Paul McCartney & Wings - Red Rose Speedway (1973)

Label: Apple

1. Big Barn Bed (3:50)
  2. My Love (4:08)
  3. Get on the Right Thing (4:16)
  4. One More Kiss (2:29)
  5. Little Lamb Dragonfly (6:21)
  6. Single Pigeon (1:53)
  7. When the Night (3:37)
  8. Loup (1st Indian on the Moon) (4:23)
  9. Medley: Hold Me Tight / Lazy Dynamite / Hands of Love / Power Cut (11:25)
  10. Night Out * (2:16)
  11. Get on the Right Thing * (4:17)
  12. Country Dreamer * (3:10)
  13. Big Barn Bed * (3:50)
  14. My Love * (4:08)
  15. Single Pigeon * (1:53)
  16. When the Night * (3:38)
  17. Seaside Woman * (3:57)
  18. I Lie Around * (5:01)
  19. The Mess [Live at the Hague] * (4:34)
  20. Best Friend [Live in Antwerp] * (3:59)
  21. Loup (1st Indian on the Moon) * (4:23)
  22. Medley: Hold Me Tight / Lazy Dynamite / Hands of Love / Power Cut * (11:19)
  23. Mama's Little Girl * (3:45)
  24. I Would Only Smile * (3:23)
  25. One More Kiss * (2:29)
  26. Tragedy * (3:21)
  27. Little Lamb Dragonfly * (6:23)
  28. Mary Had a Little Lamb * (3:32)
  29. Little Woman Love * (2:07)
  30. Hi, Hi, Hi * (3:08)
  31. C Moon * (4:34)
  32. Live and Let Die * (3:12)
  33. Get on the Right Thing [Early Mix] * (4:41)
  34. Little Lamb Dragonfly [Early Mix] * (6:08)
  35. Little Woman Love [Early Mix] * (2:08)
  36. 1882 (Home Recording) * (3:26)
  37. Big Barn Bed [Rough Mix] * (3:48)
  38. The Mess * (4:53)
  39. Thank You Darling * (3:18)
  40. Mary Had a Little Lamb [Rough Mix] * (5:22)
  41. 1882 [Live in Berlin] * (6:31)
  42. 1882 * (6:51)
  43. Jazz Street * (5:08)
  44. Live and Let Die [Group Only, Take 10] * (3:33)
Ik vind het een beetje raar dat dit album mij nooit echt heeft kunnen raken. Single Pigeon en One More Kiss redden de lp nog een beetje, maar met met My Love heb ik altijd een klotegevoel gehad. Te mierzoet, zelfs voor McCartneybegrippen. Tja 3*, hoger kan ik echt niet komen. Gelukkig was dit album wel een opmaat naar beter matriaal van Sir Paul.

avatar van devel-hunt
Hoewel Red Rose speedway op veel plekken niet perfect is, heb ik voor deze plaat altijd een zwak gehad. Het is de opmaat naar Band On the Run en dat kan je al een beetje in de sfeer terug horen, wat dat betreft het kleine broertje van de plaat die hierna kwam.
Kant 1 van de LP is een typische Macca kant 1 die zijn platen begin jaren 70 veel hebben. Rommelig qua stijlen en qua sfeer, alles loopt door elkaar heen. En toch vormt het een éénheid. Rock, mierzoet ballad, country en jaren 40 muziek vormen een eenheid. Hetzelfde deed hij op kant 1 van RAM, McCartney en Venus and Mars. Terwijl kant 2 meer een eenheid vormt en meer in balans lijkt. Lekkere wat vreemde plaat. Die de weg naar het grote publiek weer wist te vinden. Vanaf deze plaat was McCartney weer een naam om rekening mee te houden. My love was een Amerikaanse no 1 hit, slechts van de eerste plaats verstoten door George Harrison's Give me love. Van je vroegere vrienden moet je het hebben.

avatar van George
Ad Brouwers schreef:
met met My Love heb ik altijd een klotegevoel gehad. Te mierzoet, zelfs voor McCartneybegrippen. .

Ja , hier wijk je wat betreft My Love wel behoorlijk af van Father McKenzie's ( wie was dat ?) opinie.
De man lijkt hier voorgoed weg te zijn , dus kan ik veilig stellen het met jou eens te zijn , Ad.
My love is op zich een mooie compositie , maar wel over de top haha. Daar waar bij The Beatles alles binnen de perken werd gehouden , druipt het overtollige sentiment van My Love er vanaf.

avatar van devel-hunt
Blijkbaar is My love wel een persoonlijke favoriet van McCartney. Hij speelt het sinds my love het daglicht heeft gezien altijd live.

avatar van George
Het is ook een van zijn bekendste solosongs . Uitstekende compositie , vind ik.
Hij heeft in mijn oren kwalitatief veel minder sterke ballads gecomponeerd.
Toch reken ik My Love , vanwege het 'mierzoetgehalte' niet tot zijn sterkste ballads .
Net over de top.

avatar van James Douglas
Onderschatte McCartney & Wings. Een plaat als een lapjesdeken. De stukjes komen overal vandaan maar de warmte is wat je beklijft. Ik heb het al vaker geopperd maar Paul schrijft altijd liedjes waar je je direct thuis in voelt, het zit muzikaal zo bijzonder goed en sfeervol in elkaar. Wat mij betreft komt Red Rose Speedway niet ver achter gevestigde platen als Ram en Band on the Run. Ik ben erg weg van het felle Get on the Right Thing maar ook de wat meer ingetogen Little Lamb Dragonfly en When the Night (Paul zingt hier bijzonder aanstekelijk) kunnen mij bekoren.

Ad Brouwers schreef:

Mierzoet, ja.. maar ook heel erg mooi! Zo mooi, dat ie op mijn huwelijk als 1e dans is gebruikt! Dus nu extra speciaal

James Douglas schreef:

When The Night vind ik het hoogtepunt van de plaat. Het nummer ademt een bepaalde grandeur.
Dat haast Spaans aandoende intro alleen al. Duidelijk meer dan het onnozele deuntje waar Paul altijd (ten onrechte) van beschuldigd wordt.

avatar van hoolie55
Wat mij verbaast is dat ik van dit album eigenlijk nog nooit had gehoord en tevens dat het stemgemiddelde hier relatief laag is.
Wat een heerlijk album!
Er staat werkelijk geen misser op en bevat met my love, one more kiss, when the night en de medley enkele pareltjes.
Zoals gezegd de andere nummers zijn ook prima, wat dit album tot een van de betere in het wings/McCartney spectrum maakt. Band on the run blijft favoriet tot op heden, maar deze doet er niet veel voor onder. Ik ga verder op mijn McCartney reis, welke op 28 maart met een hopelijk fantastisch concert een hoogtepunt zal beleven.

avatar van Flemming
Prachtige plaat van Sir Paul!!!!!!!!.......en MY LOVE, juist mooi omdat het zo zoet is, dat is de liefde, mierzoet..........dankje Linda.

avatar van caravelle
Ik kom er niet uit. Is dit nu een top lp of een matig McCartney werkstuk. Inderdaad een heel warm geluid en een uitstekende produktie. Toch blijft alles keurig binnen de lijntjes en dat is jammer. Misschien iets te braaf allemaal. Big barn bed is een fijne opener en met My love heb zelfs ik geen problemen. Get on the right thing is leuk maar wordt door de vocalen van Linda een beetje verpest. Soms werkt haar stem wel in het voordeel maar dan op andere nummers. Zet dit nummer eens weg naast Helter Skelter of I've got a feeling en je hoort meteen waar je tevergeefs naar zoekt. One more kiss en LLD kabbelen lekker voort waarna we weer eens een typisch weggooi McCartney tussendoortje krijgen in de vorm van Single Pigeon. Nou ja klinkt eigenlijk best wel leuk.When the night is echt flauw. Loup slaat echt nergens op. Begint als een jaren 70 West-Duitse schlager die halverwege rechtsaf gaat naar een Pink Floyd tussenstuk. Heel bizar. Dan de medley. Het klinkt allemaal best leuk en zit zelfs goed in elkaar maar het komt nooit tot ontbranding. Iets te MOR allemaal. Geen Abbey Road medley. Dat geeft niet maar ik mis iets en toch zit deze cd al weken in mijn cd spelertje. We hebben nog 4 bonustracks. C moon sluit geheel aan bij de medley. Heeft zijn momenten maar is eigenlijk ronduit vervelend. HI,Hi,Hi is een heerlijke rocker. Prima single, The mess is dan weer een fijn live nummertje met een grappige aankondiging. I lie around is niet bijzonder maar wel grappig. Kortom waar zat McCartney met zijn gedachten in deze periode. Alle scherpe randjes zijn vrijwel weg. Macca speelde op safe en/of de automatische piloot.

caravelle schreef:
Ik kom er niet uit. Is dit nu een top lp of een matig McCartney werkstuk. weg.

Volgens mij geef je met je eigen stuk al antwoord op je eigen vraag. Je vind het een ronduit zéér matig McCartney album.
Alle 4 de Ex Beatles waren in 1973 lekker op dreef. Leg deze maar eens naast Ringo, Mind Games en Living in the material world.
Als je van de vier platen de meeste Beatlesque nummers achter elkaar brand heb je een aardige Beatles achtige compilatie zoals ze in 1973 geklonken konden hebben. Goed materiaal in overvloed.

avatar van caravelle
Een soort van White album 2. Daar heb ik geen problemen mee. Dan weet jij ondertussen welke songs van RRS meedingen naar een plek op deze dubbel lp.

avatar van musician
McCartney heeft hier duidelijk nog niet de rockband en bijbehorende songs die hij bij opvolger Band on the Run feilloos op een presenteerblaadje wel weet aan te bieden.
Hij stopt daar namelijk met experimentele niemandalletjes, iets waar zijn eerste albums na zijn Beatles periode allemaal wel wat last van hebben.

Tot dus Band on the Run.

Minimaal de helft van de songs op Red Rose Speedway vind ik voor McCartney begrippen nogal aan de magere kant, het album straalt ook weinig eenheid en kracht uit.
Het is ook niet voor niets dat hij live nauwelijks nog iets kiest van dit album, het heeft te weinig memorabele momenten.

avatar van bikkel2
Maar ja.....van London Town en Back To The Egg speelt hij ook niets meer Hans.
Wat is er mis met die albums ?
Buiten de vlakke produktie van LT dan.

avatar van devel-hunt
Red Rose Speedway had eigenlijk een dubbel lp moeten worden, er is heel veel op de plank blijven liggen. Maar op het laatste moment is er een enkele plaat uitgekomen.
Met Red Rose Speedway vestigde Paul McCartney & Wings zijn naam als band. Een paar maanden eerder verscheen Live and let die, en steeg de single my love en de LP moeiteloos naar de eerste plaats van de hitlijsten. Qua sfeer hangt het tussen Wild life en band on the run in. Kant 1 bevat sterke materiaal, kant 2 iets minder. De productie is helder en zonder kunstgrepen, waardoor de spontaniteit opvallend is.

bikkel2 schreef:
Maar ja.....van London Town en Back To The Egg speelt hij ook niets meer Hans.
Wat is er mis met die albums ?
Buiten de vlakke produktie van LT dan.

Niets, McCartney kan live uit zo ontzettend veel nummers putten dat er nu eenmaal heel veel vaak hele goede nummers nooit live zal worden vertolkt. Helaas zijn McCartney shows toch voornamelijk Beatles shows terwijl zijn solo en Wings platen er bekaait afkomen. Jammer. Hoewel ik uiteraard wel vooraan sta over een paar weken.

Een beetje een wisselvallig album, zoals wel vaker het geval was bij Macca in deze periode. Het succes van Wings kan ik ook eigenlijk niet zo goed plaatsen. Aan de gemiddeldes op MuMe te zien, ben ik daarin niet de enige.

Het album moet eventjes op gang komen, maar klinkt niet onaangenaam. Ik lees wel wat over binnen de lijntjes kleuren en dat had bij vlagen inderdaad wat expressiever gemogen. Een nummer als 'Little Lamb Dragonfly' behoort dan wel weer makkelijk tot zijn beste werk. De medley valt binnen de afzonderlijke stukken wat veel in herhaling, maar is een ander hoogtepunt op dit album.

avatar van rkdev
Erg sterk album van Wings en goede revanche op de vreemde debuutalbum en de singles uit 1972. Met deze plaat en losse single 'Live and Let Die' liet McCartney horen dat hij het nog in z'n vingers had. Later dit jaar werd dit helemaal bevestigd met de opvolger van dit album.

Op het wat onnodige 'Loup' na bevat dit album voor mij alleen maar sterke nummers. 'Big Barn Bed', 'Get on the Right Thing' en 'Little Lamb Dragonfly' dateren nog van de RAM-sessies en zijn samen met 'My Love' en 'Single Pigeon' de beste nummers van het album. Maar ook de 'Medley' mag er zijn.
1973 was een goed Wings-jaar!

avatar van rkdev
'Get on the Right Thing' had overigens niet misstaan op 'The White Album' of 'Let it Be'.

Dit is absoluut één van mijn favoriete Wings platen en een waar hoogtepunt uit het oeuvre van McCartney. 'My Love', 'Little Lamb Dragonfly', 'When the Night' en 'Big Barn Bed' zouden zomaar op een Beatles album kunnen staan en alleen al het intypen van die titels geven mij kippenvel.

De vandaag overleden gitarist Henry McCullough speelt een prachtige solo op 'My Love' en dit geldt voor mij als ultiem Wings moment en prachtig hoofdstuk uit de muziekgeschiedenis. Werkelijk adembenemend mooi.

Het zou fantastisch zijn als Red Rose Speedway in een mooie box verkrijgbaar zal zijn. Evenals het minder geliefde 'Wild Life', waar ik ook best dol op ben.

avatar van teus
Marjet schreef:

Toen ik My love voor het eerst hoorde was ik ook direct onder de indruk van de gitaarsolo die zo scherp als een mes het middenstuk heel mooi opsiert en de gevoelige McCartneycompositie even naar een nog hoger niveau brengt,briljant

avatar van lennon
Kan een kenner hier het verschil uitleggen tussen de 2 verschillende versies die gaan uitkomen?

Paul McCartney / Wings Wild Life and Red Rose Speedway reissues | superdeluxeedition

avatar van E-Clect-Eddy
lennon zo op het oog lijkt de trackvolgorde anders bij de uitgebreide versies, plus meer bonustracks.

De 2 cd versie heeft origineel album remastered met de bonustracks op een apart schijf. Bij de vinyl versie is de trackvolgorde aangepast voor RRS

Ik zie alleen niet wanneer je de Wings over Europe bonus live cd nu krijgt. Wordt apart benoemd na de info over RSS maar lijkt iets te zijn wat je erbij krijgt als je van beide albums de deluxe boxset neemt. Leuk hebbedingetje voor Nederlandse fans die live cd, merendeel zijn opnames van Den Haag en Groningen (12) Berlijn (4) Antwerpen (3) en de eentje in het VK.

CD 1
18. Maybe I’m Amazed [Live In Groningen/1972]
19. Hi, Hi, Hi [Live At The Hague/1972]
20. Long Tall Sally [Live In Groningen/1972]

avatar van lennon
Maar ik zie dat er van de LP versie 2 soorten zijn. één is blijkbaar de dubbelaar zoals ie was bedoeld? (met nummers die niet op de andere 2 lp staan?)

avatar van E-Clect-Eddy
De dubbelalbum begint met Night Out dat niet op de andere versie staat? Zelfde geldt voor Tragedy. Opmerkelijk. plus twee live tracks die elk maar op 1 album voorkomen.

en nog wel meer...

avatar van E-Clect-Eddy
The Mess [Live In Berlin/1972] en Best Friend [Live In Antwerp/1972] online verschenen... nu nog de rest van die live opnames... hopelijk.

avatar van E-Clect-Eddy
Opmerkelijk dat het door Denny Laine geschreven en gezongen I Can Only Smile op de heruitgave is verschenen. Zou dat dan een handreiking zijn om nader tot elkaar te komen parallel aan het thema?

"And if your hand is reaching out
I won't be far away
We'll maybe be not working out
But I would only smile, what could I say?"

Trouwens een prachtige lijst aan bonustracks. Deze en die voor Wild Life zijn de heruitgave's van het jaar voor mij.

avatar van devel-hunt
I would only smile, oorspronkelijk zou red rose speedway een dubbel lp worden, op het allerlaatste moment is er besloten om dat niet te doen.
Naast de remaster van red rose speedway is nu ook de dubbel lp alsnog uitgebracht hoe deze uiteindelijk was bedoeld, daarop zijn ook een aantal denny lane nummers te horen, waaronder dus I would only smile.

avatar van lennon
Ik luister nu de 2 lp van de archives release, en Live and let die knalt er wel heel lekker uit zeg! Dat is een fijn geluid!

Leuke bonus plaat erbij. Zit nog te twijfelen aan de 2lp zoals deze bedoeld was....