Kyuss - Blues for the Red Sun (1992)

Label: Dali

1. Thumb (4:41)
  2. Green Machine (3:38)
  3. Molten Universe (2:49)
  4. 50 Million Year Trip (Downside Up) (5:52)
  5. Thong Song (3:47)
  6. Apothecaries' Weight (5:21)
  7. Caterpillar March (1:56)
  8. Freedom Run (7:37)
  9. 800 (1:34)
  10. Writhe (3:42)
  11. Capsized (0:55)
  12. Allen's Wrench (2:44)
  13. Mondo Generator (6:15)
  14. Yeah (0:04)
avatar van HammerHead
Lekker vette stoner, iets beter dan QOTSA omdat het minder gelikt is, gewoon puurder.

Zeker een goede plaat, maar wel wat minder dan "Welcome to Sky Valley".

Helemaal met Hammerhead eens

avatar van Pelk
Bij "Green Machine" is wel de allerbeste Stoner-clip gemaakt "ever" (zwart-wit, veel shots van rijdende pick-up in desolaat landschap, Kyuss die staat op te treden op een asfaltweg), gaat het zien, gaat het zien...

Rik
Damn, die clip wil ik dan wel een keer zien.... Het ideale beeld bij deze muziek natuurlijk: een verlaten weg in een verlaten woestijn in de VS bij (een rode) zonsondergang. Blijft een cd die ik al lange tijd goed vind en zit em nu te luisteren en ik vind em weer geweldig. Beste van Kyuss (wil soms nog wel wel eens wisselen) en krijgt een plek in mijn top 10 van beste albums aller tijden. Vooral 800 en Whrite en eigenlijk ook wel Capsized (kan de drie eigenlijk niet niet los van elkaar zien, vooral 800 en Whrite niet) vind ik het beste. Maar de eerste vijf songs zijn ook al geweldig.

avatar van Amongvedder
Lekker plaatje.
Moet 'm nog wat vaker luisteren. Zal vast nog wel groeien.
John Garcia vind ik steeds beter worden.

Dit is een schitterende plaat. Dankzij 'Blues For The Red Sun' heb ik kennis gemaakt met stonerrock.

De songs klinken zeer ruw. Je waant je als het ware in de Californian Desert bij het aanhoren van de eerste nummers.

Zanger Garcia heeft een stem die als gegoten past op de muziek. Zijn vocalen klinken zeer rauw en donker. Het maakt de sfeer compleet.

Kyuss is ondanks hun relatief kort bestaan een belangrijke band geworden voor het stonergenre. Platen als deze doen je dat ook beseffen. Ik ben fan: 4 sterren.

Joy
ik tip:

Masters of Reality, zon beetje voorloper van het genre, Chris Goss aan het stuurwiel

Joy

ligt het aan mij? Ik kon niet 1 goede track vinden op deze cd. K vind et een toffe band en k ben een grote fan van josh homme maar dit album straalt erg weinig uit. Voor de mensen die het beste van kyuss willen horen: luister ...and the circus leaves town. dat is hun beste album naar mijn mening

avatar van Paalhaas
majunior schreef:
ligt het aan mij? Ik kon niet 1 goede track vinden op deze cd.

Ik denk het wel ja.

avatar van Mart
Heerlijke plaat, naar mijn mening één van de beste Stoner-albums. Heeft een lekker zwaar geluid, en de zang past er perfect bij vind ik. Vooral de eerste twee nummers zijn echt geweldig.

avatar van cornucopia
Hier hebben de meesters van de stoner hun geluid gevonden... En daarna wordt het alleen nog maar beter... 50 million year trip en freedom run... the groove... pff... Ook de instrumentale songs zijn super...

Het eerste Kyuss-meesterwerk. Dit is de formule waarmee ze legendarisch zouden worden. Josh Homme en consorten zijn hier de babyschoentjes ontgroeit en lopen met rasse schreden naar de 'top' van hun 'game'. Kyuss waren meester in het door hun gekoesterde genre.

Ik als nog niet zo lang Kyuss luisteraar (maandje ofzo), moet zeggen dat ik dit voorlopig het lekkerste album vind. Niet zo gepolijst als hun laatste album en toch ook wat fanatieker dan Sky Valley over de gehele linie genomen vind ik. Maargoed, t kan veranderen he. 4.5* alvast. Grote kans op verhoging. Er komt waarschijnlijk strijd in mn top 10, want behalve deze overweeg ik ook Alcest's nieuwe album erin en misschien wel de nieuwe Elend, al staat die hier nog niet op.

RobixXx
Masterpiece van begint tot einde, dit vind ik één van de beste stonerplaten out there, in vergelijking met hun andere albums vind ik deze gewoon meer heavy en vuiler, ben ik meer voor te vinden
anyways, 5* voor deze woestijnplaat!

50 Million Year Trip is echt een súpernummer! 5,0*

avatar van Lupin
Stel; je hebt net het nogal matige debuut van Kyuss gehoord en zet dan de opvolger op. Je weet bij het openingsnummer "Thumb"al dat er iets radicaal is veranderd. Dit is anders en beter. En het is niet zomaar een stap vooruit maar het is 2000 lichtjaar beter. Blijken ze met dit album zo'n beetje de uitvinders van een genre. De gitaren zoemen, dreunen, ploegen, grooven, denderen zomaar je nietsvermoedende al dan niet nuchtere brein binnen. Wat een genot!
Dat neemt niet weg dat er wat muzikale stukken op staan die de plaat een wat fragmentarisch gevoel meegeeft. En dat is jammer want wegdromen - zoals bij 'Sky Valley' - is er voor mij niet bij. "Thong Song" skip ik zelfs en "Allan's Wrench" vind ik ook niet zo sterk.
Maar ondanks mijn gezeur blijft er meer dan genoeg over: "Thumb" , "Molten Universe" , "50 Million Year Trip" en "Writhe" ( een melodie gevoelig gezongen en zwevend over donkere gitaren - te gek! ) zijn klassiekers in de Stonerrock. Het blijft een ijzersterk album. Zullen mijn vrienden me ooit begrijpen als ik meehoest met het fantastische "Green Machine"?

avatar van freddze
Capslockbericht en reacties daarop vewijderd, user muziekobsessie pm gestuurd..

Sammael
Gaaf album, maar ik vind Sky Valley wel beter. Nummers als Thumb, 50 Million Year Trip en vooral Green Machine vind ik erg goed, maar het album als geheel overtuigt me wat minder dan zijn opvolger. Toch 4*

avatar van muismat
4 sterren om te beginnen.
Deze cd is voor mij de overtreffende trap op Queens of the Stone Age.
Echte lekkere stoner, waarbij je het gevoel hebt door de woestijn te razen in een vette Amerikaanse bak.
Heerlijk, rauw en sfeervol, die beoordeling gaat waarschijnlijk nog omhoog!

avatar van edgarphoto
Dat hele gedoe met favoriete nummers...
Da's toch helemaal niet de bedoeling..?
Nummertjes zijn voor de ongeduldigen..
Jimi Hendrix zei het al en hij kon t weten:
Lp's, of tegenwoordig cd's,
hoor je van begin tot eind te beluisteren,
als één lang nummer.
Trouwens, Kyuss heeft dat min of meer ook aangegeven door op Welcome To Sky Valley 3 nummers als 1 nummer te presenteren.

De mindere nummers zijn dan de balans voor de betere nummers.

Anyway, iedereen heeft recht op zn eigen mening en manier van luisteren.

een van de beste platen uit de 90's
zoniet de beste samen met Sky Valley

Nee, iedereen moet hier eventjes goed luisteren naar wat edgarphoto zegt! Zo is het. Je moet de muziek niet uit zijn context trekken zoals dat tegenwoordig met playlists, shuffle en best of ...CD's etc. gebeurd. Dit album was wat 4 pissige begintwintigers aan de wereld presenteerden onder leiding van Chris Goss. Dit album stijgt erg in waardering als je je dat beseft. Ze hadden Wretch niet eens heel lang daarvoor gemaakt, En ik weet niet wat voor buiteraardse dingen Chris allemaal heeft gedaan maar het is een wereld van kwalitetsverchil. Dit was hun boodschap toen. Sky Valley hun 1,2..punch! En ...And the Circus Leaves Town de Knockout voor ze het doek naar beneden trokken. Als je je beseft wie, waarom en wanneer, Dan pas begrijp je hoe zwaar meesterlijk dit is. Go edgar!

Oh en daarna goed gaan luisteren naar kyuss natuurlijk!

avatar van BlueVelvet
Cool filmpje: Writhe tijdens een van de generator parties in de woestijn (barre kwaliteit helaas).

avatar van Ice Cream Man
Een week in m'n bezit, we beginnen met een 4. Heerlijk massieve sound.

Wederom een moddervette - want dat is wat mij betreft het woord dat Kyuss het best omschrijf: moddervet - plaat van de heren van Kyuss. De eerste woorden van Thumb, die de plaat inleiden, zetten al meteen de juiste toon: You don't seem to understand the deal / I don't give two shits 'bout how you feel - en vanaf dat punt wordt het eigenlijk nog alleen maar vetter. Green Machine, Thong Song (hilarische tekst: My hair is... REAL LONG!!) en Freedom Run zijn schandalig memorabel, maar de rest mag er ook zeker zijn. Het enige minpunt, dat hierboven - inmiddels anderhalf jaar geleden, ha! - ook al terecht is opgemerkt, is dat het geheel nog enigszins fragmentarisch aanvoelt; dit in tegenstelling tot de fenomenale opvolger, dat een volwassener en meer uitgebalanceerde Kyuss ten gehore brengt. Desondanks blijft Blues For The Red Sun modder- en moddervet.

avatar van jeroenheinz
Kolere wat beukt en schuurt deze plaat als den beesten! Ben zojuist ondersteboven geblazen door het geweld van deze plaat. Heerlijk . Ik heb eens gelezen dat Josh Homme als eis heeft dat een plaat in de woestijn zou moeten kunnen overleven. Dat lukt deze plaat met twee vingers in de neus. Een van de smerigste platen die ik ken, 4.5*

Ik zie plots dat ik 'maar' een 4,0* heb gegeven aan deze plaat. Dat moet natuurlijk even worden aangepast

avatar van Holy Goof
Echt een heerlijk album. Ik kan er naar blijven luisteren zonder het beu te worden. Dat is een teken dat het goed is

avatar van James Douglas
Wat mij betreft niet zo sfeervol als opvolger Sky Valley maar het songmateriaal kan nog jaren mee in de woestijn. Één van de vele hoogtepunten is wat mij betreft het einde van 50 Million Trip. Die hallucinerende vocalen van Garcia in combinatie met daaronder de melodische gitaarlijn van Homme is sex voor je oren.