Label: DGC

1. About a Girl (3:37)
  2. Come as You Are (4:13)
  3. Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam (4:37)
  4. The Man Who Sold the World (4:20)
  5. Pennyroyal Tea (3:40)
  6. Dumb (2:52)
  7. Polly (3:16)
  8. On a Plain (3:44)
  9. Something in the Way (4:01)
  10. Plateau (3:38)

11. Oh, Me (3:26)

12. Lake of Fire (2:55)

13. All Apologies (4:23)
  14. Where Did You Sleep Last Night? (5:08)
avatar van Eriktm25
In mijn ogen het mooiste live-optreden ooit en een cd die nooit gaat vervelen. Fantastische keus geweest om met de Meat-Puppets op te treden. De stem van Cobain past geweldig bij nummers als Plateau en Lake of Fire.
De afsluiter "Where did you sleep last night" is prachtig en geeft mij nog altijd kippenvel.
Oh, en nog een dikke pluim voor zandkuiken. Door jouw stukje moet je die cd haast wel opzetten
5 hele dikke sterren

PriestMaiden
Samen met die van Alice In Chains de beste Unplugged albums!

avatar van TaraB
Kippevel bij Where Did You Sleep Last Night! Op dvd ook erg speciaal.

Fantastisch album, zit echt alles in. Unplugged past Cobain als een warme winterjas in een sneeuwstorm.....

avatar van Beatlejim
Nirvana - MTV Unplugged in New York (1994)

Om eerst op te merken, je merkt heel weinig van het live, maar toch zit je wel nog in die sfeer.

Het album werd uitgegeven 7 maanden na de dood van Kurt Cobain.

Het is wereldwijd na Nevermind het succesvolste album van Nirvana, en 7 miljoen examplaren verkocht.

Deze CD is eigelijk het bewijs dat Nirvana meer aankon dan alleen maar ''schreeuw'' muziek hoe sommige het beschijven. Nou dan worden ze als ze dit hore even mooi stil.

Als ik het goed heb speelde de twee Kirkwood van The meet Puppets mee, en Pat Smear, die vaker als versterkende gitaar meespeelde. Verder word er ook nog Cello gespeelt, maar door wie heb ik geen idee.

Er worden verschillende covers gespeelt, waaronder van: The Vaselines, Leadbelly, David Bowie als The Meat Puppets, en natuurlijk ook genoeg eigen nummers, maar ik vind de coffers toch erg goed.

Wel typisch ik heb eens gelezen dat het helemaal niet de bedoeling was dat het live optreden op CD kwam.

Nou verder een goede CD, met een geweldige sfeer.

4.5*

avatar van Kill_illuminati
Ik heb de unplugged uitvoering van About a Girl op Guitar Hero: World tour gespeeld.

avatar van TheFunkyM
Dat spel heb ik toevallig vandaag op de ps3 gekocht:D
Goed nummer op de cd, saai nummer op guitar hero.

avatar van Kill_illuminati
Een review zal ik zo snel mogelijk schrijven. wat een prachtige plaat met of zonder beeld, misschien wel Nirvana's beste.

Blijft jammer dat Nirvana hier niet Mark Lanegan had uitgenodigd om Where Did You Sleep Last Night? mee te zingen.
Volgens mij spelen alle Nirvana leden wel mee op zijn versie die op The Winding Sheet staat.

Stijn_Slayer
Krist en Kurt doen daarop mee, ik vind de Lanegan versie zelf erg lelijk dus ik ben wel blij dat hij niet meedeed op deze schitterende versie.

Deze versie is zeker ook schitterend, daar moet ik je gelijk in geven. Maar ik heb nu eenmaal een zwak voor Lanegan.

avatar van Ducoz
magistraal

vandaag nog eens opgezet in de auto en het is zeer aangenaam luisteren

avatar van Manuel
Beatlejim schreef:
Nirvana - MTV Unplugged in New York (1994)

Bij de (gedownloade) versie die ik heb, merk je naar mijn mening wat veel van het live, wat gelul tussendoor, veel applaus en gejuich, en About A Girl bijvoorbeeld begint pas na ruim een minuut.

Als het originele album anders is, zou ik het een stuk liever kopen denk ik. Beetje storend als je een goeie plaat wil horen en je zit de helft van de tijd naar andere flauwekul te luisteren toch?

Of ben ik nou gek...

Tot zover vind ik 't een fijne plaat trouwens.

avatar van barrett
Tgohja da vind ik nu wel niet zo storen, het heeft zo'n heel huiselijke sfeer aan e plaat, het is net alsof ze in jou kamer aan het jammen zijn.
Prachtige plaat, zeker de vocalen van Kurt niet onderschatten.

Manuel schreef:

Of ben ik nou gek...

Tot zover vind ik 't een fijne plaat trouwens.

Bij de originele versie is dit niet, daar begint het nummer gelijk.

avatar van Manuel
Dus als ik hem koop, is dat eerste stuk eraf geknipt?

En verder, tussendoor? Het went wel trouwens, het heeft inderdaad ook weer iets.

avatar van Cor
Cor
Briljante live-uitvoering van een prachtig samengestelde set van eigen materiaal en covers, alhoewel dat laatste woord bijna misplaatst is. Dit album heeft ook een heel mooi geluid, een beetje tussen elektrisch en puur acoustisch in. De songs worden zeer intens gespeeld. Prachtig slotakkoord van Cobain, met als hoogtepunt de Leadbelly vertolking 'Where Did You Sleep Last Night'. Hartverscheurend.

avatar van Shelter
Deze gaat omhoog...weer eens geluisterd na lange tijd.
Blijft geweldig album-->4,5*

avatar van MDV
MDV
Ik heb het eigenlijk nooit zo op Nirvana gehad. Iedereen wordt nog steeds wild van 'Smells Like Team spirit', en zo goed vind ik dat nummer niet. Nirvana, als iemand er over begon was ik altijd dat ene wijsneusje dat riep dat Alice In Chains beter was. Maar zoals iedere puber die zich ergens tegen afzet vond ik Nirvana stiekem heel interressant. Toen ik een keertje op youtube het nummer 'Where Did You Sleep Last Night' hoorde begon ik echter om te slaan, zijn deze gasten echt zo goed? Nee! De versie van Leadbelly is beter! En zo ging het nog wel even door. Maar uiteindelijk heb ik toch maar besloten om de Unplugged CD van Nirvana te gaan beluisteren. En ik moet toegeven dat ik helemaal om ben. Hoewel ik de band nog steeds niet van het niveau van Alice In Chains vind moet ik toegeven dat dit optreden machtig goed is en me echt raakt.

About A Girl begint meteen al aanstekelijk. Het is te horen dat de muzikanten er zin in hebben, Kurt's stem is even wennen maar klinkt al gauw prettig in de horen. About A Girl is niet het beste of het meest emotionele nummer van de show, maar het smaakt naar meer en pakt de aandacht, je raakt benieuwd naar wat er nog komen gaat. Come as You Are borduurt hier lekker op voort, het is een van Nirvana's bekendere nummers en dat is te horen aan de reactie van het publiek. De introductie en het verplichte bekende nummertje zijn geweest, nu kan het echt beginnen!

Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam vind ik persoonlijk een van de mooiste nummers van de CD. Vanwege de typisch Amerikaanse accordeonklanken en de stem van Kurt Cobain die niet kraakt of geforceerd klinkt, maar zacht en ingetogen. Ook vind ik het iets hebben om iemand die de dood recht in het gezicht kijkt over Jezus te horen zingen, al ben ik niet gelovig, en Kurt Cobain dacht ik ook niet. Even mooi als Jesus Doesn't want Me For A Sunbeam is The Man Who Sold The World, de cover van David Bowie. Ik wil best geloven dat het origineel beter is en zo, maar dat neemt niet weg dat de versie op deze plaat zeer vermakelijk is om naar te luisteren. Alleen de mysterieus (maar verdacht electrisch) klinkende intro is eigenlijk al genoeg om van The Man Who Sold The World een topnummer te maken, en dan heb ik nog niets gezegd over de teksten en de manier waarop ze gezongen worden%u2026

Pennyroyal Tea is een van de donkererdere en angstig klinkende nummers, vol zelfhaterij en verveling, niet het beste nummer van het hele optreden, maar misschien wel de meest typerende. Dumb is wel een van de beste nummers, voor mij tenminste. De teksten zijn in ieder geval elk herkenbaar, misschien heeft Kurt de teksten anders bedoeld dan ik ze opvat maar dat doet er niet toe, teksten waar mensen iets in herkennen, en die mensen eigen betekenissen aan nummers doen geven zijn per definitie goed. Polly, het nummer dat op Dumb volgt vind ik de minste van het album en sla ik eigenlijk altijd over.
On A Plain is een heerlijk swingend niets aan de hand nummertje, dit in contrast met Something In The Way. Something In The Way is een ingetogen en gebroken lied dat me doet denken aan%u2026 Inderdaad, de Unplugged sessie van Alice In Chaians. Klasse!

Voor de volgende drie nummers krijgt Nirvana assistentie van de Meat Puppets, een band die ik nog niet kende maar kennelijk een paar leuke nummertjes heeft geschreven. Plateau is een leuk chillertje, ik hoor alleen een stemmetje dat me niet helemaal bevalt. Is dat Kurt die gek doet of is het een van de Meat Puppets. Het doet me een beetje denken aan die griet van de 4 non blondes, beetje jammer. Desondanks zijn Plateau, Oh Me en vooral Lake of Fie (goede teksten!) leuke nummertjes om naar te luisteren. All Apologies klinkt een beetje krom maar het laatste nummer van het concert maakt het allemaal meer dan goed, en nog veel meer dan dat. Where did you sleep last night is een van de mooiste live-opvoeringen die ik ooit heb gehoord, van wat dan ook. Anderen hebben hier voor mij al beter dan ik zou kunnen de magie van dat nummer beschreven en ik geef ze volkomen gelijk.

Alles bij elkaar op geteld is MTV Unplugged in New York een fijne CD om naar te luisteren en een goede kennismaking met Nirvana, prima plaat!

avatar van Gajarigon
Dit is toch nog altijd mijn favoriete live-album. Heerlijk sfeervol, met uitstekende covers. Halfweg zakt het album eventjes in (nummers 6 tot en met 9), omdat nummers als Polly en Something in the Way toch wat te eentonig zijn om zo na elkaar gespeeld te worden. Maar het spetterende slot (waarover al uitvoerig bericht is door andere gebruikers) maakt die tekortkoming ruimschoots goed.

avatar van TheFunkyM
Ik vind Someting in the way juist heel mooi en duister, vooral op dit album. Sowieso vind ik dat de stem van Kurt op dit album veel beter is dan op Nevermind.

avatar van barrett
Something in the Way is gewoon zo intiem zo diepgaand... Op deze plaat leer je pas de echte klasse van Nirvana maar vooral Kurt kennen.

avatar van Shelter
barrett schreef:

Ik vind dat je vooral een andere kant van ze leert kennen, want op studio album zijn ze toch ook vrij meesterlijk geweest.
Maar inderdaad, ik was wel onder de indruk toen ik die unplugged hoorde tijd terug. Overigens die kerel klonk toen al levensmoe, als je hem op dvd ziet en zo zit er niet echt veel plezier meer in de persoon.

Dwerg Hippoliet
Voor mij is dit misschien wel het beste album van Nirvana.

avatar van Rhythm & Poetry
Nevermind vind ik een prima plaat, alleen waardeer ik de rustige nummers meer dan de harde nummers. MTV Unplugged in New York zou daarom ideaal voor mij moeten zijn en inderdaad ik vind dit dan ook een goed album. Overigens vind ik het wel een beetje een suf optreden, er zit weinig leven in maar misschien had ik er een andere mening over als ik er bij was geweest. De muziek is in ieder geval van een hoog niveau en zo kan er alsnog een goede sfeer gecreëerd worden. Ik ben helemaal verzot op Dumb. Toch geef ik maar 3,5*, naar het einde toe vind ik het toch net wat te weinig pit hebben voor een nog mooier cijfer.

avatar van Thomzic
Pak dan een keer de DVD, dan krijg je meer van de sfeer mee. Toch een van de allerbeste optredens die is opgenomen van Nirvana.

avatar van Lee Malone
Rhythm & Poetry schreef:

Te weinig pit in "Where Did You Sleep Last Night?"

avatar van grovonion
Ja daar val ik ook van achterover, de beste 2 songs zijn nr. 12 en 14.

Das alweer een tijd terug dat ik dit album heb gedraaid. Ongelovelijk mooi gespeeld en gezongen. Jesus don't want me, The Man Who Sold, Where did you sleep..zeer aparte sound en ze raken me rechtstreeks.