Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
DonDijk
het is gewoon niet zijn ding en dat kan.dit probeert hij te beargumenteren met muzikaal slecht, maar dat is slechts een uitweg waar hij zichzelf uiteindelijk vastloopt omdat dit niet beargumenteerd kan worden met feiten, alleen met smaak zoals hij in het laatste berichtje uiteindelijk ook probeerde.echter, hier trap ik niet in Odelay!
conclusie: kritiek afgewezen wegens onvoldoende argumenten

Charles Manson
klopt, en dat is ook indirect mijn punt:
als je een nummer als Damage Inc. NIET goed vind, dan hou je gewoon niet van metal.
en die uitspraak komt redelijk in de buurt van een feit denk ik.

als bredere muziekliefhebber, kan hij een Sanitarium nog wel volgen.
Als de echte beuk er echter in gaat, wordt hij ontmaskerd als iemand die gewoon niet van metal houdt.

Geeft niet, maar beweer dan idd niet dat de plaat knudde is, want dat is bullshit.

Joy
frankvankesteren schreef:

volgens mij lopen er hier genoeg mensen rond die zowel een ok computer als een master of puppets in hun top 10 hebben staan hoor..

ja , so?

hij vind het knudde, ik zie verder geen vergelijkingsmateriaal in zijn top 10 dus mijn conclusie is wel te trekken lijkt me

magoed, hij heeft iig ene poging gedaan om te beargumenteren, snijd niet zoveel hout maar wel begrijpelijk

als ik een plaat van pakkumbeet opeth zou moeten beargumenteren zou ik ook niet zo ver komen omdat het mijn muziek helemaal niet is

Joy schreef:

ja , so?

Ik bedoel dat je hem niet meteen aan de hand van zijn top 10 moet gaan afraden om dit te luisteren..

handsome_devil
Verlaagd naar 2 sterren. Ubersaaie metal.

Joy

ik raad niemand wat af

ik zeg alleen dat je dit onmogelijk knudde kan vinden, ook al houd je niet van metal, dit steekt steengoed in mekaar, en dat is niet te ontkennen

Muziek kan nog zo goed in elkaar zitten, wanneer de muziek me niet raakt, vind ik er niet zoveel aan. Ik waardeer muziek pas wanneer het me iets doet. Doet de muziek me niets, dan krijgt het album wat mij betreft gewoon een lage beoordeling (wat overigens niet voor dit album geldt. Nog steeds 5 vette sterren).

voltazy
AGE-411 schreef:

Wat vindt je dan goede metal? linkin park, slipknot en Tool ofzo?

wil je tool niet meer in 1 zin met slipknot en linkin park noemen

sorry voor dit nog even offtopic stukje hierboven

ontopic:

MOP blijft voor mij denk ik wel een van de beste metal albums ooit en sowieso bij de 50 beste albums ooit die gehoord heb. Zelfs nu ik alleen nog metal luister met progressieve inslag en veel meer muziek ontdek. Dit blijft toch iets speciaals

Odelay
Charles Manson schreef:

Ik heb nooit gezegd dat ik de hele plaat knudde vindt.

En uiteindelijk kan je van geen enkele plaat ´bewijzen´ dat hij mooi of lelijk is. Dat blijft altijd subjectief. Maar ik heb geprobeerd de dingen te benoemen die me storen (en de pluspunten).

PS: Er zit wel duidelijk melodie in de zang van Leper Messiah. Maar mooi vind ik de melodieen niet.

Wat metal betreft: Ik vind wel dat bands als Tool of System Of A Down mooie dingen gemaakt hebben (ervan uitgaande dat je Tool deels of geheel onder metal kunt plaatsen). Maar dat zijn geen speed of thrash metalbands. Er zit natuurlijk ook veel variatie binnen metal.

Van 4,0 naar 2,0.

Ik besef nu pas dat 4 sterren geven omdat een album één best aardig titelnummer heeft niet zo'n goed idee was. Voor de rest hopeloos uitgekauwd, door al het goeds wat St. Anger bracht.

Charles Manson
oh lieve here jezus, bewaar me........

Van 4,0 naar 2,0.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik ook St Anger ong even goed vind als Master of Puppets (niet te vergelijken overigens, die 2 platen)... maar ik ben bang dat je niet veel bijval gaat krijgen hiero

Hoezo niet?

Waar dit album al na enkele jaren volledig teniet gedaan werd door Sepultura's 'Arise', herpakte Metallica zich met St. Anger. Tégen alle verwachtingen in, wat die plaat een hele extra laag geeft.

St. Anger herdefinieerde het Thrash-genre met zijn rauwe productie en 'potten-en-pannen'-percussie, wat perfect aansluit bij de emotionele periode waar de band doorheen ging, en zoiets mis ik gewoon bij Masters of Puppets.
Zo'n 'Welcome home' wat niks meer is dan een nummer over het thuiskomen na een lange reis en weer bij je vrienden zijn, of Orion, wat alleen maar geschikt is als intro bij een WWF-worstel wedstrijd. Tja. Leuk, maar het laat me koud.

Die 2,0 sterren zijn alleen voor 'Master of Puppets' en voor het toffe artwork.

Charles Manson
mijn god, waar haalt iedereeen al die flauwe kul toch vandaan zeg?!?!?

Master of Puppets was destijds een statement.
ZO'n strakke, vette, technisch hoogstaande metalplaat was ongekend.
Master of Puppets is een mijlpaal.
Een hernieuwde kwaliteits definitie.

Waarom denk je dat uitgerekend deze cd is uitgekozen voor een tribute door Kerrang?

Ongekend sterke composities van een zeer hoog niveau en perfecte productie.

Die plaat is nog helemaal niet ingehaald, door niemand.
En al zeker niet door dat misbaksel van een St Anger ("herdefinieerde het thrash-genre"??? WOOEAHAHAHAH).

en al zeker niet achterhaald door watjes ala Linki'n Park..

Alle negatieve commentaren hier op deze cd zijn van ventjes die nog 20 moeten worden notabene.

Jullie hebben echt geen flauw benul van wat deze cd betekende voor de metal.

Hou nou eens op met jezelf zo belachelijk maken, terwijl je waarschijnlijk de helft van de muzikale hoogstandjes niet eens hoort met die leken oren van je.

avatar van jurado
Ik kan master of puppets toch ook niet geweldig vinden...er zijn betere platen gemaakt zoals Load en Re-load, en natuurlijk met het symphonie orkest.
Al zijn bands als bon jovie en poison toch wel de aartsvaders van de metal daar kon metallica nog een flinke punt aanzuigen

MetalDex
Nosh schreef:

Herdefinieëren van thrash? Dat werd toch halverwege de jaren '90 gedaan door bands als Overkill, Kreator, Slayer en in mindere mate ook Annihilator, Testament en Machine Head, door juist een wat gladdere productie, meer variatie, en vooral door de clichees uit de thema's te halen. Rauwe productie als die op St.Anger is echt niet vernieuwend of wat dan ook, ik vind het gewoon slecht klinken (ook die 'pannen- en pottenpercussie'). En dat hoeft nog niet eens zo erg te zijn, zolang het song-materiaal maar goed is. Luister eens naar oude thrash-platen als Show No Mercy, Kill 'Em All, Pleasure to Kill, Bonded By Blood, etc. Ook die albums hebben allemaal een matige tot slechte productie, maar dankzij de geweldige nummers is het gros toch klassieker geworden.
Daarbij wil ik Metallica niet thrash noemen, en vanaf 1990 spelen ze zelfs geen speedmetal meer. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat het slecht is (St.Anger vind ik dan wel slecht, maar the Black Album, en (Re)Load kan ik als zijnde rockalbums nog best waarderen.)
Tja, en of je Master of Puppets wel of niet goed vind, dat ligt helemaal aan jezelf en daar kan (bij mij in ieder geval) niemand me van het tegendeel overtuigen. Ik vind MoP wel een leuk album, het knalt er lekker op los, maar het heeft voor mij niet de 'klassieker-status'. Als ik het vergelijk met andere thrash-albums waarvoor ik 4* (wat ik hier eerst voor had gegeven), vind ik die toch beter dan deze. Vandaar 3,5*

MetalDex
jurado schreef:

Bon Jovi en Poison aartsvader van de metal?
Aartsvijanden, misschien...

avatar van Paap_Floyd
handsome_devil schreef:
Verlaagd naar 2 sterren. Ubersaaie metal.
Ik ga gezellig met je mee Madelon

Steeds moet ik dit aanhoren van mijn broertje (die alle cd's heeft) en vrolijk word ik er meestal niet van.

handsome_devil

Bedankt hè

Jullie hebben echt geen flauw benul van wat deze cd betekende voor de metal.

Een mijlpaal hoef ik toch niet per se mooi te vinden? Ga jij van die 0,5 bij OK Computer dan ook maar meteen een 5 maken.

Deze cd is de belichaming vam metal, punt.

Ik ga nog even lekker Hybrid Theory opzetten van LP.

fredpit
jurado schreef:

Spinal Tap is natuurlijk de aarsvader van de harde rock

Hèèè???

avatar van orbit
Wat een MoP-bashing ineens..
Ik vind Ride The Lightening ook een straatlengte beter (daar was de formule nog frisser), maar zo slecht is deze plaat toch niet?

orbit schreef:
Wat een MoP-bashing ineens..

ja, schijnt ineens in te zijn...
nu ja, vooruit maar.
Smaken verschillen zullen we maar zeggen

ik luister nu Battery en die is zo verschrikkelijk

Heeft iemand die de plaat toevallig WEL op waarde weet te schatten wel eens de Machine Head versie van Battery gehoord?
Die is ook magnifiek gedaan.

avatar van frankvankesteren
Beetje flauw om het op de leeftijd te gaan gooien hoor Charles, als dit de geweldige plaat is die jij en ik allebei beweren dat ie is, dan staat die hier geheel boven...

Bovendien ben ook ik 16 en ik weet exact wat je bedoelt met deze mijlpaal in de metal-geschiedenis, maar aan de andere kant vraag ik me toch af in hoeverre jij buiten het metal-genre om bekend bent met andere muziek, want jou vergelijking met NU-metal is puur gebaseerd op rancune omdat het afkomstig is van jou favoriete genre lijkt me... helemaal met je eens dat dit een mijlpaal is, maar je zou ook open moeten staan voor andere dingen vind ik (wat niet meteen beweert dat je Hybrid Theory uit de kast moet trekken hoor )

Ik vind dit op zijn tjid ongeveer de enige echte trash- en speedmetal plaat die ik helemaal kan afluisteren en ook nog eens geweldig vind, het heeft mij open leren te staan voor muziek waarbij de volumeknop echt helemaal open moet... met name door het fantastische Sanitarium

daardoor is een 4,5* nog steeds gerechtvaardigd, hoewel mijn 4* voor St. Anger er ook mag wezen

Odelay
Ik moet zeggen: Als dat geluid in Damage inc. zo aanzwelt, totdat je heel plotseling weer zo´n zware riff krijgt, dat geeft een soort schrik-effect.

Heeft ook wel wat...

frankvankesteren schreef:

ik denk dat leeftijd er niet geheel buiten staat eerlijk gezegd.
Het maakt niet uit, daar heb je gelijk in.
Maar ik denk niet dat het er niets mee te maken heeft.

daarnaast ben ik opgegroeid als kind van beroepsmuzikant en op mijn derde floot ik al de gehele Dance maccabere van Saint Saenz na en heb ik zo ongeveer alles gehoord, van klassiek tot jazz tot wereldmuziek tot blues tot country etc etc .

dus nee, ik ben bepaalde niet onbekend met andere soorten muziek.

Charles Manson schreef:
Master of Puppets was destijds een statement.
ZO'n strakke, vette, technisch hoogstaande metalplaat was ongekend.
Master of Puppets is een mijlpaal.
Een hernieuwde kwaliteits definitie.

Subjectief! Daarbij, als we albums móeten waarderen omdat ze door iemand, ergens tot mijlpaal gebombardeerd zijn, dan zijn we wel heel ver van huis.

Ik ben weg van de albums van Dragonforce, en ben ervan overtuigd dat zij de beste teksten over draken schrijven, ooit. Maakt het ook niet automatisch een 5,0 waard, toch?
Misschien heeft iemand anders wel een gloeiende hekel aan draken of is hij vroeger in elkaar geslagen door een draak, of mocht hij niet met draken omgaan omdat ze onze banen stelen. Je weet het niet. Iedereen heeft andere waarden, maar dat maakt zijn mening niet minder waard dan die van mij.

NME roept ook om de week een nieuwe band uit tot de redders van de britpop, en daar wil ik ook niet aan. Muziekbladen overdrijven of vervallen in sentimenteel broddelwerk.

Die plaat is nog helemaal niet ingehaald, door niemand.

en al zeker niet achterhaald door watjes ala Linki'n Park..

Zowel het album St. Anger als Linkin Park deden wat daarvoor nog nooit gedaan was.
Ze namen al het goede van metal, en goten het in een emotionele jas, die perfect aansloot op de nihilistische, verwarde generatie die toen opgroeide.
Teksten als 'I'm about to break' of nog beter: 'Frantic-tick-tick-tock' of nóg beter: 'my lifestyle determines my deathstyle' (woordgrapje! haha!) spraken hele generaties aan, en daardoor kan het als mijlpaal gezien worden. 5 sterren, volgens jouw theorie. Maar hierbij is het wél terecht.

Deze cd is de belichaming vam metal, punt.

Nee, paardenstaarten, vale shirts met wolven erop en bierbuiken eronder zijn de belichaming van metal. Maar dat is een ander verhaal.

avatar van orbit
Nu is Dr. Feelgood van Mötley Crüe natuurlijk ook wel een klassieker!

Nosh schreef:

je verpakt het allemaal heel aardig maar hout snijdt het niet.

avatar van Paap_Floyd
Charles Manson schreef:
... en op mijn derde floot ik al de gehele Dance maccabere van Saint Saenz na .....

Ja, dat deden we als kind allemaal als we de Efteling hadden bezocht.