Mijn laatste album in de reis door new wave van 1979. Dat om de albums achter mijn afspeellijsten op streaming te verkennen. Daarop klinkt 'New wave & co'.
De Düsseldorfse zanger Peter Hein werd in 1977 punk en noemde zich aanvankelijk Janie J. Jones, vernoemd naar het openingsnummer van het
debuut van The Clash. Met Mittagspause is hij met zijn maatjes - gitaristen Franz 'Monroe' Bielmeier en Thomas Schwebel plus drummer Markus Oehlen - verder geëvolueerd. Nee, geen bassist en daarom speelt Bielmeier veel lage tonen in zijn slagspel.
Verschenen in juni 1979 is het debuut van Mittagspause een unicum in vormgeving. MuMe vermeldt het titelloze debuut als een album, maar eigenlijk was dit een dubbele 7"-single op 45 toeren met meestal drie nummers per plaatkant - alleen kant 4 telt twee nummers. 22 minuten muziek. Wie het origineel wil kopen, is volgens
Discogs momenteel zo'n 145 euro kwijt.
Die betaal je niet voor de geluidskwaliteit, die van niveautje demo is. Maar de muziek - grommende gitaar, diverse tempowisselingen, luide zang - is charmant. Duidelijk klinken punkwortels, maar de associatie met het debuut van Joy Division is groter. En tegelijk is dit anders, want strijdbaar en Duitstalig. Pioniers van de Neue Deutsche Welle, die het jaar erop op stoom zou komen.
Het langste nummer sluit de EP af:
Ernstfall duurt 3'51" en is een uptempo, gevarieerd nummer, maar ook kortere composities als
3x Nordpol,
Innen Stadt Front en
Derendorf mogen er zijn. Dit is gewoon een lekker plaatje, eeeh, dubbelsingletje.
De groep bracht in oktober 1979 nog de single
Herrenreiter uit, waarna Mittagspause in 1980 ophield te bestaan. Schwebel en Hein zijn dan al de groep
Fehlfarben gestart, die een groter publiek zou bereiken.
Vanaf 1992 groeide het besef dat Mittagspause een bijzondere groep was, mede dankzij de cd-met demo's
Herrenreiter.
In 2001 verscheen de docu-roman
Verschwende Deine Jugend van Jürgen Teipel, het jaar erop vergezeld door een gelijknamige
2cd. Hierop is Mittagspause vertegenwoordigd met twee nummers. In 2012 verscheen een verzamelaar met
diezelfde titel, één cd tellend.
Mijn reis door new wave kwam van
London Calling van The Clash en vervolgt in 1980. Omdat Kerstmis nadert, begin ik dat jaar met
Christmas Album van The Yobs, alias van de Londense punkgroep
The Boys.