Freeway & Jake One - The Stimulus Package (2010)

Label: Rhymesayers

1. Stimulus Intro (1:54)

met Beanie Sigel

2. Throw Your Hands Up (3:45)
  3. One Foot In (3:30)
  4. She Makes Me Feel Alright (3:47)
  5. Never Gonna Change (3:46)
  6. One Thing (3:48)

met Raekwon

7. Know What I Mean (2:17)
  8. The Product (3:39)
  9. Microphone Killa (3:30)

met Young Chris

10. Follow My Moves (4:07)

met Birdman

11. Sho' Nuff (4:15)

met Bun B

12. Freekin' the Beat (4:25)

met Latoiya Williams

13. Money (3:56)

met Mr. Porter en Omillio Sparks

14. Free People (3:02)
  15. Stimulus Outro (5:34)
  16. African Drums * (3:07)
  17. Always-N-Forever * (2:38)
ik heb um ook binnen via bol.com . gister zeiden ze nog dat het 2 weken zou duren, maja eindelijk luisteren

Rene1979
Ik heb ook maar de vinyle versie besteld. Die hoes is ook erg vet...!

MAS
+ Hij is gedrukt op groen vinyl!

Rene1979
En er zitten toch vet vingers op?

Huh wat bedoel je?

Rene1979
op the hands on video is het net alsof er vette vingers op zitten

MAS
Dat is volgens mij wat ze bedoelen met "gemarmerd" groen. (Zo staat het beschreven bij de youtube video)

Hij ziet er in ieder geval echt vet uit. Zodra ik geld heb ga ik deze en nog wat dingen uit 2009 meteen bestellen.

The Opinionated
Waar heb ik die sample uit Know What I Mean nog gehoord?
Edit; Ik weet het intussen: 125 Pt. 1 van Joell Ortiz.

Tweede luisterbeurt bevalt me overigens beter. Toch nog een aantal keer luisteren voor ik er een cijfer op plak.

MAS
The Stimulus Package is 9.000 keer verkocht in de eerste week. Best netjes maar vind het wel een beetje krom als ik lees dat Jay-Z en Eminem per week nog steeds 15.000 albums verkopen.

avatar van Jacktherapper
Weet iemand waar ik die gruwelijke Limited Edition kan vinden (niet op vinyl maar cd)? Of gaat iemand mij vertellen dat elke versie van het album zo gedrukt is als bij het Hands On filmpje op YouTube?

MAS
Volgens mij is dat geen limited edition maar zijn ze alle versies zo. Je kan hem onder andere bestellen bij bol.com, cdwow.nl en nlstore.nl.

Harco
Dat is de normale versie, Jack.

panjoe (moderator)
Wow, dat vind ik echt super relaxt.

avatar van thomzi50
Hij schijnt al sinds 1992 actief te zijn als producer, maar pas de laatste jaren doet Jake One echt van zich spreken. De unieke combinatie van enerzijds keiharde bangers en anderzijds het nodige gevoel verklaart ook de labels waarvoor hij tegenwoordig werkzaam is. Want niet alleen levert Jake One zo nu en dan een productie voor het Aftermath- dan wel G-Unit-kamp, ook is hij nauw betrokken bij Rhymesayers. Bij dit laatste label verscheen bijvoorbeeld zijn verdienstelijk ontvangen debuut White Van Music. Een samenwerking die kennelijk naar meer smaakte, want nog geen twee jaar later ligt de nieuwe Jake One in de schappen: The Stimulus Package. Dit keer geen verzamelaar, maar een volledig album met voormalig Roc-A-Fella-artiest Freeway.

Dit heeft automatisch tot gevolg dat het album aanzienlijk evenwichtiger is dan haar voorganger. Waar White Van Music nog heen en weer schommelde tussen Young Buck, Keak da Sneak, (MF) DOOM en Elzhi, is er hier één MC die heer en meester blijft. Op zich prettig, ware het niet dat Freeway niet de meest geschikte is om een heel album te domineren.

Maar laten we beginnen met de beats, want die alleen al maken The Stimulus Package absoluut de moeite waard. Jake One heeft zijn welbekende stijl geperfectioneerd: botte kracht en raffinement zijn beide constant aanwezig, waardoor er een sound ontstaat die niet alleen enthousiastmerend maar ook voor herhaling vatbaar is. De titeltrack is hier al een perfect voorbeeld van: met aanzwellend strijkers, blazers en scratches krijgt het refrein een haast episch geluid, terwijl Jake One het ook gedurende de coupletten met opzwepende drums, overtuigende bassen en een fijn gitaarrifje boeiend houdt. Zo lijkt het misschien alsof de producer zoveel mogelijk lagen in zijn beats stopt, maar toch zorgt de beatbakker ervoor dat The Stimulus Package geen seconde rommelig klinkt.

Zo goed als op de titeltrack wordt het op de rest van het album niet meer (The Product, Money en Microphone Killa komen het dichtst in de buurt), maar bovenstaande beschrijving geldt voor praktisch elke track: keer op keer zitten de samplerijke beats vol overtuigingskracht en meerdere lagen. Natuurlijk, er wordt zo nu en dan afgewisseld qua instrumenten, soms komt er een meer gevoelige stemsample om de hoek kijken, maar toch heeft het album een herkenbare, bijzonder aangename sound. Met name Jake One's drums zijn goud waard: zelfs op de momenten dat er qua tempo en inhoud gas terug wordt genomen, gaat daar een onmisbare kracht vanuit.

Productioneel een van de meest spannende release van de laatste maanden dus, maar dan zijn er ook nog de raps. En die vallen al met al wat tegen. Dat Freeway niet al te veel te vertellen heeft, is nauwelijks hinderlijk, aangezien serieuze teksten niet bepaald zouden passen bij de beats. Nee, het probleem zit hem in Freeways stem: die bevat weliswaar een rauwe klank die hem volkomen uniek maakt, maar juist door dat afwijkende geluid is het geen rapper om nummerslang achter elkaar te horen. Naarmate het album vordert, klinkt zijn stem alsmaar zeurderiger, en zijn flow wordt steeds meer van hetzelfde. Gelukkig komen er nog wel wat andere acts langs, waarvan vooral Raekwon, Birdman en Bun B indruk maken.

De andere vijf gastartiesten doen het, wellicht met uitzondering van LaToya Williams, ook niet onaardig, en ze weten in elk geval de nodige variatie toe te voegen. Maar Freeway blijft natuurlijk het meest prominent, en hoewel hij zeker geen onverdienstelijke rapper is, is hij veel meer iemand voor een overdonderende gastverse dan een heel album. Daarmee zadelt The Stimulus Package je op met een ambivalent gevoel: enerzijds presteert een degelijke rapper hier op de top van zijn kunnen, anderzijds profileert een producer zich als vakman pur sang, en toch levert dat geen onvergetelijk album op.

Hiphopleeft

avatar van BZN
BZN
dit album banged wel!!

panjoe (moderator)
De overgang van Microphone Killa naar Follow My Moves is te briljant .

avatar van Jacktherapper
Thanks MAS & Harco! Vrijdag op Vinyl & CD binnen. Ik had echt totaal niet verwacht dat ik dit album zo dope zou vinden.. damn.

panjoe (moderator)
Waar heb je hem op Vinyl vandaan als ik het vragen mag?

Rene1979
hhv.de 16.95 euro dan alleen nog verzendkosten erbij.

Wel een hele coole lp.
Groen vinyl met een soort slijtsporen noem ik het maar.

The Opinionated
Het zijn toch vooral de producties van Jake One die het de moeite waard maken. Freeway vind ik niet boeiend genoeg om een heel album aan te horen en zijn schreeuwerige manier van rappen doet na een tijdje pijn aan m'n oren.

Thanks Rene, toch maar eens PayPal regelen dan

word deze wel rap beu, vooral Freeway dan. de productie is ook maar matig om eerlijk te zijn :/

avatar van Bartje..
Verbaasd me echt dit album, dacht moet hem ook nog maar eens downloaden. Dus gedaan en luister nu 4 tracks en beloofd veel goeds! Money klinkt als een blijvertje voor 2010 (Vooral ook omdat Freeway maar 2 verses heeft).

avatar van TheFunkyM
Tot nu toe vind ik dit een heel chill album.
Ben op de helft, maar de beats en de stem van Freeway bevallen me wel. Het heeft een rustige lekkere vibe.
Tot nu toe lijkt dit wel een kanshebber voor een goede voldoende, de eerste uit 2010

avatar van TheFunkyM
Ik vind de bijdrage van Birdman, opvallend chill op follow my moves, super chill cdtje dit.

MAS
Wat vind jij een goede voldoende?

avatar van MJ_DA_MAN
Vrij hoog, bij een goede voldoende denk ik aan een 3,5.

avatar van TheFunkyM
Die ga ik nu ook geven, lekkere cd, zeker een verrassing aangezien ik nog nooit van dit duo gehoord had.
Van het begin tot het einde een lekkere cd.
Op dit moment zijn mijn toppers:
Throw Your Hands Up, She Makes Me Feel Alright, Know What I Mean, Follow My Moves, Money, Free People en het outro.

Vooral bij deze nummers vind ik de beats erg chill, goede cd, mits ik hem veel blijf beluisteren zou dit best een top 10 2010 notering kunnen worden....

MJ_DA_MAN schreef:
Vrij hoog, bij een goede voldoende denk ik aan een 3,5.

Ik had het moeten verwoorden als goede cd.
3,5 vind ik vaak een ''leuke'' cd met toch wat missers.
zoals ik een 3, een aardige cd vind die ik waarschijnlijk niet meer opzet, maar wel kwaliteit heeft.