Ik heb een haat-liefde verhouding met Metallica. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik vaak als ik mezelf ertoe breng om een album van hen te gaan beluisteren, ik het niet het hele album trek. Dat heb ik bij ... And Justice For All, na One ben ik het alweer beu, bij Metallica ga ik te snel naar de 'hits', bij Ride The Lightning skip ik snel door tot bij The Call of Ktulu... Maar niet bij dit album: dit heb ik altijd volledig uit kunnen horen. Niet meer met hetzelfde gevoel als ik toen ik de plaat aan m'n collectie toevoegde jammergenoeg.
Nu weet ik waar het probleem zit voor mij. Ondanks het feit dat ik wel een groot deel metal-cd's heb, zit daar een groot verschil in. Er staat zelfs een metal-album in m'n top 10: dan moet ik toch een liefhebber zijn? Nee dus, ik ben wel fan van het subgenre Prog Metal. Zie je, daar ligt het verschil dus, in dat kleine woordje Progressive. Geef ons maar bands als Opeth, Ayreon, Dream Theater, Symphony X, Everon, Threshold, The Gathering, Therion, Queensrÿche, Anathema, Tool etc. en we genieten ervan. Maar deze metal (waarvan ik verder in z'n soort enkel nog Iron Maiden bezit, die dan weer meer prog-aanverwant zijn). trek ik vaak niet een heel album. Aangezien dat dat hier voor mij vooral echt een gevoel is dat speelt, is dat voor u beste lezer natuurlijk moeilijk over te brengen. Want wat hebben voornoemde bands dan wel dat Metallica, en dan dit album, door de opdrachtgever het beste metal-album aller tijden genoemd, niet heeft?
Er is mij eens gezegd dat ik vooral van enge stemmen hou als het op zangers aankomt. Nu valt James Hetfield absoluut in die categorie (de enge stemmen) te zetten, maar vind ik hem helemaal niet zo geweldig. Z'n stem is wel op dit album natuurlijk nog wat minder gepolijst dan op latere albums als bijvoorbeeld Metallica. Een 1e reden is dat voor mij om Metallica niet zo te waarderen.
Dan reeds bij het horen van de openingstrack, Battery, komt de volgende mij voor de ogen. De track opent meteen al met zo'n muur van gitaren die mij doet kokhalzen. Dat herinnert me namelijk meer aan de zogenaamde trash metal, wat ik al helemaal niet trek. Weer doet de stem van Hetfield het nummer geen goed. Nee, de manier waarop Battery is opgebouwd, doet me zelfs dit album minder waarderen.
Maar dan is er uiteraard Master Of Puppets zelf. Een klassieker deze track, die ik vroeger bij mijn favoriete nummers liet behoren. Die ook weer begint met diezelfde 'muur van gitaren' die je al in Battery hoorde: meteen het 1e minpunt voor dit nummer. Om even niets negatiefs over Hetfield te zeggen: hier past z'n stem echt geweldig bij het nummer. En ook mans solo is net als die van Hammett gewoonweg geweldig. Een nummer dat ik nu minder rate dan vroeger, maar nog steeds een klassieker: pluspunt aan de hele plaat.
The Thing That Should Not Be dan, begint rustig, om dan alweer in hetzelfde euvel te vervallen. Wat ik overigens ook mis bij dit soort metal, zijn toetsen. Bij de meeste muziek die ik geweldig vind, heb je wel een toetsenist die mee het nummer draait of af en toe een leuke toetsensolo doet (of misschien zelfs een mellotron gebruikt). Geeft vaak een pluspunt aan muziek voor mij. Daar het hier niet misschien niet bij de muziek van Metallica kan passen, wil ik dat eigenlijk niet als excuus vermelden om het album niet heel erg te waarderen. Maar ik wilde het wel even vermeld hebben.
Welcome Home (Sanitarium). Ja!!! eindelijk een nummer dat niet meteen als een trash metal nummer begint, maar rustig opbouwt naar een climax in het nummer. Dat hebben we liever, geef ons dat nummer maar. Zelfs de stem van Hetfield klinkt hier aangenaam. Met plezier luister ik nu verder, wie weet wat er nog komt?
Alweer die 'muur' (Disposable Heroes)... Ik word er bijna gek van: altijd en overal? Hoeft dat dan echt? Leper Messiah is verder wat in hetzelfde bedje ziek, dus besteed ik amper maar wat aandacht aan. Het is echt niet mijn ding (als dat niet de zwakste argumentatie is die ik hier gebruik, weet ik het ook niet meer).
Orion beluister ik positief ingesteld, want was The Call of Ktulu, die andere instrumental, niet 1 van mijn Metallica-favorieten? Nu begint het beter, maar vervalt zo snel in de Metallica-clichés dat ik het nummer ook alweer beu ben. Eigenlijk: als ik niet de opdracht had gekregen het album te recenseren, had ik al heel lang iets anders opgezet. Maar kijk eens aan, Damage, Inc. begint de eerste minuut rustig. Mooi zo!, maar nee, ze verprutsen het alweer... Verder ga ik aan dat nummer eigenlijk weinig woorden verspillen. Het illustreert wel 1 van m'n grote problemen met deze plaat, veel nummers klinken in mijn oren hetzelfde, een probleem dat ik met heel Metallica eigenlijk heb.
Tijd om maar weer even concluderend uit de hoek te komen. Waarom ik het album niet goed vind, heb ik hier een beetje uit de doeken proberen te doen. Maar ik wil nog eens benadrukken dat dit om mijn gevoel gaat, dus voor u beste lezer (en mogelijk Metallica-fan) moeilijk te begrijpen. En dat begrijp ik, val mijn bandjes aan & ik zal ze ook verdedigen. Maar voornamelijk komt Metallica tekort waar bands als Opeth of Tool dat niet doen. Zij gaan verder in hun muziek, proberen vernieuwend te zijn. Dat doet Metallica niet, ze proberen gewoon goeie metal te maken. Voor de absolute metal-liefhebber is dit gelukt, maar voor mij niet. Sorry, beste lezer, maar na intensief luisteren ben ik genoodzaakt m'n stem te verlagen tot 2,5 (dat is 1 punt voor Master, 1 voor Sanitarium & 0,5 voor Orion & het feit dat het wel degelijk een klassieker is in z'n genre). Waarvan akte.