Keane - Night Train (2010)

Label: Island

1. House Lights (1:24)
  2. Back in Time (3:53)
  3. Stop for a Minute (4:07)

met K'Naan

4. Clear Skies (4:54)
  5. Ishin Denshin (You've Got to Help Yourself) (3:57)

met Tigarah

6. Your Love (4:37)
  7. Looking Back (3:47)

met K'Naan

8. My Shadow (4:50)
Arrie schreef:

Is het misschien al bij je opgekomen dat ze zélf die keuze maken? Dat zij níet iets tegen hip-hop hebben. Dat jij dat wel zo'n afkeer van hip-hop hebt, betekent niet dat alle artiesten die jij goed vindt, dat ook vinden.

Denk je, serieuze vraag hoor, dat ze zélf die keuze maken dan?
Ik kan mij het moeilijk voorstellen als je bepaalde muziek maakt om dan zo rigoreus te gaan draaien naar iets wat er totaal niet op lijkt, maar wat wel een breder publiek misschien gaat trekken.
Ik ben vaak anti-hiphop, klopt. Maar anderen mogen het uiteraard mooi vinden.

avatar van Arrie
Ja, dat geloof ik wel, ja, dat ze die keuze zelf maken. In het geval van Coldplay bijvoorbeeld, die samenwerking met Jay-Z, denk je echt dat dat voor het geld is? Coldplay was daarvoor al één van de allergrootste bands, die hoefden het heus niet voor het geld te doen.
Sowieso vraag ik me af in hoeverre het een breder publiek gaat trekken. Als je als band na drie albums ineens een andere kant opgaat, dan krijg je er inderdaad mensen bij die dat tof vinden, maar je verliest er ook een hele hoop mensen mee, dus de vraag is maar of je zoiets sowieso wel voor het geld moet doen.
En dan nog iets, Keane heeft sowieso hiervoor ook al best wel van stijl gewisseld, met hun laatste album. Deze keer is het echter een wisseling voor stijl die jou niet ligt en dán denk je wel dat het een commerciele stap is.

...

Kon me er gewoon weinig bij voorstellen.
Wat je zegt, er haken dan ook mensen af, ik bijvoorbeeld:)

Ik vind het ook gewoon zonde, mijn mening he? Want er zijn weinig bands waar ik zo veel van geniet als Keane. Als die dan ook nog gaan switchen, dan ben ik er weer 1 kwijt, snif.
Perfect Symmetry vond ik ook minder dan de vorige 2, maar was nog pop met een 80s vleugje. 80s pop vind ik ook leuk.

Heb deze trouwens al wel besteld, bij cdwow.nl, 8 euri incl. verzending.
Er schijnen ook andere nummers op te staan. En wie weet, ga ik die B'anaan nog waarderen

Harribo schreef:

Waarom heb je Perfect Symmetry dan wel in je top 10 staan en die andere twee niet?

Arrie schreef:

Soms vind je op een bepaald moment iets mooi en soms minder mooi. Op dat moment vond ik dus Perfect Symmetry beter dan die andere 2, nu is dat anders na lang luisteren. Net alsof ik elke dag strak mijn top 10 sta bij te werken. Dat is dus de reden.

Harribo schreef:

Ah oke, vandaar. Mijn eigen top 10 klopt wel altijd, als ie voor m'n gevoel anders wordt, dan pas ik hem aan op MuMe. En dat hoef ik echt niet elke dag te doen. Daarom vond ik het dus een beetje raar dat je Perfect Symmetry erin had staan.

avatar van Yamato
Ik vind er niet zo veel aan vooralsnog.

Bericht verwijderd.

Ach ja, het ietwat 'sprookjesachtige' (voor zover dat echt opging op het debuut) heeft inmiddels al lang en breed plaats gemaakt voor een aardser geluid, en dat vond ik op de laatste twee albums eigenlijk al wat teleurstellend, want daarmee werd dit bandje meer en meer anoniemer, en dat is best opvallend natuurlijk omdat juist bij het debuut nogal wat vergelijkingen werden gemaakt en ze verweten werd niet genoeg eigen smoel te hebben. Eerlijk is eerlijk: ik deelde die kritiek wel een beetje maar vond dat debuut zo ongelooflijk fijn dat ik het ze wel vergaf.
Achteraf gezien was Hopes and Fears toch wel een hoogtepuntje te noemen want veel beter werd het daarna niet voor mij.
Dat ik Night Train ben gaan beluisteren was meer uit nieuwsgierigheid of die dalende lijn zich zou gaan voortzetten.
Dat er op 2 nummers gerapt wordt stoort mij totaal niet: ik vind het zelfs wel wat toevoegen aan de band en Ishin Denshin (You've Got to Help Yourself) is mede door toedoen van zangeres Tigarah wel een favorietje.
Looking Back doet me zelfs wat denken aan Pet Shop Boys.
Ook voor deze EP gaat op dat ik de band een wat nuchterder sound vind hebben, mede door toedoen van rapper K'Naan. Maar aards en nuchter in combinatie met Keane zorgt tegelijkertijd ook wel een beetje voor 'minder interessant'. En ergens twijfel ik aan mijn eigen uitspraak hieromtrent: want is het eigenlijk niet verrassend dat juist Keane met raps aan komt zetten en past het op de een of andere manier niet vrij gemakkelijk in hun sound?!
Ik vind deze EP dan ook zo slecht nog niet. Feit is alleen dat ik wat ben afgedwaald van Keane wat zich ook uit in het nauwelijks nog draaien van ouder werk inclusief het debuut.
Dat kan gebeuren tussen luisteraar en band, maar neutraal luisterend naar Night Train kan ik concluderen dat ik het erger verwacht had en dat het me best wel bevalt. Ietwat saai misschien, maar niet vervelend saai. Het is een aardig plaatje geworden.

avatar van wvv89
Keane is opzoek naar vernieuwing, zoals zoveel bands dat tegenwoordig proberen te doen. Kijk maar bijvoorbeeld naar Editors en The Killers. De meeste mensen haken dan af, omdat de hele eigen sound van de band weg is.
Vernieuwing wordt bijna altijd, ook op andere gebieden, als negatief beschouwd.

Keane deed dat met Perfect Symmetry, wat naar mijn mening een uitstekend album is. Neen, het had niet de sound van Hopes and Fears of Under The Iron Sea.

En nu met Night Train zijn ze weer een andere richting opgegaan en dat kan ik alleen maar prijzen. Zeker de twee nummers met K'naan vind ik uitstekend en prettig luisteren.

Toch hoop ik stiekem dat het volgende album van Keane terug naar de roots (Hopes And Fears) gaat...

Giraf de Piraat
Nou! Dat zou weleens zomaar kunnen (een beetje dan)... Check dit nieuwe, prachtige nummer dit hoogstwaarschijnlijk op het nieuwe album komt:

Keane - Sovereign Light Cafe

Arrie schreef:
Daarom vond ik het dus een beetje raar dat je Perfect Symmetry erin had staan.

Kan ik begrijpen

wvv89 schreef:

Nou wvv89, dan hoef je nog maar ongeveer een half jaar te wachten... het volgende album van Keane (geen EP, maar een studioalbum! ) verschijnt tussen oktober en december 2010.

avatar van wvv89
@max95
Dat is dus geweldig nieuws! Night Train werd vroeg aangekondigd, dus had gedacht dat Keane weer een 'tijdje' vooruit kon met live-materiaal. Maar dus toch een nieuw album dit jaar. Sovereign Light Cafe zet in ieder geval de goede toon.

avatar van Harribo
Staan een paar leuke nummers op deze EP.
Verlang wel weer naar het studio album a la Hopes&Fears.

Your Love is mijn favoriet tot nu toe.

avatar van titan
titan (crew)
Er staat één nummer op deze EP dat zich kan meten met het beste van Keane: Back In Time. Voor de rest valt het allemaal wat tegen. Keane klonk nog nooit zo gewoontjes en onopvallend. Hopelijk is dat geen opmaat voor het nieuwe album eind van het jaar.

avatar van Ceriel
titan schreef:

Ik had dit bij de laatste track, My Shadow. Dat is voor mij de enige plaat op deze EP waar ik het Keane-gevoel van krijg die ik had zo'n 5 jaar geleden. Voor de rest vind ik het een beetje aan de matige kant. Alleen Stop For A Minute is wel ok vind ik. Ik hoop dat het studioalbum weer een pareltje gaat worden, zoals hun eerste twee albums zijn.

avatar van KKOPPI
een tweetal goede nummers, namelijk your love en my shadow. de rest vind ik absoluut niks...waar is keane gebleven?

avatar van Matthijs89
waarom doet het begin van looking back me aan rocky denken?

Leuke EP van de heren van Keane. Lekker afwisselend, maar alle songs van een hoge kwaltileit. Wat ik zo leuk van deze EP is de "durf" om met andere stijlen in zee te gaan, zoals met rapper K'Naan. Natuurlijk zullen fans weer terug verlangen naaar Hopes & Fears en andere albums. Ja, je kunt niet iedereen tevreden met veranderingen, maar Keane is duidelijk bezig niet tot een groep, die vervalt in herhalingen, maar verder evolueert en dat is te prijzen. Dat maakt mijn toekomstverwachtingen alleen maar sterker. Hoogtepunten op dit album zijn Stop For A Minute, Your Love en My Shadow, dat voor mij langer had mogen zijn. Maar over het algemaan lekker ruim een half genieten van een groep in groei!

Rizz
Stop for a Minute klinkt erg lekker!
Nu dan de rest maar even luisteren

avatar van snarf349
Vind alles goed zolang ze op hun nieuwe album het rap-gedoe maar achterwege laten.

avatar van Music_
Moet wel erg wennen aan dit album dus voor alsnog 4 sterren. Nummers die eruit springen: Stop for a minute, Clear Skies, Your love (door de pianist gezongen, mooie stem!) en my shadow.

avatar van max95
Weet inmiddels het complete album honderd procent te waarderen. Heb het een stuk of drie keer geluisterd en vind het toch een geweldige plaat (of EP...).
Dat 'rapgedoe' waardeer ik ook. Maar dat komt waarschijnlijk doordat ik van alle muziekstijlen houd (behalve jazz en klassiek).
'Stop for A Minute' en 'Clear Skies' vond ik al geweldig na de eerste luisterbeurt.
De stem van Tom Chaplin is weer net zo vol als altijd. En Tim Rice-Oxley is ook geen slechte zanger. Dat wisten we (met we bedoel ik de Keane fans) natuurlijk al lang, maar op deze EP bewijst hij het definitief.
Ik heb ergens gelezen dat dit in april 2009 opgenomen materiaal experimenteer-materiaal was van Keane, maar dat ze het zonde vonden om het weg te gooien. Ze besloten het vervolgens op een EP uit te brengen.
Rapper K'naan wilde een keer met Keane samenwerken (Heb ik geen problemen mee. Als het maar geen volledige Keane-rapnummers worden, want dan haak ik af als Keane-fan), zo heb ik gelezen op Muziek.nl. Maar ik las ook dat ze dit album al eigenlijk in september of oktober 2009 uit wilden brengen. Helaas is het een half jaar verder opgeschoven, jammer hoor.
Vijf sterren.
PS. Wacht met smart op het vierde studioalbum van Keane, uit te komen in het najaar!

avatar van lennon
1,0
Bij Keane - Perfect Symmetry (2008):

Gerben-DT schreef:
Maar nu moeten ze weer wat krediet opbouwen, hiermee slaan ze compleet de plank mis!

Ik hoor net de nieuwe single op de radio.... Dacht dat het niet erger kon, maar ze zijn volledig de weg kwijt..

Voorspelt niet veel goeds in ieder geval... ik vrees het ergste!

Dacht dat dit bandje wel een blijver zou zijn, maar helaas... na 2 albums is de lol er wel vanaf.

avatar van lennon
1,0

Voorspelt niet veel goeds in ieder geval... ik vrees het ergste!

avatar van max95
Welke nieuwe single? Stop for a Minute?

lennon schreef:

Ik ben het dikwijls met je eens, lennon, maar nu even een keer niet. Keane is duidelijk aan het "zoeken" naar een stijl waar ze mee verder kunnen gaan. In het verleden heb ik al eens kenbaar gemaakt dat Keane met Hopes And Fears een unieke sound ontwikkeld hadden, die echter wel het risico in zich had dat die op den duur zou gaan vervelen. Na de derde begon dat zich m.i. al en beetje te gelden. Vandaar dat ik deze EP een leuk tussenstation vind naar iets nieuws, dat weer gaat boeien. Maar wat mij betreft ook liever geen rappers meer. Dat was even leuk, maar behoeft voor mij geen vervolg. Verder vind ik Night Train een vrolijk half-uurtje.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ben erg benieuwd naar deze nieuwe Keane.

Rizz
Leuk album.
Keane is inderdaad een beetje aan het zoeken, maar neemt niet weg dat de tracks lekker weg luisteren. Misschien ga ik hem deze week wel kopen (mede vanwege de hoes).