menu

AC/DC - '74 Jailbreak (1984)

mijn stem
3,68 (118)
118 stemmen

Australiƫ
Rock
Label: Atlantic

  1. Jailbreak (4:44)
  2. You Ain't Got a Hold on Me (3:35)
  3. Show Business (4:49)
  4. Soul Stripper (6:27)
  5. Baby, Please Don't Go (4:49)
totale tijdsduur: 24:24
zoeken in:
avatar van Sir Spamalot
4,0
Jailbreak, mijn vrijdagavondsong, even de remmen losgooien, lekker headbangen en dan een pint gaan drinken met een lach op mijn gezicht. Rock on!

avatar van Sir Spamalot
4,0
AC/DC heeft een schat aan memorabele groovende songs en Jailbreak is één van de beste. Het is gewoon onmogelijk om stil te zitten bij deze song, ik kan het gewoon niet. Voor de liefhebbers de teksten om eens lekker mee te brullen, komaan, niet beschaamd zijn, laat u maar eens gaan.

There was a friend of mine on murder
And the judge's gavel fell
Jury found him guilty
Gave him sixteen years in hell
He said "I ain't spending my life here
I ain't living alone
Ain't breaking no rocks on the chain gang
I'm breakin' out and headin' home

Gonna make a jailbreak
And I'm lookin' towards the sky
I'm gonna make a jailbreak
Oh, how I wish that I could fly

All in the name of liberty
All in the name of liberty
Got to be free

Jailbreak, let me out of here
Jailbreak, sixteen years
Jailbreak, had more than I can take
Jailbreak, yeah"

He said he'd seen his lady being fooled with
By another man
She was down and he was up
He had a gun in his hand
Bullets started flying everywhere
And people started to scream
Big man lying on the ground
With a hole in his body
Where his life had been
But it was -

All in the name of liberty
All in the name of liberty
I got to be free

Jailbreak, jailbreak
I got to break out
Out of here

Heartbeats they were racin'
Freedom he was chasin'
Spotlights, sirens, rifles firing
But he made it out
With a bullet in his back

Ik heb ondertussen ook de video voor Jailbreak toegevoegd.

avatar van Ducoz
3,5
Ik vind dat "Jailbreak" precies klinkt als Gloria van de Doors! Des al niet te min een heerlijk nummer!

Joy
je bedoelt Van Morrison

bijna dezelfde akkoorden , e doch, reetestrak gespeelt door young en consorten

(Morisson, Van, klinkt dan weer als jagger

PriestMaiden
AC/DC – ’74 JAILBREAK

Soort EP van AC/DC met vroeg materiaal (met Bon Scott)

Album begint met één van mijn favoriete nummers van AC/DC. Met dit nummer kan je moeilijk blijven stilzitten .

Daarna het meer bluesy You Ain’t Got a Hold on Me. Het nummer heeft ook een aanstekelijke riff.

Show Business: Een wat simpeler nummer, het minste nummer op deze EP.

Soul Stripper: Zalig hoe dit nummer begint. Het heeft ook zo’n bluesy sfeer, mijn favoriet samen met Jailbreak op dit schijfje.

Baby, Please Don’t Go: Goede cover en meteen ook goede afsluiter.

avatar van ricardo
3,5
PriestMaiden schreef:


Met dit nummer kan je moeilijk blijven stilzitten .

Die uitspraak heb je gegapt van de Sir.

Dit album is voor mij voldoende, maar ze kunnen gewoon nog een stuk beter wat ze vooral in 1977 lieten horen. Kwalitatief en qua sound vergelijkbaar met Dirty Deeds vind ik. Niet slecht, maar ook niet het beste werk van de band.

Of je moet gewoon meer van rustiger hippie muziek houden.

PriestMaiden
ricardo schreef:
(quote)
Die uitspraak heb je gegapt van de Sir.Haha je hebt mij door , het kan niet genoeg worden benadrukt.

avatar van kaztor
3,5
ricardo schreef:
(quote)
Die uitspraak heb je gegapt van de Sir.

Dit album is voor mij voldoende, maar ze kunnen gewoon nog een stuk beter wat ze vooral in 1977 lieten horen. Kwalitatief en qua sound vergelijkbaar met Dirty Deeds vind ik. Niet slecht, maar ook niet het beste werk van de band.

Of je moet gewoon meer van rustiger hippie muziek houden.


'Ze kunnen beter' vind ik hier niet echt van toepassing.
Dit is een door de platenmaatschappij aangeharkt hoopje vroege lp-nummers die zijn weggelaten op de desbetreffende cd's.
Ik zou zeggen: Delete deze EP en breng de discografie eens op een behoorlijke manier uit!

avatar van iggy
4,0
Lekker cdtje Jailbreak prachtig nummer met die typische ac/dc koortjes. En dat heerlijke midden stuk mooi guitaar gekreun van angus.You ain't got a hold on me een lekkere rocker. Show b leuk maar ook niet meer dan dat. Dan komt voor mij de kraker soul stripper. Een lekkere lange aanloop voordat bon uiteindelijk in valt. Bon zingt heerlijk over zijn verkeerde liefde zoals alleen bon dat heerlijk. En als laatste een lekkere heavy versie van baby please dont go ook alweer prima. 4 pingels

avatar van Lau1986
4,0
Heerlijk plaatje van AC/DC. De volle 24 minuten heerlijk rocken om de plaat daarna opnieuw op te zetten.

avatar van kaztor
3,5
Ik heb de vroege Australische uitgaves nu allemaal op cd en die maken deze ep nu overbodig. Ik raad echt iedereen aan daar achteraan te gaan!

avatar van spinout
4,0
Joy schreef:
je bedoelt Van Morrison

bijna dezelfde akkoorden , e doch, reetestrak gespeelt door young en consorten

(Morisson, Van, klinkt dan weer als jagger

The Doors hebben er ook een krachtige versie van gemaakt. Staat op Alive she cried.

avatar van Ronald5150
4,5
Of deze liedjes nu wel of niet op AC/DC albums zijn verschenen, in welke uitgave of editie dan ook, deze set liedjes zijn in deze samenstelling geweldig. ”’74 Jailbreak” bevat in ieder geval drie wereldnummers. Uiteraard de titeltrack, het fenomenale ”Soul Stripper” en ook de bewerking van bluesklassieker ”Baby, Please Don’t Go” is top. De andere twee liedjes zijn gewoon goed. Dus ondanks dat dit slechts een EP is en maar vijf liedjes bevat, luister ik net zo lief naar ”’74 Jailbreak” dan naar een volwaardig AC/DC album. Voornamelijk omdat er op de studioalbums (en dan beperk ik me even tot de Bon Scott albums, want die vind ik vocaal zoveel beter dan Brian Johnson) zo af en toe liedjes staan die ik echt minder vind. Op deze EP zijn ze allemaal goed. Dus ondanks de korte lengte is ”’74 Jailbreak” een niet te stoppen rock & roll trein die geregeld op repeat gaat.

avatar van AOVV
4,0
Het is maar een EP, maar wat voor één. Dit album werd pas in 1984 uitgebracht, maar bevat songs van tien jaar eerder, het prille begin van de band dus. De opener is meteen een schot in de roos, Soul Stripper een kanjer en Baby, Please Don't Go een geweldige cover van de klassieker van Big Joe Williams, die de voorliefde van Bon Scott en co voor bluesmuziek in de verf zet. Show Business is oerdegelijk, en hoewel You Ain't Got a Hold on Me wat dunnetjes klinkt, ademt ook die song de oude blues uit, waar AC/DC vooral in het Scott-tijdperk heel wat inspiratie uit haalde.

Daarboven is dit een ware verademing om te beluisteren tussen albums als Flick of the Switch en Fly on the Wall, die er dan toch maar bekaaid af komen (en dan vooral die tweede).

4 sterren

avatar van Edwynn
4,0
Jailbreak is één van mijn favo AC/DC songs. Toen ik met hardrock begon was ik in tegenstelling tot veel vrienden niet heel begaaan met AC/DC. (later wel bijgedraaid). Jailbreak is me altijd wel bijgebleven. Mooi verhalend nummer. Helemaal compleet gemaakt door die licht geschifte voordracht van Bon Scott.

but he made it out....... with a bullet in his ..back Dat zo brengen, is puur goud.

Verder ben ik ook dol op You Ain't Got A Hold On Me. Opvallend poppy voor AC/DC begrippen. Heel vlot en melodieus. Soul Stripper heeft ook een vergelijkbare vibe en ook nog een heus gitaarduelletje.
Leuke ep. Destijds vast een verademing voor de discipelen van de grote Bon. Al waren de nummers natuurlijk al verschenen op die van die vage eerste Australische releases. Maar wie had nu dat spul indertijd in huis buiten dat continentje in die verre uithoek van onze planeet?

avatar van B.Robertson
4,0
Die eerste drie Australische releases heb ik als heruitgaven verzameld uit onvrede met Backtracks, waar niet alle non-Europese tracks opstaan. Maar ben natuurlijk groot geworden met de Europese releases en deze '74 Jailbreak bevat m.i. wel de beste Australische tracks die men in Europa destijds niet kreeg. Het was best wel opkijken dat Jailbreak de afsluiter van de Australische Dirty Deeds Done Dirt Cheap bleek te zijn.

avatar van MetalMike
4,5
"Soul Stripper" dat is 'm toch echt voor mij! Mijn favoriete AC/DC nummer ook meteen! Heb dit kleinood dan ook op vinyl, ooit gekocht lang-lang gelee, zette het aan en het moment dat dit nummer begon, ik stuiterde door de kamer... wat een swing zit er in! De opbouw, de tering zo lekker!
De rest is ook fijn hoor, de naamgever dan het plaatje natuurlijk ook, een klassieker. De afsluiter doet me het minst, het is wel aardig maar kan niet tippen aan de rest. Zalig stukje geschiedenis

avatar van metalfist
Zo zie je maar dat je af en toe gewoon in de war kan raken bij het bekijken van een discografie van een band. Ik zat met het idee dat '74 Jailbreak het eerste wapenfeit van de Australische rockers was, maar het werd pas uitgebracht midden jaren 80 in een periode dat er een aantal van de grote successen (Highway to Hell en Back in Black) al achter de rug lagen. De inhoud daarentegen is wel van wat vroeger, want dit zijn nummers die eerder enkel op de Australische edities van High Voltage en Dirty Deeds Done Dirt Cheap te vinden waren. In dat opzicht is '74 Jailbreak wel een ironische titel, want laat dat nummer nu net uit 1976 stammen. In ieder geval is dit een kort album (erg jammer trouwens dat dit gewoon klakkeloos op CD is uitgebracht, 5 nummers is dan wel erg pover en er hadden wel wat extra tracks toegevoegd kunnen worden als bonus) en zelfs dan nog steekt het aloude euvel dat ik met AC/DC heb weer de kop op: ik kan er mijn aandacht niet bij houden. Ik ken redelijk veel van hun nummers en heb ze een aantal jaren geleden nog op de wei van Dessel gezien (met Brian Johnson en niet met Axl Rose), maar in de ontdekking van hun oeuvre is er tot nu toe geen enkel album dat me volledig kan bekoren. Voor '74 Jailbreak zit het venijn hem dan ook in het begin en in de staart. Jailbreak oogt een beetje knullig (die break in "rifles firing"), maar klinkt alsnog heerlijk en die cover van Baby, Please Don't Go is fenomenaal. De drie songs ertussen boeien me minder en is You Ain't Got a Hold on Me wel overduidelijk het zwakke broertje.

avatar van RonaldjK
4,0
Najaar '84 kwam mijn maatje plotseling met deze EP aanzetten. Opnamen met Bon Scott. Waar kwamen die opeens vandaan? Uit 1974, aan de titel te zien? We snapten het niet maar het maakte ook niet uit, vijf lekkere nummers met Jailbreak, Soul Stripper en Baby Please Don't Go als hoogtepunten.
In 1984 was er nog geen internet voor particulieren (bij mijn opleiding leerde ik wel hoe je op een tráááge, ratelende computer op trefwoorden kon zoeken in buitenlandse bibliotheken, ingewikkeld en erg saai), dus hadden we gemist dat dit de afvallers waren voor het Europese debuut. Oor's Popencyclopedie noemde deze EP niet eens!

Pas in het internettijdperk drong ten volle door dat "onze" versie van debuut High Voltage (1976) eigenlijk een soort compilatie is van de eerste twee albums, het in Australië uitgebrachte High Voltage (1975) en TNT (hetzelfde jaar verschenen).
Mijn maat was vooral fan van de periode Bon Scott en dit vond hij na driemaal AC/DC met Brian Johnson toch even beter. De clip bij Jailbreak kwam op tv bij Sky Channel en MTV, lachen!

Met de oren van nu hoor ik dat de groep in 1975 dichter bij de oerrock 'n'roll / rhythm 'n' blues stond dan in dat 1984 het geval was. Op Scott na waren ze nog piepjong, maar hoe goed al!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:45 uur

geplaatst: vandaag om 15:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.