Asaf Avidan & the Mojos - The Reckoning (2008)

Israƫl

3. Her Lies (3:51)
  4. Weak (3:33)
  5. Reckoning Song (2:46)
  6. Sweat & Tears (3:32)
  7. Rubberband Girl (2:55)
  8. A Phoenix Is Born (1:04)
  9. Over You Blues (2:57)
  10. Empty Handed Saturday Blues (4:06)
  11. A Ghost Before the Wall (3:11)
  12. Growing Tall (3:26)
  13. Little More Time (5:11)
  14. Devil's Dance (3:32)
  15. Of Scorpions & Bells (9:05)
  16. One Day / Reckoning Song [Wankelmut Remix - Radio Edit] * (3:33)
Het niet chronologisch beluisteren van albums kan alle kanten uit werken: scenario 1 is ontdekken hoe het zover is gekomen dat dat ene favoriete ceedeetje juist zo geweldig is; wat was de weg er naar toe, wat is de geschiedenis. Scenario 2 kan minder uitpakken; eerdere albums kunnen tegenvallen omdat een band of artiest niet gegroeid is. Het derde scenario is er eentje die samenvalt met de eerste en dat is er achter komen dat het nog mooier en beter kan wat haast onmogelijk leek.
Laat ik zeggen dat dit album een beetje in de eerste categorie valt.
Asaf Avidan & The Mojos is me pas vandaag getipt en omdat het tweede album erg bijzonder bleek te zijn was de doorgaande lijn, het beluisteren van hun debuut, niet zo vreemd.
Doordat ik niet voldoende vertrouwd ben met beide albums sta ik er daardoor wel vrij afstandelijk tegenover. Ik kan tot de conclusie komen dat dit album een prima opmaat is voor hun laatste album Poor Boy / Lucky Man. Het is meer directere bluesy/ rock dan op het album hierna (waar ook meer folk-elementen in terug te horen zijn). Minder fratsen en frutsels. Ik kan me voorstellen dat de liefhebbers dan ook wat meer voor dit album gaan. Zelf hou ik wel van een portie avontuur dus gaat de voorkeur uit naar nummertje twee.
Wat ook op dit debuut opvalt is de stem van zanger Asaf Avidan: een kruising tussen Janis Joplin, Blind Melon zanger Shannon Hoon en Robert Plant. Toch merk ik ook hier dat er vooruitgang zit in die stem. Hier durt hij al veel uit de kast te trekken, maar op het vervolg van dit album giert hij soms echt scheurend uit de bocht. Het is misschien even wennen maar daarna is het echt puur genieten.
Het bevalt me prima dat dit album wat directer is waardoor ik ook weer anders naar het vervolg kan luisteren. Hier is iemand aan het werk dus veel in zijn mars heeft. Ik ben heel erg benieuwd waar dit naartoe zal leiden (of zou zijn israelische afkomst beperkend werken zoals we dat vaker zien bij artiesten die niet uit de UK of VS komen?!).

(verwijderd)
wow! Als er meer nummers worden gespeeld met zo veel bezieling, als Her Lies kan dit album bijna niet stuk.. hier maar snel even achteraan!

Dan kun je er gerust aan beginnen want het antwoord is ja!

Wat een heerlijk smerige blues is Empty Handed Saturday Blues toch zeg. Die Asaf krijst de longen uit z'n lijf.
Dit gezelschap maakt de laatste dagen enorme indruk op me

avatar van midnight boom
Een zeer fijn album dit. Niet bijsterend creatief, maar toch uniek in zijn soort. Als je van niks weet zou je zweren dat de zang verzorgd is door een zangeres, maar niets is minder waard: het is een zanger

avatar van Bardt1980
Na het ontdekken van Eatliz kom ik er zowaar achter dat Israel meerdere pareltjes herbergt.
Net een eerste luisterbeurt erop zitten. Vooral de zang sprak me meteen aan. Stem volgt!

Er is zeker best wat meer moois te ontdekken. Misschien is Solstice Coil wat voor je.

avatar van Bardt1980
Bedankt voor de tip Ik ben inderdaad een prog-rock liefhebber. Dus na dit album zal ik Solstice Coil eens onder handen nemen.

Alle twee de albums zijn de moeite waard. Ben benieuwd. Het is wel wat anders dan Asaf Avidan
Er zijn trouwens nog veel meer mooie dingen uit Israel te ontdekken.

avatar van Bardt1980
Nou, ik sta er voor open Laat maar zien dat lijstje! Of stuur anders per pm.

avatar van Bardt1980
Damn wat is dit goed! De 'zanger' klinkt bij vlagen als twee druppels water als Robert Plant.
Maar dan met nog meer bezieling en soul. Ik ben zelf niet zo'n grote fan van bluesrock, maar op dit album heb ik me er geen moment aan gestoord. Los van Devil's Dance, welke voor mij ook meteen het pareltje van het album is. Verbazingwekkend ook dat er nog zo weinig gestemd is...
Dit smaakt naar meer, ook maar binnenkort de andere albums gaan checken!
Vooralsnog 4* (met groeipotentie).

avatar van Bardt1980
Hoppa en met een sprongetje naar de 5 *!
Hij wordt met iedere draaibeurt weer beter.
Ik begin er zelfs lichtelijk aan te denken om hem een plekje in mijn top 10 te verschaffen.
Eerst maar eens gaan luisteren naar poor boy / lucky man.

Ook live zeer aan te bevelen: ik vond ze ongelooflijk sterk op het podium. Jammer dat ze hier in Nederland maar niet echt aan willen slaan.

Fijn gemiddelde.... nu nog wat meer stemmers (en hopen dat het zo blijft)

avatar van Booyo
Luister deze (wat ik nu weet) mix van Reckoning Song al de nodige tijd. Heerlijke house plaat, waarin voornamelijk het zang gedeelte me erg bevalt. Blij kom ik er dan ook achter dat het origineel van deze band is. Maar is snel achter aan!

avatar van willemjasper
heerlijk vanavond omarmt door studio sportzomer terecht!!!!!!

avatar van Bardt1980
Ja die house remix jammer genoeg. Ach, het is een begin

Inderdaad: je leest nu wel dat mensen bij de albums uitkomen door die ene remix. Beter zo dan helemaal niet

Is dat de Wankelmut remix van One Day of heeft Studio Sportzomer een andere die ze draaien? Ik zie dat One Day niet op dit album staat.

avatar van Booyo
Het nummer heet Reckoning Song op dit album.

avatar van Bardt1980
@herman Ja het is inderdaad de Wankelmut remix. Alleen daar heet het nummer One Day.

En dat komt weer omdat ie nogal eens One Day zingt in dit nummer

Ah, het is me duidelijk. Dank jullie wel.

Bovendien heet die remix One Day / Reckoning Song. Geen idee waarom het niet gewoon Reckoning Song gebleven is.
Ik meen dat het een favoriet nummer van Wankelmut was tijdens een vakantie en dat ie besloot er een remix van te maken. Die kwam op soundcloud terecht en het balletje ging rollen.
Volgens mij wilde het Mojo-kamp er niet eens aan maar toen het zo'n succes bleek was het natuurlijk dom om het uiteindelijk niet officieel uit te brengen.
Ik denk dat de bekendheid van dit gezelschap nu een stuk groter is en aangezien er eind dit jaar (in Israel) en begin volgend jaar (de rest van de wereld) zijn eerste solo-album uitkomt kan deze promo geen kwaad.

avatar van Bardt1980
Het is wel een beetje als mosterd na de maaltijd voor Asaf en consorten. Aangezien ze dit jaar officieel gestopt zijn. Maar goed, het zou inderdaad geen kwaad kunnen voor zijn solo album.

Ach dat betwijfel ik. Het draaide toch al om Asaf. Als mensen alsnog deze albums ontdekken en kopen zul je ze vast niet horen klagen.
Mij hoor je alleen maar klagen over het feit dat ie Nederland overslaat deze tour. Nu geef ik wel toe dat zijn optreden in Paradiso een paar jaar terug ook voornamelijk Israëlieten trok. Vanuit ons land is er weinig belangstelling voor hem. Dus als die remix dat verandert zou dat mooi zijn.

avatar van Bardt1980
Uiteraard draaide het om Asaf, maar de muziek zal hij op zijn solo album over een andere boeg gaan gooien. Het vertrouwde Mojo geluid waar ie 'bekend' mee is geworden zal weinig van terug te horen zijn heb ik me laten vertellen. De eerste single Different Pulses is hier al het duidelijke bewijs van (mooi nummer trouwens). En inderdaad, waarom wordt Nederland nu weer overgeslagen

avatar van pdonidvie
Ik ben dit album nu aan het luisteren. Uiteraard naar aanleiding van de remix van 'Reckoning Song'. Ik verschiet wel van hoe weinig aandacht dit kreeg (en nog steeds krijgt), want het klinkt allemaal wel heel lekker.

Het enige minpuntje dat ik kan vinden is 'Over You Blues', waar te hard Bob Dylan's 'Just Like A Woman' hoor, met wat viezere woorden.

Maar wat een stem.

Het album is deze maand opnieuw uitgebracht met de bekende remix (die in aardig wat landen de eerste plaats in de hitparades heeft gehaald).
Past totaal niet op het album maar ja, nu veel mensen hem ontdekken kon je er op wachten.
Ik zou zeggen: koop het album zonder die track en download die gewoon apart. Als losse track is het best leuk maar het heeft niets van doen met de sfeer op dit schitterende album.