Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (2009)

Label: Interscope

1. No One Loves Me & Neither Do I (5:10)
  2. Mind Eraser, No Chaser (4:07)
  3. New Fang (3:49)
  4. Dead End Friends (3:15)
  5. Elephants (6:50)
  6. Scumbag Blues (4:26)
  7. Bandoliers (5:42)
  8. Reptiles (4:16)
  9. Interlude with Ludes (3:45)
  10. Warsaw Or the First Breath You Take After You Give Up (7:50)
  11. Caligulove (4:55)
  12. Gunman (4:45)
  13. Spinning in Daffodils (7:28)
  14. No One Loves Me & Neither Do I [Live] * (5:46)
  15. Gunman [Live] * (4:59)
avatar van Aegonis
In het begin had heel hoge verwachtingen bij deze groep. Enkele weken geleden kwam echter de single New Fang, en ik was lichtjes teleurgesteld. Niet dat het geen goede muziek was, maar van een groep die bestaat uit zo'n grote meneren, hoopte ik op zottere muziek.

Daarom ben ik met de voeten op de grond aan deze plaat begonnen en werd ik - ondanks mijn eerste verwachtingen - toch aangenaam verrast. Zo'n geweldige nummers! Om er twee te noemen: No One Loves Me & Neither Do I is een bom en WOTFBYTAYGU is qua opbouw één van de geniaalste nummers van het afgelopen decennium.

Ik ben blij dat ik relatief objectief naar dit album heb geluisterd, want zo'n marketing en zo'n hoge verwachtingen vràgen om ontgoocheling. Lang leve dus de rage van de laatste jaren om als single het minst briljante nummer uit een album te nemen. Dit is voor mij hét album van 2009.

avatar van wolf
Scumbag Blues doet me echt aan Cream in topvorm denken . En ja hoor, dat is een compliment!

Chronos85 schreef:

Daarbij zijn we ook gekomen bij het grootste kritiekpunt op deze band. Het feit dat ze slechts met z'n drieën zijn zorgt voor vaak hetzelfde soort geluid. Het komt te veilig over.

Ik denk dat je dit album gewoon als debuut moet zien van een nieuwe band. Lekker ongecompliceerd, soms catchy en kort, soms lang jammend. In elk geval kan je van het stel zeggen dat het met enorm veel plezier en saamhorigheid gemaakt is, dat is ook wat waard! Ondanks alle vooroordelen vind ik het geen slecht album. Nummers blijven in mijn hoofd zitten. Solo's doen mijn hart harder kloppen en het speelplezier van het trio wordt ook op mij overgebracht...

Dit is echt precies hoe het album op mij overkomt. Je voelt de drive wel maar het mist een beetje de creativiteit... Nummers als misfit love, die era vulgaris zo goed maakten, zijn ook gewoon niet te maken zonder tweede gitarist. Hierdoor lijkt Homme soms een beetje zoekende, maar het is al met al een heel sterk album.

nrc.tv - rocks - Them Crooked Vultures

Eric Corton is het in elk geval met mij eens (komt niet heel vaak voor trouwens). Bandoliers

nrc.tv - rocks - Them Crooked Vultures

Ik snap dat het moeilijk is om altijd objectief te blijven (helemaal met muziek), maar vind dit absoluut geen goede journalistiek. Over de plaat zelf, ik ga hem toch nog maar een kans geven en hopen dat ie wat beter bevalt..

avatar van Chronos85
Hij pretendeert ook niet objectief te zijn. Hij laat (nieuwe) muziek horen die hij goed vindt. Absoluut niet professioneel of goed. Maar wel vermakelijk. Het is niet voor niets dat hij voornamelijk DJ is. Het is zijn taak om zijn enthousiasme voor muziek over te brengen. In veel gevallen ben ik het zoals gezegd ook niet met hem eens....

Chronos85 schreef:

Ok dat wist ik niet, dacht dat het echt bedoeld was om een beoordeling te geven over platen. Bedankt voor de uitleg, ben benieuwd of zijn enthousiasme alsnog op mij overslaat

avatar van Chronos85
Zoals gezegd, Bandoliers maar ook Dead End Friends, Elephants, Scumbag Blues, Reptiles, Interluded With Ludes en Warsaw (4 t/m 10) eigenlijk vooral het middengedeelte vind ik erg goed...

Rik H.
Ik had nrc.tv-rocks nooit gezien, maar het enthousiasme van Eric Corton is geweldig. Beter dan dat geneuzel van Gijsbert Kamer bij De Volkskrant of een band al dan niet urgent is.
Maar wat betreft Them Crooked Vultures slaat Eric Corton wat mij betreft de spijker op zijn kop.
Hoe meer ik die plaat hoor (en dat is al best vaak), des beter ik 'm ga vinden.
Dus alle potentiële liefhebbers die nog twijfelen, gewoon op blijven zetten die plaat. Bij elke luisterbeurt hoor je weer nieuwe pingeltjes en melodietjes.
Echt zwakke broeders staan er niet op, alleen heeft het ene nummer (bijv. Caligulove) wat meer tijd nodig om binnen te komen dan het andere (bijv. Bandoliers).

avatar van barrett
Die raad zal ik eens volgen want momenteel blijkt het me toch niet zo super ...

avatar van Ducoz
"Aloanator"

Ik had toch wel hele hoge verwachtingen, met led zeppelin, Foo Fighters, Nirvana en Queens of the Stone Age in mijn hoofd. Met Josh die de vocalen verzorgt krijg je al gauw de neiging om dit in het verlengde van QotSA te trekken, dat deed ik dus ook. Maar dat is juist de fout die je niet moet maken. Al deze grootheden bij elkaar vormen een band die eigelijk bij geen van de eerder genoemde bands past.

Ik vind deze nummers echt heel sterk: No One Loves me, New Fang, Mind Eraser, No Chaser, Dead End Friends (mijn absolute favoriet) en Warsaw.
De rest heb ik al wel drie keer langs horen komen maar zijn nog niet blijven hangen, nou kan je dus denken van "waarom geef je dan 4,5 sterren?" Nou dat komt omdat ik het een de plaat dusdanig goed vind, dat hij het dus ook echt verdient maar helemaal perfect is hij ook weer niet, want die nummers die blijkbaar niet blijven hangen zijn dus van wat mindere kwaliteit! ik vind het jammer dat ik geen 5 sterren kan geven, dat had het gemiddelde wat op gekrikt

Edit: Ik heb geen slecht nummer kunnen ontdekken, ook de gene die nietzo bleven hangen niet! Ik snap echt niet waarom mensen hier een 1,5 of lager voor kunnen geven

buddy
als aan een album als deze een 1.5 ofzoiets geeft, dan kan ik zo'n stem gewoon niet serieus nemen. Het is geen Britney Spears ofzo wat we zitten te beoordelen.
Ieder zijn smaak maar 1.5 of minder zijn in mijn ogen altijd een beetje anti-stemmen.

avatar van hanskie
Ik moest in het begin behoorlijk wennen aan de sound van dit album. Zelfs voor stoner een beetje te gruizig. Maar inmiddels is'ie niet meer uit mijn hoofd te krijgen, de ipod staat op repeat, de cd snel in huis. Dit is voor mij de ideale combinatie / samensmelting van idd drie generaties rockmuziek zoals iemand hier al terecht opmerkte Zelfs voor een pop-geluid zijn deze mannen niet bang, zoals in het nummer Reptiles, tevens mijn favoriet van dit album. Vier verdiende sterren...!

avatar van berwt
buddy schreef:

En Britney Spears mogen we wel een antistem geven? Wat heeft ze je misdaan?

Over TCV: Ik was niet onder de indruk op Pukkelpop; toegegeven, ik heb ook maar een nummer of 3-4 gezien, want er waren nog groepjes met weliswaar zo geen bekende namen die er ook nog speelden. Ook New Fang heeft bij mij vooralsnog geen snaar doen trillen. Toch wil ik hiervoor wel nog eens tijd vrij maken. Ik ben immers fan van zowel QOTSA, Led Zeppelin, Foo Fighters als Nirvana.

buddy
Dat zeg ik niet. Ik gebruik alleen Britney Spears om verschil in kwaliteit aan te geven. Ik denk dat we het er over eens zijn als ik zeg dat deze heren wat meer kwaliteit afleveren als Britney Spears ofniet dan?

Anyway, geef deze plaat een kans wat het rock geweldig.

avatar van jellylips
Ben nu op de eerste luisterbeurt bij het tweede nummer. Dit is zeker geen kutmuziek, en ik kan het nu al beter waarderen dan bij het live optreden op Lowlands. VETTE productie. Rauw, maar het heeft ballen en een aangename sound.

De eerste helft tot bandoliers is goed, daarna zakt hij wat mij beterft enorm in.

buddy schreef:
ach, zo kan ik iemand die een plaat die zo achterhaald klink als deze 5 sterren geeft ook niet serieus nemen. Ieder zn ding.

avatar van jeroenheinz
Lees in veel reacties dat mensen dit zo'n stevige rauwe plaat vinden en bij elke luisterbeurt weer wat nieuwe geluidjes ontdekken. Als ik deze 3 namen bij elkaar zie wil ik inderdaad dat het rauw en stevig is, maar wil ik juist niet elke keer nieuwe bliepjes of geluidjes ontdekken. Probleem met deze plaat voor mij is dat ie vaak gladjes en langdradig klinkt en ik helemaal geen zin heb in al die geluidjes (weet er even geen andere naam voor ). Daarom valt deze plaat me erg tegen en ja ik heb hem meerdere keren beluisterd.. Helaas, maar gelukkig zijn er nog wel een aantal mooie platen dit jaar

freakystyle schreef:

Flauw

Wat is hier trouwens achterhaald aan? Dat wil ik dan wel is weten. Het is gewoon een standaard rockplaat. Sinds wanneer is rock achterhaald?

avatar van Lennart_M
Veel lekkere riffs om op je gitaar mee te rammen en af en toe een goed ruig nummer. Maar jammer genoeg ook een aantal flauwe nummers. 3*, dus nog wel een voldoende, maar voor de beste jongetjes van de rockklas valt dit mij toch een beetje tegen.

buddy schreef:
Sinds wanneer is rock achterhaald?

Sinds een jaar of 10 denk ik, door andere genres waarin nog wel enige vernieuwing bevalt te bespeuren.

buddy
Dus is rock achterhaald. Duidelijk.

Het gaat in de muziek niet altijd om vernieuwing, maar om kwaliteit.
Jimi Hendrix kwam in de jaren 60 met totaal iets vernieuwend. Roept u maar wat er de laatste in welke genre dan ook echt vernieuwend is geweest? Experimenteel is niet altijd vernieuwend als u daar soms op doelt in bepaalde genres.

Anyway we dwalen af. Laten we maar bij dit geweldige, niet vernieuwende en achterhaalde rockalbum. Voor mij rocked ie, rocken is wat ie doet.

avatar van Doc
Doc
Ach, dat gelul over vernieuwing...... daar word ik nou rap oud van.

avatar van Chronos85
Ja, ik vind vernieuwing ook een relatief begrip. Zeker voor een band die zijn eerste album maakt. Het gaat om de herkenbaarheid, de kwaliteit van de nummers. Ik kan inkomen met kritiek op de kwaliteit van de composities, of de productie van het album, die niet altijd geweldig zijn, maar kritiek op de mate van vernieuwing vind ik een beetje flauw.

Ondanks dat de reclamecampagne erg groots was, hebben Homme en de zijnen van te voren niet de indruk gegeven dat ze venieuwende muziek gingen maken. Wel dat het stevig zou worden. Rechttoerechtaan-rock, en dat is het zeker geworden. Misschien hebben jullie die pretentie wel ergens gelezen, dan hoor ik dat graag. Op bepaalde pretenties kan je bands namelijk wel afrekenen imo...(zie Muse)

avatar van Ducoz
Het drumwerk van Dave is echt zalig!

Doen ze er achter Spinning in Daffodils ook nog eens een kerst/oosters(in mijn gehoor) stukje achteraan!

Chronos85 schreef:

Is ook zo, maar wat ik hiervan gehoord heb tot nu toe stemt me ook niet echt gelukkig.

Zal het album nog wel een kans geven door het goed hard op te zetten in de huiskamer, ik denk dat het dan wel het beste tot zijn recht komt.

Overigens hoeft muziek van mij ook niet per se vernieuwend te zijn om te kunnen bekoren.

avatar van oruiz
wow wat valt dit tegen zeg. HEt album begint nog zo sterk met de eerste 2 nummers, maar zakt vanaf track 9 genadig hard in. De nummers worden te lang en gewoon te saai Ik kom nu echt niet verder dan een 2.5. Hopen dat het na wat meer luisterbeurten iets beter wordt

avatar van stoepkrijt
Ik vind de eerste vijf nummers duidelijk beter dan de rest, maar daarna lijkt t allemaal veel te veel op elkaar en vind ik het geen plezier meer om naar te luisteren. Komt ook door de lengte van sommige numnmers, waardoor ze nogal langdradig worden.

Ik ben van nature geen hardrockliefhebber en zal dat na dit album ook niet worden. Dit album blijft wat bij betreft steken in de middelmaat.

avatar van Erikk
hanskie schreef:

Twee dan? Of moet ik Homme en Grohl tot andere generaties rekenen?