Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
Omayyad
rusty nail schreef:
Niet als er een echte argumentatie voor handen is . Maar om het nou een kant op willen sturen zodat het geen metal meer is nee . Zet dan een andere cd op. Of luister nog maar eens goed naar de tekst en de snelle riff van een nummer als bv Disposable Heroes. . En niet na een vluchtig luisterbeurtje met een halfwas oordeel klaarliggen wat totaal geen voeten in de aarde heeft.

Dat spreekt voor zich. Ik schrok even, want het kan nooit de bedoeling van een forum zijn dat enkel en alleen kenners hun meningen mogen geven.

avatar van Waldo Jeffers
Wat een lange discussie om te lezen zeg... Als ik even mag inpikken, ik vind het ook een rotplaat, een wonder eigenlijk dat ik telkens geneigd ben om die toch maar op 2,5 te laten staan ipv te laten zakken...

Waldo Jeffers schreef:
Waarschijnelijk is dit bij het verkeerde album gepost

Waarschijnelijk is dit bij het verkeerde album gepost

Ja, ik denk dat hij het over dit album had, al zal ik nu wel ruzie met hem gaan krijgen

avatar van Waldo Jeffers
pff, uiteraard staat het juist, zie argumentatie:

Ik heb een haat-liefde verhouding met Metallica. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik vaak als ik mezelf ertoe breng om een album van hen te gaan beluisteren, ik het niet het hele album trek. Dat heb ik bij ... And Justice For All, na One ben ik het alweer beu, bij Metallica ga ik te snel naar de 'hits', bij Ride The Lightning skip ik snel door tot bij The Call of Ktulu... Maar niet bij dit album: dit heb ik altijd volledig uit kunnen horen. Niet meer met hetzelfde gevoel als ik toen ik de plaat aan m'n collectie toevoegde jammergenoeg.

Nu weet ik waar het probleem zit voor mij. Ondanks het feit dat ik wel een groot deel metal-cd's heb, zit daar een groot verschil in. Er staat zelfs een metal-album in m'n top 10: dan moet ik toch een liefhebber zijn? Nee dus, ik ben wel fan van het subgenre Prog Metal. Zie je, daar ligt het verschil dus, in dat kleine woordje Progressive. Geef ons maar bands als Opeth, Queensrÿche, Anathema, Tool etc. en we genieten ervan. Maar deze metal (waarvan ik verder in z'n soort enkel nog Iron Maiden bezit, die dan weer meer prog-aanverwant zijn). trek ik vaak niet een heel album. Aangezien dat dat hier voor mij vooral echt een gevoel is dat speelt, is dat voor u beste lezer natuurlijk moeilijk over te brengen. Want wat hebben voornoemde bands dan wel dat Metallica, en dan dit album, door de opdrachtgever het beste metal-album aller tijden genoemd, niet heeft?

Er is mij eens gezegd dat ik vooral van enge stemmen hou als het op zangers aankomt. Nu valt James Hetfield absoluut in die categorie (de enge stemmen) te zetten, maar vind ik hem helemaal niet zo geweldig. Z'n stem is wel op dit album natuurlijk nog wat minder gepolijst dan op latere albums als bijvoorbeeld Metallica. Een 1e reden is dat voor mij om Metallica niet zo te waarderen.

Dan reeds bij het horen van de openingstrack, Battery, komt de volgende mij voor de ogen. De track opent meteen al met zo'n muur van gitaren die mij doet kokhalzen. Dat herinnert me namelijk meer aan de zogenaamde trash metal, wat ik al helemaal niet trek. Weer doet de stem van Hetfield het nummer geen goed. Nee, de manier waarop Battery is opgebouwd, doet me zelfs dit album minder waarderen.

Maar dan is er uiteraard Master Of Puppets zelf. Een klassieker deze track, die ik vroeger bij mijn favoriete nummers liet behoren. Die ook weer begint met diezelfde 'muur van gitaren' die je al in Battery hoorde: meteen het 1e minpunt voor dit nummer. Om even niets negatiefs over Hetfield te zeggen: hier past z'n stem echt geweldig bij het nummer. En ook mans solo is net als die van Hammett gewoonweg geweldig. Een nummer dat ik nu minder rate dan vroeger, maar nog steeds een klassieker: pluspunt aan de hele plaat.

The Thing That Should Not Be dan, begint rustig, om dan alweer in hetzelfde euvel te vervallen. Wat ik overigens ook mis bij dit soort metal, zijn toetsen. Bij de meeste muziek die ik geweldig vind, heb je wel een toetsenist die mee het nummer draait of af en toe een leuke toetsensolo doet (of misschien zelfs een mellotron gebruikt). Geeft vaak een pluspunt aan muziek voor mij. Daar het hier niet misschien niet bij de muziek van Metallica kan passen, wil ik dat eigenlijk niet als excuus vermelden om het album niet heel erg te waarderen. Maar ik wilde het wel even vermeld hebben.

Welcome Home (Sanitarium). Ja!!! eindelijk een nummer dat niet meteen als een trash metal nummer begint, maar rustig opbouwt naar een climax in het nummer. Dat hebben we liever, geef ons dat nummer maar. Zelfs de stem van Hetfield klinkt hier aangenaam. Met plezier luister ik nu verder, wie weet wat er nog komt?

Alweer die 'muur' (Disposable Heroes)... Ik word er bijna gek van: altijd en overal? Hoeft dat dan echt? Leper Messiah is verder wat in hetzelfde bedje ziek, dus besteed ik amper maar wat aandacht aan. Het is echt niet mijn ding (als dat niet de zwakste argumentatie is die ik hier gebruik, weet ik het ook niet meer).

Orion beluister ik positief ingesteld, want was The Call of Ktulu, die andere instrumental, niet 1 van mijn Metallica-favorieten? Nu begint het beter, maar vervalt zo snel in de Metallica-clichés dat ik het nummer ook alweer beu ben. Eigenlijk: als ik niet de opdracht had gekregen het album te recenseren, had ik al heel lang iets anders opgezet. Maar kijk eens aan, Damage, Inc. begint de eerste minuut rustig. Mooi zo!, maar nee, ze verprutsen het alweer... Verder ga ik aan dat nummer eigenlijk weinig woorden verspillen. Het illustreert wel 1 van m'n grote problemen met deze plaat, veel nummers klinken in mijn oren hetzelfde, een probleem dat ik met heel Metallica eigenlijk heb.

Tijd om maar weer even concluderend uit de hoek te komen. Waarom ik het album niet goed vind, heb ik hier een beetje uit de doeken proberen te doen. Maar ik wil nog eens benadrukken dat dit om mijn gevoel gaat, dus voor u beste lezer (en mogelijk Metallica-fan) moeilijk te begrijpen. En dat begrijp ik, val mijn bandjes aan & ik zal ze ook verdedigen. Maar voornamelijk komt Metallica tekort waar bands als Opeth of Tool dat niet doen. Zij gaan verder in hun muziek, proberen vernieuwend te zijn. Dat doet Metallica niet, ze proberen gewoon goeie metal te maken. Voor de absolute metal-liefhebber is dit gelukt, maar voor mij niet. Sorry, beste lezer, maar na intensief luisteren ben ik genoodzaakt m'n stem te verlagen tot 2,5 (dat is 1 punt voor Master, 1 voor Sanitarium & 0,5 voor Orion & het feit dat het wel degelijk een klassieker is in z'n genre). Waarvan akte.

avatar van rusty nail
I totaly disagree with that. Maar er staat tenminste nog bij waarom. In tegenstelling tot sommige anderen

MetalDex
Waldo Jeffers schreef:
pff, uiteraard staat het juist, zie argumentatie:

Ik begrijp je muzieksmaak t.o.v. metal, en derhalve kan ik je argumenten ook begrijpen. Maar wat ik niet snap: waarom zou elke metalband moeten klinken als een Opeth, een Tool of een Dream Theater? Ik denk dat als Metallica (of voor dat geldt iedere andere old-school thrashmetal-band) de progressieve kant op zou gaan (en dan verder dan Call of Ktulu en Orion), je er nog minder aan zou vinden - als progmetal liefhebber. Wat rusty nail al zei: "schoenmaker blijf bij je leest". Een toetsenist bij Metallica zou heel Metallica's 'geluid' veranderen, zoniet verpesten. Nu ben ik absoluut niet tegen toetsen in een metalband, maar bij subgenres als thrash- en deathmetal hoort het gewoon niet. Daarvoor heb je genres als symfonic, black, power, gothic en prog metal. En zo zou je een album bínnen een genre ook moeten beoordelen. Als het je nu aanstaat, dat is een tweede, maar de parallellen die je dan trekt met bands uit andere genres slaan eigenlijk nergens op. Wat je mening over het album ook moge zijn.

Bobiej
xplorer schreef:

Afsluiten, afsluiten, laat dat maar nog even, ik wil eerst een paar keer live zien.

Oke, nog een tourtje of 2 misschien. Maar muziek maken in de stijl van Master Of Puppets en Ride The Lightning gaat toch voor .

DonDijk
Hoge bomen vangen veel wind.

Charles Manson
maar goed, we waren er met z'n allen dus wel zo'n beetje uit dat deze schijf een ware klassieker is, een topper en dat als je hem niet op waarde schat, je dan iets mankeert, toch?

avatar van AGE-411
frankvankesteren schreef:
Of dat verhaal van die Slipknotdrummer waar is weet ik niet, volgens mij zochten ze hem op basis van iets anders uit...

Het is waar, Lars ulrich kon tijdens 2004 een heel festival niet spelen en daarom hebben verschillende drummers (waaronder ook de menselijke drummachine Lombardo ) ingevallen voor hem.

Enter sandman

Charles Manson
ja tuurlijk is het waar, ik vertel geen mopjes

avatar van jurado
Klumpie schreef:

Dit is toch een grapje?

Ja dat was een grap...best wel een slechte eigenlijk.
Ik heb er de hele nacht van wakker gelegen , master of puppets is natuurlijk een topper.
Het feit dat Cliff Burton hier op mee beukt (en hoe) is natuurlijk legendarisch.

Dit album staat bij mij al bijna 20 jaar op 5*

niemand die daar iets aan veranderd.

Charles Manson
het is geen wetmatigheid maar he tvalt me toch op dat alle bezoekers die vierkant achter dit album staan doorgaans 25+, vaker nog 30+ zijn en dat wanneer iemand de plaat minder goed vind of zelfs kraakt, die persoon doorgaans 18 is ofzo..

ik wil er geen conclusies aan verbinden (ik zou niet durven) maar ik neem het feitelijk wel waar...

avatar van frankvankesteren
Misschien zit het causale verband hem er dan wel in het feit dat je ook die tijd moet hebben meegemaakt om te hebben mogen weten hoe dit album echt was of iets dergelijks?

Ik kan het niet weten, tenslotte was ik er toen niet

Overigens: ik val buiten jou regel Charles

avatar van metalfist
Ja, ik ook dus je hebt al 2 uitzonderingen Charles

Charles Manson schreef:

Zij hebben niet dat gevoel gehad , van toen hij net uitkwam ..En toen was alles vers .En werd het album niet van tevoren op de pc beluisterd. 1986 een goed Metal jaar . Metallica toen van , Here we are . Like it, or burn in Hell.
De meeste afkrakers van deze plaat zaten toen nog als spermazoide te wachten om een eicelletje binnen te dringen ,om daarna zo snel mogelijk hun mening te kunnen geven over deze topper.

avatar van Facedown
19 jaar, en 4,5* Charlie'ke

:P
rusty nail schreef:

Nou, zo'n haast had ik ookw eer niet hoor,het duurde nog 4 jaar voor ik geboren zou worden

frankvankesteren schreef:

Dus je ouders moesten nog 4 jaar bijkomen na dit album

voltazy
18 jaar en MOP lange tijd in m'n top 10 gehad en nog steeds op 5 sterren

al ben ik het wel voor een deel met charles eens, ik ben bang dat bands als limp bizkit, korn en dergelijke de zieltjes van veel jeugdige MuMe users hebben aangetast

al zijn hier ook weer uitzonderingen op natuurlijk

Bobiej
Facedown schreef:
19 jaar, en 4,5* Charlie'ke

14 jaar en 5*, maar al gestemd op mijn 13e .

avatar van Paalhaas
Wie biedt er meer? 6 jaar en op #1 iemand?

voltazy
Paalhaas schreef:
Wie biedt er meer? 6 jaar en op #1 iemand?

had jij dit album nog niet in de wieg, in je top 10 paalhaas?

Beste uitzonderingen,

ik zei ook: het is geen wetmatigheid.

jullie hebben gewoon smaak

eigenlijk waren de tweede helft van de jaren 80 donders metal!

Anthrax, Metallica, Slayer, Forbidden, Exodus en ga maar door.

Ik had als thrash liefhebber beter toen euh...nu kunnen zijn (ofzo)

avatar van Lukas
Charles Manson schreef:

Jongen, doe toch eens niet zo zielig. Accepteer eens dat niet iedereen dezelfde muziek leuk vindt. Er bestaat niet zoiets als platen die objectief gezien zo goed zijn dat je iets mankeert als je het niet goed vindt. Dat is namelijk een kwestie van smaak. Waarom zou jij dit zonder blikken of blozen kunnen stellen, terwijl je OK Computer 0.5* geeft? Dat is namelijk een plaat die minstens zo vaak die klassiekerstatus wordt toegedicht als Master of Puppets. Het is erg gepast om wat minder hoog van de toren te blazen als het gaat om mensen die je favoriete plaatjes niet zo leuk vinden. Als iedereen overal vijven zou uitdelen zou het namelijk saai worden. Als je OK Computer echt niets vindt, is met een lage stem daar dan ook niets mis. Maar als je denkt dat jouw favorieten onder of boven de wet zouden moeten vallen en werkelijk voor iedereen het ultieme in de pop-, rock- of metalmuziek zouden moeten herbergen, dan is dat eigenlijk best wel bekrompen en zielig. Zeker als je je dan ook nog zo verschrikkelijk wijs acht omdat je een paar jaar ouder bent .

voltazy schreef:

Dat geldt dan toch in elk geval niet voor mensen die hier de discussie over dit album zijn aangegaan de afgelopen dagen, want dat zijn echt wel users die in verschillende genres serieus verder kijken dan hun neus lang is.

Charles Manson
Het stuk dat jij quote is geplaats na er al een hele dag ervoor over gediscusieert te hebben.

In dat licht bezien, kan de gequote post niets anders zijn dan een grapje.

Iets weet jij niet weet omdat je je er zomaar halverwege mee komt bemoeien.

Dus, doe niet zo moeilijk.
En ik heb overigens nergens vermeld dat ik BETER of WIJZER ben omdat ik geen 20 meer ben, dus je leest ook nog wat je wilt lezen.

En geef de baas nu maar een kusje, hahahahahaha

avatar van Lukas
Charles Manson schreef:

In dat licht bezien, kan de gequote post niets anders zijn dan een grapje.

Iets weet jij niet weet omdat je je er zomaar halverwege mee komt bemoeien.

Ik heb echt de hele discussie gelezen en krijg niet het idee dat het nu echt als grapje bedoeld was. Je deed me een beetje aan een user genaamd TOTO denken. Die heb je dan mooi nagespeeld. Had je me mooi tuk zeg

Charles Manson schreef:
Dus, doe niet zo moeilijk.

Ik heb wel wat beters te doen.

Charles Manson schreef:

Niet expliciet misschien, maar dan toch zeker wel impliciet.

En geef de baas nu maar een kusje, hahahahahaha

Ook een grapje zeker?

ok

handsome_devil
Lukas schreef:

Ssshhh, Lukas, ze dachten nog altijd dat ik fan was van bovenstaande bands en dat vond ik eigenlijk wel leuk.

Desalniettemin een uitstekende post waar ik het alleen maar mee eens kan zijn.