Soundgarden - Superunknown (1994)

Label: A&M

1. Let Me Drown (3:51)
  2. My Wave (5:12)
  3. Fell on Black Days (4:42)
  4. Mailman (4:25)
  5. Superunknown (5:06)
  6. Head Down (6:08)
  7. Black Hole Sun (5:18)
  8. Spoonman (4:06)
  9. Limo Wreck (5:47)
  10. The Day I Tried to Live (5:19)
  11. Kickstand (1:34)
  12. Fresh Tendrils (4:16)
  13. 4th of July (5:08)
  14. Half (2:14)
  15. Like Suicide (7:01)
  16. She Likes Surprises * (3:16)
  17. Let Me Drown [Demo Version] * (4:11)
  18. Black Hole Sun [Demo Version] * (5:39)
  19. Half [Demo Version] * (1:38)
  20. Head Down {Rehearsal Version] * (5:27)
  21. Limo Wreck [Rehearsal Version] * (5:43)
  22. The Day I Tried to Live [Rehearsal Version] * (6:03)
  23. Like Suicide [Acoustic Version] * (6:13)
  24. Black Days III * (4:03)
  25. Birth Ritual [Original Demo Version] * (5:51)
  26. Exit Stonehenge * (1:22)
  27. Kyle Petty, Son of Richard * (4:07)
  28. Jerry Garcia's Finger * (3:25)
  29. Spoonman [Alternate Steve Fisk Remix] * (5:21)
  30. The Day I Tried to Live [Alternate Mix] * (5:27)
  31. 4th of July [Instrumental] * (5:13)
  32. Superunknown [Instrumental] * (5:09)
BenZet schreef:
Heb album goed beluisterd, en ik vind het echt super saai, totaal niet boeiend.

Heb ik ook, in de Grunge-scene kom ik niet verder dan Nirvana, Pearl Jam en Alice in Chains (die ik dan wel weer erg goed vind). Stone Temple Pilots en ook dingen als The Melvins weten me niet te raken, zo ook bij Soundgarden. Jammer, maar het is niet anders.

Erg sterk, krachtig album, mijn favoriet: 4th of july

Zeker een van de betere Grunge platen. En een stuk nostalgie, dit was wel een van de platen die de ogen voor me opende als jonge Nevermind-minnende tiener. Zo anders, een erg mooi gelaagde, duistere plaat. Gaat na al die jaren nog prima mee.

Stijn_Slayer schreef:
Stone Temple Pilots

Mijn excuses, maar ik moet het toch even kwijt . Als er iets rip-off muziek is, dan is het dat wel. Dus in dat geval is je commentaar helemaal terecht .

danieldk schreef:

Valt wel mee hoor. Voor Core kan dat nog wel enigszins gezegd worden, maar in de hierop volgende albums wisten ze echt hun eigen draai te vinden en hebben ze prima muziek gemaakt.

Ik heb Core, Purple, en Tiny Music. Laatst weer eens opgezet, maar ik kan niet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Ben het er wel mee eens dat Purple en Tiny music beter zijn dan Core.

Joy
hier ging soundgarden de mist in

men poogde een badmotorfinger II te maken en dat mislukte imo falikant

waar BMF van kop tot staart wegluisterd en geen moment inzakt, is deze plaat ronduit zwak te noemen

het succes van BMF werd wellicht teveel en men was ff de weg kwijt

avatar van Thomzic
Kan ik zeker inkomen Joy. Op enkele nummers na is het veel van 't zelfde. Mijn aandacht is ook telkens weg wanneer ik dit plaatje opzet. Head Down en Black Hole Sun schieten er ver boven uit. Ik snap ook nooit waarom toch 16 (!) nummers.. Iets te veel van 't goede. Haal 't terug tot 10 van maximaal een uurtje en je krijgt wel een lekker plaatje.

stuart
Goed album, naar mijn mening wat afwisselender én (iets) beter en toegankelijker dan BMF; er hadden idd. wel een 4 tal nummers af gekund, maar als je wilt horen wat er zo ongeveer tot 1994 in de (stevige) rock te horen is geweest, moet je o.a. deze hebben. Wie van 'snelle' rocknummers houdt, is hier echter wel aan het verkeerde adres.
Overigens was het succes van BMF relatief een stuk minder, want dat album werd dat jaar (in 1991) weggeblazen door Nevermind en Ten (wat het album wel wat tekort deed).

het verschil tussen die 2

BMF klinkt ongeremd, spontaan, met passie, de ene originele riff na de andere en je krijgt het id dat de plaat zo snel mogelijk is opgenomen

SUK klinkt daarentegen veel te gemaakt, te bedacht, en daarmee d emist in

stuart
Het is maar net waar je van houdt Joy en de meerderheid hield duidelijk meer van SUP, zonder te willen zeggen dat BMF een slechte plaat is, in tegendeel. Bovendien is er zoveel goede muziek bedacht, maar als je dat een minpunt vindt is dat uiteraard jouw mening. SUP is ook meer een weergave van het type rock wat ik in mijn 1e bericht schreef, dat wel.

avatar van Nicholas123
Ik vind deze toch echt wel wat beter dan Badmotorfinger. Het kan je wellicht niet grijpen, maar deze cd is echt niet zwak te noemen. Vaker en beter luisteren zou ik zeggen. Dit is met gemak een van de beste rockalbums van de jaren '90.

avatar van orbit
Dat zegt nu ook weer niet zoveel, want veel goede rockplaten hebben de jaren 90 niet bepaald voortgebracht Maar dit is er wel een van ja.

Berichten verplaatst naar Muziek > Algemeen > jaren 90

avatar van GothicBowie
Mijn persoonlijk favoriete album van Soundgarden, meningen verschillen blijkbaar? persoonlijk kan ik het wel smaken dit.. jammer genoeg was het daarna gedaan ''Black Hole sun'' was iets dat ze blijkbaar niet konden evenaren, jammer

avatar van James Douglas
De opvolger bevat een paar prachtige songs maar is als geheel dan weer veel minder. Maar wat mij betreft doet Burden in my Hand niets onder voor Black Hole Sun, al begrijp ik wel dat het grote publiek die single niet oppikte.

avatar van barrett
stuart schreef:

Dit is inderdaad verre van een snelle plaat, het doet mij altijd denken aan Black Sabbath die met trage riffs toch een soort van snelheid en spanning kunnen opbouwen.

Persoonlijk vind ik dit album beter dan Nevermind, maar dat komt dan wsl omdat ik het ook later heb leren kennen en dat ik nu nevermind ook heel vanbuiten ken.

avatar van steve harris
mooi evenwichtig album

Joy schreef:
SUK klinkt daarentegen veel te gemaakt, te bedacht, en daarmee d emist in

Ik zou eerder zeggen dat opvolger DOTU bedacht klinkt, maar dan nog steeds vind ik dat een beregoeie plaat. Zwakke nummers? Ik zou niet weten welke....

danieldk schreef:

Sterker nog: Ik ben van mening dat Purple een van de absolute grunge-toppers is die de jaren '90 heeft voortgebracht. Staat moeiteloos overeind naast alle Dirts, Tens en Neverminds wat mij betreft (en dus ook bv. dit album).

stuart schreef:

Ik denk eerder dat BMF goed begon te lopen in de slipstream van die 2 albums. Bovendien hoor ik het liever dan die 2. Van de 'bekendste' grunge-albums is het zeker de zwaarste.

stuart
Ik weet niet precies hoe het zat, maar het was wel de minst 'bekende'; overigens vind ik dat je gelijk had dat het wel de zwaarste was. Ik bendan weer niet zo'n BMF liefhebber, hoewel ik die andere ook niet zo vaak afspeel, m.n. Ten niet. Ik ben wat 'uitgegrunged'.....(Superunknown ook niet meer regelmatig)

avatar van Beatlejim
Soundgarden - Superunknown (1994)

Superunknown is het 5de studio-album van Soundgarden, en hun derde op het label A&M Records. SuperUknown was het grote succes van Soundgarden, en misschien het laatste succes wat de Grunge heeft gekent.

Black hole sun, Spoonman, Fell On black days, haalde top 10 plaatsten in Amerikaanse lijsten, en Black hole sun 1 als singel.

De bands geeft altijd als invloeden: Led zeppelin en Black Sabbath, al moet ik eerlijk zijn ik herken niks van die twee bands in de muziek.

4.0, geweldige CD!

avatar van James Douglas
De logge Sabbath-achtige riffs in bijvoorbeeld Mailman. En de mystieke klankkleuren á la Zeppelin in Head Down. Op de voorganger(s) zijn met name de Sabbath invloeden beter met het oor waar te nemen,

avatar van berwt
En leg de zang van Chris Cornell eens naast die van Robert Plant. Toch ook vergelijkbaar, niet?

Joy
welnee, plant is ene hele andere zanger qua geluid,als je dat niet hoort dan moet je tool eens draaien

avatar van Nicholas123
Cornell heeft op momenten wel iets van Plant hoor. Z'n stemgeluid is anders maar op momenten hoor je laten we zeggen de "stijl" van Plant wel degelijk door komen. Wel heeft Cornell veel meer power dan bijvoorbeeld een Plant met zijn afgeknepen gilletjes en gekreun. Cornell hoor ik ook liever.

Da's trouwens wel een vrij rare gedachtensprong die je ineens naar Tool maakt, Joy. Verder niet erg hoor, elk excuus voldoet om naar Tool te luisteren

jij snapt ut

ik vind cornell ook veel krachtiger

ok, de hoge uithaken lijken op plant maar met meer volume en power , maar beide zangers hebben hun charme

avatar van hpdewin
top album

avatar van Joren999
Gisteren gekocht, ik zet hem voor nu op 3.5*. Kan nog veranderen

Top album dit. 5 sterren. Vooral Fell on Black days en Spoonman zijn super. Geweldige riffs