Paul McCartney & Wings - Red Rose Speedway (1973)

Label: Apple

1. Big Barn Bed (3:50)
  2. My Love (4:08)
  3. Get on the Right Thing (4:16)
  4. One More Kiss (2:29)
  5. Little Lamb Dragonfly (6:21)
  6. Single Pigeon (1:53)
  7. When the Night (3:37)
  8. Loup (1st Indian on the Moon) (4:23)
  9. Medley: Hold Me Tight / Lazy Dynamite / Hands of Love / Power Cut (11:25)
  10. Night Out * (2:16)
  11. Get on the Right Thing * (4:17)
  12. Country Dreamer * (3:10)
  13. Big Barn Bed * (3:50)
  14. My Love * (4:08)
  15. Single Pigeon * (1:53)
  16. When the Night * (3:38)
  17. Seaside Woman * (3:57)
  18. I Lie Around * (5:01)
  19. The Mess [Live at the Hague] * (4:34)
  20. Best Friend [Live in Antwerp] * (3:59)
  21. Loup (1st Indian on the Moon) * (4:23)
  22. Medley: Hold Me Tight / Lazy Dynamite / Hands of Love / Power Cut * (11:19)
  23. Mama's Little Girl * (3:45)
  24. I Would Only Smile * (3:23)
  25. One More Kiss * (2:29)
  26. Tragedy * (3:21)
  27. Little Lamb Dragonfly * (6:23)
  28. Mary Had a Little Lamb * (3:32)
  29. Little Woman Love * (2:07)
  30. Hi, Hi, Hi * (3:08)
  31. C Moon * (4:34)
  32. Live and Let Die * (3:12)
  33. Get on the Right Thing [Early Mix] * (4:41)
  34. Little Lamb Dragonfly [Early Mix] * (6:08)
  35. Little Woman Love [Early Mix] * (2:08)
  36. 1882 (Home Recording) * (3:26)
  37. Big Barn Bed [Rough Mix] * (3:48)
  38. The Mess * (4:53)
  39. Thank You Darling * (3:18)
  40. Mary Had a Little Lamb [Rough Mix] * (5:22)
  41. 1882 [Live in Berlin] * (6:31)
  42. 1882 * (6:51)
  43. Jazz Street * (5:08)
  44. Live and Let Die [Group Only, Take 10] * (3:33)
Ik geloof dat sommigen het nog steeds moeilijk hebben met McCartney. Je weet wel, de breuk van the Beatles. Maar goed. Misschien ben ik wel een McCartney fan. Ik geniet van zowel McCartney 1,2 en 3 en alles van Wings. Ik kan je zeggen, hoe meer ik ze ga luisteren hoe beter ik al zijn werk ga vinden. Ram was in 1971 door critici zeer slecht beoordeeld. De dag van vandaag lijkt dit eerder een kunstwerk geworden. Met andere woorden. Ram was zijn tijd vooruit. Dat zeggen nu ook de critici. Ttouwens, muziek is persoonlijk en ik ben fan. Dat neemt niemand mij nog af, ook geen enkele Beatles fan.

avatar van musician
Maar ongetwijfeld ben je het eens, dat zelfs Paul McCartney beter en ook wat minder werk heeft afgeleverd. Zo is er uiteraard een groot verschil tussen deze Red Rose Speedway en opvolger Band on the Run.

Ik schat zo maar in, dat McCartney zelf ook bedenkingen heeft bij sommige van zijn eigen albums. Het begin na de Beatles was behoorlijk stroef. Wild Life (1971) is toch ook een album dat menigeen links laat liggen.

Hoe groot je ook bent als fan, je houdt altijd favoriete en minder favoriete albums.
En dus kan er ook in die hoedanigheid worden geoordeeld.
Zo kun je dus fan zijn aan de ene kant maar toch ook kritische kanttekeningen plaatsen. In milde vorm uitgedrukt, je kunt ook zeggen dat je af en toe best harde noten mag kraken met je lievelingsartiesten.

Wie beweert dat alles onberispelijk is wat er door zijn favoriete band/artiest wordt uitgebracht, zoals hier Paul McCartney, begeeft zich in de gevarenzone niet (meer) serieus te worden genomen.

avatar van bikkel2
Prille Wings, om commerciële reden nog onder Paul McCartney & Wings uitgebracht.
Het is een plaat waar McCartney nog wat zoekende is heb ik de indruk.
Red Rose Speedway mist nogal continuïteit vind ik zelf.
De opener Big Barn Bed is nog voorbeeldig. Het stuwt en pompt wel lekker al is het als echte rocker net even te licht, maar het nummer heeft een flow die wel aanspreekt.
Linda McCartney hekelde dat ook later: de band kon op dit album maar lastig een stevig bandgeluid creëren en dat was toch wel vervelende kwestie.
My Love is de bekende ballad en in al zijn zoetigheid op één of andere manier toch een klassiekertje in het Wingsoevre. De gitaarsolo is fraai en Paul brengt het overtuigend genoeg, maar een favo zal het nooit worden voor mij.
Pas bij Little Lamb Dragonfly veer ik weer op vanwege de hemelse melodie en het hele verloop. Ruim 6 minuten genieten.
When The Night is alleraardigst, maar de slotmedley boeit mij daarintegen totaal niet.
Kleffe singalong wat maar niet van de grond wil komen. Het blijft allemaal dezelfde insteek en van een grootheid als McCartney verwacht je gewoon wat meer creativiteit en verrassingen.

Ik houd het er maar op dat Wings nog even warm moest draaien voor de volgende stap. Een "generale" die nog niet helemaal lekker soepel loopt.
Het bewijs dat het goed kwam was er al in hetzelfde jaar met het voortreffelijke Band on the Run. Met z'n drieën gemaakt notabene.
Ik heb dit album beoordeeld op de basistracks, zoals het oorspronkelijk verscheen.
3 sterren, omdat er echt slecht werk ontbreekt, al komt Loup gevaarlijk in de buurt.
Maar echt warm wordt ik niet van Red Rose Speedway.

avatar van Savant
Toffe plaat van McCartney. Toegegeven, een tikkie rommelig, maar dat doet voor mij aan de pret niks af. Doet voor mij niet onder voor de in mijn ogen te gemakkelijk altijd maar geroemde Band on the Run, waar Paul dan volgens velen pas weer zijn niveau zou halen. Dikke onzin. Ook die plaat is niet consistent. McCartney in de jaren zeventig is gewoonweg niet te versmaden.

avatar van teus
Savant schreef:

Zoals nr2 in jou pers Top 10

avatar van LucM
Red Rose Speedway vind ik beter dan Wild Life. Weliswaar weinig topsongs al vind ik Little Lamb Dragonfly wel in de buurt komen maar ook geen noemenswaardige inzakkers zoals op sommige andere Wings-albums. Overigens vind ik hun (hit)singles tot dan toe beter dan het albumwerk. My Love was wel een grote hit en hoewel mierzoet toch een fraaie ballade en niet zo klef als bv. Ebony and Ivory. Het lijkt mij de opmaat naar hun meesterwerk Band on the Run.