Eagles - Hotel California (1976)

Rock / Country
Label: Asylum

1. Hotel California (6:30)
  2. New Kid in Town (5:04)
  3. Life in the Fast Lane (4:46)
  4. Wasted Time (4:55)
  5. Wasted Time [Reprise] (1:22)
  6. Victim of Love (4:11)
  7. Pretty Maids All in a Row (4:05)
  8. Try and Love Again (5:10)
  9. The Last Resort (7:25)
  10. Take It Easy (Live) * (4:47)
  11. Take It to the Limit (Live] * (5:18)
  12. New Kid in Town [Live] * (4:52)
  13. James Dean [Live] * (3:49)
  14. Good Day in Hell (Live] * (5:28)
  15. Witchy Woman (Live] * (4:20)
  16. Funk#49 [Live] * (4:03)
  17. One of These Nights (Live] * (3:52)
  18. Hotel California [Live] * (6:49)
  19. Already Gone [Live] * (5:51)
avatar van HiLL
Desperado vind ik anders ook een zeiknummer eerste klas. Blegh kan het niet meer aanhoren.

avatar van Hans Brouwer
Toen dit album uitkwam vond ik 'm helemaal geweldig, briljant zelfs. Eigenlijk heb ik er nu een beetje een afkeer van. Dat nummer Hotel California wordt te pas en te onpas gedraaid op Sky Radio (helaas verplichte radiozender op m'n werk) Hotel C. komt echt m'n strot uit . En toch is dat eigenlijk heel jammer
Ik vraag me wel eens af wanneer wij Nederlanders eindelijk worden verlost van Sky Radio , maar dit terzijde.

Natuurlijk is Hotel California een goed album, 4*

Hans Brouwer schreef:

M.i. is Hotel California nog altijd beter te pruimen dan die zeikballads van pak 'm beet Celine Dion en aanverwanten. Dus zolang Sky HC blijft draaien mogen ze van mij blijven.

Verder is HC natuurlijk een briljant album, een monument in de muziekgeschiedenis.

avatar van IMPULS
Eagles heeft ook op dit album een soort slome, gladde muziek dat mij niet enorm kan boeien. Tekstueel wel weer interessant. Titelnummer is wél een evergreen.

avatar van ChrisX
Hans Brouwer schreef:

Heel simpel, zo lang er mensen naar luisteren. Vergeet, wij hier op MuMe zijn een beetje een uitzondering want wij zijn actief bezig met muziek maar de voor de meeste mensen is puur 'behang' omdat men bang is voor stilte. Veel mensen zijn zich niet eens bewust van de muziek die er gedraaid word. Ik kan me er niks bij voorstellen hoor...

Maar, ik vind het af en toe ook best wel prettig om geen muziek aan te hebben.

Casartelli (moderator)
Toch vind ik dat Hotel California (het nummer) die grijsdraaiing een stuk beter kan hebben dan een aantal andere nummers dat veel op sky radio of de classic rock zenders te horen is. Daarmee is het nog steeds wel te vaak gedraaid, maar ik kan zo tien ergere voorbeelden verzinnen. Geeft toch wel iets aan over de intrinsieke kwaliteiten van het nummer.

avatar van avdj
Het nummer is gewoon goed. Er wordt wel gezegd dat het te vaak gedraaid is maar ten eerste is dat persoonlijk (de één kan een nummer wekelijks elke dag horen) en ten tweede heeft dat niks te maken met de kwaliteit van het nummer of de band. Zelf ben ik er niet echt kapot van maar dat ben ik nooit geweest. Wel fraai outro.

Casartelli (moderator)
Ik denk wel dat er, om Chris' verdeling van de mensen in muziekliefhebbers (wij) en mensen die muziek als behang zien (zij) te blijven, onder de eerste groep een zekere consensus bestaat over het feit dat nagenoeg geen enkel nummer een langdurige, opgedrongen, regelmatige airplay overleeft...

avatar van avdj
Mwa, gezien de tweede plaats van de Top 2000 zijn de meeste mensen het nummer Hotel California nog láng niet zat. En dat terwijl er vooral door mensen gestemd wordt die dat nummer vaak (op de radio) horen!

Het blijft toch een klassieker!!!

Prachtig album, met natuurlijk de klassieker Hotel California, het blijft toch een heerlijke plaat.
De rest van het album vind ik ook zeer mooi, alleen Life in The Fast Lane vind ik iets minder.

Al met al zeker de moeite waard, 4,5* en een plaats in m'n top 10!!

Harmen, terecht!

avatar van chansadres
Goede plaat

avatar van Flipper
Hoe je het ook went of keert, het blijft aalglad. Het is totaal geen countryrock meer. Dit is gewoon luister-pop. Waarom dit album zo aanbeden wordt is mij een volkomen raadsel. Jaren geleden in het (toen nog) blad Aloha, werd dit album winnaar als 'best ever'. Ontgaat mij totaal!! Het album is totaal niet vooruitstrevend of revolutionair te noemen, eerder behoudend (en dan nog op z'n Amerikaans ook).
Ik luister veel liever naar een album als 'Desperado' en als ik echte country-rock wil horen zet ik gewoon Poco op.

Flipper schreef:

Flipper, nummers als The Last Resort, Pretty Maids en Wasted Time noem je toch geen luisterpop. Een dergelijke toch wat denigrerende term doet geen recht aan de hoge kwaliteit van deze composities. Victim of Love en Fast Lane zijn regelrechte rockers. Het enige nummer dat in aanmerking komt voor het etiket luisterpop is New Kid in Town.
Maar je hebt gelijk: dit is idd geen countryrock meer. En dat je een Poco liefhebber bent, maakt veel goed. Ken je deze al?
Zonde dat dit brillante album hier zo weinig stemmen en aandacht krijgt.

Janz schreef:

Zonde dat dit brillante album hier zo weinig stemmen en aandacht krijgt.

Ik heb nog een hele reeks albums van Poco en ik ken het overzicht.
Wat de Eagles in het latere werk zo missen en wat ik wel bij Poco hoor, is het plezier in muziekmaken en dat het muziek met ballen is. Het is eigenlijk vreemd dat er zo'n verschil is omdat Randy Meisner en Timothy Schmit beiden ex-Poco zijn.

Hotel Californie vind ik wat gezapig, misschien ook omdat het album zo uitgemolken is. De productie is voor mij veel te gladjes.

Het country-rock aspect heeft, tegelijk met Bernie Leadon, de groep verlaten.

Casartelli (moderator)
Ik denk dat de klassiekerstatus van deze plaat juist te danken is aan het populariseren van die country-rock. Was het voor die tijd een bezigheid voor stoffige plattelanders (of zoiets), dankzij de Eagles kon je er als hip mens ook van houden.

Met dat al is het misschien fairer om de Eagles als een klassieke band te beschouwen waarvan dan het populairste album (dat echter aan die reden voor klassiekerstatus wellicht minder recht doet) tot klassiek album verheven is.

Mijn favoriete Eagles album is trouwens One of these nights...

Flipper schreef:

Het country-rock aspect heeft, tegelijk met Bernie Leadon, de groep verlaten.

Daar zou je weleens gelijk in kunnen hebben. Ik denk dat de komst van rocker Joe Walsh er ook mee te maken heeft. Maar ik treur er minder om dan jij. In mijn ogen heeft de muziek van de Eagles zich gewoon verder ontwikkeld. Hoe je het ook wendt of keert, Hotel California is een - misschien wel HET - hoogtepunt. Ik waardeer je rechtlijnigheid v.w.b. de countryrock, maar m.i. zijn de songs zijn stuk voor stuk gewoon sterk en prachtig uitgewerkt. Met de produktie is m.i. niks mis.

Casartelli schreef:

Mijn favoriete Eagles album is trouwens One of these nights...

Verrassend. Ik vind One of these nights juist het minst geslaagde album uit de reeks (voor zover je bij de Eagles van min kunt spreken).

Janz schreef:

Ik denk dat de komst van rocker Joe Walsh er ook mee te maken heeft.

Daar heb jij weer gelijk in. Het is meer een Amerikaans AOR produkt en die zijn over het algemeen zeer concervatief geproduceerd.

Maar je hoort mij verder niet klagen hoor, ik geef dit album 3.5 ster. Vooral het filosofische aspect spreekt mij zeer aan:
Hotel Californie is een metafoor voor de hedonistische en kapitalistische instelling van de Amerikaanse (muziek)cultuur.
Vreemd genoeg hebben ze daarbij een album afgeleverd die perfect in dat format past.

Bobiej
hoewel ik echt wel een metalfan ben, moet ik toegeven dat het nummer Hotel California werkelijk briljant is.

Hotel California

Idd! de rest van dit album begint op een gegeven moment iets te vervelen bij mij.
Maar dat doet Hotel California totaal niet!

Doordat de rest dus wat verveelt verlaagd naar 3,5*

avatar van IMPULS
Harmen.. schreef:
Doordat de rest dus wat verveelt verlaagd naar 3,5*

Vin-ik dan nog behoorlijk hoog. 6 minuten goed van een hele plaat. Moet je het titelnummer eens 10 x achtereen draaien. En dan nog eens oordelen. Hou je m.i. die waardering niet vol.

avatar van avdj
Eigenlijk vindt ik geen enkel nummer op deze plaat er echt bovenuit steken. De enorme populariteit van de Eagles in bijvoorbeeld Amerika kan ik ook niet echt helemaal volgen. Goede, serieuze muzikanten maar het pakt mij (nog) niet.

teutoon
avdj schreef:

Nog niet? Dan zal het ook wel nooit meer gebeuren.

avatar van avdj
Mwa, ik moet dan ook zeggen dat ik het nog nooit heel serieus beluisterd heb compleet van voor naar achter. Maar ik vindt het ook verre van slecht hoor.

teutoon
avdj schreef:

Aha. Ken je Hell Freezes over? Dat is een fijn live album.