The Flaming Lips - Embryonic (2009)

Label: Warner Bros.

1. Convinced of the Hex (3:54)
  2. The Sparrow Looks Up at the Machine (4:10)
  3. Evil (5:38)
  4. Aquarius Sabotage (2:10)
  5. See the Leaves (4:24)
  6. If (2:04)
  7. Gemini Syringes (3:41)
  8. Your Bats (2:34)
  9. Powerless (6:57)
  10. The Ego's Last Stand (5:39)
  11. I Can Be a Frog (2:14)
  12. Sagittarius Silver Announcement (2:58)
  13. Worm Mountain (5:21)
  14. Scorpio Sword (2:01)
  15. The Impulse (4:06)
  16. Silver Trembling Hands (3:58)
  17. Virgo Self-Esteem Broadcast (3:44)
  18. Watching the Planets (5:16)
  19. UFOs Over Baghdad * (5:17)
  20. What Does It Mean? * (5:10)
  21. Just Above Love * (4:48)
  22. Anything You Say Now, I Believe You * (6:40)
avatar van gherdt
Wat een fijne verrassing dit. Toen ik vorige maand zag dat hun liveshow nog steeds bijna exact hetzelfde was (behalve dat plots alles oranje kleurde) dacht ik Flaming Lips voorgoed bij het feesten en partijen-circuit te moeten rekenen. Hun laatste studioplaat was immers ook een behoorlijke herhaling van zetten waarbij de hoeveelheid gekte het gebrek aan echt goede songs wist te verhullen. Maar kijk hier! Een dubbelaar vol met tripgeweld! En goede songs ook nog! En van alles te ontdekken, na twee aandachtige luisterbeurten ben ik hier nog lang niet klaar mee in ieder geval. Erg anders dan de 3 voorgangers in ieder geval. En dat was hard nodig. The Lips rulen nog steeds! Stem laat ik nog even achterwege.

Stel m'n stem toch wat beschaafder bij, na een week is de eerste laag van constante verrassing er wel een beetje af, een hoop liedjes verliezen daar dan ook meteen hun waarde mee lijkt het, als ze een serie korte nummers hadden weggehaald en de paar mooie (See The Leaves, Powerless, etc.) jams ook nog eens stevig hadden uitgebreid met freaky jams had ik het leuker gevonden.
Niet dat het echt slecht is hoor, maar zó dichtbij briljantie zit het nou niet.

ChrisX schreef:

Volgens mij krijg je die alleen als je die via de band besteld.

Nee hoor, komt gewoon in NL ook in de winkels (als die hem tenminste bestellen)

die clip van 'i can be a frog': gewéldig:)

avatar van Koston
Een beetje jammer van de mindere tweede cd (vanaf nr.11), maar het niveau van de eerste cd maakt veel goed. De eerste tien nummers vormen een mooi en boeiend geheel met een per erg sterke songs en lekker veel onconventionele geluiden

avatar van djarend
Heb hem morgen binnen, joepie, lekker weekje eerder dan NL release hoewel hij in VS eigenlijk ook pas volgende week komt, ook de mooie met bontje hebben we dan .
Nog eens paar keer beluisterd, weet nog niet of ie echt heel goed is, morgen maar eens de cd draaien, zal ongetwijfeld qua geluid veel beter zijn en kan wel eens allesbepalend zijn omdat het nu eenmaal (gelukkig) geen hapklare brokkken zijn.

avatar van djarend
Sorry voor al mijn posts, om jullieo p hoogte te houden, hij is nu binnen, de limited heeft geen bontje, toch alleen bij de band dus te krijgen, wel met dvd dus en mooie hardcover digipack

avatar van Chromlech
Ik ben compleet verrast door dit album, en neig te vinden dat dit het beste is wat The Flaming Lips ooit hebben gemaakt.

Er zit krautrock in verweven en dat vind ik erg mooi.

avatar van KampF
In "The Sparrow Looks Up at the Machine" zit op 2:33 zo'n statische telefoonruis! Haha, echt grappig want ik ging direct naar mijn telefoon op zoek. Leuk grapje van The Flaming Lips.

avatar van Dark Yoghurt
Hahaha zie hier de gelimiteerde speciale editie van Embryonic, geheel met fur-coat en compleet walgelijke hoes =')

avatar van Koston
KampF schreef:

Ik ook de eerste keer. Schitterend mopje van TFL

avatar van barrett
Hehe, dit lijkt me weer een toffe uitstap met onze vrienden van the Flaming Lips...

avatar van barrett
Ben hem nu aan het beluisteren klinkt wel top maar zal weer wat tijd duren vooraleer hij echt tot me doordringt en zijn plaats vind.

ohmusica
De Lips hebben eindelijk weer de goede snaar te pakken, ik ga hier heel vaak naar luisteren.

avatar van luc011190
Ik word wel heel benieuwd van die recensies. Sxesven, KampF, wat vinden jullie?

avatar van Mctijn
Als ik I Can Be A Frog het beste nummer van dit album vind, verwacht ik niet dat ik dit album veel vaker hoeft te luisteren
Het oudere werk deed me altijd wel wat, dit album heeft ondanks het volle geluid in mijn ogen te weinig inhoud.

Het oudere werk = Soft Bulletin, Yoshimi, Mystics?

avatar van dj maus
Morinfen schreef:
Het oudere werk = Soft Bulletin, Yoshimi, Mystics?

Dan denk ik aan Telepathic Surgery of Hear It Is of zo.
En die hoor ik in deze plaat ook wel enigszins terug.
Vooral de songstructuren (of het ontbreken ervan).

dj maus schreef:

Dan denk ik aan Telepathic Surgery of Hear It Is of zo.
En die hoor ik in deze plaat ook wel enigszins terug.
Vooral de songstructuren (of het ontbreken ervan).

Ja, dat was dan ook mijn punt. Deze plaat is net eerder een terugkeer naar 'het oudere werk', maar dan toch weer helemaal anders.

TvO
Het album zit nu in de Luisterpaal.

avatar van Hendrix4live
Eerste indruk is zeer goed (via luisterpaal) .

Nihilisme
Fijne plaat van de Flaming Lips. Ietwat moeilijk om in te komen (het blijft toch een dubbelalbum), maar als je er eenmaal inzit... Dat laatste nummer is echt fantastisch.

tuktak
wat een dijk van een plaat, samen met white denim de beste rockplaat van 2009 tot nu toe. heerlijke gruizige gitaren, die de ene keer heerlijk stevig of psychedelisch uit de hoek komen, en op andere momenten juist prachtige melodiën laten horen. de composities zijn fenomenaal.
voor mij was deze plaat vanaf de eerste speelbeurt al meteen raak, voor mij is het ook juist best een toegankelijke plaat. een plaat die wel wat experiment in zich heeft, maar helemaal niet in een bijzonder grote mate dat je er van terug zou moeten schrikken.
hier klinkt een ontzettend volwassen band, die de creativiteit de vrije loop heeft gelaten, omdat ze het geen bal kan schelen wat anderen ervan vinden. en ook alleen op die manier kan je tot artistieke hoogtepunten komen lijkt me.

avatar van SilverGun
Ik vind dit ook een prima toegankelijk album. Ik ben blij dat het overtrokken, kitscherige bombast grotendeels opzij is geschoven en de aanpak wat minimalistischer is. De kwaliteit van Embryonic is zijn verscheidenheid, alle ideeën zijn op één, prima weg te luisteren hoop gegooid en elke track heeft wel weer een bepaalde hook die de aandacht vasthoudt. Het album is vooral sterk als geheel. Veel nummers zijn niet zodanig doorontwikkeld dat ze los van de context ook overeind blijven staan, wat in principe geen kritiek is maar gewoon een logisch gevolg van het concept van de plaat.

Ben het album nu aan het luisteren. Wel heel herkenbaar Flaming Lips. In een nummer hoor ik er zelfs een stukje Jean Michel Jarre doorheen.

avatar van Edwin
Vreemd dat iedereen het over een dubbelaar heeft. Besteld bij CDWOW en vandaag ontvangen: een enkele CD met 18 nummers. Ik begin voorzichtig met 3*, want met de vorige 3 albums als enige referentie valt dit me vooralsnog zwaar op de maag.

avatar van platedraaier
Ik heb ook gewoon een enkel cd. Ik vind hem daarentegen wel te gek en begin met 4*

avatar van Hendrix4live
Geef het album een 4,5*. Vind hem heel erg goed. Luister hem ook veel (via luisterpaal). Zie mijn rotatielijst .

avatar van dj maus
Edwin schreef:
Vreemd dat iedereen het over een dubbelaar heeft.

Hij staat als dubbel-lp (als in vinyl) aangekondigd, als ik me niet vergis.

Is in de US ook limited als 2CD uitgekomen.
Geen extra nummers, gewoon verdeeld over twee schijfjes.

Mooi. Spannende plaat. 4* om mee te beginnen.