een mislukte pornofilm op Corfu..U snapt het al die vriend heeft inmiddels kinderen en een hypotheek en het contact is sindsdien verwaterd. De plaat blijft op een enkele flater na (Seductive Barry) een lekker dikbelegde boterham...

avatar van ChrisX
c-moon schreef:

Tja, en nu ben je dubbel bekocht want hij komt uit in de Universal / Island Deluxe Edition reeks. Dat betekent dus een hele cd vol met extra materiaal.

Ik kan me nog herinneren dat de video van het titelnummer al in roulatie was voordat dit album uitkwam. Wat een meesterwerkje zeg...

Dit album is veel somberder dan Different Class; ik kan me voorstellen dat de roem Jarvis Cocker even te veel werd na de grote successen (in Engeland).

herman schreef:

Ik heb gister de documentaire Live Forever gezien over de opkomst en ondergang van de Britpop en daarin zij hij inderdaad dat de periode waarin hij de nummers van This Is Hardcore schreef, de verschrikkelijkste periode uit zijn leven was. Hij was ook nogal zwaar aan de cocaine in die tijd.

Ah, dat wist ik niet eens. Dat van de cocaine. Niet dat het me verbaast...

Was die docu op TV of heb je hem gepindakaasd?

herman schreef:
Ah, dat wist ik niet eens. Dat van de cocaine. Niet dat het me verbaast...

Was die docu op TV of heb je hem gepindakaasd?

Ik heb 'm op DVD, pas gekocht (voor 4 euro kon ik 'm echt niet laten liggen). Het lag inderdaad ook aan het succes van Different Class, want hij zegt ook dat hij het verschrikkelijk vond dat mensen reageerden op alles wat hij zei en deed. Dat gaf hem het gevoel dat het streven naar het succes en erkenning allemaal nutteloos was geweest, dat de weg er naartoe voor niets was geweest (ik heb het gedeelte net nog even gekeken).

Ok. Waar heb je hem gekocht dan? Het klinkt wel interessant. Bedankt voor het herzien van dat stukje.

herman schreef:

Bij de Free Record Store in Wageningen. Geen dank, joh, ik wist niet meer precies wat hij ook alweer erover zei, dus ik was ook wel nieuwsgierig. Ook omdat hij er zo open over was (het contrast met Damon Albarn was daarbij erg goed zichtbaar). Jij bedankt voor het weer onder de aandacht brengen van dit album. Ik denk dat ik binnenkort op zoek ga naar Different Class, want het smaakt toch wel naar meer...

Graag gedaan. Intro is ook een leuk plaatje; het zijn wat verzamelde singles, maar het komt qua duisterheid soms wel een beetje in de buurt van This Is Hardcore.

Ja, Seductive Barry vind ik een van de beste zelfs. De laatste 3 nummers vind ik ook wat minder. Het is een beetje Pulp-oude stijl, maar dan niet zo goed.

Different Class is lange tijd het enige Pulp-album geweest dat in mijn bezit was en dat ik ook echt goed kende.
Veel later is daar deze This is Hardcore bijgekomen. Zoals ik bij Different Class al schreef: het is lekkere muziek, maar ik heb er toch iets minder mee dan een aantal verstokte liefhebbers op de site.
Deze cd vind ik zelfs wat flauwtjes hier en daar. In elk geval zeker minder dan Different Class (achter de rest moet ik nog steeds eens aangaan).

I'm Not Jesus Though I Have The Same Initials'(Jarvis Cocker).

Dat is toch prachtig!!!

avatar van Ali Chemicali
Help the Aged !

Ik heb dat nummer laats voorbij zien komen in een oude aflevering van The Ali G Show Sacha Baron Cohen [Alias Ali G] ging het nummer remixen. Dit was hilarisch omdat het zo bar slecht was en hij de hele tijd vreemde dingen als: Respect your Nan !

Maar Jarvis bleef maar ongeïnteresseerd voor zich uitstaren en zingen: Help the Aged

Ik was door die blik van die Jarvis erg geinteresserd in meer van zijn muziek. En ik stuitte op nummers van Different Class en ook van This is Harcore

De titelsong bekoort mij zeer, ik zal binnekort het hele album maar eens, zoals herman het noemde pindakazen

Eindelijk ligt deze plaat dan in de winkel voor een schappelijke prijs ! Direct maar aangeschaft natuurlijk. Ben al tijdenlang een groot liefhebber van Different Class, maar deze ken ik nog niet...

avatar van vigil
ajhaan schreef:

mooie melancholische plaat!!

maar heb je de 1 of de 2 disc deluxe versie?

avatar van Toel
Heb deze toendertijd blind gekocht na het horen van de brijante titeltrack en de clip. Rest is ook aardig goed, maar die ene track.....wauw! 4*

avatar van dix
dix
"... and that goes in there, and that goes in there ... and than its .. over! '

moet altijd een beetje aan dat nummer denken bij het pornosurfen.

avatar van starsailor
Gisteravond na, schat ik, zo'n 7 jaar dit album weer eens geluisterd.
Ik kon het destijds niet zo waarderen, maar heb het gisteravond herontdekt.
The Fear, Party Hard, Help the Aged, Gloria allemaal erg goed en vooral niet te vergeten This is Hardcore!!
Wat een geweldig nummer is dat toch.

wcs
Boeiende cd, telkens als ik hier naar luister ben ik gefascineerd door de muziek en de briljante teksten van Jarvis. Juist hetzelfde als bij different class, die wist meteen te boeien en heb ik erg veel opgezet. Misschien wordt nog 1 van mijn favorieten want different class vond ik in het begin gewoon goed en is daarna uitgegroeid tot 1 van mijn lievelingsplaten. 1 ding staat alleszins vast, ik ga hier nog veel luisterplezier aan beleven

avatar van Omsk
Toch wel gewaagd van Pulp dat ze, - na vijftien jaar op zoek te zijn geweest naar erkenning - niet nog een tweede Different Class maken vol springerige Birtpop-hymnes maar het over een andere - veel donkerdere - boeg gooien.

Wat mij betreft is dat probeersel geslaagd, wat heet, dit album voert thans mijn top-10 aan. Een uitgebreide uitlichting van alle nummers volgt misschien nog, nu wil ik alleen even kwijt dat dit album een waar meesterwerk is in haar genre, een plaat die in spanning, samenhang en kwaliteit het oeuvre van Pulp ontstijgt, en die als het aan mij ligt ook in het genre van de Britpop eenzaam aan de top staat.

wcs
Ik maak er 5* van, deze wordt hoe langer hoe beter.Hij opent met 'The fear', een bezwerend nummer dat ervoor zorgt dat je al meteen in de ban van dit album bent.
Daarna volgt Dishes dat begint met die geniale oneliner:

I am not Jesus though I have the same initials

Een zeer mooi nummer dat rustig begint om dan langzaam open te breken. Dat truukje wordt ook weer perfect overgedaan in Help the Aged, 1 van de betere pulpnummers die ik ken.
Maar het beste nummer op deze plaat is waarschijnlijk het titelnummer omdat het zo apart en speciaal is, net als bvb theme from a turnpike van dEUS is dit een nummer dat uitblinkt omdat het zo een volstrekt uniek en betoverend nummer is.
Maar dit geldt natuurlijk net zo goed voor de rest van dit album, geen kopie van different class maar weer een dijk van een plaat die zich met gemak van de andere britpop onderscheidt.

avatar van Wickerman
Het beste britpop album aller tijden! Hierop wordt prachtig de desillusie van Jarvis Cocker verwoord nadat hij met 'Different Class' eindelijk zijn succes verkreeg. De teksten zijn heerlijk Cockeriaans, zelfs de fillers als I'm A Man en TV Movie zijn hierdoor de moeite waard.

Toch is niet alles van hetzelfde niveau en is het raar dat Cocker zeer goede b-kanten, zoals het geniale The Professional, er niet heeft opgezet. Met dat nummer en zonder de fillers was het zeker een 5 sterren album geweest.

avatar van Omsk
Wickerman schreef:
het geniale The Professional

Waar staat die op dan ?

avatar van Wickerman
Die staat op de This Is Hardcore single en op de bonus cd van de Deluxe Versie van This Is Hardcore. Niet op het originele album.

avatar van Yeahz
Vandaag voor het eerst beluisterd; het klinkt in ieder geval nu al heel aangenaam in de oren. Vooral het begin is super met Party Hard en vooral het magistrale This is Hardcore. Er hangt zo'n heerlijke, obscure sfeer om deze cd, die mij erg aanspreekt. Ik ga 'This is hardcore' zeker nog vaker beluisteren.

(De hoes is wat mij betreft trouwens werkelijk briljant; heerlijk rauw )